Prijava na doktor.rs mailing listu
Pratite nas redovno putem newslettera.

Sva vremena su u UTC + 2 sata




Započni novu temu Odgovori na temu  [ 101 Posta ] 
Idi na stranicu   Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Sledeća
Autor Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: Sub Jun 09, 2007 10:44 am 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Čet Jun 07, 2007 6:50 pm
Postovi: 3
Lokacija: Novi Sad
I ja sam poludela kad sam ovo čula na TV-u.
Kod nas je epidural još uvek stvar prestiža, a što se tiče babica (neke poznajem) čak smatraju da je opasna!!! Kao da svaki porođaj nije opasan. Da podsetim, ranije su žene često umirale na porođaju. Ranije nije bilo bolnica i doktora. Pa nadam se da smo malo uznapredovali... Pa nekada su se operacije radile na živo, a danas imamo anesteziju. A to, nije zdravo, nije bezbedno, nije hrabro... joj što me ti argumenti bole!
A vezano za "gubitak seksuakne zelje"... Nemam reči za ovakvu izjavu. Ne samo da je besmislena, već je i neprofesionalna. Po "doktoru" je porođaj, znači, potpuno ženska stvar, u kojoj muškarci, po njegovim rečima, za dobro žene ne treba da učestvuju! Stravično!
Ja sam čula upravo suprotnu stvar, da muškarac koji prisustvuje porođaju postaje privrženiji porodici. Što je po meni potpuno logično i objektivno!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sub Jun 09, 2007 6:37 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Čet Apr 12, 2007 8:52 pm
Postovi: 547
Sto se tice porodjaja kod kuce mozda to i nije losa ideja ali naravno kada bih imala toliko novaca da opremim jednu sobu u salu za porodjaj sa sve ginekologom, babicom i naravno anesteziologom!!!

Inace cula sam da ne tako daleko, u susednoj nam Madjarskoj zena mora da potpise ukoliko zeli da se porodi bez epidurala!!! Ne znam koliko je to tacna informacija ali zasto da ne?

Ja sam za to da suprug (ukoliko je hrabar) prisustvuje porodjaju ali samo ako zena dobije epidural.

Inace moj otac je ginekolog (pripada staroj skoli, da ne kazem kamenom dobu) i on mi je pricao da moze da dodje do gubitka seksualne zelje kod muskarca,bas kao sto kaze i dr Pedja. To naravno nije iskljuceno, kao ni panika a ni padanje u nesvest. Ali to nikako nije razlog da se to debelo naplati, to sto ce on da plati ne znam koliko hiljada dinara nece uticati da bude hrabriji. Zar ne?
Ukoliko neko zeli da prisustvuje rodjenju deteta ne treba mu istresti za to svaki dinar iz dzepa. Pa znaci da samo oni koji imaju mogu da prisustvuju, sta je sa onima koji gore od zelje a ne mogu sebi to da priuste?


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sub Jun 09, 2007 7:01 pm 
OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Sre Mar 14, 2007 8:46 pm
Postovi: 1001
Ja i dalje nemam reci osim gadjenja na ovo sto je receno na TV-u. Prosto ne mogu da verujem, pa to je kao da neko kaze danas: zene nemaju pravo glasa (samo dodajte - kada se radi o njihovom telu i najbitnijem cinu u zivotu jedne zene I MUSKARCA). Toliko sam revoltirana da ne znam sta bih rekla, osim da opet kazem da je nasa filozofija zdravstva izgleda zasnovana na neopravdanom velicanju (mitomaniji) doktora i ponizavanju pacijenata.

U Americi je potpuno suprotno, i hvala Bogu na tome. Muz i ja ne znamo ovde ni jedan par da muz nije prisustvovao na porodjaju. Svi ti muzevi su mnogo vise ukljuceni u odgoj svoje dece, u sve ono sto se zeninom telu desavalo, nisu stajali "iznad glave", nego u bilo kojoj pozi koja je zeni odgovarala (jer ovde zena moze da bira pozu u kojoj se poradja) i SVI DO JEDNOG su iz tog iskustva poneli samo prelepe uspomene, i divljenje i duboko postovanje za zenino telo. Sve drugo su bolesne balkanske opsesije. Jer ako mu nije gadno da pravi dete, onda mu nije gadno ni da prisustvuje rodjenju. I ne samo prisustvuje nego ucestvuje. Po meni bi to bio odlican test - zasto praviti dete sa covekom koji vas voli uslovno, t.j. lepo nasminkanu, ne-krvavu, neoznojenu, cistu i mirisnu?? To nije ceo zivot, i ako treba da se povezete za vecnost tim detetom, onda sve delite pa i bol, krv, suze i najvecu radost.

Ali sve se to ne moze, i naravno da ima "panike" i "onesvescivanja" kad zena lezi prikovana za krevet, pumpa se nenormalnim indukcijama, pod neonkama, u redu kao na traci u klanici i oseca se kao raskrecena krava a ne zivo bice. Onda je strasno i za tog muza. A kada je zena sama u sobi, moze da jede i pije kad hoce, da zahteva ili odbije bilo kakvu proceduru, kada je oslovaljavaju sa najvise postovanja i kada je sve njoj podredjeno, onda je to prelep cin u kome oboje uzivaju.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sub Jun 09, 2007 11:12 pm 
OffLine Stalni član Stalni  član
Pridružio se: Sre Jun 21, 2006 3:19 pm
Postovi: 56
Sta nam vredi da se iscudjavamo,kada nas niko niti vidi niti cuje!

Nije se nasao ni jedan kolega ginekolog da digne glas i kaze nesto protiv i kontra ovakvom nazadnom stavu nacelnika jedne klinike.

Da ne pricam da ni jedan novinar/ka nije napisao posteni tekst kao komentar/kritiku na ovakva desavanja.

Nije reagovala ni jedna od silnih nevladinih organizacija koje se bore za sva moguca prava u ovoj zemlji Srbiji, ...

Kako je receno-tako je ostalo.Samo se gradjani po forumima iscudjavaju,ali niko ko je mocan i ima neki autoritet nesme da pisne.Zasto - to bi bilo pravo pitanje.

Inace,mora biti da su svi Amerikanci impotentni,s'obzirom da se tamo masovno prisustvuje radjanju svoga deteta.

Sto se tice porodjaja u kuci - zasto da ne ?! Da ima smisla za upravnika klinike i doticni doktor bi se setio da uvede jos jednu uslugu i da je naplati.

Vazna je MOGUCNOST IZBORA !!

Doktore Pedja,ja mislim da ovde niko ne osporava cinjenicu da epidural ima svoje negativne strane.Ovde se ipak vecina slaze u tome da treba dati mogucnost IZBORA trudnicama i njihovim muzevima.Doktor je tu da isprica sve negativne i pozitivne strane nekog postupka,a neka se ostavi ljudima mogucnost da oni izaberu sta zele i koji rizik zele da podnesu,a ne da neko drugi odlucuje u njihovo ime!

Mogucnost izbora je data u celom svetu - a zasto da kod nas ne postoji ili da neko pokusava ovakvim nazadnim izjavama da odgovara ljude od onoga sto je u celom svetu prisutno (epidural,muzevi na porodjaju,...).


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Ned Jun 10, 2007 8:33 am 
OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Sre Jan 12, 2005 12:01 am
Postovi: 1058
Lokacija: Beograd
Drage dame ja jedno pišem vi drugo čitate? U čemu je problem?

U IGA Višegradska dnevno se prosečno tri žene porode u epiduralu, kada pomnožite sa brojem dana u godini to je oko 1000, što je najčešći ukupni broj porođaja u prosečnoj bolnici na zapadu. Retka su porodilišta sa više od 1500 porođaja.

Ako ste pažljivo pročitali citirao sam ASA tj. Američko udruženje anesteziologa, da čak i oni imaju problem sa organizovanjem 24h službe za davanje peridurala.

Na Institutu za Ginekologiju i Akušerstvo- Višegradska pretvaranjem četvorokrevetnih u najčešće dvokrevetne i ređe jednokrevetne sobe, već se pojavljuje problem smeštaja porođenih žena. Dalje stvaranje komfora ugrozilo bi i dosadašnji proces rada, tj. bezbednost trudnica i porođenih žena.

Komfor (normalno da je potreban) skopčan je sa novim prostorom, novim kadrovima, a samim tim i sa finansiranjem, ko će to da plati?

Za sve treba novac, pokušaj "Perpetuum mobile" sa Srpskim zdravstvom (i ne samo zdravstvom) nije uspeo, mora se rešiti finansiranje.

Osiguranik mora plaćati zdravstveno osiguranje približno kao na zapadu da bi i zdravstvena zaštita bila slična. Lekovi su sa zapada, aparati su sa zapada (ista koštaju Zdravstveni fond) jedino na našim platama bi neki da uštede?

Citirao sam i da trendovi u porođaju (što je normalno) ne idu samo ka opštoj medikalizaciji već i suprotno povratak prirodnom porođaju u svom domu tamo gde je to moguće.

IZBOR POROĐAJA U SRBIJI VEĆ POSTOJI, PONUDA ĆE SE SIGURNO VREMENOM OBOGATITI, TRANZICIJA JE PROCES, NEMOŽE PREKO NOĆI I NEMOŽE BESPLATNO!


Pozdrav Dr PeđaDj


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Ned Jun 10, 2007 12:24 pm 
OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Pet Dec 24, 2004 7:22 pm
Postovi: 2202
Lokacija: Nemacka
Evo kao novopecena mama moram da se nadovezem jos jednom na ovu temu.
Kao prvo o porodjaju kod kuce.
Na casove pripreme isla sam u Geburtshaus, sto su privatne porodjajne kuce koje drze babice. Pored regularne pripreme za porodjaj, ovde se uce i tehnike opustanja. I ovde je trend porodjaja u ovim kucama ili kod kuce u porastu, ali su uslovi za sve to sigurno drasticno razliciti nego u Srbiji. Sto znaci, babice prihvataju za ovu vrstu porodjaja ISKLJUCIVO trudnice koje su imale sasvim normalnu trudnocu bez ikakvih komplikacija. Vrlo cesto se radi pre porodjaja merenje sirine karlice da bi se znalo da beba moze uopste da se rodi prirodnim putem. Sve to pokriva zdravstvena kasa sem porodjaja. Porodjaj u ovakvim uslovima se smatra luksuzom i njega svaka trudnica (ovde u Nemackoj) mora da plati iz svog dzepa. Normalan porodjaj u bolnici, kao i sve anestezije i ostale stvari su pokrivene najobicnijim zdravrstenim osiguranjem.
Uz to za umanjenje bolova svaka babica je obucena da porodilji ponudi:
posebnu masazu za umirenje bolova
kupku u kadi, pa posle tople i hladne obloge
akupunkturu
i razne homeopatske lekove za smanjenje bola
Sigurna sam da je malo babica u SRBIJI spremno da pruzi ovakvu kompletnu uslugu porodilji koja za dolazak svog deteta odabere svoju kucu (ako ta opcija kod nas uopste postoji).
U slucaju da dodje do komplikacija, porodilja se hitno iz ovakvih porodjajnih kuca ili svog vlastitog doma prebacuje u najblizu bolnicu. U tom slucaju mora sama da plati oba porodjaja.
S obzirom na pocetni clanak oko koga se vodi cela ova diskusija, mislim da su ovakvi porodjaji u Srbiji jos u domenu naucne fantastike.
Pri tom upoznala sam u bolnici prosle nedelje dve zene koje su porodjaj zapocele tako, pa onda ipak zavrsile u bolnici jer jednostavno nisu mogle da podnesu bol.
A sad sto se tice epidurala.
Mene su porodili carskim rezom (planiranim) sa spinalnom anestezijom, koja je jos bezbednija i laksa od epidurala. Moram da priznam da trenutak kada sam i u ovakvom porodjaju mogla da cujem i vidim prvi put svoju bebu ne moze nista na svetu da zameni! Pored toga dok sam ja lezala na porodjajnom stolu i dok su mi lekari usivali stomak, beba je mogla svo vreme da uziva u zagrljaju svog tate. Mislim da je to mnogo bolje nego da su je samo spustili u boks. U prvih sat vremena svom tati beba je podarila i prvi osmeh, sto je tatu bacilo na sedmo nebo!
Sto se samog carskog reza tice, iako je kod mene oporavak bio vrlo brz a dobijala sam i lekove protiv bolova prva tri dana, moram da kazem da svaka zena koja moze da se porodi prirodnim putem tako i treba da se prirodi. Ja sam se prvu noc isplakala, jer zbog reza nisam mogla da ustanem i dodirnem svoju cerku koja je u svom kreveticu lezala tik do mene. Za mene je to bilo frustrirajuce iskustvo, ali smo vec od sledeceg jutra pa do izlaska iz bolnice svaki trenutak provele zajedno. Ovo smatram izuzetno bitnim, jer je maloj bebi u tim prvim danima potrebnija majcinska ljubav cak i od same hrane.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Ned Jun 10, 2007 1:33 pm 
OffLine Stalni član Stalni  član
Pridružio se: Sre Jun 21, 2006 3:19 pm
Postovi: 56
Dea,gde se nalazis? Blago tebi !

Ocigledno je da se sve vrti oko novca.Tacnije socijalisticki model zdravstvenog osiguranja nemoze da funkcionise dobro u surovom kapitalizmu koji nam dolazi. Da je srece,placali bismo zdravstveno osiguranje i ono bi nam pokrivalo i eventualne anestezije i ostalo sto treba.

Ali,da ne zaboravimo,.. postoje ovde stvari koje se ljudima naplacuju,a zasto - to niko nezna !? Npr. prisustvo oca porodjaju se valjda nigde u svetu ne naplacuje sem kod nas ! Ok otac treba da plati masku,kapu,briseve i analize koje treba da izvrsi da bi prisustvovao porodjaju ,ali zasta ide 15 000 dinara ?!? NEMOZE SE CENA ZA NESTO FORMIRATI - A DA SE ZA TU CENU NE PRUZA ODREDJENA USLUGA !!!!!

Niko ne postavlja u javnosti to pitanje - zasta ide tih 15 000dinara ! Pa nije to necija privatna bolnica da odredjuje cene kako mu dune !

Mogucnost izbora u nasim porodilistima - nije potpuna. Izbor se sveo na epidural ili bez epidurala,i na apartman ili bez apartmana.Kada pogledamo sta sve mogu da biraju porodilje na zapadu i mi - zapadni spisak je 10 puta duzi.

Ako nedostaju lekari tj.nema kadrova za anestezije - zasto ih ne skolujemo.Veliki broj lekara je na birou,zasto im se ne pruzi prilika da se obrazuju i sutra oni budu ti koji ce moci da daju epidural i sl. ?

A ja imam i odgovor - zasto ... zato sto i te lekare posle treba platiti iz nekog budzeta,a za to se nema para i novca ... i zato verovatno se sve ovo i desava ... Niti se nama gradjanima pruza prilika da iz svog dzepa platimo i imamo ono sto zelimo - LEGALNO (dakle,bez trpanja novca u dzepove lekara) , niti nam dosadasnje zdravstveno osiguranje to moze priustiti.

100 godina ce nam jos trebati da stignemo zapad,a ko zna gde ce oni tada biti i do koje ce faze stici.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Ned Jun 10, 2007 2:57 pm 
OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Pet Dec 24, 2004 7:22 pm
Postovi: 2202
Lokacija: Nemacka
Zivim u Nemackoj.Za porodjaj nisam platila apsulutno nista, sve pokriva moje zdravstveno osiguranje (potpuno obicno) koje placam svakog meseca. (da ne pominjem da u bolnici ima svega od ulozaka, gacica, peskira, pampers pelena za bebe i garderobe, dobili smo na poklon tasnicu sa maramicama i kremama za negu bebe kao i dodatno mleko svaki put kad bi bebu trebalo hraniti a mog mleka nije bilo). Da se ne shvati pogresno, svesna sam da je Nemacka daleko ispred Srbije u ekonomskom smislu, ali ovde je sve ovo ponudjeno da bi se motivisali ljudi da imaju sto vise beba (ciji je i ovde deficit) .
Nikakve posebne analize nisu radjene da bi moj dragi mogao da prisustvuje porodjaju, a u operacionu salu je usao potpuno opremljen (maska, kapa, odelo....). To razumem da bi u Srbiji nesto kostalo. Mogu da jos nekako razumem i epidural. Ali da se za PRISUSTVO OCA na porodjaju nesto placa, zao mi je ali to nikako ne mogu da razumem!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Ned Jun 10, 2007 6:24 pm 
OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Čet Jan 26, 2006 11:57 pm
Postovi: 3256
Lokacija: Beograd
Dea, a zamisli tek na kom smo mi nivou kada bi ovde ispao skandal i na pomen akupunkture i homeotpatije kao vid za sanaciju bolova.....pa jos i od babice!!! :o :o :o

O placanju za prisustvo oca na porodjaju - nemam nikakav suvisli komentar a da moze da zvuci kulturno za javnost, te se necu oko toga sada izjasnjavati, a o svim vrstama anestezije (pa cak i za zube) nemam bas neko specijalno dobro misljenje, ali to je samo moja licna stvar, te gledam na sve ovo kao na srecnu okolnost da ovde nije obavezna!! :lol:


Daleko smo mi od sveta i od svega!! Zalosno, ali istinito!!

Putuj Evropo...........


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pon Jun 11, 2007 1:15 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pet Mar 30, 2007 12:38 pm
Postovi: 43
Da Majja,
putuj Evropo.....!!!!!!

Inače Dea i ovde u Srbiji se bore za što više beba!!!!!

Samo izgleda da su promašili sa njihovom taktikom.
UPS !!!!!!


Ovo nije kritika za lekare, sa čim rade i kako rade dobro je da imamo lekare po bolnicama. Naša država se ipak žrtvuje i plaća ih.
Sad bi još novopečene mame i muzičku želju! Treba da budu srećne, pa u Africi nemaju ni toliko.
Ono što plaćamo kao zdravstveno osiguranje to je sitnica i stvarno ne vidim kako imamo obraza da se žalimo!

Sve u svemu S R A M O T A !!!!!!!!!!!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Uto Jun 12, 2007 9:20 am 
OffLine Stalni član Stalni  član
Pridružio se: Sre Maj 16, 2007 1:31 pm
Postovi: 62
E pa drage moje moram najpre da napomenem da se u mnogim stvarima slazem sa DrPedjom Dj.Ali nemogu da odolim a da ne prokomentarisem sledece.Cinjenica je da nase zdravstvo ima veliki problem sa finansiranjem.Samo nesto ne primecujem da neko pokusava valjano da ga resi.A cinjenica je i sledece - sa moje nesto malo vece od prosecne plate svakog meseca uredno se odvoji preko 100 eura za zdravstvo.Dakle, godisnje nesto vise od 1200 eura ili ti preko 12000 eura za 10 godina rada.Ako tome dodate da su trudnice relativno zdrava kategorija koja od zdravstvenih usluga koristi uglavnom one vezane za kontrolu i odrzavanje trudnoce onda ne mogu a da ne primetim da nam je racunica malo fals.Osim redovnih mesecnih pregleda u savetovalistu, klasicne kontrole krvne slike tri puta u toku trudnoce, testa na hep B i ogromne kolicine razumevanja, podrske i strucne pomoci koju sam dobila od zdravstvenih radnika sve drugo sam morala da platim.A slozicete se da sam za one novce mogla da dobijem i malo konfora?Pa neka to za pocetak bude pristojan sanitarni cvor (jedini za dvadesetak porodilja) koji ima vodokotlic koji funkcionise.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Uto Jun 12, 2007 4:48 pm 
OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Sre Mar 14, 2007 8:46 pm
Postovi: 1001
Dea - cestitam! Nisam gledala sve teme pa nisam ni primetila da si se porodila. Drago mi je da je sve dobro proslo!

Uz svo duzno postovanje onima koji (nazalost!) moraju da se nose sa srpskim sistemom zdravstva, mislim da nije pitanje samo para. Nego i opste kulture, mentaliteta, shvatanja. Jer prisustvo oca na porodjaju ne iziskuje nikakav dodatni materijal.

Bilo bi u redu da je taj (ne)covek rekao: nemamo prostora, ali cim budemo imali para da se prosirimo ukljucicemo oceve u radjanje jer je to normalno i prirodno i jedan prelep cin za OBA roditelja; nemamo para za epidural ali zato cemo uraditi sve sto je u nasoj moci da olaksamo porodiljama - dacemo im da se setaju, da same sebi olaksavju bolove, necemo insistirati na indukciji da zavrsimo u nasoj smeni, necemo seci bez potrebe i posle sivati bez anestezije, itd. Dozvoljavacemo posete, jer to je normalno svuda u svetu. Posto nemamo mesta, mozda stavimo restrikciju da to mogu biti samo clanovi uze porodice, ali cim dobijemo para prosiricemo se jer je psiholosko zdravlje porodilje isto vazno kao i fizicko i doprinosi oporavku....

Eto, za takvu izjavu bih potpuno imala razumevanja, i ne bih uopste komentarisala. Ali ovde se radi o STAVU da je prisustvo oceva stetno (????!!!!), da je epidural nepotreban, itd. Znaci o stavu, a ne o mogucnostima. Mogucnosti jesu male ali stav se moze promeniti i porodjaj moze da bude prelep i ako je zemlja siromasna, samo ako se lekari drugacije postave, t.j. ako porodilje pocnu da odbijaju de budu tretirane kao meso i deranzman nego kao pacijentkinje, dakle sa postovanjem. I samim tim sa pravom koje garantuje Svetska zdravstvena organizacija (WHO) da se zatrazi (cak i ako se ne dobije, ali to mora biti sa bjasnjenjem a ne dernjanjem izfrustriranog osoblja) ili odbije svaka procedura.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Jun 13, 2007 1:41 pm 
OffLine Stalni član Stalni  član
Pridružio se: Sre Jun 21, 2006 3:19 pm
Postovi: 56
Majmunche,bas si rekla ono sto je prava stvar! Upravo je tako kao sto si rekla !

Pozdrav


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Jun 13, 2007 11:19 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Ned Maj 14, 2006 12:33 am
Postovi: 31
Moja drugarica kojoj su kukovi ekstremno uski kao u devojcice od 12-13 godina je isla u 9 mesecu trudnoce na merenje istih i bila je za carski rez po merama ali niko je nije poslao. Posle par dana je krenuo porodjaj sa epiduralnom anestezijom koju je platila 10.000 dinara, zavrsio se posle 8 sati ,beba ima naprslu kljucnu kost, ona je isrvarila toliko da je morala transfuzijom da primi krv jer joj je krvna slika bila katastrofa a anesteziolog i ginekolog su se u sobi pojavili za jos para, tako je anesteziolog dobio 100 evra a ginekologu nije nista dala zato sto je nije odveo na carski. I ZBOG CEGA SE PLACA EPIDURAL TOLIKO??? kad opet svi imaju svoju tarifu a ko ne plati taj se klati!!!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Čet Jun 14, 2007 11:57 am 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pon Mar 05, 2007 3:49 pm
Postovi: 39
Mirjana777-Moje misljenje je da treba da se navede ime tih lekara, ginekologa, anesteziologa, koji su izazvali ovaj nemili dogadjaj, makar na forumu pa da zene znaju od koga i sta mogu da ocekuju, koga da izbegavaju, za koga da spreme pare ako su na to spremne. Koje je porodiliste u pitanju, ako je u Bgd-u? Mislim da nema mesta skrivanju imena i pricanju uopsteno, pa mi ovde bar na forumu trebamo da ih imenujemo. Zato te molim da napises ili pitas drugaricu o kome se to radi. Taj ce se i sa sledecom trudnicom tako ponasati.


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 101 Posta ] 
Idi na stranicu   Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Sledeća

Sva vremena su u UTC + 2 sata


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 140 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: