Prijava na doktor.rs mailing listu
Pratite nas redovno putem newslettera.

Sva vremena su u UTC + 2 sata




Započni novu temu Odgovori na temu  [ 101 Posta ] 
Idi na stranicu   Prethodni  1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Sledeća
Autor Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: Čet Maj 24, 2007 11:43 pm 
OffLine Stalni član Stalni  član
Pridružio se: Sre Okt 04, 2006 10:42 am
Postovi: 87
ma u ovoj zemlji svako moze da radi sta hoce...pa i to da se u drzavnoj bolnici ponasa kao da je njegova privatna..al ono sto je strasno sto tu ne moze mnoigo da se uradi, iskukamo se izmedju sebe i to je to...a treba ga smeniti za primer drugima,,,nek otvori kliniku pa tamo sprovodi svoja nacela...


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: MOJ STAV
PostPoslato: Pet Maj 25, 2007 12:13 am 
OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Sre Jan 12, 2005 12:01 am
Postovi: 1058
Lokacija: Beograd
Drage dame, bez pretenzija da prosuđujem i presuđujem u konkretnom slučaju, ponovio bih neke činjenice koje sam još ranije napisao!
Kao prvo a i najvažnije, ova procedura nije bezopasna! Periduralna (epiduralna) anestezija nije čarobni štapić koji rešava sve Vaše probleme u porođaju, a njenim uvođenjem mogu se ponekad pojaviti opasne komplikacije kojih ne bi bilo bez nje.

U fazi izgona bebe (tzv. ekspulzije) anestezija se uvek prekida i tada porodilja oseća bolove, tako da nisu pokrivena sva porođajna doba o čemu anesteziolozi nerado pričaju.

Davanjem lekova tj. medikalizacijom nešto što je normalno-porođaj pretvaramo u medicinsku proceduru!

Navešću neke od komplikacija koje nastaju zbog periduralne anestezie:
Instrumentalno završavanje porođaja je češće kod porođaja sa periduralnom analgezijom, recimo forcepsa 37%,
češći je carski rez.
Moguća je (retko) infekcija, absces na mestu uboda.
Bakterijski meningitis tj. upala moždanih opni 1:10000.
Povrede perifernih nerava 1:2600 porodilja.
Probijanje vena i stvaranje hematoma na mestu uboda.
Probijanje tvrde opne kičmenog stuba tzv. dure 10-16%!?.
Hipotenzija tj. nagli pad krvnog pritiska kod trudnice 18-29%. Postporođajno krvarenje 2 puta češće.
Patch sacralanalgesia tj. delimično uspešna-neuspešna anestezija se dešava u 6-30% porodilja.
Glavobolje 10-23%,
bol u leđima nakon porođaja 22-45%,
retencija mokraće.
Od strane bebe:
Loša rotacija glavice bebe usled opuštenosti mišića karlice 13%, usporavanje rada bebinog srca itd...

Da zaključim ne treba se bez potrebe mešati savršenoj prirodi u posao ona to uspešno radi hiljadama godina, druga priča su određena patološka stanja, za šta mi i postojimo kao lekari!

P.S. Nisam protiv prisustva supruga porođaju, ali i o tome treba dobro razmisliti. Rizik da suprug izgubi interesovanje realno postoji, moguće su nepredvidljive reakcije na demistifikaciju žene, nije sve tako romantično kao na filmu.
Smatram da je ovako složena tema zahteva multidisciplinarni pristup, a više je za kolege psihijatre, psihologe, seksologe a ne nas obstetričare koji smo tu da sve bude bezbedno i završi se na najbolji način za majku i bebu.


Pozdrav Dr Peđa Dj


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pet Maj 25, 2007 1:31 am 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Pon Sep 02, 2002 2:00 am
Postovi: 511
Epiduralna u nasoj zemlji je veliki rizik, jer anesteziolozi nemaju dovoljno znanja i prakse a nekada je mogao da se zakaci i "prljavi" epidural... ne znam kako je danas. Mogu slobodno reci da sam 92 bila zrtva epidurala i anesteziologa koji nije bio dovoljno strucan, pa sam ja bila predozirana, beba zdrava pri normalnom porodjaju ugrozena, tako da sam morala na carski rez. O posledicama... ma sta da vam pricam... dovoljno je da vam kazem da sam se posle 12h probudila sa cevcicom u ledjima :evil:


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pet Maj 25, 2007 2:18 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pon Apr 10, 2006 1:27 pm
Postovi: 21
Ovo sa epiduralom i očevima na porođaju je samo još jedan dokaz srpske gluposti i zaostalosti. Navodno se država brine o natalitetu a sa druge strane kao da svesno čini sve da se ljudima što više oteža taj verovatno najlepši trenutak u životu.
Pođimo od početka:
Uporno se kod nas prećutkuje da sve više parova ima problema sa sterilitetom i kada pokušaju da ga reše upućeni su na privatne klinike koje će im skinuti i kožu sa leđa. Prosečan trošak za IVF je oko 2.500 EUR sa šansama za uspeh od 10-30%. Pa ko ima novca....
Ako imaju sreće da dođe prirodnim putem do trudnoće sačekaju ih redovi kod ginekologa, neispravni ultrazvukovi i slično pa se većina odluči da trudnoću vodi privatno-pregled od 2.500 do 4.000 din.
E onda posle devet meseci dođe porođaj i tu ih sačeka nova uredba da se plaća i epidural i prisustvo oca na porođaju.
Meni se nedavno porodila sestra i samo za osnovne stvari sa spiska ostavili smo u prodavnici oko 40.000 dinara (kolica, krevetac, nosiljka, benkice, pelene.......)
Nedavno sam bio u Nemačkoj u jednoj robnoj kući opreme za decu i tamo je sve ono što je neophodno za decu znatno jeftinije nego u Beogradu.
Kako neko sa platom od 20.000 dinara da priušti sebi i zdravu ishranu u trudnoći, preglede i ovaj najnoviji harač?
Zašto je neki otac koji zarađuje mesečno pomenutu cifru uskraćen za to da mu se supruga ne zlopati na porođaju i da on bude kraj nje?
Meni ta cifra ne predstavlja problem ali zaista bih se osećao tupavo da platim 15.000 da budem pored žene!!! Zaista ne mogu da shvatim.
Pa svakoj normalnoj državi je cilj jačanje porodice kao osnovnog temelja društva a izgleda da su ovde rešili da je unište.
RAĐAJTE SRPKINJE I OSTALE GRAĐANKE SRBIJE- SAME I SA BOLOM !


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pet Maj 25, 2007 2:46 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pon Apr 10, 2006 1:27 pm
Postovi: 21
Dj Peđa je još jedan primer srpske pameti!
Da zaključim ne treba se bez potrebe mešati savršenoj prirodi u posao ona to uspešno radi hiljadama godina, druga priča su određena patološka stanja, za šta mi i postojimo kao lekari!

P.S. Nisam protiv prisustva supruga porođaju, ali i o tome treba dobro razmisliti. Rizik da suprug izgubi interesovanje realno postoji, moguće su nepredvidljive reakcije na demistifikaciju žene, nije sve tako romantično kao na filmu.
Smatram da je ovako složena tema zahteva multidisciplinarni pristup, a više je za kolege psihijatre, psihologe, seksologe a ne nas obstetričare koji smo tu da sve bude bezbedno i završi se na najbolji način za majku i bebu.

Ceo civilizovan svet gura napred a mi se vraćamo na hiljadugodišnji tradiciju. Pa što se onda kog đavola koriste penicilini i lekovi, dajte da priroda lepo odradi svoje- prirodna selekcija pa ko preživi-preživi a onom drugom nije ni bilo suđeno.
Zaista ne mogu da verujem da neko ko se predstavlja kao lekar u 21. veku ima takva razmišljanja. Pa celokupna nauka ( samim tim i medicina) je bazirana na tome da čoveku olakša život i umesto da se lekari svim silama trude da se celokupna procedura epiduralne anestezije usavrši i dovede do perfekcije, umesto da se što više srpskih anesteziologa usavršava u tom polju- mi ćemo da se u Srbiji porađamo kao pre 1000 godina jer je tako priroda udesila.
Pa kako se to obstetičari u celom svetu ne plaše epidurala, samo je u Srbiji i dalje to fama.
A što se tiče multidisciplinarnog pristupa problemu očeva na porođaju, zapad je to već davno savladao.
Ne bi nilo loše da, ukoliko je Dj Peđa zaista ginekolog (u šta iskreno sumnjam) malo mrdne iz Srbije i upozna se sa zapadnoevropskom praksom. Vidim da uspešno surfuje internetom u potrazi za člancima iz oblasti ginekologije pa ne bi bilo loše da i zakorači u neku od evropskih bolnica.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pet Maj 25, 2007 4:28 pm 
Korisnikov avatar OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Pet Nov 04, 2005 3:08 am
Postovi: 407
Slika
Citiraj:

priceless!!!! Slika Slika Slika

moj duboki naklon OVAKVIM probranim izdancima - veleposednicima penisa!!! Slika


i sta kazes, majko Srbijo?
da ubacimo zetone?
da izrodimo TEBE puno deca?

e, vidi, puca mi jeleche kol'ki ti je.......... natalitet


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: MOJ STAV
PostPoslato: Pet Maj 25, 2007 5:04 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Ned Feb 19, 2006 7:20 pm
Postovi: 12
PedjaDj je napisao:

1*Kao prvo a i najvažnije, ova procedura nije bezopasna! Periduralna (epiduralna) anestezija nije čarobni štapić

2*Davanjem lekova tj. medikalizacijom nešto što je normalno-porođaj pretvaramo u medicinsku proceduru!

3*Da zaključim ne treba se bez potrebe mešati savršenoj prirodi u posao ona to uspešno radi hiljadama godina, druga priča su određena patološka stanja, za šta mi i postojimo kao lekari!

4*Nisam protiv prisustva supruga porođaju, ali i o tome treba dobro razmisliti. Rizik da suprug izgubi interesovanje realno postoji, moguće su nepredvidljive reakcije na demistifikaciju žene, nije sve tako romantično kao na filmu.

Pozdrav Dr Peđa Dj

1* Nije ni davanje antibiotika,pa ih opet doktori dele sakom i kapom!a alergijske reakcije su vrlo realna opasnost!
2*U srbiji se 99% posto porodjaja vrsi u bolnici,tj porodilistu,i doktori prate stanje majke i deteta,i prate tacno utvrdjene procedure ergo medicinski postupak!
3*mesamo se prirodi u posao vec hiljadama godina! imamo pastu i cetkicu za zube,tekucu vodu kanalizaciju,kontrolu hrane i svega ostalog,doktore na kraju krajeva.da joj se ne mesamo u posao ziveli bi 30 godina!
4*Ja vam se unapred izvinjavam Dr Pedja,ovo mi je smesno.poznato mi je da zene nemaju seksualnu zelju posle porodjaja,al da muskarac izgubi seksualnu zelju i zbog cega,i am so so sorry,al to mi je smesno!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pet Maj 25, 2007 5:08 pm 
OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Sre Jan 12, 2005 12:01 am
Postovi: 1058
Lokacija: Beograd
Nenade74, ne vidim razloga za stil vašeg pisanja, čemu toliko žuči!?

Ako ste, a izgleda da niste pažljivo pročitali ili o pročitanom niste razmislili, uočili bi ste mnoge argumente zašto ne, kao i moj stav da u odabranim slučajevima treba dati periduralnu anesteziju?

Navedene komplikacije su citirane upravo sa prostora za kojima Vi toliko čeznete, ali sa tih prostora je i kultura dijaloga!
Rezignacija i cinizam mogu samo biti mera nečijeg životnog neuspeha.
Ako ste 74 godište već biste trebali biti zreo čovek, koji zna da vodi argumentovano dijalog.
Ja nisam Dj mada sam u mladosti i to probao dosta uspešno.
Što se tiče inostranstva možete biti mirni, "mrdnu sam" što bi Vi rekli pre nekoliko godina na kongres u Rim, koji je bio posvećen upravo porođaju, a mišljenje i komplikacije koje navodim nije samo moj lični stav.

Da ponovim:
Osnovna premisa je da trudnoća i porođaj nisu bolest, a davanjem lekova tj. medikalizacijom nešto što je normalno-porođaj pretvaramo u medicinsku proceduru!

Nisam isključiv i jedan deo mojih pacijentkinja se porađa u periduralu, ali dobar deo uspeva da i bez ove procedure doživi potpuni i srećan doživljaj rađanja i materinstva!

Pozdrav i dobro zdravlje Dr Peđa Dj


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pet Maj 25, 2007 9:50 pm 
OffLine Stalni član Stalni  član
Pridružio se: Sre Jun 21, 2006 3:19 pm
Postovi: 56
U bolnicama u svetu trudnica pre porodjaja popunjava formular koji se zove BIRTH PLAN i koji salje bolnici u kojoj zeli da se porodi,drugi primerak cuva za sebe,a treci moze,a nemora da da ocu ili nekom rodjaku - koji ce prisustvovati porodjaju.

Evo kako izgleda taj BIRTH PLAN i koja se sve pitanja tu postavljaju:

http://birthplan.com/cgi-bin/plan.pl

Izdvojila bih par pitanja na koja trudnica treba da odgovori tacnije koja treba da stiklira ili da ne stiklira - vec u skladu sa svojim zeljama:

Labor:

-I would prefer to avoid an enema and/or shaving of pubic hair. (Note - this is no longer standard procedure at many hospitals.)

-I wish to be able to move around and change position at will throughout labor.

-I would like to be able to have fluids by mouth throughout the first stage of labor.

-I will be bringing my own music to play during labor.

-I would like the environment to be kept as quiet as possible.

-I would like the lights in the room to be kept low during my labor.

-I would prefer to keep the number of vaginal exams to a minimum.

-I do not want an IV unless I become dehydrated.

Monitoring:

-I do not wish to have continuous fetal monitoring unless it is required by the condition of the baby.

-I do not want an internal monitor unless the baby has shown some sign of distress.

Labor Augmentation/Induction:

-I do not wish to have the amniotic membrane ruptured artificially unless signs of fetal distress require internal monitoring.


Anesthesia/Pain Medication:

-I realize that many pain medications exist — I'll ask for them if I need them.

-Before considering an epidural, and if the situation warrants, I would like to try an injection of narcotic pain relief (Nubain, Demerol, Stadol or similar).
I
- would like to have a standard epidural.

-I would like to have a walking epidural (low dose).

Cesarean:

-Unless absolutely necessary, I would like to avoid a Cesarean.

-If my primary care provider determines that a Cesarean delivery is indicated, I would like to obtain a second opinion from another physician if time allows.

-If a Cesarean delivery is indicated, I would like to be fully informed and to participate in the decision-making process.

-I would like (coach) present at all times if the baby requires a Cesarean delivery.

-I wish to have an epidural for anesthesia
So I can view the birth, I would like the screen lowered just before delivery of the baby.

-If the baby is not in distress, the baby should be given to (coach) immediately after birth.


Episiotomy:

-I would prefer not to have an episiotomy unless absolutely required for the baby's safety.

-I am hoping to protect the perineum. I am practicing ahead of time by squatting, doing Kegel exercises, and perineal massage.

-I would appreciate guidance in when to push and when to stop pushing so the perineum can stretch.

-If possible, I would like to use perineal massage to help avoid the need for an episiotomy.

-I would prefer an episiotomy rather than a tear.

-I would like a local anesthetic to repair a tear or an episiotomy

itd,itd,.... dalje slede pitanja o tome ko ce da presece pupcanu vrpcu,da li majka zeli da se porodjaj snima,...

Eto tako se radi u razvijenom svetu, a U NASOJ NAJVECOJ BOLNICI SE IDE NA TO DA SE OCEVI ODVRATE OD PRISUSTVA PORODJAJU, DA SE MAJKE ODVRATE OD UMANJENJA BOLA NA PORODJAJU,.... a degutantno je da se ginekolozi naprasno pocinju da brinu o sexualnoj zelji muskarca koji prisustvuje porodjaju !!!

O svemu tome (vrsti anestezije,prisustvu oca,...)u savremenom svetu,ukoliko je trudnoca normalna tj. low risk odlucuju majka i otac.

Naravno da je pri tom uloga ginekologa da upozori zenu na sve moguce komplikacije koje izazivaju sve procedure,i naravno da se pre svake procedure potpisuje papir da trudnica na sve to pristaje dobrovoljno,...ali JOJ SE NE UKIDA PRAVO IZBORA i taman posla da ginekolozi uzimaju sebi za pravo da odvracaju oceve od prisustva porodjaju!

PS: Za doktora Pedju - valjda nije uloga doktora (a pogotovo ginekologa)samo da se bavi patologijom,nego i da omoguci da se covek-zena ne muci bolovima razlicite vrste - ukoliko to bas ne mora.Uloga medicinei doktora je valjda i da smanji bol i patnju coveka,a ne samo da leci bolest?


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: MOJ STAV
PostPoslato: Sub Maj 26, 2007 12:07 am 
OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Sre Jan 12, 2005 12:01 am
Postovi: 1058
Lokacija: Beograd
Za Bgd,
a jeste li našli i ove podatke?

Labor and Delivery Charges

The following list does not include charges for anesthesia, drugs or supplies required for a particular delivery room procedure. Fees for physicians services or anesthesia administration are also not reflected and will be billed separately by your physician.
PREVOD:
Lista ne sadrži plaćanje anestezije, lekova, potrebnog materijala, posebne sobe za porođaj.
Plaćanje ginekologa i anesteziologa nije uključeno u navedene cene i treba je posebno platiti kod vašeg lekara.


Charges

Normal Delivery $ 1,922.00
Cesarean Section Delivery $ 2,489.00
Fetal Monitor-External $ 278.00
Fetal Monitor-Internal $ 410.00
Non Stress Fetal Monitor $ 110.00

Room and Board - Per Day Charges
Charges

Intensive Care EMH $ 1,780.00
Nursery $ 452.00
Neonatal ICU $ 1,050.00
Psychiatric Care $ 882.00

Evo još nekih podataka interesantnih i za trudnice i nas lekare.
ASA tj. Američko udruženje anesteziologa:
"For the purposes of our 2002 model, we will assume that 40 to 50 percent of laboring women receive labor analgesia. Thus our “typical” service will provide between 400 and 500 labor epidurals annually, or between one and two daily. Nature is random, and half of these are likely to be required between 8 p.m. and 8 a.m. Making this service available 24 hours a day, seven days a week poses special problems."

U prevodu 40-50% porodilja (1-2 porodilje dnevno) dobija periduralnu analgeziju u bolnicama gde se godišnje porađa oko 1000 trudnica! A i tamo raspoloživost ovog servisa 24h i pored za nas astronomskih cena predstavlja problem!
Kako ga rešiti na 5-6000 porođaja u N.Frontu ili 7-8000 u GAK Višegradska.

Ponašate se kao mala deca pred roditeljima sa spiskom želja, najlakše je napadati, davati paušalne ocene, dajte konstruktivne predloge kako, s čim sav željeni komfor, sve to košta i ko će to da plati?

Zdravstveni radnici Srbije, ne samo lekari su na svojim plećima sačuvali kakav takav nivo zdravstvene zaštite i pravo je čudo da se isti nije potpuno urušio., Društvo (političari) je svih ovih godina koje su pojeli skakavci zloupotrebilo našu humanost.

Dali iko od vas zna koliko se u Srbiji izdvaja po stanovniku za zdravstvenu zaštitu, ako zna neka odgovori i to je odgovor i na sva vaša pitanja i želje.


Pozdrav i dobro zdravlje DrPeđaDj


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sub Maj 26, 2007 11:51 am 
OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
Postovi: 3798
Lokacija: Pozarevac
Kolegu Pedju moram da branim jer je zaista razlozno obrazlozio svoj stav i umerenost u pogledu upotrebe i zloupotrebe epoduralne anestezije. Moja sestra je u Kanadi porodjena carskim rezom u epiduralu (sto je za mene pre 6 godina, kad se to dogodilo, bilo apsolutno iznenadjujuce i fascinantno) iprilikom tog carskog reza prisustvovao je porodjaju i moj zet (tek to mi nije jasno kako su uspeli da srede, kao lekar sam imao prilicno puta situaciju u kojoj se i mojim sestrama smuci i "slosi" dok radim neku ambulantnu mini-operaciju...). cena nije bila puno visa od sne bez epi i bez prisustva muza, stavise, moja sestra ima samo onaj osnovni paket zdravstvenog osiguranja, pa znam pouzdano da se ne bi razbacivala da je to sve bilo preskupo.

O finansiranju u srpskom zdravstvu: ja cu izneti samo dve glavne premise koje su problematicne, pa ce sve biti jasno.

1. Prva premisa od koje se ovde polazi je obavezno zdravstveno osiguranje. Sistem fondova u koje se slivaju nevidljive pare, nad kojima oni koji ih izdvajaju od svojih primanja nemaju nikakvu kontrolu je potpuno iracionalan. Trebalo je iz nacionalnog investicionog plana pokriti transformaciju zdravstvenog sistema. Toga se, na zalost, izgleda niko nije dosetio. Mi zaposleni redovno placamo zdravstveno osiguranje kojim se pokrivaju troskovi lecenja gerijatrijske populacije, penzionera cije su fondove i pare pojeli drzavni kriminal i otimacina. Potrebno je bilo obezbediti sredstva za njihovo lecenje, nama ukinuti obavezno osiguranje, ili ga svesti na najmanju mogucu meru (ili jednostavno javno zdravstvo finansirati po modelu kapitacije i direktnog ugovaranja na relaciji zdravstvena ustanova - pacijent, bez posrednika u vidu Zavoda...). Ovim bi se obezbedilo da trenutno zaposleni imaju vece plate, da svoje zdravstvene potrebe finansiraju sami iz sopstvenih "zdravstvenih rezervi". Rasteretio bi se sektor javnog zdravstva i bilo bi moguce uvodjenje institucije porodicnog lekara. Bez toga, o porodicnom lekaru ne vredi ni razmisljati... Ovakav sistem omogucio bi i zdravima koji su ustedeli za svoje lecenje da ta sredstva oplode kamatama, ili ih trose i na druge namene, ili da ih prenacuju na racun trosenja zdravstvenih usluga za svoje rodjake, supruznike, pa i prijatelje.

2. Druga premisa u razmisljanju onih koji kroje politiku javnog zdravlja u Srbiji je "solidarnost i uzajamnost". Ovo se svodi na sistem u kome su nepusaci solidarni sa pusacima, u kome su, prema najnovijem zakonu o zdr. zastiti - obavezno besplatno lecenje podarili i Romima chergarima, sa obrazlozenjem da je nomadski nacin zivota deo njihove kulture... Ta(jedna od mnogih) frapantnih odluka znaci da ispred zdravstvene stanice u kojojradimmoze da se zaustavi ceo konvoj roma, i da svi moraju da budu pregledani (ako to zele) besplatni i da im se daju besplatno lekovi- sve samo zato sto je neko bio solidaran. Uzajamnost podrazumeva da danas vi koristite neku zdravstveu uslugu koju realno ne biste mogli sebi da priustite iz sredstava koja ste odvajali, ali se novac uzme od drugih, a drugima ce novac biti dat-obezbedjen za njihove zdravstvene usluge od vas kad ozdravite - ako im bude potreban. cela bi prica bila sasvim lepa, da nije jedne "male" zackoljice: novac za skupe dijagnosticke i teraijske procedure NIKO nema, ni fondovi koji bi trebali iz mog shupljeg da prelivaju u vase prazno i obratno. Razlog? Pa, evo samo dva i da zavrsim:

a) neko nikad ne placa nista, zivi decenijama prijavljen na zavodu, a radi na crno - i kao takav je nagradjen oslobadjanjem od placanja participacija... Ili, neko radi decenijama u inostranstvu (poznati gastarbajteri iz mog kraja), pa onda u 65 godina dodju ovde, imaju stranu penziju, a ovde se prijave kao zemljoradnici, i cim uplate prvi porez na hektar zemlje, odmah imaju pravo na zdravstvenu knjizicu i na sve beneficije lecenja u sistemu kakav je nas. I naravno, oni su najbolesniji, i potrose sredstva koja uplacujemo Vi, ja i ostali. A kad na nas bude red da se lecimo, nece biti para da se popravi skener, nece bitipara da se nabavi operacioni materijal, nece biti para da drzava finansira lekove...

b) Drzava dozvoljava Republickom Zavod za zdravstvenu zastitu da na najnemoralniji, najnenormalniji i najkriminalniji nacin formira takozvane "pozitivne liste lekova', koje su rupa bez dna u koju se odlivaju sredstva iz nasih fondova. Zasto nema tendera u toj oblasti, niko ne moze da objasni. jedan lek proizvode 4 fabrike u srbiji i sve varijante leka imaju istu cenu (na primer, amlodipin, proizvodi se kao AMLODIPIN, AMLOPIN, VAZOTAL, ALOPRES...) nemoguce je da sve fabrike imaju istucenu, do u zadnju paru - osim ako se ne radi o komandnoj ekonomiji. A jesmo li mi za slobodno trziste i trzisnu utakmicu ili nismo? Neka se te fabrike utrkuju za mesto na listi cenom, a neka i odgovarajuce eksperstke komisije provere zasto jedan od ovih lekova izaziva brojne nezeljene efekte, a drugi ga ne izaziva, ili zasto je jedan efikasan kao sto se i obecava u fabrickoj reklami, a drugi je efikasan koliko i "bogojavljanska voda"... (Znamo odavno da, iako na kutijama pise da se radi o istim lekovima, nisu isto Bensedin i Diazepam i Apaurin, nisu isto Voltaren i Diklofen...). Da samo zavrsim primer - pored pomenuta cetiri leka od cetiri fabrike (mozda ima i petog, to vise niko zivi ne moze da isprati). pojavljuje se ISTI LEK (da li je isti?), koji se zove NORVASC, i koga proizvodi Pfizer, strana fabrika, i koji kosta vise, ali pacijenti ne placaju punu cenu leka, nego "drzava dotira" deo cene proizvodjacu - i sto je najfrapantnije, to dotirnje po jednoj kutiji je VECE nego dotiranje nasimfabrikama. Zakljucak - mi sponzorisemo strane fabrike da konkurisu domacim. Naravno - ako je iza svega razlog to sto je Norvasc zaista bolji, onda je to razumljivo, ali onda NEKA SE SKINU SA POZITIVNE LISTE SVE DOMACE PARALELE! To se, na zaost, nece dogoditi, pa ce drzava i dalje svakoga dana trositi bogatstvona udovoljavanje farmaceutskoj industriji, koja se kao parazt prilepila na siste javnog zdravstva i iscrpljuje ga bez milosti...

Pozdravljam sve koji su pisali na ovom postu i molim vas da razumete da svemu sto se desava nisu krivini lekari ni pacijenti,vec pre svega i pre svih politicari i ekonomisti, kao i korumpirani ljudi iz senke koji nam kroje zdravstveno osiguranje. U privatnim ginekoloskim klinikama je sve drugacije - ali su nam nedostupne (vecini nas smrtnika) jer su nam pare za nase zdravstvene potrebe uzeli na silu, namecuci nam obavezno zdravstveno osiguranje.

S postovanjem.

PS. Isto vazi i za obavezno penzijsko osiguranje, koje je, de facto cin ukidanja osnovnih ljudskih sloboda, prema clanu 25 Povelje o ljudskim pravima UN, jer je u najmanju ruku LICEMERAN sistem koji vam obecava da cete imati penziju u 65-oj godini, u zemlji u kojoj je prosecan zivotni vek za muskarce (PROSECAN!!! - pola muskaraca zivi krace...) 70 godina! Pritom, o visini te penzije odlucuje drzava, uzimajuci VAS NOVAC tokom citavog vaseg radnog staza i raspolazuci njime bez ikakvog vaseg saznanja, dok se, na kraju vaseg radnog (i zivotnog) veka ne ispostavi da novca u stvari NEMA!...

_________________
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sub Maj 26, 2007 4:32 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pon Apr 10, 2006 1:27 pm
Postovi: 21
DRAGI MOJ DJ
Veoma jasno sam citirao deo tvog teksta sa kojim se nikako ne mogu složiti.
Dalje,
vezano za moj životni uspeh ili neuspeh, slatko si me nasmejao, počinješ i da me uveseljavaš.
Za zapadom ne čeznem nimalo, tamo sam barem jednom mesečno.
Moj posao se sastoji u tome da argumentovano vodim dijaloge ali sa ozbiljnim sagovornicima a ono što si napisao ne može te svrstati u red takvih.
Izvini što ti ne persiram ali zaista ne vidim potrebu.
Ako si već lekar, reci lepo ime, prezime, gde radiš pa da te ljudi posle skoro 700 poruka na forumu i upoznaju ako žele.
No, nema to veze, bitno je da nas takvi stavovi vraćaju opet unazad.
Pa naše prababe su se porađale po štalama i rađale su zdravu decu. Da li to znači da sada treba da ukinemo porodilišta i primenjujemo hospitalizaciju samo za patološke slučajeve?
Citiram te :
Osnovna premisa je da trudnoća i porođaj nisu bolest, a davanjem lekova tj. medikalizacijom nešto što je normalno-porođaj pretvaramo u medicinsku proceduru!

Porođaj je pretvoren u medicinsku proceduru onog trenutka kad su nastala porodilišta i kad su žene počele tamo da se porađaju.

Najstrašnije od svega je ako si ti zaista lekar. Iskreno se nadam da nisi.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sub Maj 26, 2007 11:06 pm 
OffLine Stalni član Stalni  član
Pridružio se: Sre Jun 21, 2006 3:19 pm
Postovi: 56
Napisala sam odgovor za dr Pedju,ali mi se nazalost obrisalo sve.

Sada cu pokusati da ponovim neke stvari:

Ja sam ovaj topik pocela recima: 'Ako stavimo po strani VISINU naknade za epidural i za prisustvo oceva porodjaju i usredsredimo se samo na tok kojim ide nase drustvo - MOZEMO DA ZAKLJUCIMO DA MI U SRBIJI IDEMO KA 19.VEKU,a ceo ostali svet grabi kroz 21.vek i krece se ka 22. !!! '

Na veliku zalost velikog broja ljudi u nasoj zemlji,period zivota u socijalnoj drzavi je zavrsen i mi svi grabimo ka vrlo surovom kapitalizmu gde ce se sve vise povecavati razlike izmedju onih koji imaju da plate i onih koji to nemaju.

Prema tome -zelja da se sve dobije besplatno ili po maloj ceni nije razlog moga pisanja.

Ono sto medjutim extremno 'bode oci' u ovom slucaju jeste cinjenica da je upravnik jedne klinike vrlo nespretno postupio i prema svojim dosadasnjim postupcima nikako nije zasluzio da se nadje na tom mestu gde je sada,bez obzira sto je veliki strucnjak i operator.Da bi neko bio i dobar direktor potrebno je da ima odredjena znanja i iz menadzmenta,marketinga i ekonomije.

Pitanja koja se ovde postavljaju su:

1) Zasto se ocevi ODVRACAJU od prisustva porodjaju?

Ceo svet ide za tim da se to pospesuje.Tamo je mnogo cudnije kada otac ne zeli da prisustvuje porodjaju,nego kada to zeli.Moje drugarice muz nije zeleo da prisustvuje porodjaju,pa su se med.sestre u Svedskoj cudile i raspitivale su se da li su oni u dobrim odnosima,da li je sve u redu,da li je on zaista otac,....Postalo je dakle normalno da ocevi idu na porodjaj zajedno sa suprugama,pa cak i da prisustvuju vrsenju carskog reza (koji se btw vrsi sve vise bez opste anestezije - sto je kod nas mislena imenica).

Zasto se onda neko u Srbiji i to ne bilo ko nego doktor,ginekolog,direktor klinike nasao da bude pametniji od celog sveta?

On jednostavno nema pravo da nikoga ni odvraca ni primorava na nesto.Njegova je duznost da da MOGUCNOST IZBORA buducim roditeljima da sami o tome odluce.

2) Zasto taj doktor daje izjave da se prisustvom oca na porodjaju smanjuje njegova sexualna zelja?

TO nije u opisu posla doticnog doktora,da brine o sexualnoj zelji necijeg muza.Nigde nema medicinske potvrde ove doktorove izjave.Niko nezna i nemoze da uopstava i na celu populaciju da primenjuje neke neproverene trvrdnje i da to iznosi tako javno. Pogotovo to nesme da radi jedan doktor,jer je poznato da se tvrdnje doktora u nasem narodu uzimaju sa puno poverenja.

Ko to moze da tvrdi da li ce prisustvo oca na porodjaju zbliziti partnere jos vise,uticati pozitivno na roditeljstvo,uticati na pojacanje intimnosti ili na smanjenje ??!? Sve je to tako individualno ... ostavimo da o tome odlucuju partneri a ne doktor da na sebe preuzima ulogu BOGOM DANOG za sva pitanja ovozemaljska !

3) Ko jos povecava cenu usluge da bi nekoga od neceg odvratio ?

Cena usluge se povecava kada se povecavaju troskovi koji su u vezi sa tom uslugom.Gde ce otici taj novac ?Sta se naplacuje ocevima?Vazduh,drvena stolica -ako je uopste dobiju,...? Sta - konkretno !

NEmoze se cena povecavati kako kome dune ! TO doktor moze da radi u svojoj privatnoj klinici ali ne u drzavnoj.Morao bi da objasni doktor - gde idu te pare ?

4) u casopisu 24h dr Nedjo Cutura,stari,iskusni doktor-ginekolog i profesor prica kako oni i nisu imali neke probleme sa ocevima i kako se u dugogodisnjoj praxi samo jednom jedan otac onesvestio.

Kaze takodje covek da u Narodnom frontu ima dnevno oko 20 porodjaja,a da je procenat oceva koji prisustvuju porodjaju 10-15% ...Dakle,dnevno se desi da dva oca budu prisutna !! Da li je moguce da i tako mali broj oceva - smeta radnicima Narodnog fronta? KOji su razlozi ?

5) Ako je doktor-direktor hteo da ucini finansijski dobro delo za svoju bolnicu,trebalo je da uvede dodatne usluge i njihove cene,...da omoguci porodjaj u kadi,sa loptom,uz akupunkturu,uz muziku,diskretnije svetlo.... drugim recima da uvede ZELJOTEKU (sto biste vi rekli da se tako ponasaju mala deca - a ja vam kazem da se tako ponasa ceo normalni svet!) i da uporedo sa tim uvede i CENOVNIK, te da tako poveca prihode svojoj bolnici.Ovako ih je samo smanjio jer ce od sada umesto dva verovatno imati samo jednog oca dnevno da mu ugrozava radni prostor!

6) Krajnje je vreme da neki doktori prestanu u nasem drustvu da izigravaju bogove koji o svemu odlucuju,a da pacijente gledaju kao na neprosvecene ovce koje na sve njihove reci samo klimaju glavom i placaju.

U savremenom svetu,a sve vise i kod nas na nekim klinikama ide se za praxom da se pacijentu predoce sve komplikacije i dobrobiti koje jedna procedura moze da ima ,pa onda pacijent odlucuje sam - da li hoce ili nece da rizikuje i da joj se podvrgava,pa ako hoce da rizikuje -onda mu se podnese papir na kome daje svoj potpis da pristaje na sve rizike koje procedura donosi.

Dakle,nije uloga doktora da donosi odluku umesto pacijenta (sem u slucajevima - gde je pacijent zivotno ugrozen) ,nego je njegova uloga da dobro obavesti i informise pacijenta i da eventualno kaze svoju preporuku,a pacijent treba sam da odluci da li hoce ili nece da snosi odredjene rizike. Ovo se pre svega odnosi , u ovom slucaju na epiduralnu anesteziju. Pacijent treba da ima mogucnost izbora.

USLUGA-CENA-MOGUCNOST IZBORA PACIJENTA je ono sto se mora postovati !!

7) Doktor-direktor je resio da se obracuna sa korupcijom svojih kolega tako sto ce podici cenu epidurala i dati svojim kolegama 3000 dinara na ruke,kako bi dolazili od kuce da daju zenama epidural.

Bila sam prisutna u sobi u porodilistu Narodni front kada je jedna zena koja se upravo porodila rekla svome anesteziologu:"Doktorka,moj muz vam je dao 50evra,ali vi kazite koliko treba da se da,jer mi neznamo ...da li je to dovoljno??' Doktorka je odgovorila:'Pa uobicajeno je 100evra,ali ako nemate ...." i onda je odleprsala iz sobe.

Zato predlazem da se doktor-direktor raspita prvo koliko su novca njegove kolege trazile od pacijenata,pa tek onda da odredjuje cifru koja ce da ih zadovolji.Ovako je i njima a i pacijentima samo ucinio magarecu uslugu.

I ne da ovo nece iskoreniti korupciju,nego ce samo povecati troskove zena koje se odluce za epidural.

8) Posebna je prica da li se na ovakav nacin treba obracunavati sa korupcijom ili za to postoje druge metode ? Tu je opet doktor-direktor omanuo u proceni.

PS: I nemojte molim vas vredjati ceo razvijeni svet tako sto cete LISTU ZELJA TJ. BIRTH PLAN nazivati necim sto je za malu decu! To se zove civilizovan svet ,dragi moj doktore.

A gde idemo mi i hoce li neko upaliti svetlo u zemlji Srbiji to cemo tek videti? Ako nam na rukovodeca mesta dolaze ovako konzervativni ljudi,jos dugo cemo mi biti u mraku!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: POLUSMAK
PostPoslato: Ned Maj 27, 2007 1:20 pm 
OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Sre Jan 12, 2005 12:01 am
Postovi: 1058
Lokacija: Beograd
Teško je voditi dijalog, ako se na argumentovana objašnjenja nekog ko ima iskustva u problematici porođaja uz citate svetskih rezultata, odgovara diskvalifikacijama!

Pitanja u vezi organizacije rada Klinika morate uputiti lično na adresu Ministarstva zdravlja i dotičnih kuća, moj zaludni pokušaj je samo bio da vam pokušam (bezuspešno) da ukažem na neke moguće posledice neselektivnog uvođenja novih metoda!

Ovo kako se ovde, a nažalost i ne samo ovde vodi dijalog, ja tako zamišljam lov na veštice i doba inkvizicije!

U pravu ste za srednji vek, ali neki moraju mentalno izaći iz njega, deo lekara, a bogami očigledno i popriličan deo naroda!

Na moje upozoravanje na moguće komplikacije periduralne anestezije, na potrebu selektivnosti primene istog, imputirate mi da bi po meni trebalo porađati po štalama (verovatno ste vidoviti kad znate šta ja u stvari mislim?), neki imaju ideju da nisam lekar, ginekolog, da treba da "mrdnem" (a već sam mrdnuo!) iz Srbije, itd, itd...
Ukoliko vam je jedini cilj da se ispraznite (nemate gde drugo?) samo izvolite, ali stvari će nažalost ostati takve kakve jesu.

PS. Pored EUroopičenog EUrologa stručno-nadzornog organa iz oblasti Eurologije, nauke koja se bavi uslovima i posledicama ulaska čitavog niza predhodno izolovanih Nacionalnih parkova u Evropu (Evro-opa!) uočavaju se neke nove vrste.
Koristim ovaj način (ipak je 21 vek) da saopštim:
http://www.mickoljubicic.net
Dragi Dragoljube Ljubičiću-Mićko u "Nacionalnom parku Srbija" u polusmaku-polusveta uočio sam novu vrstu "Criticus sve Serbicus", koja se brzo razmnožava s obzirom da se obilno hrani iz vana, valjda zato što njima ovde ništa ne valja (dobar deo njih se tek nada da će zbog obilja pljuvanja svog naroda biti uočen i nahranjen), a poji zamislite čime "pokvarenom" Srpskom krvlju!
Ko god se u Nacionalnom parku Srbija nije afirmisao u profesiji, porodičnom životu, seksualno idt. to očekuje u novoj disciplini pljuvanja svog naroda. Što je bio veći predhodni neuspeh u životu to se sa više strasti unose kao da im je poslednji pokušaj u životu!

Čudime da ih već niste uočili i zamolio bih Vas da ih upišete i svrstate bar u "Nacionalni park Srbija3" unapred zahvalan Dr PeđaDj


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Ned Maj 27, 2007 2:04 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Sre Maj 02, 2007 6:24 pm
Postovi: 103
DrPedjaDj,

četiri dana čekam vaš odgovor na temi: :Ne vidi se desni jajnik na ultrazvuku..." i "Reproduktivni hormoni, niže vrednosti", (evo sada su pri vrhu) započeli ste komunikaciju samnom, potpisali se kao DR PedjaDj, posavetovali me da menjam lekara, i dok sa puno nade već četiri dana čekam vaš odgovor vi ni da zucnete, a evo vas na ovom forumu, naširoko filozofirate izeđu ostalog kako su društvo (političari) zloupotrebili našu humanost.

Pozivam se na tu rečenicu, i prijateljski vam nudim pomirenje jer sam malo ljuta na vas!
Pročitajte u temi: "Ne vidi se desni jajnik na ultrazvuku, šta to može biti?"

Pozdrav!


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 101 Posta ] 
Idi na stranicu   Prethodni  1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Sledeća

Sva vremena su u UTC + 2 sata


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Majestic-12 [Bot] i 64 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: