Prijava na doktor.rs mailing listu
Pratite nas redovno putem newslettera.

Sva vremena su u UTC + 2 sata




Započni novu temu Odgovori na temu  [ 22 Posta ] 
Idi na stranicu   1, 2  Sledeća
Autor Poruka
 Tema posta: serklaz
PostPoslato: Uto Avg 01, 2006 10:01 pm 
OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Čet Jan 26, 2006 11:57 pm
Postovi: 3256
Lokacija: Beograd
Da li neko od Vas ima iskustva sa serklazom??!! :o


Moja (trudna 2,5 meseca) kuma je bila danas na pregledu, pa nije sigurna da li je najbolje razumela Dr, koja joj je rekla "Od rodjenja imas suzeni grlic, sacekacemo septembar pa cemo videti da li treba da se radi serklaz"??!! :o :o :o


Malo mi je sve to konfuzno, pa ako moze malo tumacenje..... :wink:


Prosto mi je nemoguce da neko da takvu izjavu (ne iskljucujem mogucnost da je ona sva sludjena pobrkala pojmove i pogresno razumela Dr!!! :-? ), pa me eto zanima.......nesto o serklazu, kada i zasto se radi (koliko ja znam, da se "prihefta" grlic, da plod ne bi ispao, a mozda i ja gresim??!! :o )


Hvala, Majja[/b]


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Avg 02, 2006 11:25 am 
OffLine Stalni član Stalni  član
Pridružio se: Pon Nov 21, 2005 7:23 pm
Postovi: 69
Lokacija: Beograd
Sta je to serklaz?
Profesor Milan Jevremovic, ginekolog-akuser

Serklaz se radi u lokalnoj ili opstoj anesteziji, uglavnom u 3. mesecu trudnoce

Sta je to serklaz?

Kada postoji slabost grlica materice, to jest kada postoji opasnost da se trudnoca zavrsi pre vremene primenjuje se jednostavna operativna metoda - serklaz. Ukoliko se ginekoloskim i klinickim pregledom utvrdi da je spoljasnje i unutrasnje usce materice otvoreno za 0,5 do 1 pa cak i 2 centimetara, serklaz je neophodan. Serklaz se radi u lokalnoj ili opstoj anesteziji, uglavnom u 12. nedelji trudnoce (3. mesec). U izuzetnim slucajevimo moze da se primeni i ranije a nekada se serklaz radi u 6. ili 7. mesecu kako bi se sprecio prevremeni porodjaj. Operacija se sastoji u stavljanju kruznog sava oko grlica materice, na nivou unutrasnjeg usca kako bi se ono zatvorilo. Koristi se sintetski (najlonski) konac koji se skida 21 dan pre ocekivanog porodjaja. Posle stavljanja serklaza preporucuje se izbegavanje fizickih napora i koriscenje preparata Prepara i Progesterona.

"Slabost" ili opustenost unutrasnjeg usca moze da dovede do sirenja usca, prsnuca plodovih ovojaka i nakon toga izbacivanja ploda. Uzroci slabosti unutrasnjeg usca su najcesce traume iz prethodnih trudnoca ili grubo instrumentalno sirenje za vreme pobocaja, a nekada je razlog i infekcija. Medjutim i kod zena koje nisu radjale, zbog hormonskih poremecaja moze da dodje do opustanja ovog dela organa za reprodukciju pa je i kod njih neophodno uraditi serklaz kako bi se sacuvala beba .


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Avg 02, 2006 11:10 pm 
OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Čet Jan 26, 2006 11:57 pm
Postovi: 3256
Lokacija: Beograd
jacquellineno1 puno ti hvala na brzom odgovoru!! :D


Ja sam se prosvetlila, a njoj sam poslala na mail, pa ce valjda i ona da se prosvetli sada. :wink:


Hvala jos jednom, Majja :wink:


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Čet Avg 03, 2006 4:31 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Sre Avg 02, 2006 9:11 am
Postovi: 3
Meni su stavili serklaž u 5. mjesecu, i izdržala sam do punih 7 mjeseci, zatim ležala 7 dana u bolnici sa podignutim nogama.... i, nažalost, porodila se u 31+1 nedelji.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Čet Avg 03, 2006 4:53 pm 
OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Pon Feb 28, 2005 2:56 pm
Postovi: 1378
U kojoj ste se Vi bolnici lijecili ?

Citiraj:
zatim ležala 7 dana u bolnici sa podignutim nogama


:o :o :o

ovo nikad nisam niti cula niti vidjela kao metodu koja je sprijecila prijevremeni porodjaj...mozda da ohrabrimo Vaseg ginekologa da to prijavi u svijetu kao novi patent ?!
Nadam se da Vam je beba dobro.

_________________
Pozdrav,
ObGyn


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Ned Avg 06, 2006 1:20 am 
OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Sre Jan 12, 2005 12:01 am
Postovi: 1058
Lokacija: Beograd
Pozdrav! Da dam i ja moj doprinos edukaciji naroda!

Na prvom mestu treba ultrazvučno izmeriti dužinu grlića između 16-20 nedelje trudnoće (to bi trebala biti standardna procedura tokom uz pregleda i kod nas)!
Dužina grlića manja od 2.5 cm ili njegova tzv. tunelizacija veća od 5mm predstavljaju nenormalni nalaz.
UZROCI INSUFICIJENCIJE UNUTRAŠNJEG MATERIČNOG UŠĆA

-Idiopatski (najčešći)
-Urođeni (congenitalni abnormalnost mullerovih kanala.
-DES izloženost majke trudnice tokom njenog embrionalnog razvoja.
-Poremećaj vezivnog tkiva trudnice(Sindrom Ehlers-Danlos).
-Hirurška trauma (conization, širenje grlića kod abortusa pogotovu više od 10mm).

Electivni (preventivni) Cerclage
Rezervisan je za pacijentkinje sa tri ili više neobjašnjenih spontanih abortusa u drugom trimestru ili prevremenih porođaja.
Electivni Cerclage radi se između 13-16 nedelje trudnoće a nakon UZ pregleda i utvrđivanja vitalnosti fetusa!

Urgentni ili terapeutski cerclage radi se kod trudnica koje imaju UZ serijski uočeno skraćivanje grlića ili tunelizaciju istog.

Kod trudnica sa podatkom o groznici u drugom trimestru predhodne trudnoće i gubitkom iste, urgentni serklaž nije indikovan prema "evidence-based studies", transvaginalno ultrazvučno praćen je mnogo pametniji izbor.
Preglede bi trebalo ponavljati s obzirom na nemogućnost dobrog razlikovanja grlića od donjeg materičnog segmenta u ranoj trudnoći!
ACOG Practice Bulletin No. 48November 2003

-Kratak grlić u ili nakon 20 nedelje trudnoće
Potrebno je odmah uraditi UZ ispitivanje fetusa na anomalije i tragati za horioamnionitisom (infekcija) ACOG Practice Bulletin No. 48November 2003

Hitan serklaž može se uraditi samo ako nema znakova horioamnionitisa ili porođaj nije započeo!

KRATAK GRLIĆ U TREĆEM TRIMESTRU
Ako je porođaj započeo tokoliza može odložiti porođaj dovoljno dugo da se izvede sazrevanje pluća fetusa davanjem majci glukokortikoida.

Chorioamnionitis je razlog za trenutno završavanje trudnoće uz upotrebu širokospektralnih antibiotka!

Ukoliko nije započeo porođaj i nema znakova horioamnionitisa, smanjenjem aktivnosti, prekidom pušenja, odmorom u krevetu i uz pažljivo praćenje mogu biti dovoljni.
Nepotrebna upoteba antibiotika može dovesti do razvoja rezistentnih sojeva bakterija i drugih oboljenja pacijentkinje i njenog fetusa.
Ne pamtim kada sam u zadnjih deset godina postavio serklaž, ako vam to nešto govori! :wink:
Serklaž nemože da zameni odmor i mirovanje, ali oni njega mogu!!!

Pozdrav i dobro zdravlje! DrPeđa


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Ned Avg 06, 2006 2:25 am 
OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Čet Jan 26, 2006 11:57 pm
Postovi: 3256
Lokacija: Beograd
Hvala na ovako iscrpnom odgovoru.......... :wink:


Njoj je ovo prva trudnoca, nikada nije imala nikakav prekid,ima 32 god, i dobila je na prvom pregledu da koristi Utrogestan, uz upozorenje da miruje. Medjutim, ona se bas lepo naputovala, i to preko 1.000 km autobusom u oba pravca, a pri tom je na moru svojom odlukom prestala da uzima Utrogestan, jer joj se pojavila alergija. E sad, da li na sunce ili od leka, ili od ko zna cega, ja to ne znam??!!

Na pregledu nakon mora, Dr joj je rekla da ce u septembru (kada se vrati sa godisnjeg) ako bude trebalo da joj uradi serklaz. Tada ce ona uci u 4-ti mesec.

A ja sam eto, cisto iz radoznalosti postavila ovo pitanje!! :wink:

Ako ima jos nesto da se doda uz ove nove podatke, bila bih Vam zahvalna!



Pozdrav, Majja :wink:


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Ned Avg 06, 2006 4:20 pm 
OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Pon Feb 28, 2005 2:56 pm
Postovi: 1378
Kako bih ja da nesto ne dodam sa ove strane okeana...

Serklaz.....akuserska misterija u postavljanju dijagnoze i pristupu !

Proslog mjeseca je American Journal of Obstetrics & Gynecology objavljen jedan pregled uloge cervikalog serklaza u obsetriciji i rasprava na temu " mozemo li da identifikujemo pacijenta koji moze da ima koristi od serklaza". Clanak je napisan od strane grupe perinatologa iz Detroita ( drzava Michigen ) USA.

Ova grupa znanstvenika je 'procesljala' svu objavljenu literaturu u svijetu
( ukljucujuci i ACOG Bulletins koje Pedja citira iz 2003 ) i dosla do slijedecih zakljucaka:

1. Mi nemamo objektivnog testa za postavljanje dijagnoze CERVIKALNE INSUFICIJENCIJE = slabosti, ili CERVIKALNE INKOMPETENCIJE , ukljucujuci ultrazvucni nalaz.
Pedja je naveo u prethodnom javljanju da je cut off ( granica ) duzine grlica od 25mm, i otvaranje vise od 5 mm, indikacija za postavljanje serklaza...hm...nece biti po ovim rezultatima...

- POSTAVLJANJE CERVIKALNOG SERKLAZA KOD ZENA SA ULTRAZVUCNO KRATKIM GRLICEM ( 15 mm ili manje !!! ) I SA NISKIM RIZIKOM ZA PRIJEVREMENIM PORODJAJEM ( kao sto je Vasa Kuma prema njenoj istoriji - prvorotka !!!) NE SMANJUJE BROJ PRIJEVREMENIH PORODJAJA !!!

2. EFIKASNOST CERVIKALNOG SERKLAZA KOD ZENA SA UZ KRATKIM GRLICEM I VISOKIM RIZIKOM ZA PRIJEVREMENIM PORODJAJ ( prethodni prijevremeni porodjaji uzrokovani bezbolnom dilatacijom grlica, osjecanjem pritiska u donjem stomaku i vagini, poslije koga se desio spontani porodjaj i prsnuce ovoja ) U SPRJECAVANJU PRIJEVREMENOG PORODJAJA OSTAJE KONTROVERZNO !!!

3. Uloga profilaktickog serklaza u visoko rizicnoj grupi BEZ UZ kratkog grlica za prevenciju prijevremenog porodjaja / spontanog abortusa u sredicni trudnoce je NEJASNA da ne kazemo slaba ili nekonzistentna u klinickim istrazivanjima.

4. KOD PACIJENATA KOJI SE NALAZE U VISOKO RIZICNOJ GRUPI ZA PRIJEVREMENI PORODJAJ, SERIJSKI UZ PREGLEDI KOJI POKAZUJU SKRACIVANJE GRLICA, POSTAVLJANJE SERKLAZA JESTE RAZUMNA ALTERNATIVA METODI PROFILAKTICKOM POSTAVLJANJU SERKLAZA BAZIRANO NA statisticki lose dizajniranim ISTRAZIVANJIMA !!!

Svaki od ovih zakljucaka je baziran na jednom RCT istrazivanju, i spada u evidence based medicine level 1 ( najvisi nivo ).

Da zakljucimo...bazirano na tome sto ste rekli o Vasoj Kumi, koja je prvorotka ( nisko rizicna grupa bez prethodne istorije o prijevremenim porodjajima ), koja ima na ginekoloskom pregledu ( pa zasto ju je pregledao u 4.mjesecu ?) 'skracen' grlic...sto je potpuno subjektivna a ne objektivna metoda pregleda ( sto znaci ako bismo tu istu pacijentkinju pregledali i Pedja i ja, svako bi imao drugaciji osjecaj duzine grlica !!! ) POSTAVLJANJE SERKLAZA JE NEPOTREBNO I RIZICNO, JER SERKLAZE MOZE DA KOMPROMITUJE TRUDNOCU, IZAZOVE PRSNUCE PLODNIH OVOJA, PRIJEVREMENE KONTRAKCIJE I GUBITAK TRUDNOCE !!! I ZENA IMA PRAVO DA KAZE DA NECE DA PODLIJEZE TOJ INTERVENCIJI BEZ DG INSUFICIJENCIJE GRLICA !!! A ONA TO NEMA, I DA PROMIJENI GINEKOLOGA.
Komentar ginekologa
Citiraj:
"Od rodjenja imas suzeni grlic,
govori da njen ginekolog ne zna da razlikuje grlic nulipare ( zene koja nije radjala, kod koje je uvijek grlic suzen !!!) i multipare ( zene koja jeste imala vaginalni porodjaj ).

Nekoliko komentara na tumacenja o serklazu od strane Prof.dr Jevremovica...ostarilo se...
Citiraj:
Serklaz se radi u lokalnoj ili opstoj anesteziji
NIKAD U LOKALNOJ !!! NIKAD !!!

OVO SMO VEC RASPRAVILI
Citiraj:
Ukoliko se ginekoloskim i klinickim pregledom utvrdi da je spoljasnje i unutrasnje usce materice otvoreno za 0,5 do 1 pa cak i 2 centimetara, serklaz je neophodan
I ZAKLJUCILI DA NIJE TACNO, jer kad su radili UZ mjerenje grlica kao dijagnosticku metodu za cervikalnu insuficijenciju 85% zena koje su imale skracen grlic se porodilo u terminu !!! a ne prijevremeno.

Kad se radi serklaz...
Citiraj:
Serklaz se radi u lokalnoj ili opstoj anesteziji, uglavnom u 12. nedelji trudnoce (3. mesec).
ja bih rekla izmedju 18-20 nedjelje jer tek tada se moze ustanoviti da je trudnoce vitalna, sto znaci da beba nema nikakve kongenitalne ili hromozomske anomalije, jer bi bio blam za ginekologa a ogromna steta za pacijenta, da se stavi serklaz i cuva trudnoca i da se na kraju rodi beba sa Down sy, ili nekim drugim problemom.

Ovo vrijedi samo za Srbiji...
Citiraj:
Posle stavljanja serklaza preporucuje se izbegavanje fizickih napora i koriscenje preparata Prepara i
Progesterona. Ovo je jedina indikacija kada se slazem sa upotrebom progesterona, jer su istrazivanja pokazala da kod pozitivne istorije za prijevremene porodjaje, upotreba progesterona smanjuje broj istih u 2. i 3. trimestru trudnoce.

Ovo je naravno potpuno pogresno...
Citiraj:
Medjutim i kod zena koje nisu radjale, zbog hormonskih poremecaja moze da dodje do opustanja ovog dela organa za reprodukciju pa je i kod njih neophodno uraditi serklaz kako bi se sacuvala beba
...taj cuveni progesteron omeksava i skracuje grlic u trudnoci i to predstavlja normalnu fiziolosku promjenu, jer kako rekoh grlic je dinamicka struktura !!!

A sad moram da trcim...svako dobro....i sto manje serklaza zelim.

_________________
Pozdrav,
ObGyn


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Ned Avg 06, 2006 7:07 pm 
OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Čet Jan 26, 2006 11:57 pm
Postovi: 3256
Lokacija: Beograd
Obgyn, hvala i Vama na dugackom i iscrpnom odgovoru! :wink:


Ovo je stvarno prava "ludnica", kao da ste svi Vi (mislim na ginekologe i doktore, uopste) ucili sve te skole (fakultete) iz razlicitih knjiga??!! :(


Evo, obecavam, necu vise nista da pitam....... :( ............sem ovoga:


I kako onda naci sredinu, kom nacinu se povinovati i kako mi, koji o svemu tome pojma nemamo da donesemo odluku i u "ciju korist" da damo svoj glas???!! Kako mi da znamo sta je dobro tj. ispravno??!!


Pa morate da priznate, nije ni nama lako........ :cry:


Pozdrav, jos jednom hvala i sve najbolje, Majja :wink:


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Ned Avg 06, 2006 8:33 pm 
OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Pon Feb 28, 2005 2:56 pm
Postovi: 1378
Pa nije Vam lako, slazem se...tesko je izabrati ko je zaista dobar, jer u bivsoj Yu, nema nikakve baze podataka, niti bilo kakvih klinickih istrazivanja koja jedina donose odgovor na slicne kontroverze u nauci, kao sto sam Vam navela primjer tog jednog istrazivanja u kome su radili ultrazvucno mjerenje grlica materice 16 508 zena ( 16 hiljada zena !!!) koje su bile trudne sa jednom bebom, i nakon pregleda su pronasli 246 zena koje su na pregledu imale kratak grlic ( 25 mm i vise ).
Podijelili su ih na 2 grupe...jednoj nisu uradili serklaze a drugoj grupi jesu. Pratili su tok trudnoca kod obe grupe, termine porodjaja, i pronasli da serklaze ne smanjuje stopu prijevremenog porodjaja !!!
Sta mislite koliko je kostalo ovo istrazivanje ? Onako ugrubo...milione dolara !!!

Kod nas je takva istrazivanja kroz koja se dolazi do odgovora na naucne dileme ne rade decenijama, a i kad se rade vrlo su lose statisticki dizajnirana, tako da on njihovih rezultata niko nema koristi. Ovdje je statistika jedna od obaveznih predmeta u toku specijalizacije, i ispitinih pitanja i na teoretskom, pismenom i prakticnom ispitu !

Knjige ginekologije i obstetricije kojima se sluzi vecina ( 90%) Yu ginekologa je out of date !!! jos davno, zastarjelo...i vjerovatno oko 10-20 % vrlo ambicioznih ginekologa zna engleski i moze da dozvoli sebi da kupi neku od knjiga koja se smatra svjetskim udzbenikom, a ostali cekaju dok se neko sjeti da prevede te iste knjige i objavi...sto obicno uzme 2-3 godine, u vrijeme te prevedene knjige ovdje vec izadju iz upotrebe ili se objavi nova edicija...

Tamo je jako malo ljudi koji imaju profesionalnog interesa i finansijske mogucnosti da se obrazuju...svaki odlazak na kongres svjetskog nivoa kosta prosjecno izmedju 4 000 do 6 000 $ ( zavisi opet gdje putujete, to ukljucujem samo cijenu avionske karte, hotel, i kotizaciju, a ne hranu, pleasure... ), to govorim za sebe koja najmanje 2-3 puta godisnje odlazim na takve skupove.Ako jos neko ode na takav skup a nije u stanju da prati o cemu se govori, onda je za njega takav skup, promaseno vrijeme ali ce da isprica kad se vrati...bio je u svijetu...

Da postoje baze podataka o pacijentima koji se lijece od razlicitih oboljenja bar u jednoj od bolnica ili klinika, onda bi se moglo govoriti koliko je neko dobar !, a ovako sve je dozvoljeno svima...nema jedinstvenih protokola za lijecenje odredjenih oboljenja, svako radi kako ON misli da treba, a to je opsti haos, pa su i pacijenti u haosu.

Da Vam kazem da niste sami...ja svakog mjeseca dobijem oko 5 casopisa ( New England Journal of Medicine, SOGS Journal, ACOG Journal, Gyn. Oncology and ASRM Jornal of Reproducive Endocrinology ), i u svakom od njih je objavljeno na desetine istrazivanja, koja su objavljena i nastoje da promijene ili unaprijede neki nacin lijecenja...mislite li da sve to procitam ?? Nema govora...pregledam kako su istrazivanja dizajnirana i ako su dobra, procitam 4-5 i to je sve ! I to ne znaci da cete odmah ako nesto procitate promijeniti Vasu praksu ! Nije dovoljno jedno istrazivanje da promijeni istu...mora da nastane consensus na nivou udruzenja ginekologa, da se saslusaju argumenti za i protiv i onda se dalje modelira praksa...dakle ni nama nije lako biti up-to-date ! Trazi vremena, kosta para, i morate biti stalno spremni za diskusiju kako biste iskristalisali stav od koga pacijenti imaju najvise koristi !!!

Sjecam se jednom kad sam procitala clanak o cuvenom Asimu Kurjaku koji je isao u Sarajevo poslije rata i tamo pronasao oko 1500 zena sa dijagnozom SEPTUMA MATERICE, sto je bilo sokantno !!! kako da tako rijetka anomalija raste kao epidemija u Sarajevu ? naravno to je zahtijevalo operativni tretman po profesoru, pa im je svima radio histeroskopiju za 1000 km po proceduri ( oko 500 eura ) dok ga neko nije prozvao od kolega !
Sjecam se kako sam se tome smijala mada mi je uvijek zao tih jadnih zena koje dolaze trazeci pomoc, zbog infertiliteta, a on se zaj..... sa tudjim zdravljem izmisljajuci da bi uradio proceduru i zaradio pare !
Takav jedan isti je radio iste stvari na jednoj od Univerzitetskoj bolnici, skoro isti broj pacijenata dok ga opet neko od kolega nije prozvao...jedina razlika izmedju jednog i drugog, jeste sto ovaj ovdje ima oko 100 zalbi u ljekarskoj komori, koje su u toku, i ne zna ce kakve ce posljedice imati za svoju praksu, a Asim ne odgovora nikome ! osim ako ga Sveti Petar jednom ne upita na vratima...je l' Asime pa sto ti ono....oh pardon...Asim nece kod Petra !?! :o

Srecno....raspisa se ja...a knjige me cekaju...

_________________
Pozdrav,
ObGyn


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Ned Avg 06, 2006 9:52 pm 
OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Čet Jan 26, 2006 11:57 pm
Postovi: 3256
Lokacija: Beograd
Slika NO COMMENT na celu pricu!!!


Ja jedino na tu temu (provereno!!!) znam, da pojedini dr ili studenti medicine idu na te kongrese, samo zato sto MORAJU ne bi li dobili potpise, bodove ili sta vec!!???! Da pojma nemaju ni zasto idu tamo, ni sta su culi kada se vrate, nego eto, da im d*** vidi put!!! Iskoriste to kao priliku da se odmore malo od muzeva i dece, i da, naravno, to nije na internacionalnom nivou kod nas, to su putovanja do CG i nazad (u stvari, sad nam i to dodje inostranstvo :lol: ), ali nema veze........samo da je BESPLATNO, moze i kijavica!! A neki se i placaju, ali..............bodovi su bodovi!!! A o edukaciji na temu hepatitisa sam vec pisala na nekoj temi, i ostala sam zgranuta...... :o , svima je to bio izgovor da ne rade (naravno, takve stvari se kod nas organizuju u radno vreme, pa pacijenti cekaju!!), da se ispricaju medjusobno, da se BESPLATNO NAJEDU mini pizza i ogrebu za po neku casu soka.......... :evil:


Ajaaaoooo, ko nas leci...........???!! Muka mi je....... Slika






















































................nisam trudna, majke mi!!! Slika


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pon Avg 07, 2006 11:46 pm 
OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Sre Jan 12, 2005 12:01 am
Postovi: 1058
Lokacija: Beograd
Nicholson Eastman je još davne 1947 godine izjavio: "Only when the factors underlying prematurity are completely understood can any intelligent attempt at prevention be made."
Draga ObGyn ako ponovo pročitate moj odgovor videćete da nisam napisao da je grlić skraćen na 25mm uz tunelizaciju od 5 mm indikacija za serklaž već da predstavlja nenormalan nalaz!
Grlić materice dug 15mm izmereno ultrazvukom uz 10mm tunelizacije je kriterijum za serklaž.
Mislim da delimo mišljenje o nesvrsishodnosti serklaža?
Pored skraćivanja grlića jednako važno, ako ne i važnije je prisustvo kontrakcija, više od 6 kontrakcija na sat izmereno CTG predstavljaju patološki nalaz, kada ima smisla davati tokolitike.
Znam da je u USA prva linija lečenja MgSO4, a beta simpatikomimetici (Gynipral Pre-Par, Partusisten) druga linija, znači nije da se ne daju, već preferiraju magnezijum, dotle u Evropi imaju veća iskustva sa simpatikomimeticima.

Drage buduće mame slobodno ostajte trudne i rađajte, evo mišljenja jednog autoriteta o svemu ovome:
"Prevremeni porođaj započinje skraćivanjem i otvaranjem grlića materice uz prisustvo kontrakcija materice između 20 do 37 nedelje trudnoće. Preterminski porođaj događa se u 6-8% trudnoća. Prevremeni porođaj bez predhodnog prskanja vodenjaka događa se kod 30-40% prevremenih porođaja. Nažalost , uprkos velikoj potrošnji energije i novca incidenca prevremenog porođaja je stabilna više od 25 godina. Da bi bili uspešni u redukciji prevremenog porođaja potrebno je bolje razumevanje uzroka i mehanizma prevremenog porođaja" Edward R Newton, MD, Chairman, Professor, Department of Obstetrics and Gynecology, Pitt County Memorial Hospital, East Carolina University Brody School of Medicine

PS za ObGyn očekivao sam da pomenete fetal fibronectin kao prediktor prevremenog porođaja?! :(

Pozdrav i dobro zdravlje DrPeđa


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Uto Avg 08, 2006 12:45 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Sre Avg 02, 2006 9:11 am
Postovi: 3
obgyn je napisao:
U kojoj ste se Vi bolnici lijecili ?

Citiraj:
zatim ležala 7 dana u bolnici sa podignutim nogama


:o :o :o

ovo nikad nisam niti cula niti vidjela kao metodu koja je sprijecila prijevremeni porodjaj...mozda da ohrabrimo Vaseg ginekologa da to prijavi u svijetu kao novi patent ?!
Nadam se da Vam je beba dobro.


Nažalost, te metode postoje i primjenjuju se u BiH. I nisam ni prva ni poslednja koja je tako ležala! Kao zbog manjeg pritiska na grlić!
Ipak, kad se nađete u takvoj situaciji, ma kako pametni i načitani bili, uradićete kako kažu ljekari u bolnici u kojoj vodite trudnoću, pogotovo kad nema vremena za razmišljanje!
"Jedina" dijagnoza koju beba ima je retinopatija 4/5 :cry: . Inače je vesela i napredna beba koja je 3.8. proslavila prvi rođendan.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Uto Avg 08, 2006 12:57 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Sre Avg 02, 2006 9:11 am
Postovi: 3
Još nešto - serklaž je urađen u LOKALNOJ anesteziji! Posle sam pila Prepar i Atenolol.

Jako me je strah sledeće trudnoće. Voljela bih da se doooooobro "obrazujem" u međuvremenu. Svaki savjet je dobrodošao. Nadam se da mi se neće ponoviti prijevremeni porođaj, tj. njegove posledice. :cry:


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Uto Avg 08, 2006 1:19 pm 
OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Pon Feb 28, 2005 2:56 pm
Postovi: 1378
Za Pedju...

Ne mislim ja da je serklaze nesvrishodan, nego da je jako tesko uz najbolju volju, znanje i vjestine dijagnostikovani pacijente koji ce imati koristi vise nego stete od aplikacije serklaza
Citiraj:
Mislim da delimo mišljenje o nesvrsishodnosti serklaža?

Kada se pronadju testovi ( klinicki, UZ, biohemijski ) koji imaju visok senzitivitet i specificitet, onda ce serklaz biti magican za one kojima se postavi sa ispravnom dijagnozom insuficijencije grlica, a do tada, treba nastojati ne postavljati ga tamo gdje nema nikakvog razloga za to, ne osnovu ginekoloskog pregleda !!!


Nije prvi put da imamo slicne pristupe sto je super, a mene jako raduje!ali isto tako me raduje kada nismo saglasni oko nekih drugih stvari, i moramo to 'raspraviti' u detalje, i sa svih aspekata...eto srece da su mnoge nase kolege otvorene za nove stvari kao sto ste Vi !....no....tu se ne moze nista uraditi..."dobrim zakoni ne trebaju, a loshe ne mogu popraviti" ( kako rece Demokrat ).

Sto se tice fibronectina...nismo pricali o prijevremenom porodjaju, nego o serklazu kao metodi tretmana insuficijencije grlica materice, tako da ga zato nisam pominjala...Mi ga ne radimo rutinski, jer je 'kazu' oci skup ! iako ja mislim da ga je mnogo bolje imati i potrositi tih 120-150 $ na nekoga ko ce uci u prijevremeni porodjaj i poslati ga iz manje bolnice u vecu gdje ima neonatalna njega, nego slati svakoga ko mozda ima Dg prijevremenog porodjaja, potrositi hiljade $$$ na helikopter, kola hitne pomoci, i osoblje,i onda poslije otpuste zenu nakon 24 sata, jer se nista nije desilo...ali raspodjela love je u rukama ministarstva ! Mislim da ce uskoro postati 'available' svuda.

Jos nesto ...
Citiraj:
Znam da je u USA prva linija lečenja MgSO4, a beta simpatikomimetici (Gynipral Pre-Par, Partusisten) druga linija


Mi ne koristimo MgSO4 kao prvu liniju kod prijevremenog porodjaja vec godinama ! a o betasimpatikomimeticima ( Gynipra, Pre-Par ) da ni ne govorim ! ONI SU POVUCENI SA MARKETA JER JE BILO NEKOLIKO SMRTI TRUDNICA, I SVE SU FARMACEUTSKE KUCE PRESTALE PROIZVODNJU ISTIH PRIJE 10 GODINA !

Puno pozdrava sa jezera Ontario...

_________________
Pozdrav,
ObGyn


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 22 Posta ] 
Idi na stranicu   1, 2  Sledeća

Sva vremena su u UTC + 2 sata


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 80 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: