Prijava na doktor.rs mailing listu
Pratite nas redovno putem newslettera.

Sva vremena su u UTC + 2 sata




Započni novu temu Odgovori na temu  [ 42 Posta ] 
Idi na stranicu   Prethodni  1, 2, 3
Autor Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: Uto Sep 09, 2008 10:28 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Uto Sep 09, 2008 10:14 pm
Postovi: 6
Lokacija: beograd
Molim Vas ako neko zna da mi odgovori.
Zbog hidrosalpinxa na koji je dr posumnjala na UZ predložena mi je operativna laparaskopija i uklanjanje jajovoda. Nije se dobro videlo o kom jajovodu se radi, levom ili desnom. Pošto nikada nisam imala upalu jajnika, niti operacije, da li je moguće da je došlo do greške? Pre malo više od godinu dana sam bila na HSSG-u kod drugog doktora, gde je utvrđeno da je levi jajovod prohodan, dok desni "propušta kontrast, ali nešto sporije". Svaki put na UZ imam "malu količinu slobodne tečnosti u Douglasu". Takođe, desni jajnik je aktivniji, svakog meseca imam nekoliko folikula na desnom jajniku, a na levom jedan.
Pošto ću svakako ići na laparaskopiju, moje pitanje je: s obzirom na ovakve jajnike, ukoliko je hidrosalpinx na desnom jajovodu i izvadim ga, kakve su mi šanse za trudnoću prirodnim putem i koliko da čekam? Imam 35 godina. Puno hvala


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Sep 10, 2008 11:48 pm 
OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Sre Jan 12, 2005 12:01 am
Postovi: 1058
Lokacija: Beograd
Poštovana Gđo
više puta sam o tome pisao na ovom forumu. Vaša situacija je upravo nastala zato što niste radili "klasičan HSG" koji je mnogo precizniji nego ultrazvučni HSSG koji je orjentacioni.
Moj vam je savet uradite HSG da bi definitivno i 100% utvrdili da li zaista imate hidrosalpinks ili ne, tek nakon toga može se ozbiljnije pričati na tu temu.

Pozdrav i srećno DrPeđaDj


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Čet Sep 11, 2008 8:14 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Uto Sep 09, 2008 10:14 pm
Postovi: 6
Lokacija: beograd
Mnogo Vam hvala. Već sam i čitala Vaše mišljenje o HSG i HSSG i žao mi je što Vas tada nisam poslušala, tj. što nisam odmah otišla kod doktora koji se bavi sterilitetom. Ali, čovek se uči na greškama. U svakom slučaju hvala, nekako ste mi ulili nadu da možda ipak nemam hidrosalpinks.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: da li mi je laparaskopija neophodna?
PostPoslato: Uto Okt 07, 2008 10:28 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Uto Okt 07, 2008 10:22 pm
Postovi: 1
Postovani,
molim Vas da mi pomognete oko jedne nedoumice; naime, moj lekar mi je savetovao da radim laparaskopiju, kao sledeci korak u mom lecenju. Radila sam HSG i rezultat je da je: cerviks hipoplastican. Uterus normalne razvijenosti, pravilnog oblika, praznog kavuma, dextroponiran. leva tuba normalne duzine i promera, prolazna za kontrast koji se spontano razliva u trbusnu duplju. Desna tuba skracena, brojanicasto zadebljala, slabo prolazna za kontrast. Desna adnexa privucena uz desni zid uterusa.
Dg: adnexitis lat.dex.
Moje pitanje je: ima li svrhe ici na laparaskopiju i sta njom eventualno mogu da dobijem? Da li ce uopste intervenisati na desnoj tubi ili cemo samo dobiti nalaz koji nam govori ono sto vec znamo?

Unapred zahvalna,
Natasa
Cacak


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Uto Okt 07, 2008 11:59 pm 
OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Sre Jan 12, 2005 12:01 am
Postovi: 1058
Lokacija: Beograd
Draga Nataša

jedna prohodan jajovod je dovoljan za trudnoću!
Sa mnom je radila babica kojoj su iz nekih razloga odstranili jajovod sa jedne i jajnik sa druge strane i rodila je dva sina nakon toga.

Laparaskopija dolazi u obzir samo ako ne bude došlo do trudnoće.

"Brojaničasto zadebljala tuba" je u stvari adnexitis nodosa koji se češće sreće kod tuberkuloze ili endometrioze, mada i kod klasičnih upala jajovoda.

Nalaz laparaskopije i HSG se ne poklapaju u potpunosti, tako da posle izvesnog perioda od 6 do 12 meseci treba načiniti i taj korak u ispitivanju i terapiji.
Pozdrav DrPeđaDj


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Čet Jan 08, 2009 3:43 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Čet Jan 08, 2009 2:58 pm
Postovi: 2
Lokacija: Beograd
cao... ja sam se prvi put registrovala ali vec duze vreme citam sta pise na forumu, sto mi je do sada zaista uvek bilo od pomoci, hvala!!

Imam za 10tak dana zakazanu operativnu laparoskopiju u N. Frontu, sumnjaju na endometriozu. Nemam pojma ni ko ce da me operise, niti su mi rekli sta treba da donesem (osim nalaza), samo znam da treba da dodjem 22. jan u 7h ujutro u bolnicu, al ajde... Medjutim, citajuci postove primetila sam da nijedna devojka/zena koja je operisala endometriozu nema simptome kao ja. Naime pre oko godinu dana dobila sam jake bolove u predelu levog jajnika koje i dan danas imam (prvo su me lecili od "upale jajnika" injekcijama pa antibioticima, pa su me poslali na kolor dopler i tamo posumnjali na endometriozu...). Imam relativno normalne (i po obilnosti i po datumima) cikluse, imam 31 god, nisam radjala, nisam imala abortuse. Vec dve godine, kad god odem na ultrazvuk, kazu mi da mi je endometrijum tj. zid materice dosta zadebljao ali niko (pa ni ja) tome nije pridavao vaznost. Imam i jako zavaljenu matericu. Elem, moji "neuobicajeni" simptomi, osim sto me konstatno jako boli levi jajnik, se odnose na neprijatne ali i jake bolove u donjem delu ledja tj, krstima, narocito ujutru (tad ne znam sta cu sa sobom), i na znacajno cescu potrebu da piskim, pa me interesuje da li to ikako moze da bude povezano sa endometriozom, tj cistom velicine oko 4 cm na levom jajniku. (to sam ja kao smislila da mozda cista pritiska nekako besiku :oops: ) Ti problemi su poceli nakon tromesecne terapije endometrioze kontraceptivima koja je zavrsena pre tri meseca. Jos jedna interesantna stvar je da mi je tumor marker CA125 samo 14 (vrednosti su od 0-35), a u slucaju da je visok moglo da ukaze na endometriozu koliko sam ja shvatila.

cisto bih volela da znam da li ce ovi grozni bolovi u krstima i cesta potreba za odlaskom u wc proci posle odstranjivanja ciste, zajedno sa ovim glupim jakim bolom jajnika.

hvala


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sub Jan 10, 2009 10:20 am 
OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Sre Jan 12, 2005 12:01 am
Postovi: 1058
Lokacija: Beograd
Poštovana Anusija

Često mokrenje je najčešće usled upale mokraćne bešike, mada može biti i usled psihičkog stresa od operacije.
S obzirom da ćete za laparoskopiju odraditi analize krvi i urina ista će biti ispitana.
Vrlo je interesantno da koriste doppler za dijagnozu endometrioze...
Bol u leđima može poticati i od koštanog sistema?
Verovatno da je u pitanju zabuna endometrijum je sluzokoža materice, a zid materice je miometriju.

Pozdrav DrPeđaDj


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pon Jan 12, 2009 1:49 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Čet Jan 08, 2009 2:58 pm
Postovi: 2
Lokacija: Beograd
Postovani Pedja, hvala na odgovoru!! Nazalost nije bas onakav kakvom sam se nadala, tj da ce odstranjivanjem ciste proci i drugi problemi :)

Sto se tice kolor doplera, ja sam mislila da je to jedini nacin (naravno pre same laparoskopije) da se postavi dijagnoza endometrioze. Bar je meni tako receno na ultrazvuku (vaginalnom)- pretpostavljaju da je endometrioza ali da ce se to bolje videti na kolor dopleru. Na dopleru mi je doktor rekao da je endometrioza i predlozio terapiju kontraceptivima od 3 meseca. Nakon ta tri meseca sam ponovo bila na dopleru i onda mi je receno da posto nema poboljsanja treba da zakazem laparoskopiju da mi to uklone. I eto, sad cekam taj dan ...

pozdrav i hvala jos jednom!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pon Jan 12, 2009 7:49 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Sub Dec 06, 2008 10:17 pm
Postovi: 15
Za sve zene koje zele znati sta je laparaskopija u ginekologiji.... Procitajte obavezno, ja sam se konkretno interesovala i kopala po netu zbog sestre..
http://www.stetoskop.info/Laparaskopija-u-ginekologiji-1363-c0-content.htm


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Molim vas da i meni pomognete..
PostPoslato: Pon Jan 12, 2009 10:46 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pon Jan 12, 2009 10:06 pm
Postovi: 3
Imam 35 godina i ustanovljeno mi je prije 5 godina da immam zapusene jajovode. Uradjena mi je laparoskopija da bi se tacno utvrdilo, ali prilikom operacije mi nisu i rijesili problem iz meni nepoznatog razloga. Sok od saznanja mi je donio i depresiju sa kojom sam se borila par godina, sad sam hvala Bogu ponovo jaka da taj problem mogu ponovo da podignem i da se lijecim i borim da i ja dobijem zdravu bebu.
koliko znam ostali moji nalazi su svi u redu, mada se ovih dana spremam da ponovo radim potrebne nalaze i da zakazem vrijeme za ponovnu operaciju( koju mi oni nisu savjetovali nego su mi samo spomenuli van matericnu oplodnju kao jedinu sansu i alternativu, jer navodno smatraju "produvavanje jajovoda" kao zastarjelom metodom).
Interesuje me ako neko zna koja je sansa za trudnocu normalnim putem posle prociscavanja jajovoda? Ako ima neka mama na forumu koja je bebu donijela na svijet normalnim putem posle "produvavanja jajovoda", bilo bi mnogo od pomoci ako ima neki info ili savjet.
Kao sto vidite moje godine nisu bas da bi mogla da gubim vrijeme pa bi definitivno isla na najbrzu i najbolju alternativu.
Takodje me interesuje koje nalaze mora moj djecko da radi( posto su mi to podvukli da on treba da uradi isto nalaze, ali od soka nisam bila prisebna da zapamtim informaciju), kao i kako se rade ti nalazi ( posto moj djecko ima fobiju od krvi pa ne vjerujem da je ikad i vadio krv u odraslim godinama).
Bila bih mnogo zahvalna za svaku info i pomoc.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Sta znaci operativna laparoskopija?
PostPoslato: Ned Mar 03, 2013 2:43 am 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Ned Mar 03, 2013 1:34 am
Postovi: 1
Zdravo devojke,da li neka od vas je skorije radila laparoskopiju? Ja idem u ponedeljak u bolnicu jer su mi zakazali u utorak zahvat.Treba da radim produvavanje jajnika..Ne znam uopste kakav je to zahvat mada sam nesto citala ovde,najteze mi je od svega ta anestezija tj,to opijanje,toga me strah a ne samog zahvata..Koliko vremenski traje zahvat??Hvala vam na odgovoru unapred :)


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Sta znaci operativna laparoskopija?
PostPoslato: Sre Mar 06, 2013 5:53 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Uto Apr 20, 2010 6:37 pm
Postovi: 20
Lokacija: Novi Sad
karadai je napisao:
Zdravo devojke,da li neka od vas je skorije radila laparoskopiju? Ja idem u ponedeljak u bolnicu jer su mi zakazali u utorak zahvat.Treba da radim produvavanje jajnika..Ne znam uopste kakav je to zahvat mada sam nesto citala ovde,najteze mi je od svega ta anestezija tj,to opijanje,toga me strah a ne samog zahvata..Koliko vremenski traje zahvat??Hvala vam na odgovoru unapred :)


Pozdrav Karadai,
kazi nam molim te kako si prosla?
Mi treba da idemo na pregled u betaniju povodom VTO, i naculi smo da se laparoskopija tamo radi pod obavezno pa nas interesuje da li je bollno, da li treba neka priprema i da li treba lezati nakon toga?

Hvala ti i srecno

_________________
..O, da mi je da se jos samo jednom zaljubim. Opet bih gledao niz kej kao niz prugu i opet bih znao da se u oblak zadubim i cekao bih samo nju, ni jednu drugu..


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 42 Posta ] 
Idi na stranicu   Prethodni  1, 2, 3

Sva vremena su u UTC + 2 sata


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 52 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: