Prijava na doktor.rs mailing listu
Pratite nas redovno putem newslettera.

Sva vremena su u UTC + 2 sata




Započni novu temu Odgovori na temu  [ 41 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Ateroskleroza
PostPoslato: Sub Jan 26, 2008 3:06 pm 
OffLine
Novi član
Novi član

Pridružio se: Sub Jan 26, 2008 2:55 pm
Postovi: 15
Imam sledece nalaze lipidnog statusa:
holesterol.........7,8
trigliceridi........0,80
HDL-holesterol....0,59
LDL-holesterol....6,79
znaci index ateroskleroze 11,5
secer normalan
krvni pritisak normalan
Koliko je kritican index ateroskleroze 11,5

Sta ciniti?
Koje lijekove koristiti?(za dijetu znam)


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sub Jan 26, 2008 6:53 pm 
OffLine
Stalni član
Stalni član
Korisnikov avatar

Pridružio se: Sub Dec 22, 2007 9:07 pm
Postovi: 1484
Lokacija: VMA
Upravo su za navedene analize referentne vrednosti od lab do lab kao nebo i zemlja! navedite ih pa cemo vam reci.

_________________
sva pitanja u vezi kalkuloze urotrakta mozete poslati na vma@mod.gov.rs (sa naznakom: Centar za kalkulozu urotrakta)


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sub Jan 26, 2008 8:24 pm 
OffLine
Novi član
Novi član

Pridružio se: Sub Jan 26, 2008 2:55 pm
Postovi: 15
"Upravo su za navedene analize referentne vrednosti od lab do lab kao nebo i zemlja! navedite ih pa cemo vam reci".
Referentne vrednosti:
holesterol.........4,0-5,2
HDL-holesterol....0,9-1,5
LDL-holesterol.....do 3,50


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Ned Jan 27, 2008 2:29 am 
OffLine
Stalni član
Stalni član
Korisnikov avatar

Pridružio se: Sub Dec 01, 2007 12:38 pm
Postovi: 3015
niste naveli godine starosti, i bilo bi pozeljno da brojkama kazete vrednosti krvnog pritiska, obim struka i telesnu masu.
da li ste poveli racuna da dan pre lab. analiza ne uzimate obrok nakon 18h?

ove vrednosti nisu alarmantne i potrebna vam je samo blaga reogranizacija nacina ishrane!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Ned Jan 27, 2008 3:48 pm 
OffLine
Stalni član
Stalni član
Korisnikov avatar

Pridružio se: Sub Dec 22, 2007 9:07 pm
Postovi: 1484
Lokacija: VMA
[b][i]Ovde bih se ja malo distancirao od prethodnog stava. Moje misljenje je da situacija nije bezazlena, sa ili bez proracunavanja Body Mass Index-a. Naime, visoka je vrednost ukupnog Hol, na racun LDL-a, sto i nije toliko strasno, kada HDL ne bi bio tako nizak! Takva situacija ni malo nije dobra za vase krvne sudove. Ja bih to lecio ali moje misljenje je "samo jedno od misljenja na forumu".
Pozdrav!

_________________
sva pitanja u vezi kalkuloze urotrakta mozete poslati na vma@mod.gov.rs (sa naznakom: Centar za kalkulozu urotrakta)


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Ned Feb 03, 2008 4:35 am 
OffLine
Aktivan član
Aktivan član

Pridružio se: Ned Sep 23, 2007 12:20 am
Postovi: 576
Lokacija: Beograd, Srbija
Ja imam gotovo identicne vrednosti holesterola (i slicne frakcije) pa su mi preporucili terapiju Sortis-om, medjutim pre njega treba uraditi testove za rad jetre - AST, ALT, GGT...

Najopasnije je kada 'dobar holesterol' padne nisko, dolazi do zakrcenja krvnih sudova i potencijalno srcanog udara :roll:

I meni su rekli da su te vrednosti 'prilicno opasne' i da hitno mora da se spusta holesterol i popravlja HDL.

_________________
Bye bye little lady


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Ned Feb 03, 2008 1:40 pm 
OffLine
Novi član
Novi član

Pridružio se: Sub Jan 26, 2008 2:55 pm
Postovi: 15
Sa nalazima lipidnog statusa, koje sam vec navela i uradjenim nalazima hepatograma:
ALT 9,8......ref.vr. do 32
AST 10,5.....ref. vred. do 33
Bilirubin 8,50....ref. vr.do 17
posetila sam internistu:
EKG:sin.ritam,fr67/min, semivertikalna el os, bez ev patoloskih promena
TA 110/70
Internista mi je nalozio dijetu i nameravao da ukljuci u terapiju i sortis.
Medjutim, kako sam konsultujuci lekara koji ucestvuje u radu ovog foruma pocela samostalno terapiju sa ATORIS-om 20 mg uvece, to sam predocila ordinirajucem internisti, koji mi je rekao da nastavim sa Atorisom.
Moja dilema je:
Sortis ili Atoris?
Sta je delotvornije?


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Ned Feb 03, 2008 3:47 pm 
OffLine
Stalni član
Stalni član
Korisnikov avatar

Pridružio se: Sub Dec 22, 2007 9:07 pm
Postovi: 1484
Lokacija: VMA
Isto vam je. I jedan i drugi vam je hemijski ATORVASTATIN, samo je pitanje koji je skuplji.

_________________
sva pitanja u vezi kalkuloze urotrakta mozete poslati na vma@mod.gov.rs (sa naznakom: Centar za kalkulozu urotrakta)


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pon Feb 04, 2008 8:13 pm 
OffLine
Novi član
Novi član

Pridružio se: Sub Jan 26, 2008 2:55 pm
Postovi: 15
Hvala lepo na odgovorima!
P.S.
Uradila sam ehoangiografiju vrata......Dr.Spajic Vuleta, specijalista radiolog:"U vaskularnim strukturama vrata nema ni pocetnih ateromatoznih promena, niti izolovanih hemodinamskih znacajnih stenoza.....|"
Znaci ateroskleroze ni u tragovima.
Koliko slika krvnih sudova vrata govori uopste o stanju krvnih sudova, i moze li tu biti znatnih odstupanja.
Jos jedno pitanje: Moze li se dovesti u vezu povecani holesterol sa slabom cirkulacijom, anginom pektoris, ili bilo kojom bolesti srca.
Mozda je pitanje glupo......ali rukovodim se devizom da nema glupih pitanja, vec.....


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Uto Feb 05, 2008 4:36 am 
OffLine
Aktivan član
Aktivan član

Pridružio se: Ned Sep 23, 2007 12:20 am
Postovi: 576
Lokacija: Beograd, Srbija
Mene su za pregled stanja krvnih sudova slali kod oftamologa. Kazu to je najmerodavnije, tu se prvo vide promene. Na srecu B.O. Tako da mozda bi tamo trebalo da te posalju da ti oftamolog "viri" kroz onu lupu uz jaku svetlost kroz ocno dno....

_________________
Bye bye little lady


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Uto Feb 05, 2008 10:08 am 
OffLine
Stalni član
Stalni član
Korisnikov avatar

Pridružio se: Sub Dec 01, 2007 12:38 pm
Postovi: 3015
jasna,
ja sam se i na pocetku nase prepiske drzao koncepta prema kome odredjeni, manji deo populacije, iz nepoznatih razloga koji najverovatnije imaju geneticku podlogu ima kao vi povisene vrednosti holesterola ali ne i manifestnu aterosklerozu. terapija hiperholesterolemije ne pocinje lekovima, prema savremenim shvatanjima, u slucajevima kao sto je vas!
vi nadalje treba da uzmete uput za spec. higijene i prema njegovim savetima preuredite ishranu, i nakon oko 2-3 meseca od pocetka primene dijete ponovite laboratorijske analize.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Uto Feb 05, 2008 11:08 am 
OffLine
Stalni član
Stalni član
Korisnikov avatar

Pridružio se: Uto Sep 25, 2007 7:47 pm
Postovi: 1468
drbgd je napisao:
jasna,
ja sam se i na pocetku nase prepiske drzao koncepta prema kome odredjeni, manji deo populacije, iz nepoznatih razloga koji najverovatnije imaju geneticku podlogu ima kao vi povisene vrednosti holesterola ali ne i manifestnu aterosklerozu. terapija hiperholesterolemije ne pocinje lekovima, prema savremenim shvatanjima, u slucajevima kao sto je vas!
vi nadalje treba da uzmete uput za spec. higijene i prema njegovim savetima preuredite ishranu, i nakon oko 2-3 meseca od pocetka primene dijete ponovite laboratorijske analize.


Tako je kolega odredjeni deo ima razne deficite enzima i receptorskih proteina ukljucenih u metabolizam holesterola kao posledicu genetskih mutacija(Apoproteini B48,C,E,lipoproteinska lipaza).Njihov deficit dovodi do nemogucnosti preuzimanja holesterola od strane jetre i ekstrahepatickih tkiva,sto za rezultat ima hiperholesterolemiju koja je rizik izmedju ostalog za aterosklerozu.Inace bez obzira koja lipoproteinska frakcija bila povecana (hilomikroni,LDL,IDL,VLDL)princip dejstva statina je isti :inhibicija HMG-CoA reduktaze koja nepovratno prevodi HMG-CoA u mevalonat odakle se dalje nastavlja sinteza holesterola.
Ako se utvrdi poremecaj metabolizma lipoproteina uvode se statini u terapiju (koji nisu naivni zbog gomile nezeljenih efekata),do tada hiperholesterolemija se iskljucivo leci promenom rezima ishrane koji podrazumeva upotrebu nemasnih vrsta mesa(piletina i riba),dosta voca i povrca,crni hleb,maslinovo ulje(podize HDL frakciju koju jetra preuzima i koristi za sintezu zucnih soli koji su jedini put za eliminaciju holesterola iz organizma) koriscenje mlecnih proizvoda sa smanjenim procentom mlecne masti,pahuljice i mekinje.Ovim se povecava sadrzaj balastnih materija u fecesu sa kojima se eliminisu zucne soli iz organizma sto posledicno zahteva i vece preuzimanje holesterola u jetri,jer ako se zucne soli ne eliminisu podlezu entero-hepatickoj recirkulaciji,a holesterol se zadrzava u organizmu.

_________________
In Scientia Veritas In Arte Probitas
Odgovaram iskljucivo na pitanja postavljena na forumu,na pp ne odgovaram!!!!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sub Feb 09, 2008 3:04 pm 
OffLine
Novi član
Novi član

Pridružio se: Sub Jan 26, 2008 2:55 pm
Postovi: 15
Citiraj:
Citat:
Ako se utvrdi poremecaj metabolizma lipoproteina uvode se statini u terapiju

Na koji nacin to utvrditi, koje analize uraditi?


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sub Feb 09, 2008 3:14 pm 
OffLine
Stalni član
Stalni član

Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
Postovi: 3798
Lokacija: Pozarevac
Ono sto ste vec i uradili - Holesterol trigliceridi, LDL, HDL.

Ne zamarajte se oko diskusija i malo preobimnih objasnjenja koje daju pojedine kolege (to je vise za rubriku "Opste strucne diskusije"). Drzite se onoga sto kaze lekar koji Vas leci. Ako Vam je rekao da uzimate Atoris, uzimajte ga.

Sve najbolje.

_________________
Dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
NEAKTIVAN, osim za savete pozivom na telefon 064 269 259 1, u normalno vreme:))) - PP.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sub Feb 09, 2008 3:31 pm 
OffLine
Stalni član
Stalni član
Korisnikov avatar

Pridružio se: Uto Sep 25, 2007 7:47 pm
Postovi: 1468
Jasna Kovacevic je napisao:
Citiraj:
Citat:
Ako se utvrdi poremecaj metabolizma lipoproteina uvode se statini u terapiju

Na koji nacin to utvrditi, koje analize uraditi?


Mislim da se to radi na institutu za endokrinologiju KCS.Ali za pocetak probajte dijetom da snizite LDL koji je povisen koliko vidim a HDL nizak.Ne znam da li ste mozda i gojazni uz sve ovo??Inace dijeta ima potpuno svoju naucnu osnovu, pa prvo pokusajte sa njom .

_________________
In Scientia Veritas In Arte Probitas
Odgovaram iskljucivo na pitanja postavljena na forumu,na pp ne odgovaram!!!!


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 41 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3  Sledeća

Izdvajamo za vas:



Sva vremena su u UTC + 2 sata


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 10 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: