Prijava na doktor.rs mailing listu
Pratite nas redovno putem newslettera.

Sva vremena su u UTC + 2 sata




Započni novu temu Odgovori na temu  [ 12 Posta ] 
Autoru Poruka
 Tema posta: PMS postaje nesnosan
PostPoslato: Ned Jun 10, 2007 1:18 am 
OffLine
Stalni član
Stalni  član

Pridružio se: Pet Feb 02, 2007 5:26 pm
Postovi: 62
Imam 41 godinu i do sad uredne cikluse na 25-27 dana.

U poslednjih godinu dana imam nesnosne simptome PMS-a:
nadutost, bezvoljnost, otecenost grudi, bolove u krstima, nenormalan apetit,
i sve to traje oko 7 dana pred ciklus.

A kad najzad ciklus nastupi, traje oko 3 dana,prilicno je obiman ( ne znacajnije nego ranije, ali ipak pojacan) .

Prva dva dana imam prilicno jake bolove i totalno sam nesposobna za bilo koju normalnu dnevnu aktivnost. :(

Primetila sam da mi se kosa takodje proredila, a i za poslednje 2 godine sam se ugojila oko 8 kg, iako unosim iste kolicine hrane kao i ranije.

Poslednje kontrole kod ginekologa sam uradila pre 6 meseci i sve je bilo u redu.
Pre mesec dana sam uradila kompletnu krvnu sliku i imam povisen "los"holesterol.

Nisam radjala, u porodicnoj istoriji imam majku koja je imala karcinom dojke.

Pretpostavljam da bih trebala da uradim hormonski status, pa me zanima koja je procedura za to?

Takodje bih molila za odgovor - da li postoje neki prirodni preparati koji bi mogli da ublaze ove simptome?

Zahvaljujem unapred na odgovoru.



[/u]


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Ned Jun 10, 2007 2:49 pm 
OffLine
Stalni član
Stalni član

Pridružio se: Pon Feb 28, 2005 2:56 pm
Postovi: 1378
Konacno jedno od postavljenih pitanja na pravi nacin...jedino niste napisali status svojih trudnoca ( da li ste ikad bili trudnic, koliko puta, kako ste se poradjali ako ste i kakvu kontracepciju koristite ), i
Vasu licnu medicinsku istoriju...

Dok god imate redovne menstruacije, najverovatnije da niste u menopauzi, jer Vasi jajnici jos uvijek imaju dovoljno folikula koji sazrijevaju i ovuliraju svaki mjesec i cine Vase cikluse ovulatornim i veoma teskim za podnositi. Niste napisali da li pored simptoma PMS-a imate valunge, nocna znojenja, a to bi bilo vazno prije nego uradite hormonalni profil, jer ako nemate ovih simptoma, nema potrebe niti da radite hormone. Lista hormona koje treba da uradite jeste slijedeca:
- FSH
- LH
- estrogen
- Prolaktin
- TSH and T4 ako je TSH u nenormalnoj vrijednosti.

Ono sto bi mene zanimalo jeste da li ste pusac ? i koliko je Vasa majka bila stara, kad je dijagnostikovana sa karcinomom dojke ? da li je u porodici bilo ikakvih oboljenja kao sto su: mozdani udari ? duboki venski tromboembolizam ? karcinom debelog crijeva, grlica materice, jajnika ?

Sto se tice biljnih preparata, istrazivanja su pokazala da ona znacajno ne pomazu kod vazomotornih simptoma ( valunzi, nocno znojenje ), i da jedina biljka koja se pokazala bar malo efikasno jeste black cohosh ( e sad ne znam to prevesti na srpski, a Vi izguglajte...'google'), a sve ostalo je potpuno nekorisno. Tu pomazu veoma efikasno preparati estrogena...ali javite se prvo sa odgovorima.

_________________
Pozdrav,
ObGyn


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Ned Jun 10, 2007 6:13 pm 
OffLine
Stalni član
Stalni  član

Pridružio se: Pet Feb 02, 2007 5:26 pm
Postovi: 62
obgyn je napisao:
Konacno jedno od postavljenih pitanja na pravi nacin...jedino niste napisali status svojih trudnoca ( da li ste ikad bili trudnic, koliko puta, kako ste se poradjali ako ste i kakvu kontracepciju koristite ), i
Vasu licnu medicinsku istoriju...

Dok god imate redovne menstruacije, najverovatnije da niste u menopauzi, jer Vasi jajnici jos uvijek imaju dovoljno folikula koji sazrijevaju i ovuliraju svaki mjesec i cine Vase cikluse ovulatornim i veoma teskim za podnositi. Niste napisali da li pored simptoma PMS-a imate valunge, nocna znojenja, a to bi bilo vazno prije nego uradite hormonalni profil, jer ako nemate ovih simptoma, nema potrebe niti da radite hormone. Lista hormona koje treba da uradite jeste slijedeca:
- FSH
- LH
- estrogen
- Prolaktin
- TSH and T4 ako je TSH u nenormalnoj vrijednosti.

Ono sto bi mene zanimalo jeste da li ste pusac ? i koliko je Vasa majka bila stara, kad je dijagnostikovana sa karcinomom dojke ? da li je u porodici bilo ikakvih oboljenja kao sto su: mozdani udari ? duboki venski tromboembolizam ? karcinom debelog crijeva, grlica materice, jajnika ?

Sto se tice biljnih preparata, istrazivanja su pokazala da ona znacajno ne pomazu kod vazomotornih simptoma ( valunzi, nocno znojenje ), i da jedina biljka koja se pokazala bar malo efikasno jeste black cohosh ( e sad ne znam to prevesti na srpski, a Vi izguglajte...'google'), a sve ostalo je potpuno nekorisno. Tu pomazu veoma efikasno preparati estrogena...ali javite se prvo sa odgovorima.


Evo da redom odgovorim na Vasa pitanja:

1. Status mojih trudnoca ne postoji, jer nikad nisam ostajala trudna, zbog muzevljevog steriliteta ( oligospermia).
Pre nego sto smo resili da se pozabavimo potomstvom, koristila sam par godina Microgynon kao kontraceptiv ( kasno sam saznala da sam to bespotrebno koristila).

Nismo pokusavali nijednom IVF ili ICSI ( ovo pisem da biste znali da nisam uzimala nista od hormonskih preparata koji su vezani za tu vrstu postupka)

2. Valunge i nocna znojenja nemam, ciklusi su za sada redovni, nesto malo obmniji, ali neznatno.

3. Pusac sam vec 20 godina, oko 15 citgareta dnevno :oops: :oops:

4. Majka je imala 54 godine kad su joj otkrili karcinom dojke.
Inace, umrla je 8 godina kasnije, ali iznenada, od plucne embolije ( karcinom je na vreme odstranjen, te se izlecila od istog)

5. Oceva sestra je umrla od karcinoma materice,a ocev brat od srcanog udara.

6. Ja se za sad dobro drzim Slika :wink: : , sem sto imam zaista vrlo naporne i produzene PMS simptome, hornicno sam umorna u tom periodu, a prisutna je i nesanica, i stalno imam osecaj da mi je metabolizam uzasno usporen i da sam strasno troma.

Pre dve nedlje sam uradila kompletnu krvnu sliku i biohemiju, i sve je u normali - sem "loseg" holesterola, koji je povisen i odredjen mi tip HPL po Fredricksonu - IIa - visok.

A kako po prirodi ne volim da se osecam lose i da kukam, vrlo sam rada poraditi sve sto treba i stvari dovesti u normalu, ukoliko je to moguce.

Nisam imala do sada nikakvih zdravstvenih tegoba ozbiljnijeg karatkera, sem cestih migrena, sto je takodje pretpostavljam naslednog karatkera, imala ih je i moja majka.

Oprostite na detaljisanju, prosto me sramota da ovoliko duzim pored svih ovih zena koje su zaista u problemima. :oops:, ali bih zasta zelela da se vratim u svoj normalan ritam funkcionisanja i rada, jer me ovo izludjuje.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pon Jun 11, 2007 6:14 pm 
OffLine
Stalni član
Stalni  član

Pridružio se: Pet Feb 02, 2007 5:26 pm
Postovi: 62
Dopunsko pitanje za OBgyn:

Mozete li mi reci naziv nekog konkretnog preparata na bazi biljke koju ste mi preporucili kao moguce delotvornu ( na srpskom je to crvena detelina).

Zahvaljujem.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Jun 13, 2007 1:21 pm 
OffLine
Stalni član
Stalni  član

Pridružio se: Pet Feb 02, 2007 5:26 pm
Postovi: 62
Ima li nade da dobijem uskoro odgovor? :wink:


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Čet Jun 14, 2007 7:56 pm 
OffLine
Stalni član
Stalni član

Pridružio se: Sre Mar 14, 2007 8:46 pm
Postovi: 1001
U medjuvremenu... da podelim sa Vama moje iskustvo sa PMS-om koji sam svela na podnosljivu meru time sto sam:

1. izbacila kofein par dana pre menstruacije
2. pocela da pijem Evening Primrose Oil kapsule isto tri-cetiri dana pre i za vreme krvarenja
3. uzimala magnezijum kapsule u istom vremenskom periodu

Meni je to dosta pomoglo, mislim da moze i Vama da pomogne dok ne nadjete uzrok tegoba. Srecno!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Čet Jun 14, 2007 9:59 pm 
OffLine
Stalni član
Stalni  član

Pridružio se: Pet Feb 02, 2007 5:26 pm
Postovi: 62
Mnogo hvala na savetima.
Pokusacu sa ovim kapsulama, i iybacivanjenjem kofeina. Magneyijum vec uzimam.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sub Jun 16, 2007 5:59 pm 
OffLine
Stalni član
Stalni član

Pridružio se: Sre Mar 14, 2007 8:46 pm
Postovi: 1001
I jos jedna stvar koja izgleda na prvi pogled malo cudna, ali meni je zaista pomogla. Iako se uvek osetim lenjo i tromo, obavezno se bavim nekom fizickom aktivnoscu u tim danima. Ako bas ne mogu da odem do teretane, ja se prosetam malo zustrijim tempom po par kilometara po komsiluku. To dozvoli misicima da se opuste, endorfini se ispustaju koji su prirodni analgetici i uopste se bolje osecam iako mi je svaki put uzasno tesko da sebe nateram da se pokrenem. Tako da moze da pomogne i da malo izadjemo iz te poze: sklupcana pored TV-a, zavijena u cebe sa ocima na pola koplja. :wink:


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Ned Jun 17, 2007 6:45 am 
OffLine
Stalni član
Stalni član

Pridružio se: Pon Feb 28, 2005 2:56 pm
Postovi: 1378
Potpisujem sve sto ja Majmunce napisala !

Za Vas bi bilo idealno da prestanete pusiti ! ( idealno ), jer biste time postali kandidat za sve moguce hormonske opcije oko sprecavanja ovulacije, ili ciklusa, tako da bismo mogli da bez ikakve invazivne dijagnostike pronadjemo uzrok Vaseg PMS.

Ako to nije opcija, onda ste zbog vrlo skorog ( godinu dana ) i znacajnog pogorsavanja vasih tegova, kandidat za dijagnosticku laparoskopiju, da se pregleda abdomen i otkrije moguci uzrok Vaseg PMSa.

Prestati pusiti je moguce ! ja sam zivi primjer.

_________________
Pozdrav,
ObGyn


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pon Jun 18, 2007 11:35 pm 
OffLine
Stalni član
Stalni  član

Pridružio se: Pet Feb 02, 2007 5:26 pm
Postovi: 62
obgyn je napisao:
Potpisujem sve sto ja Majmunce napisala !

Za Vas bi bilo idealno da prestanete pusiti ! ( idealno ), jer biste time postali kandidat za sve moguce hormonske opcije oko sprecavanja ovulacije, ili ciklusa, tako da bismo mogli da bez ikakve invazivne dijagnostike pronadjemo uzrok Vaseg PMS.

Ako to nije opcija, onda ste zbog vrlo skorog ( godinu dana ) i znacajnog pogorsavanja vasih tegova, kandidat za dijagnosticku laparoskopiju, da se pregleda abdomen i otkrije moguci uzrok Vaseg PMSa.

Prestati pusiti je moguce ! ja sam zivi primjer.


Zahvaljujem na svim odgovorima.
Pokusacu da prestanem s pusenjem, ali iskreno.
Da se vise aktiviram - takodje u vreme pms ( mada nisam bas neaktivna ni sad)

Danas sam bila kod ginekologa ( posle prilicnih peripetija oko toga da me uopste primi u Domu zdravlja :evil: ) i ono sto me brine je da mi je pri palpatornom pregledu na levoj strani dodir izazvao prilican bol, i na desnoj ali manji.
Lekar tvrdi da nemam upalu jajnika, sto je bilo moje prvo pitanje.
Imam neznatno pojacan sekret, za sta je preporucio da uzmem vaginalete Canstena.

Dat mi je uput za UZ ( koji mogu da zakazem TEK za septembar - citaj: smesi mi se privatna ordinacija)

PAPA test treba da bude gotov za 15 dana i to je sve sto sam za sad cula.
Takodje me uputio na UZ grudi.

I sad sam malo u panici zasto je insisitrao na UZ abdomena.
:(


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Uto Jun 19, 2007 9:25 pm 
OffLine
Stalni član
Stalni član

Pridružio se: Sre Mar 14, 2007 8:46 pm
Postovi: 1001
Pa verovatno UZ stomaka da vidi zasto te bolelo tokom pregleda. Bol u stomaku je potpuno amorfni simptom, moze da bude bilo sta, skoro.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pon Avg 04, 2008 12:23 pm 
OffLine
Stalni član
Stalni član

Pridružio se: Pet Dec 24, 2004 7:22 pm
Postovi: 2143
Lokacija: Nemacka
U poslednjih par godina dosta patim od PMS-a. PMS kod mene nije fiizicke prirode (nemam bolove, stomak mi je nesto nadutiji nego obicno-imam Kronovu bolest, pa me u ovim danima to malo vise muci), ali imam psihicke probleme. Ta PMS neuracunljivost me jako plasi. Popijem ponekad nesto za smirenje da ne iskocim iz svoje koze, jer zaista ujedam u ovim danima. Ovo se sve pojacalo posle porodjaja.
Dakle imam 38 godina, jedno dete (14 meseci), porodjaj je bio carskim rezom. Ne pusim, ne pijem. Pijem imunosupresive nekih 10-tak meseci.
Ima li necega sto bi mi na prirodnoj bazi pomoglo da ublazim ovih par dana? Da li se ovo ulje od nocurka odnosi samo na ublazavanje bolova kod PMS?


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 12 Posta ] 

Izdvajamo za vas:



Sva vremena su u UTC + 2 sata


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Google [Bot] i 34 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: