Prijava na doktor.rs mailing listu
Pratite nas redovno putem newslettera.

Sva vremena su u UTC + 2 sata




Započni novu temu Odgovori na temu  [ 751 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26 ... 51  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Re: Biohemijske i hematoloske analize
PostPoslato: Uto Maj 04, 2010 3:39 pm 
OffLine
Novi član
Novi član

Pridružio se: Uto Maj 04, 2010 3:24 pm
Postovi: 2
Postovani Nikola,

Moja majka je danas uradila analizu krvi i rezultati deluju zabrinjavajuce ali mislim da cete vi to bolje zakljuciti. Kod lekara ide tek u ponedeljak, a ja sam zabrinuta i nestrpljiva, molim vas da mi sto pre odgovorite:

HEMATOLOSKE ANALIZE:
ANALIZA: REZULTAT: REF.VREDNOSTI:
WBC 4.8 3.5-10.0
LYM% 49.7 20.0-46.0
MID% 6.8 2.0-10.0
GRAN% 43.5 44.0-72.0
RBC 4.18 3.86-5.08
HGB 138 119-157
HCT 42 35-47
MCV 99 83-97
MCH 33 27.4-33.9
MCHC 333 320-350
RDW 14.3 11.6-14.0
PLT 272 158-424
MPV 11.3 6.8-10.4
PCT 31 15-43
SEDIMENTACIJA 2 0-15
BIOHEMIJSKE ANALIZE:
S-KREATININ 88 45-100
S-GLUKOZA 4.9 3.6-6.1
S-HOLESTEROL 5.6 3.5-5.7
S-TRIGLICERIDI 3.30 0.40-1.80
S-UKUPNI BILIRUBIN 7.7 0.0-21.0
S-GVOZDJE 13.6 7.0-28.0
P-FIBRINOGEN 2.54 2.00-4.00
S-AST 36 0-45
S-ALT 27 0-40


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Biohemijske i hematoloske analize
PostPoslato: Uto Maj 04, 2010 4:41 pm 
OffLine
Aktivan član
Aktivan član

Pridružio se: Ned Feb 03, 2008 8:18 pm
Postovi: 396
Lokacija: Beograd
Nema potrebe za brigu. Sve navedene vrednosti koje ste naznacili kao izvan referentnih vrednosti ne predstavljaju nikakvu opasnost po zdravlje Vase majke. Ukupan broj leukocita -wbc- je u granicama normale.Limfociti i granulociti su blago izvan opsega ref.vr. ali ne predstavljaju nikakav problem.Eritrociti, odlicni,kao i hemoglobin.Paremetri koji su blago poviseni-mcv i rdw - ali nema dijagnosticke vaznosti.Trombociti u redu. Biohemija u redu. Jednina zamerka su poviseni trigliceridi i holesterol. To je jedina stvar na kojoj treba da poradite sa njom.

_________________
Mr ph Nikola M.
spec. med.biohemije


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Biohemijske i hematoloske analize
PostPoslato: Uto Maj 04, 2010 4:46 pm 
OffLine
Novi član
Novi član

Pridružio se: Uto Maj 04, 2010 3:24 pm
Postovi: 2
Mnogo hvala Nikola!!!

Pozdrav


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Biohemijske i hematoloske analize
PostPoslato: Sre Maj 05, 2010 3:28 pm 
OffLine
Aktivan član
Aktivan član

Pridružio se: Ned Feb 03, 2008 8:18 pm
Postovi: 396
Lokacija: Beograd
Ukoliko imate jos neko pitanje, tu sam.

_________________
Mr ph Nikola M.
spec. med.biohemije


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Biohemijske i hematoloske analize
PostPoslato: Pet Maj 07, 2010 7:20 pm 
OffLine
Novi član
Novi član

Pridružio se: Pet Maj 07, 2010 7:04 pm
Postovi: 3
Pozdrav. Molio bih vas za pomoć. U poslednje 3 godine tri puta sam radio nalaz krvi i svaki put mi se nivo leukocita kretao oko gornje granice (prvi put 9.0 zatim 10.1 i na posletku 10.3), takođe procenat granulocita u okviru leukocitne formule uvek blago povišen (70.1%, zatim 70.6% i na kraju 67.2%). Svi ostali parametri u nalazu bi bili u redu.

Da li zbog te konstante trebam imati razloga za brigu i trebam li ići na dalja pretraživanja i kome da se obratim?

Imam 26 godina, a od upala jedino sam često u toku godine izložen upalama grla jer mi je isto veoma osetljivo. Ostalih zdravstvenih problema nemam.

Hvala unapred.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Biohemijske i hematoloske analize
PostPoslato: Sub Maj 08, 2010 1:46 pm 
OffLine
Aktivan član
Aktivan član

Pridružio se: Ned Feb 03, 2008 8:18 pm
Postovi: 396
Lokacija: Beograd
Da bi potpuno bili sigurni u to da li ste bolesni ili kao sto sami kazete da ste podlozni infekcijama i palama, uvek mozete da uradite hematolosku analizu kao i dodatnu analizu CRP koja ce pokazati da li postoji neka upala ili ne. Ukoliko ste alergicni, to je jedan uzrok povisenih granulocita.

_________________
Mr ph Nikola M.
spec. med.biohemije


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Biohemijske i hematoloske analize
PostPoslato: Sub Maj 08, 2010 5:49 pm 
OffLine
Novi član
Novi član

Pridružio se: Pet Maj 07, 2010 7:04 pm
Postovi: 3
hvala vam puno. inače imam alergiju na polen, ne mnogo jaku i manifestuje se samo u kasno proleće, može li to biti uzrok?

edit: i koja je razlika između hematološke i obične biohemijske analize kojom se određuje rbc, wbc, leukocitna formula itd.? je li to isto?


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Biohemijske i hematoloske analize
PostPoslato: Ned Maj 09, 2010 12:34 pm 
OffLine
Aktivan član
Aktivan član

Pridružio se: Ned Feb 03, 2008 8:18 pm
Postovi: 396
Lokacija: Beograd
Da,moze.Ali kao sto vidite i sada je koncentracija polena u vazuhu visoka i lete mace i sve to...
A odakle Vam to da se rbc,wbc odredjuju biohemijski ?
Mozda me niste razumeli.Rekao sam da uradite hematoloske analize kao i do sad - rbc,wbc,hemoglobin,hematokrit,trombociti i ostalo,to su hematoloske analize. A CRP je nesto sasvim drugo. On se ne radi u hematologiji vec u biohemiji ili imunologiji zavisno od organizacije laboratorije. Ako idete u dom zdravlja, oni ce Vam uzeti dve epruvetice krvi i gotovo... Ali posto smo vec ustanovili od cega je takav odnos leukocita i granulocita, mislim da nema potrebe za daljim ispitivanjem.

_________________
Mr ph Nikola M.
spec. med.biohemije


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Biohemijske i hematoloske analize
PostPoslato: Ned Maj 09, 2010 6:25 pm 
OffLine
Novi član
Novi član

Pridružio se: Pet Maj 07, 2010 7:04 pm
Postovi: 3
u redu, hvala vam puno.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Biohemijske i hematoloske analize
PostPoslato: Sre Maj 26, 2010 1:50 pm 
OffLine
Novi član
Novi član

Pridružio se: Sre Maj 26, 2010 1:42 pm
Postovi: 1
Molim Vas za sto hitniji odgovor!
Rezultati krvi pokazuju vrednost 103.7 (p) wbc. Sta znaci to malo p, jer vidim da je u odnosu na referentnu vrednost nivo wbc drasticno povecan.
Hvala unapred!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Biohemijske i hematoloske analize
PostPoslato: Ned Maj 30, 2010 7:37 pm 
OffLine
Aktivan član
Aktivan član

Pridružio se: Ned Feb 03, 2008 8:18 pm
Postovi: 396
Lokacija: Beograd
Povisena vrednost.
Barem bi trebalo.

_________________
Mr ph Nikola M.
spec. med.biohemije


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Biohemijske i hematoloske analize
PostPoslato: Pon Maj 31, 2010 9:44 pm 
OffLine
Novi član
Novi član

Pridružio se: Ned Dec 10, 2006 1:16 pm
Postovi: 23
Lokacija: Beograd
ako moza mala pomoc dok ne odem kod dr-a... kod kojeg idem u cetvrtak
napisacu ono sto je ispod ili iznad granice...

RBC 4.08 (4.10-5.90)
LYM 45.1 (25.0-45.0)
GRA 49.2 (50.0-70.0)

HOL 5.38 optimal.<5.20 visok rizik >7.80
HDL 2.15 optimal. >1.68 visok rizik <1.15
LDL 2.72 optimal. <2.26 visok rizik >2.26

Gvozdje 30.1 (6.6-26.0) :-?


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Biohemijske i hematoloske analize
PostPoslato: Uto Jun 01, 2010 3:35 pm 
OffLine
Novi član
Novi član

Pridružio se: Ned Dec 10, 2006 1:16 pm
Postovi: 23
Lokacija: Beograd
janak je napisao:
ako moza mala pomoc dok ne odem kod dr-a... kod kojeg idem u cetvrtak
napisacu ono sto je ispod ili iznad granice...

RBC 4.08 (4.10-5.90)
LYM 45.1 (25.0-45.0)
GRA 49.2 (50.0-70.0)

HOL 5.38 optimal.<5.20 visok rizik >7.80
HDL 2.15 optimal. >1.68 visok rizik <1.15
LDL 2.72 optimal. <2.26 visok rizik >2.26

Gvozdje 30.1 (6.6-26.0) :-?

:-?


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Biohemijske i hematoloske analize
PostPoslato: Sre Jun 02, 2010 2:58 pm 
OffLine
Aktivan član
Aktivan član

Pridružio se: Ned Feb 03, 2008 8:18 pm
Postovi: 396
Lokacija: Beograd
Po ovim analizama sto ste naveli, ne mogu sa preciznoscu da tvrdim gok ne vidim i sve ostale parametre krvne slike, moguce je da se radi o jednoj vrsti anemije,mada i ne mora ali sva stanja u kojim je smanjen broj eritrocita se naziva anemijom. Limfociti i granulociti su malcice izvan normale, s toga ne bi trebalo da predstavljeju nista ozbiljnije.Koliko iznosi ukupan broj leukocita?Sto se tice gvozdja postoje pojedina stanja u kojima je gvozdje poviseno. Ukoliko ste uzimali odredjenu terapiju,antibiotike, preparate gvozda, moze doci do laznog rezultata. Da li ste uradili UIBC,TIBC, feritin i transferin uz biohemijsku analizu?

_________________
Mr ph Nikola M.
spec. med.biohemije


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Biohemijske i hematoloske analize
PostPoslato: Sre Jun 02, 2010 8:44 pm 
OffLine
Novi član
Novi član

Pridružio se: Ned Dec 10, 2006 1:16 pm
Postovi: 23
Lokacija: Beograd
Evo celog rezultata

KKS:
RBC 4.08 (4.10-5.90)
WBC 8.7 (4.4-11.3)
HGB 124 (120-175)
HCT 37.2 (35.0-52.0)
PLT 272 (150-400)
Leukoc.formula:
LYM 45.1 (25.0-40.0)
MID 5.7 (0.3-18.0)
GRA 49.2 (50.0-70.0)

Sediment. 18 <20
Kreatinin 53.8 (44.0-80.0)
Urea 3.9 <8.3
Bilir.direktan 2.3 <3.4
Bili.ukupan 8.0 <17.1
HOL 5.38 optimal.<5.20 visok rizik >7.80
HDL 2.15 optimal. >1.68 visok rizik <1.15
LDL 2.72 optimal. <2.26 visok rizik >2.26
Triglic. 1.10 <32
AST 15 <32
ALT 14 <33

WBC 8.7 (4.4-11.3); LYM 3.9 (1.1-4.5) 45.1% (25.0-40.0); MID 0.5 (0.0-2.0) 5.7% (0.3-18.0); GRAN 4.3 (2.2-7.5) 49.2% (50.0-70.0)
RBC 4.08 (4.10-5.90); HGB 124. (120.-175.); HCT 37.2% (35.0-52.0); MCV 91.1 (80.0-96.0); MCH 30.4 (28.0-33.0); MCHC 333. (330.-360.);
RDW 13.4% (11.5-14.5)
PLT 272. (150.-400.); MPV 9.8 (0.0-99.8


Gvozdje 30.1 (6.6-26.0)

Inace pijem vitamine, koje sadrze i gvozdje u sebi, kao i kapi koprive


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 751 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26 ... 51  Sledeća


Sva vremena su u UTC + 2 sata


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 7 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: