Prijava na doktor.rs mailing listu
Pratite nas redovno putem newslettera.

Sva vremena su u UTC + 2 sata




Započni novu temu Odgovori na temu  [ 30 Posta ] 
Idi na stranicu   Prethodni  1, 2
Autor Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: Sub Jun 24, 2006 6:29 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Čet Maj 25, 2006 4:38 pm
Postovi: 44
Ima tu i do buducih majki....zadnjih godina je, cini se, postao trend vec unaprijed dogovoriti porodjaj carskim rezom, bez opravdanih indikacija. Mnoge moje prijateljice su to ucinile da bi navodno izbjegle porodjajne bolove.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sub Jun 24, 2006 6:50 pm 
OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Sre Jan 12, 2005 12:01 am
Postovi: 1058
Lokacija: Beograd
Za ObGyn uz velik pozdrav!

Podatke sam citirao iz teksta
D. Farine
Mount Sinai Hospital/University of Toronto, Canada
Guidelines vs. Practice
Rosen-ov tekst je NIH publikacija (National Institutes of Health ).

A što se tiče trudnoće i porođaja nakon steriliteta tvrdim da ima posebnu težinu, tj. rizik!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pon Jun 26, 2006 5:37 am 
OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Pon Feb 28, 2005 2:56 pm
Postovi: 1378
Cao Pedja,
nismo dugo chatovali...a moracemo...pozdrave uzvracam nista manje...

Ajde da nastavimo debatu...

Citiraj:
A što se tiče trudnoće i porođaja nakon steriliteta tvrdim da ima posebnu težinu, tj. rizik


...kakve ???

_________________
Pozdrav,
ObGyn


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Jun 28, 2006 10:55 am 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Uto Jun 27, 2006 11:35 am
Postovi: 143
Lokacija: Tamo daleko
Koliko sam shvatila, svi kazete da vaginalni porodjaj je bolji, manje rizican, zdraviji... i to, nego carski rez. E sad mi nije jasno zasto onda sve one velike zvezdice poradjaju se carskim (Viktoria Beckham-troje dece, Angelina Jolie... i td.), a i sve cerke ili snaje ginekologa su porodjene carskim takodje.(ovo pricam za moje poznanice cije su ocevi ili svekar ginekolozi) ?! :-?


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Jun 28, 2006 11:18 am 
OffLine Stalni član Stalni  član
Pridružio se: Uto Mar 14, 2006 2:04 pm
Postovi: 87
Lokacija: Beograd
Zato što mogu da biraju, zato što su kukavice, zato što žele da imaju mali ožiljak na stomaku, a s druge strane da budu i dalje devojke i mogu ti navesti još mnogo razloga, ali ni jedan od njih ne opravdava carski rez. Znači ili se radi iz nužde, ili eto tako, iz hira.....


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Ned Jul 02, 2006 5:13 pm 
OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Sre Jan 12, 2005 12:01 am
Postovi: 1058
Lokacija: Beograd
:D Izvinjavam se zbog kašnjenja sa odgovorom.
Infertilitet sam po sebi povećava rizik porođaja i perinatalnog ishoda.
2 puta su češće preeklampsije, abrupcije placente,carski rez i upotreba vakum ekstraktora, 5 puta je češći rizik od placente previje u spontano nastaloj jednostrukoj trudnoći nakon steriliteta u poređenju sa ostalim trudnicama. Analiza sugeriše da 1.4 do 1.8 puta raste rizik prevremenog porođaja kod žena koje duže od godinu dana nemogu da zatrudne u odnosu na one koje mogu.Za 3 puta raste rizik od perinatalnog mortaliteta kod spontano zatrudnelih žena nakon steriliteta u odnosu na ostale trudnice.
Infertility and preterm delivery, birthweight, and Caesarean section: a study within the Danish National Birth Cohort Olga Basso, 2006 European Society of Human Reproduction and Embryology, Oxford Journals

Perinatalna smrtnost
Stopa perinatalne smrtnosti (fetusi stariji od 20 nedelja i neonatalna smrtnost beba do 28 dana po rođenju) za sve porođaje u Australiji 1999 iznosi 10.1 na 1000 porođaja.
Stopa perinatalne smrtnosti za sve bebe iz ART postupka iznosi 24.7 na 1000 porođaja, 17.3 na 1000 kod jednostrukih trudnoća, 32.3 na 1000 kod blizanačnih i 95.2 na 1,000 kod troki. Dr Nicholas T. Australija

Iz petnaest studija obuhvaćeno je 12,283 IVF i 1.9 miliona spontano začetih jednostrukih trudnoća. Upoređeno sa spontanim začećem, IVF-om nastale jednostruke trudnoće bila je značajno povezano sa stopom lošeg perinatalnog ishoda: perinatalna smrtnost beba 2.2 puta češće; prevremeni porođaj 2.0 puta češće; mala porođajna težina 1.8 puta češće;, veoma mala porođajna težina 2.7 puta češće; i malo za datum novorođenče (SGA small for gestational age) 1.6 puta češće. Značajno je češća i pojava prevremenog odlubljivanja normalno usađene posteljice i prednjačeće posteljice. Rebecca Jackson, MD, Department of Obstetrics and Gynecology,San Francisco General Hospital Obstetrics & Gynecology 2004;103:551-563
© 2004 by The American College of Obstetricians and Gynecologists

Ja bih ipak na prvo mesto postavio psihičku insuficijenciju, "mentalnu iscrpljenost" žena zatrudnelih nakon steriliteta, kao i društvenu neprihvatljivost greške akušera u takvim situacijama!
Pozdrav ObGyn, dobro zdravlje i više slobodnog vremena!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Ned Jul 02, 2006 5:21 pm 
OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Sre Jan 12, 2005 12:01 am
Postovi: 1058
Lokacija: Beograd
:) A za Stašu, rez nije mali 15-20cm dužine! Operacija je obimna i rizična i za majku i bebu. Ako baš nemogu da se suoče sa realnošću, tu je periduralna anestezija, poznatija kao epidural (pogrešan naziv).
Mislim da je problem u tome da nema mnogo dobrih akušera! :(


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sub Dec 23, 2006 10:03 pm 
OffLine Stalni član Stalni  član
Pridružio se: Sub Dec 11, 2004 1:52 pm
Postovi: 73
``Ja bih ipak na prvo mesto postavio psihicku insuficijenciju, ``mentalnu iscrpljenost`` zena zatrudnelih nakon steriliteta kao i drustvenu neprihvatljivost greske akusera u takvim situacijama.``

Postovani dr Pedja,
uz duzno postovanje svih zena koje su se vestackom oplodnjom izborile za svoju decicu, mene je ova Vasa konstatacija zgrozila. Da li to znaci da su u ostalim slucajevima (vaginalni porodjaji osoba koje su lako ili relativno lako zatrudnele) ``greske akusera`` drustveno prihvatljive? Ocajan je samo onaj kome ``greske akusera`` naude, drustvo ( a ni sudstvo, kao deo naseg drustva) ne bave se tim greskama.
``Greske akusera``- kakav eufemizam za nemar, nestrucnost, pohlepu, nezainteresovanost, aljkavost, otaljavanje posla...
Zasto lekari konacno ne objave zvanicne podatke o greskama u toku porodjaja, da li ce ikada Lekarska komora javno obelodaniti ime i prezime lekara koji prave greske, pa da mi ``obicni smrtnici`` znamo kome da se ne obracamo ni za zivu glavu?
Eh, pusti snovi pacijenata, pusti snovi porodica onih kojih vise nema.

``Velika dela lekara svet slavi, a nedela crna zemlja krije.`` Epitaf na grobu jedne mlade devojke iz Beograda. Setite se toga , postovani dr Pedja, kada budete razmisljali o onome sta je drustveno prihvatljivo, a sta ne.
Duboko postovanje svim lekarima koji casno obavljaju svoj poziv.
Veliko izvinjenje svim trudnicama sa foruma koje ovu temu citaju da bi se informisale o priridnom porodjaju i carskom rezu. Svim buducim mamama zelim lepu i laku trudnocu i brz porodjaj.
Dasa


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Ned Dec 24, 2006 10:58 pm 
OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Sre Jan 12, 2005 12:01 am
Postovi: 1058
Lokacija: Beograd
Draga Daso,
Zaista mogu da razumem vašu rezigniranost ("Greske akusera``- kakav eufemizam za nemar, nestrucnost, pohlepu, nezainteresovanost, aljkavost, otaljavanje posla... "), pogotovu ako ste to na svojoj koži osetili.

Mada je razumljiva želja da smo mi lekari, u ovom slučaju akušeri bezgrešni, sa druge strane je i nemoguća!.
"ko je od vas bezgrešan - neka prvi baci kamen na nju".

I ja vas pitam šta je društvo učinilo da mi budemo rasterećeni egzistencijalnih briga, kakvi su nam uslovi stvoreni za rad.
Dok kolege na zapadu stavaralačku eneregiju troše na rad sa pacijenima, mi je trošimo na improvizacije, pokušavajući da nešto i uradimo i uradili smo puno toga za ovih 15 godina.
A lekarska greška postoji svuda pa i kod nas, ljudski faktor je nažalost nemoguće izbeći, postoji samo težnja ka idealnom, u ovom slučaju bezgrešnom.

Ja nisam adresa na kojoj bi ste izlivali svoje nezadovoljstvo, imate ministarstvo zdravlja, sudove, pa se borite za pravdu imate moju iskrenu podršku.

Pozdrav Dr Peđa


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Ned Dec 24, 2006 11:02 pm 
OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Sre Jan 12, 2005 12:01 am
Postovi: 1058
Lokacija: Beograd
NEZNAM ZAŠTO SE STALNO MENI ZALOMI DA BRANIM OVDAŠNJE ZDRAVSTVO?
Ovdašnji lekari i ostali zdravstveni radnici uložili su sebe da sve ove godine naše zdravstvo uopšte opstane, za njih se ja i zalažem, "bela mafija" prestavlja manjinu u našim redovima, njihova odgovornost je individualna i niko nema prava da generalizuje.
Neka sudovi i policija rade svoj posao.
Nesrećni novinari svojim senzacionalističkim škrabanjima stvaraju ostrašćenu atmosferu prema zdravstvenim radniicima radi povećanja tiraža.
Moglo bi i ponešto afirmativno napisati, svakodnevno desetine zadovoljnih roditelja odlaze sa klinika, bolnica sa svojom zdravom dečicom nakon velikih zalaganja, neprospavanih noći, ljudskih drama za koje niko neće nikad saznati, ostaće nezabeležene između zidova bolnica.

Pozdrav Dr Peđa


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pon Dec 25, 2006 12:42 am 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Sub Okt 21, 2006 9:58 pm
Postovi: 272
Mislim da je DrPedja potpuno u pravu jer ne treba generalizovati: nisu svi lekari losi. Ima puno lekara koji dosta rade i ulazu u svoj posao. I to treba da se postuje. Medjutim, kada uporedite doktora koji se trudi i koji vam pomogne u lecenju i onog koji samo hoce da uzme novac od vas uvek vam ostane u secanju onaj drugi. Onako gorkom secanju. Sto sigurno nije pravedno ali takav je zivot.
A zbog cega sve ovo pricam? Pa evo primera: moja snaja se poradjala pre cetiri godine sa detetom je sve, hvala Bogu bilo u redu , medjutim, pupcana vrpca se detetu bila obmotala oko vrata i nije moglo da izadje. Verovali ili ne ona se tako mucila 24h dok doktor nije ni zeleo da je obidje jer je cekao da mu se da novac. Po njenim recima ona se od silnih bolova nekoliko puta cak i onesvestila a niko nije smeo nista da kaze dok mom bratu nije na kraju pukao film i ozbiljno porazgovarao sa doktorom. Mozda ni to ne bi bilo dovoljno da on dodje i obidje je da neko nije primetio da detetu slabije kuca srce pa je doktor isprepadan izjurio iz svoje sobe i uradio taj carski rez. To je jedan primer: drugi je sa mojom sestrom od ujaka - doktoru je platila 100 eura nekoliko dana pred porodjaj da bi on pred sam porodjaj otisao na godisnji odmor! Pa je morala da trazi posto poto drugog ginekologa koji joj je lepo rekao da ona nije njegov pacijent . Medjutim, igrom slucaja, doticni je bio dezuran kada se ona poradjala pa je hteo ne hteo morao da odradi svoj posao ( za koji na njegovu zalost nije bio ekstra placen),
Ja zaista ne zelim da ovo moje pismo zvuci kao da imam nesto protiv vecine lekara - zaista nemam! Samo sam zelela da na svoj nacin objasnim zbog cega ljudima uvek ostane u secanju nesto lose i uhvate se za to a mislim da je to iz razloga sto takvi slucajevi ocigledno postoje i za mene je zalosno sto se ti doktori tako ponasaju jer na kraju porodjaj je divna prirodna stvar kada se radja jedno mlado bice pa prosto pomisim da li ti ljudi uopste imaju srca.
Ali, da ne bude da su tu samo lekari : milion puta sam cula da ni medicinske sestre koje bi trebao da pomognu porodilji oko deteta nisu nista bolje. Ponasaju se izuzetno ruzno pa i njima treba nesto ekstra da se plati.
Ma naravno, ne zelim da me pogresno shvatite nisu svi isti ima zena koje imaju lepa secanja na ceo taj dogadjaj ali opet ima i ovakvih.
Ja se iskreno nadam da ja necu da naletim na te lose primere i ne plasim se samog porodjaja vec jedino imam strah od takvih iskustava. I zelela ja to ili ne, svidjalo se to meni ili ne iskreno moj muz i ja smo se dogovorili da ostavimo nesto novca na stranu jer pre cu da dam neki dinar vise ovome ili onome samo da mi dete bude zivo i zdravo nego da me neko maltretira na porodjaju.
Jos jednom pozdravljam sve lekare i zaista ne mislim da su svi losi!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pon Dec 25, 2006 10:27 am 
OffLine Stalni član Stalni  član
Pridružio se: Pon Okt 23, 2006 10:43 pm
Postovi: 53
Lokacija: tu negde
Ja,takodje mislim da ne treba generalizovati stvari,niti ljude.Medjutim,svi kriterijumi su vrlo niski u kompletnom drustu,a zdravstvo je deo drustva.Meni jedino jako smeta,sto sigurno i neumitno,ulaskom u kapitalizam,zdravlje postaje roba kao i svaka druga roba.Sto se sve moze kupiti ukoliko imas dovoljno para,sto je obican covek prepusten raznim sarlatanima koji ti nude "ozdravljenje",uz pozamasnu sumu para,preko raznih "alternativnih" metoda,a pri tom su lekari sa diplomom.Po principu "za svakog kupca postoji roba".Eto,od toga mi je muka.Ali,nazalost,ceo svet je postao pijaca,pa ko s tu snadje-snasao se,a ko ne-sta da ti radim.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pon Dec 25, 2006 12:56 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Čet Mar 30, 2006 11:15 pm
Postovi: 31
PedjaDj je napisao:
A što se tiče trudnoće i porođaja nakon steriliteta tvrdim da ima posebnu težinu, tj. rizik!

Pedja, pitanje za vas: da li je rizik kod SVIH zena koje se godinama bore sa sterilitetom, ili samo kod onih koje imaju medicinski razlog za to?
Nasa dijagnoza je "idiopatski sterilitet". Vazi li i za mene ovaj rizik po trudnocu i porodjaj?

Hvala vam :D


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pon Dec 25, 2006 5:40 pm 
OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Sre Jan 12, 2005 12:01 am
Postovi: 1058
Lokacija: Beograd
Draga Megi,
idiopatski sterilitet ne postoji, već naša medicinska tehnologija nije u mogućnosti da otkrije razlog i/ili nisu ispitane ili upotrebljene sve potrebne dijagnostičke procedure!
Rizik trudnoće i porođaja kod steriliteta je uvek povećan, mada je zavistan od godina i mnogih drugih razloga!

Pozdrav i uspeha u započetom Dr Peđa


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pon Dec 25, 2006 5:56 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Čet Mar 30, 2006 11:15 pm
Postovi: 31
Pa zato sam i stavila u " ", d-r Pedja :D
Uvek trazim logiku u ono sto mi se desava, i ne razumem zasto bi moja trudnoca (kad se desi) bila do neki stepen rizicna, ako sam ja potpuno zdrava (i mlada :D ), zato sam i pitala.
Hvala vam na odgovoru :D


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 30 Posta ] 
Idi na stranicu   Prethodni  1, 2

Sva vremena su u UTC + 2 sata


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 86 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: