Prijava na doktor.rs mailing listu
Pratite nas redovno putem newslettera.

Sva vremena su u UTC + 2 sata




Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1 Post ] 
Autor Poruka
 Tema posta: Sterilitet
PostPoslato: Čet Nov 26, 2015 12:14 am 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pet Apr 27, 2012 12:29 pm
Postovi: 22
Mnogi bračni parovi ostaju bez potomstva iz čiste gluposti. Naime, ginekolozi i lekari koji leče sterilitet najčešće nisu dovoljno genetički edukovani. Zbog toga ne uzimaju genetički faktor pri lečenju steriliteta. To preskaču. Međutim, danas je poznato da u značajnom broju slučajeva u osnovi steriliteta je genetički faktor. I zato, pri lečenju steriliteta je veoma značajno paralelno sa kliničkim ispitivanjima raditi i genetičko savetovanje, a što se u razvijemim zemljama već radi. I to iz sledećih razloga:
-Nekada su rešenja steriliteta tako jednostavna i na dohvat ruke, ali iz neznanja lekara bračni par se nepotrebno maltretira, različitim pregledima i analizama. To maltretiranje ide dotle da u jednom trenutku bračni par diže ruke od svega i ostaju bez potomstva. Žalosno, jer su rešenja često jednostavna ali je neophodno dobro poznavanje genetike.
-Suprotno, nekada bračni par nema šanse da ima normalno potomstvo, čak i nakon veštačke oplodnje, usled specifične genetičke konstitucije. U takvim slučajevima treba odmah odustati i ne maltretirati bračni par nepotrebnim pregledima, analizama i testovima. Znači postoje slučajevi kada je nemoguće dobiti normalno, zdravo potomstvo, te prema tome ne treba se maltretirati već tražiti drugi izlaz. Ali to treba znati na početku ove stravične borbe koja je unapred osuđena na propast.
-Između ove dve krajnosti postoji čitav niz mogućih rešenja i izlaza, a sve u zavisnopsti od specifične genetičke konstitucije bračnog para. Različiti bračni parovi imaju različite genetičke predispozicije te prema tome i različite uzroke problema. I zato je za uspešnu borbu sa sterilitetom najbolje primeniti genetičko savetovanje u kombinaciji sa kliničkim ispitivanjima.
GENETIKA JE EGZAKNA I TU NEMA IGRANJA


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1 Post ] 

Sva vremena su u UTC + 2 sata


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 183 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: