Prijava na doktor.rs mailing listu
Pratite nas redovno putem newslettera.

Sva vremena su u UTC + 2 sata




Započni novu temu Odgovori na temu  [ 13 Posta ] 
Autoru Poruka
 Tema posta: Tumacenje rezulata UZ srca
PostPoslato: Pet Maj 23, 2008 6:55 pm 
OffLine
Aktivan član
Aktivan član
Korisnikov avatar

Pridružio se: Sub Apr 05, 2008 1:44 pm
Postovi: 531
Molila bih nekog doktora da mi protumaci rezultate UZ srca. Pise ovako :

" Pacijentkinja dolazi na kardiloloski pregled zbog opste malaksalosti i opresija u grudima.
Objektivni fizikalni nalaz na grudima je uredan. Nad iktusom srca srcana radnja ritmicna, nesto brzeg pulsa, jakih tonova, blazi sistolni sum 2/vl, nad iktusoms
EKG Sinusni ritam, tahikardija, ostali nalaz uredan
EHOKARDIOGRAFSKI NALAZ Uradjen M mod i 2D tehnikom scena , kao i kolor dopler tehnikom prikazuje normalne dimenzije leve i desne komore us sistoli i dijastoli EDD leve komore je 45 mm. Debljina srcanog misica je leve kmore je 9 mm, snazne je kontraktilne sposobnosti. Aorta, leva i desna pretkomora su normalnih dimenzija, polozaja, izgleda i funkcije. Prednji mitralni kuspis je nesto duzi i pravi blazi prolaps, bez hemodinamickih posledica. Ostali valvularni aparat srca je uredan. Kolor dopler tehnikom se kroz sva cetiri srcana zaliska registruje normalna brzina protoka krvi, laminarnog toka. Perikard iza zadnjeg zida leve komore u duzini od 35 mm pokazuje pojacanu ehogenost, sto odgovara pripaslicama plucne i srcane maramice. Zapaza se pravilan i nesto ubrzaniji ritam srca.
ZAKLJUCAK
Pleuroperikardijalne adhezije iza zadnjeg zida leve komore u duzini od 35 mm
Blazi prolaps prednjeg M kuspisa, bez hemodinamskih posledica

TH Tabl. Brufen p.p. kod tegoba u grudima
Drag Oligovit 1X1 , preparati Fe
ishana u vezi nizeg pritiska i anemije
Utopljavanje
Dat savet
Da se uradi SE, KKS, Fe, Hgb "


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pet Maj 23, 2008 9:27 pm 
OffLine
Stalni član
Stalni član
Korisnikov avatar

Pridružio se: Sub Dec 01, 2007 12:38 pm
Postovi: 3015
zadovoljavajuci nalaz, priraslice su posledica neke virusne infekcije prelezane "na nogama"


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pet Maj 23, 2008 10:45 pm 
OffLine
Aktivan član
Aktivan član
Korisnikov avatar

Pridružio se: Sub Apr 05, 2008 1:44 pm
Postovi: 531
Te godine sam imala 3 jaka bronhitisa, doktor misli da je to od toga. Mene vise brine taj prolaps, nego priraslice. Cula sam da se moram posebno zastititi pri stomatoloskim intervencijama. Do sada sam morala da izvadim 2 umnjaka i nisam znala da treba da pijem antibiotik kao zastitu, pa sam oba puta imla visoku temperaturu.
Zanima me jos da li smem normalno da se zamaram (npr. da se bavim fitnesom ili trcanjem) i da li cu imati nekih smetnji da se normalno porodim ? Za sada primecujem da me malo bolucka kroz grudi (kao bocka)kad se jako zamorim,a nedovoljno spavam, kao i na promenu vremena.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sub Maj 24, 2008 2:40 pm 
OffLine
Stalni član
Stalni član
Korisnikov avatar

Pridružio se: Sub Dec 01, 2007 12:38 pm
Postovi: 3015
zastita pri svim stomatoloskim i drugim sitnijim i krupnim hirurskim intervencijama je obavezna.
lupanje, preskakanje, probodi... su cest pratilac prolapsa mitralne valvule.
nije dozvoljen takmicarski sport, mozete se rekreativno baviti fitnesom, i naravno mozete imati dete


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sub Maj 24, 2008 3:12 pm 
OffLine
Aktivan član
Aktivan član
Korisnikov avatar

Pridružio se: Sub Apr 05, 2008 1:44 pm
Postovi: 531
Hvala puno na odgovoru !


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sub Maj 31, 2008 8:21 am 
OffLine
Aktivan član
Aktivan član
Korisnikov avatar

Pridružio se: Sub Apr 05, 2008 1:44 pm
Postovi: 531
Molila bih doktora ako moze ponovo da odgovori.
Da li je normalno da po ovako vrucem vremenu imam pojacane smetnje, u smislu jake uzlupanosti i bolova kroz grudi? I da li je moguce zbog velikog premora i iscrpljenosti organizma (poslednjih meseci dok ucim, mnogo malo spavam, po 4-5 sati nocu, a dnevno se maksimalno premaram), da osetim simptome tahikardije i kao otezanog disanja, kao da mi nesto pritiska dijafragmu. Primecujem da se posle odmora osecam malo bolje, kao i da mi treba vremena da se povratim posle pesacenja po vrucini.
Izvinjavam se na ponovnom uznemiravanju i hvala unapred.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pon Jun 02, 2008 2:43 pm 
OffLine
Stalni član
Stalni član
Korisnikov avatar

Pridružio se: Sub Dec 01, 2007 12:38 pm
Postovi: 3015
moguće je


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Uto Jun 17, 2008 2:57 pm 
OffLine
Aktivan član
Aktivan član
Korisnikov avatar

Pridružio se: Sub Apr 05, 2008 1:44 pm
Postovi: 531
Od subote popodne stanje mi se naglo pogorsalo. Osecala sam jaku uzlupanost srca , bolove i slabost i nesvesticu. Takodje i bolove u grlu, otezano gutanje, ucestalo mokrenje, bolove u besici identicne onima kada mi je pesak izlazio. . .Ma opste stanje lose ! Poslednja dva dana sam provela u krevetu.
Danas sam najzad otisla kod interniste i dobila sam da pijem Propranolol 40 3x1/4 i Bromazepam 1.5 mg po potrebi. Ne mogu lepo da procitam dijagnozu ali pise nesto kao Struma . . ..i Tachicardia. . .. :roll:
Takodje sam dobila uput za krvnu sliku, urin i hormone stitne zlezde. Ja sam ih kontrolisala prosle godine i bili su u granicama normale, ali mi je endokrinolog rekao da je zlezda blago uvecana, ali neaktivna.
Zanima me sta znace ove nove smetnje sa srcem i da li su opasne ? :-?


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Uto Jun 17, 2008 7:10 pm 
OffLine
Stalni član
Stalni član
Korisnikov avatar

Pridružio se: Sub Dec 01, 2007 12:38 pm
Postovi: 3015
kada se zavrsi dijagnostika znacete o cemu se tacno radi-vas internista sumnja da je "proradila" stitasta zleda. najverovatnije da je to uzrok. to je stanje za koje postoje lekovi.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Uto Jun 17, 2008 8:45 pm 
OffLine
Aktivan član
Aktivan član
Korisnikov avatar

Pridružio se: Sub Apr 05, 2008 1:44 pm
Postovi: 531
Odradicu sve sto mi je napisala , pa cemo videti.
Kada sam ispricala sta mi sve fali, doktorka mi je rekla da mi je verovatno imunitet drsticno pao, ispitivala me je koliko spavam (jako malo), koliko vremena provodim za kompjuterom (bas mnoooogo, najmanje 10 sati), da li sam imala skoro neki stres (uzasno sam napeta zbog ispita, opterecena i to traje duze vreme) isl. Pretpostavljam ako je zlezda proradila, da to moze biti i od toga ? :roll:

Ako nije problem, ja cu se javiti kad budu gotovi rezultati, zelela bih da cujem ponovo vase misljenje !

p.s. Popila sam malocas 1/4 Propranolola, cini mi se da mi je malo bolje .


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Jun 18, 2008 10:29 pm 
OffLine
Stalni član
Stalni član
Korisnikov avatar

Pridružio se: Sub Dec 01, 2007 12:38 pm
Postovi: 3015
javite nalaze!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sub Jun 28, 2008 1:37 pm 
OffLine
Aktivan član
Aktivan član
Korisnikov avatar

Pridružio se: Sub Apr 05, 2008 1:44 pm
Postovi: 531
Evo javljam vam rezultate !

FT4 15,5 ( 7- 18 ), TSH 0,8 ( 0,25-4.0 ), TG 2,4 ( 0-50 )
SE 10/22, Wbc 5.1 , Lym 1.5, Mid 0.2 , Rbc 4.00, Hgb 117, Hct 0.348, Plt 278 ........ Koliko vidim sve ostalo je u granicama normale, sem malo snizenog hemoglobina.
GluC 4.93, Urea 4.6, Crea 65, Iron 17.2, Chol 4.1, Trig 0.9
Urin : Albumen nista, Le 10-12, Er 2-3, Pl.epitel-dosta, Urata-malo, Bakterija-malo

U ponedeljak cu videti kada mi radi internista, pa cu odneti nalaze.
Sto se tice propranolola, u prvo vreme sam ga pila kako mi je rekla, ali onda sam samoinicijativno smanjila dozu, jer mi je uzasno obarao moj ionako nizak pritisak. Jednog dana mi je pozlilo u gradu, imala sam jaku vrtoglavicu i nesvesticu, a kada sam dosla kuci (tada mi je vec bilo mnogo bolje), izmerila sam i bio je 90/40 ! :o
Sada ga pijem samo po potrebi, ako osetim da mi srce jako lupa,juce se uzlupalo u gradu od vrucine, pa sam popila cetvrtinu (samo nju u toku dana), a od jutros nisam uopste pila. Ako mi bude lose, popicu popodne opet cetvrtinu.
Pomisljam da su te moje tahikardije bile na nervnoj bazu, od prevelike doze stresa i jale iscrpljenosti poslednjih meseci. Zanima me (na osnovu mojih rezultata i ultra zvuka), da li je moguce ??


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sub Jul 05, 2008 9:02 am 
OffLine
Aktivan član
Aktivan član
Korisnikov avatar

Pridružio se: Sub Apr 05, 2008 1:44 pm
Postovi: 531
Postovani doktore,
Posle kontrolnog pregleda kod moje doktorke, dogovorile smo se sledece - da ne smem sama prekidati potpuno sa Propranololol, cak iako mi je dobro, vec svakodnevno u isto vreme (najbolje uvece zbog obaranja protiska) da uzimam obavezno po 1/4, i ako ima potrebe u toku dana jos 1/4.
Takodje, dobila sam i neki sirup Ferrum da pijem 3 meseca , pa da u septembru dodjem na kontolu. Tada ce mi uraditi i kontrolni Uz srca. Ekg mi je poslednji put kod nje bio sasvim u redu. Sto se tice stiotne zlezde, rekla je da ona jeste uvecana, ali nje neaktivna i da su dovoljne kontrole hormona na godinu dana.
Ja uzimam lekove, ali i dalje osecam ponekad jaku malaksalost i kao neku nesvesticu, ali to sve pripisujem losim podnosenjem ove vrucine. :roll:


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 13 Posta ] 

Izdvajamo za vas:



Sva vremena su u UTC + 2 sata


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 1 gost


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: