Prijava na doktor.rs mailing listu
Pratite nas redovno putem newslettera.

Sva vremena su u UTC + 2 sata




Započni novu temu Odgovori na temu  [ 75 Posta ] 
Idi na stranicu   1, 2, 3, 4, 5  Sledeća
Autor Poruka
 Tema posta: Moji nalazi: FSH, LH, estradiol, progesteron?
PostPoslato: Čet Maj 31, 2007 1:05 am 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Sre Maj 02, 2007 6:24 pm
Postovi: 103
Molila bih za stručan i detaljan komentar mojih hormonskih nalaza. Suprug i ja želimo da zatrudnimo. Imam 35 godina, redovne cikluse na 25-30 dana, nisam do sada rađala, niti ostajala trudna jer sam do skoro imala zaštićene odnose. Od prošlog leta bi smo svakog meseca po 1 ili 2 puta imali odnose bez zaštite i to u najplodnijem periodu, ali od prošlog meseca smo baš rešili da pravimo bebu, imali smo odnose svakog dana i ništa se nije dogodilo. HSG, laparoskopiju i druge ozbiljnihe pretrage još uvek ne želim da radim, obzirom da realno malo pokušavamo da zatrudnim (iako sam starija).

FSH: Folik.faza - Ref.vr. 3,2–12; Rezultat 10,8; -3.dan
FSH: Ovul.faza - Ref.vr. 7,5–22; Rezultat 6,8; -14.dan
FSH: Folik.faza - Ref.vr. 1,3–11; Rezultat 5,4;

LH: Folik.faza - Ref.vr. 1,2-12,6; Rezultat 6,5;
LH: Ovul.faza - Ref.vr. 12-95,6; Rezultat 12,1;
LH: Folik.faza - Ref.vr. 0,4-11,4; Rezultat 13,7;

Estradiol: Folik.faza - Ref.vr. 10 - 166; Rezultat 38,4;
Estradiol: Ovul.faza - Ref.vr. 85 – 498; Rezultat 75,3;
Estradiol: Folik.faza - Ref.vr. 43 - 211; Rezultat 155,4;

Progesteron: Folik.faza - Ref.vr. 0,2 – 1,6; Rezultat 0,88;
Progesteron: Ovul.faza - Ref.vr. 0,8 – 3; Rezultat 0,86
Progesteron: Folik.faza - Ref.vr. 1,7 – 27; Rezultat 12,8;

Prolaktin: 3. dan ciklusa, Ref.vr. za ceo ciklus: 102-496; Rez: 244,4
Testosteron: 3. dan ciklusa, Ref.vr. za ceo cilus: 0,22-2,9: Rez: 1,75

Ovog meseca sam i išla na folikulometriju 3 puta:

8-mi dan ciklusa – endometrijum 3mm, folikuli zanemarljivo sitni;
13-ti dan – endometrijum 8mm, folikul na levom jajniku 9,1mm a desni jajnik se nije video; 15-ti dan – endometrijum 9mm, folikul na desnom jajniku 18mm, a na levom jajniku 11mm.
17-ti dan – endometrijum 9 mm, folikuli se više ne vide.

Primećujem da odnos LH > FSH u 2. i 3. fazi ciklusa upućuju na PCOS o čemu sam pročitala nešto na ovom forumu od obgyn. Nemam pojačanu maljavost, skladno sam građena, tj. nisam gojazna, nemam tamnije mrlje na vratu i sl. kako sam pročitala da može biti eventualni simptom toga.
Moja dr u DZ je rekla da ako dobijem menstruaciju prvi dan dođem da mi napiše koje lekove trebam da pijem, mada se meni čini da je to brzoplet zaključak i da bi trebalo još nešto pretražiti pre prepisivanja lekova. Želela bih da čujem više mišljenja o tome.
Nadam se da će mi se posrećiti i da ću dobiti detaljan i stručan odgovor.
Pozdrav!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Čet Maj 31, 2007 9:09 am 
OffLine Stalni član Stalni  član
Pridružio se: Pon Okt 30, 2006 7:30 am
Postovi: 50
Lokacija: USA
Cao Nikolina,

nije mi jasno u tvom pitanju sta znaci treci red za svaki hormon. Pise da je to folikularna faza ali referentne vrednosti su drugacije nego u prvom redu. Da li si mislila na lutealnu fazu? Kog dana ciklusa su ti radjene te analize?

Druga sugestija- da li je muz uradio spermogram i kakvi su mu rezultati?
Musku plodnost je mnogo lakse proveriti nego zensku, pa treba krenuti odatle. Neplodnost je zajednicki problem dva partnera, i nikad se ne posmatra pojedinacno.

Pozdrav i sve najbolje


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Čet Maj 31, 2007 11:48 am 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Sre Maj 02, 2007 6:24 pm
Postovi: 103
Hvala što ste mi skrenuli pažnju na moju grešku, koristeći opciju copy-paste sam previdela da ispravim 3. red.

TREĆI RED za svaki hormon je zapravo ta LUTEALNA FAZA.

Folikularna faza rađena 3. dana ciklusa.
Ovulativna faza rađena 14. dana ciklusa.
Lutealna faza rađena 22. dana ciklusa.

Suprug je dobio uput za spermogram, ja za briseve - klamidija, mikoplazma, ureaplazma i to ćemo uraditi ovih dana.
Folikulometriju ću verovatno nastaviti i sledećeg meseca.
Za hormone je moj dr u DZ rekla da ne trebam da ponavljam, već bih trebala odmah od prvog dana pošto dobijem menstruaciju da dođem da mi prepiše neke lekove, mada sam na forumu pročitala da ih treba ponoviti barem još 2 meseca.
Zahvaljujem na odgovoru i pozdrav!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Čet Maj 31, 2007 3:07 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Sre Avg 09, 2006 3:04 pm
Postovi: 174
Svojevremeno mi je ObGyn napisala:

Citiraj:
FSH and LH se na rade 20.dana ciklusa nego 3.dana, mada ne mislim da je sa istorijom normalnih regularnih ciklusa to posebno vazno


Stoga bih se slozila sa Vasom doktoricom koja Vam je rekla da nema potrebe da ponovo radite hormonski status. I sami ste naveli da Vam je ciklus redovan. :wink:

Ono sto bi Vas suprug trebao da uradi, osim nalaza spermograma, jesu brisevi na hlamidiju kao i spermokulturu. Mada ce Vam i sam nalaz spermograma biti vec neki pokazatelj za dalje korake.

Zelim Vam uskoro jednog malog bebirona! :lol:

Srdacan pozdrav!

_________________
Don't worry about the world coming to an end today, it's already tomorrow in Australia.

http://www.doktor.rs/forum/viewtopic ... sterilitet


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Čet Maj 31, 2007 5:45 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Sre Maj 02, 2007 6:24 pm
Postovi: 103
Zahvaljujem Gordy, mada mene i dalje interesuje stručno objašnjenje statusa mojih hormona.
Moguće da npr. ne trebam ponavljati hormone, međutim doktorka namerava da čim dobijem počnem da pijem neke lekove, a važno mi je da čujem još nečije mišljenje o tome, bojim se da tek tako pijem hormonske lekove ipak nije to baš bezazleno.
A ako moji nalazi briseva budu ok, dr će tek onda dati da suprug to radi.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Čet Maj 31, 2007 7:35 pm 
OffLine Stalni član Stalni  član
Pridružio se: Pon Okt 30, 2006 7:30 am
Postovi: 50
Lokacija: USA
Nikolina, pocela sam da pisem, pa mi sin obrisa celu poruku.

Pretpostavljam da bi ti doktor prepisao clomifen za stimulaciju ovulacije. Mislim da nikako ne bi trebala da ga uzimas dok ne uradis HSG da se proveri prohodnost jajovoda, jer se clomifen daje 3 ciklusa, i ako tad ne upali, ide se na neku agresivniju stimulaciju. Nasi lekari su skloni da ga prepisuju i godinu dana (nazalost), sto je cisto gubljenje vremena.

Ti imas ovulaciju, jer su ti ciklusi uredni i progesteron od 12 u lutealnoj fazi to potvrdjuje.

S obzirom na godine i FSH preko 10 (koji ukazuje na rezervu janih celija) ne preporucuje se cekanje duze od 6 meseci pre nego sto se potrazi pomoc lekara. Za to vreme (koje brzo prodje) uradi HSG, ako je OK uradi histeroskopiju (gde se vidi unutrasnjost materice), a muz neka uradi spermogram. Posle toga ce sve biti jasnije.

Sigurno ce ti neko od nasih ginekologa sugerisati da uradis laparoskopiju, ali ako za to nema indikacija, nemoj da zuris. Vrlo su brzi tamo da te posalju na intervenciju koja mozda nije indikovana. Meni se to dogodilo, sugerisali su mi odmah laparo (da se leeepo vidi u cemu je problem). S obzirom da sam " informisani pacijent", a i radi se o mojoj kozi, bre, a i nisam kreten koga ce neko da izmuze za par hiljada evra, moj pristup je bio da korak po korak radim dijagnostiku, od konzervativnijih do invazivnijih metoda. U nekom od ranijih postova sam pisala sta nije bilo OK i kako sam to otkrila i otklonila. Napominjem da sam tada imala 31 godinu i FSH od ~5, pa mi se nije toliko zurilo.

Poenta ovog sto pisem je da moras da ovome naravno pristupis ozbiljno, da budes sama sebi najbolji doktor i prijatelj, da uvek proveravas svoj "gut feeling", jer nigde, a pogotovo ne u Srbiji ( gde se velika kolicina nepotrebnih intervencija radi za pare), ne mozes da se prepustis lekaru i da ocekujes da ce se tvoj problem resiti.

Zato, svoju sudbinu u svoje ruke, i samo napred! Cini mi se da si vec na dobrom putu.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Čet Maj 31, 2007 8:50 pm 
OffLine Stalni član Stalni  član
Pridružio se: Sre Jan 18, 2006 7:04 pm
Postovi: 74
zdravo nikolina, koliko mogu da vidim a odmah da ti kažem lekar nisam, hormonalni status ti je uredan u svim sem u ovulacijskoj fazi pa samim tim pretpostavljam da je tu neki problemčić ipak prisutan, nadam se da će se neko od dr. javiti pa me ispraviti ako grešim. Vidim da ti je folikul 15.dana bio 18mm a 17.dana ga nema pa pretpostavljam da je možda pukao pre vremena, što smatram da nije strašno ako se desi ponekad ali ako se bude ponavljalo mislim da ćeš ipak morati da prihvatiš terapiju (klomifen pretpostavljam). Moj savet je da bar još dva ciklusa radiš folikumetriju i ako se dešava isto prihvatiš stimulisanu ovulaciju a pre stimulacije odradiš taj čuveni hsg od koga ti se verujem diže kosa na glavi ali nije ništa strašno veruj mi a mnogo je bitno odraditi ga jer čemu mučenje organizma hormonima ako su jajovodi neprohodni. Naravno, hlamidija miko i ureaplazma su jako bitni kao i spermogram tvog muža, prvo odradi to pa onda sve ostalo. Obzirom da ti godine nisu baš ni toliko male :oops: mišljenja sam da ako se ništa ne dogodi za nekih 6 meseci ipak odeš na laparoskopiju, koja veruj mi opet nije ništa strašno. Od srca ti želim brzu i spontanu trudnoću. Pozdrav i srećno.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pet Jun 01, 2007 3:23 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Pet Jun 02, 2006 9:32 am
Postovi: 150
Lokacija: Beograd
Cao Nikolina,hormonski status ti je OK koliko se razumem,HSG bi trebala da uradis ali prvo da sacekas nalaze suprugovog spermograma i analiza na hlamidiju.Trebala bi da uradis i POSTCOITALNI test, t.j. da se vidi da li partnerovi spermatozoidi uopste prolaze kroz cervikalni kanal naime da bi lakse shvatila kod dosta zena se desava da spermatozoidi ne prodju kroz cervikalni kanal jer sluz koja se pojavi u kanalu blokira prolaz spermatozoidima na putu ka jajovodima, jednostavno tvoj organizam smatra da su spermatozoidi strano telo.Ovo sam ti objasnila ovako laicki da bi lakse shvatila.Nebih da potcenjujem tvoju doktorku u DZ mozda nebi bilo lose da potrazis pomoc nekog od ginekologa koji se bave usko problemom steriliteta s obzirom da nemas malo godina.Sve najbolje!!!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pet Jun 01, 2007 3:27 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Pet Mar 02, 2007 4:16 am
Postovi: 695
Lokacija: Beograd
Hermana, ne znam zasto mislis da su joj hormoni u ovulacijskioj fazi malo "pobrckani"
Mislim da je bitno koji dan je radila hormone (pretpostavljam da je radila 14. dana, a ovulacija joj je bila 16-17. dana- za dva dana E2 i Lh su mogli itekako da porastu).
Procitah da pre finalnog skoka LH, estradiol prvo treba da poraste na preko 200 (neki kazu 250, neki 280), koji zatim inicira LH skok koji je odgovoran za finalno sazrevanje jajne celije i njeno otpustanje. Da se sve lepo odigralo kod Nikoline govori progesteron (u lutealnoj fazi) koji je preko 10.

Pogledajte http://www.fertilityplus.org/faq/hormonelevels

Nikolina, odnos Lh i FSH se gleda samo 2. ili 3. dana ciklusa. Prema nekim istrazivanjima on ne bi trebao da bude veci od 2,5 ili 3. Tvoj je sasvim dobar. INVERZAN odnos Lh i FSH (znaci kada je Lh veci od fsh upucuje na PCOS)

S obzirom da ti je fsh na gornjoj granici, ja se ne bih igrala sa stimulacijom (hormonskom terapijom) kod lekara u DZ jer se rezerva tvojih jajnih celija jos vise moze smanjiti. Licno mislim da ti ne treba hormonska terapija, no ja nisam lekar. Imam neka iskustva, pogotovo sa slicnim fsh kao kod tebe (btw imam 32 godine). Ako si u nedoumici, najbolje je da se javis kod dobrog reproduktivnog endokrinologa, a DZ ostavi za one banalne preglede tipa brisevi, folikulometrija i sl.
Jos jednom da napomenem, tvoji hormoni su OK, sto je pokazao i nalaz folikulometrije (folikul dobre velicine, zadebljanje ednometrijuma, folikul koji je pukao), a fsh ti govori samo da malo ubrzas akciju.
Evo jedan :D da sto pre stignes do cilja!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pet Jun 01, 2007 8:02 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Sre Maj 02, 2007 6:24 pm
Postovi: 103
Hermanče, opet se srećemo :D , baš mi je drago što si se javila! i vama Barilli, Gandra i nabla veliko hvala! :D
Da napomenem, zaista vrlo vrlo malo znam o svemu ovome i prosto se izgubih u svim tim terminima.
Svaka čast kako se ovde devojke :D razumeju u svašta, vrlo sam iznenađena. Ja sam prosto izgubljena, do skoro nisam znala ni šta znači ovulacija, a sada se u svemu plašim da se nešto ne prenagli, da me nepotrebno ne kljukaju lekovima jer sam po pitanju lekova vrlo osetljiva i vrlo retko ih pijem.
A sad bih trebala da pijem lekove po mišljenju samo jedne dr iz DZ koju jedva i poznajem (moja stara je otišla u penziju), a da odem kod privatnika ni to ne garantuje ništa, i tu su svašta ljudi doživeli. Promeniti ginekologa nije jednostavno. Razmišljala sam da tražim uput za N.fronta, ali opet čemu to ako još ne nameravam da radim HSG, laparoskopiju i histeroskopiju.

Imam nekoliko pitanja, uz konstataciju da za sada samo želim da sredim hormone i obavim druge jednostavnije preglede, bez konplikovanijih pregleda navedenih pod brojem 3. O tome ću morati bolje da razmislim:

1. Kakav je to lek<b> climofen</b>, da li su to neki hormoni? Koja se neželjena dejstva od nj. mogu desiti (da rastu dlake, gojenje i sl.)
2. Zašto npr. po mišljenju uopšte <b>piti climofen i stumulirati ovulaciju, ako se ovulacija dogodila</b>.
3. Da li po vašem mišljenju piti taj climofen ili sl. obzirom da ipak još nisam za HSG, histeroskopiju i laparoskopiju?
4. Zašto stei konstatovale visok FSH samo iz folik.faze, gde je on u granicama normale, a u II fazi je ispod normale, plus niži u odnosu na I fazu, a u III fazi opet ok. i još niži i šta li ta situacija znači.
5. Doktorka je značajno istakla da je <b>progesteron vrlo nizak u II fazi</b> tj. na minimumu, ima li to nekog značaja?
6. U luteal.fazi LH iznad granice normale, da li to ima značaja?.
7. VAŽNO: nabla je navela: „S obzirom da ti je fsh na gornjoj granici, ja se ne bih igrala sa stimulacijom...“ <b>Da li climofen služi za stimulaciju</b> ili je stimulacija nešto potpuno drugo (kako ona utiče na smanjenje jajnih ćelija?). Ili znate gde bih mogla pročitati nešto o stimulaciji, ima li ona neki stručni naziv?
8. Nabla, imaš li neku <b>preporuku za reproduktivnog endokrinologa?</b> I sama sam po nekoj logici pomislila da bi mi to trebalo. I šta ti misliš za HSG, histeroskopiju, laparoskopiju?
9. Kako se radi taj <b>POSTCOITALNI test?</b> prvi put čujem za to, doduše pogledaću malo po forumu.

Drage devojke :D znam da sam postavila puno pitanja, naravno ne očekujem odgovor ili bar neki poseban, u najboljem slučaju nadam se da ću dobiti vaše mišljenja bar na neko od ovih pitanja, jer sam već u vašim prethodnim odgovorima primetila da ste dale sve od sebe. Ali, možda se pojavi još neko ko se razume. A teško da ću negde pronaći specifičan odgovor u vezi medjusobnog odnosa hormona. Link koji mi je napisala nabla sam već videla i on mi je bio putokaz da pomislim na PCOS, ali tu je više sve uopšteno.

Hvala vam na ohrabrenju, lepim željama i odgovorima u kojima se vidi da ste dale svoj maksimum i još jednom da kažem koliko sam zadivljenja koliko se razumete u ovu problematiku. Svaka čast! A meni je već muka od svog ovog lupanja glave.
Srećno!




[color=red]


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pet Jun 01, 2007 8:14 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Sre Maj 02, 2007 6:24 pm
Postovi: 103
Evo nekih adresa, nekome će sigurno biti od koristi.

http://www.zdravljeizivot.com/forum/index.php
http://www.mojabeba.com
http://kolevka.20.forumer.com/index.php
http://www.kupresak.com
http://www.yumama.com
http://www.mameibebe.net
http://www.zdravljezene.co.yu
http://www.roda.hr
http://www.mama-mami.com
http://www.trudnoca.net
http://www.ana.co.yu
http://razvojdjece.crolink.net/TRUDNOCA.htm
http://www.domaci.de/index.php (podforum trudnoca)
http://www.zcza.org.yu (ici na saveti, pa pitanje doktoru)
http://www.izzzns.org.yu/Onama.htm

http://www.cybermed.hr/index.php/pbl/portal_za_pacijente/forumi_za_pacijente/specijalizacije/medicina/ginekologija_i_opstetricija/ivf_stimulacija

http://www.fivet-ivf.ch/HR/aktuell012003.htm
http://www.bebadolazi.net/trudnoca.php?id=148

Sredno!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pet Jun 01, 2007 9:03 pm 
OffLine Stalni član Stalni  član
Pridružio se: Sre Jan 18, 2006 7:04 pm
Postovi: 74
ćaos nikolina, hajde da krenem redom:
1. klomifen je lekić kojim se stimuliše ovulacija. Hormon jeste ali nije strašan, koliko je meni u znanju (još uvek nisam krenula sa njim uskoro ću), nema nekih naročitih nus pojava tipa gojaznost, dklakavost i sl. sve što sam sa raznih foruma uspela da o njemu saznam je da pravi odredjene i trenutne smetnje u vidu tako da ako si vozač ne bi smela u vreme dok ga koristiš da voziš, retko koja se žalila na glavobolje i eventualno blage bolove u stomaku.
2. koliko sam ja informisana a i imam slično iskustvo, tvoj folikul nije bio dovoljno zreo da bi moglo doći do oplodnje, folikul bi trebao biti oko 20mm da bi se reklo da je zreo. meni se dva puta za godinu dana desilo da je pukao pre 20mm i doktor mi je rekao da je pukao pre vremena i da to nije dobro, ako je on slagao mene lažem i ja tebe.(inače pucaju mi najčešće na 22mm)pa je tvoj dr. verovatno zbog toga želeo da stimuliše ovulaciju.
3. odradi bar hsg. nije ništa strašno ja sam ga odradila pod totalnom anestezijom jer se iskreno nisam usudjivala da radim na živo.
4. nemam pojma
5. nemam pojma
6. nemam pojma
7. verovatno je mislila da ne bi trebalo da stimulacijom trošiš jajne ćelije, što zbog godina što zbog fsh na gornjoj granici, ako je to uopšte gornja granica, slabo se razumem u hormone a koliko se sećam visok fsh je znak da ne dolazi do ovulacije ili je znak menopauze (izvinjavam se ako lupetam neka me neko ispravi ako grešim).
8.
9. postkoitalni test nije pouzdan to sam čitala po svim mogućim forumima da ga mnogi lekari više ne smatraju kao validan rezultat.
Sve ovo je samo moje mišljenje pravi odgovor možeš dobiti samo od lekara, moj savet je da nadješ jednog dobrog u koga ćeš imati poverenja i slušati ga jer ništa ne može preko noći da se reši. Pozdrav i srećno


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pet Jun 01, 2007 11:51 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Sre Maj 02, 2007 6:24 pm
Postovi: 103
Hvala hermana što si se potrudila. Želim ti puno sreće i pozdravljam te!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sub Jun 02, 2007 12:13 am 
OffLine Stalni član Stalni  član
Pridružio se: Pon Okt 30, 2006 7:30 am
Postovi: 50
Lokacija: USA
Nemam sad vremena da ti odgovaram na sva pitanja, moras malo da ides na internet i citas, citas, citas...U medjuvremenu, evo ti link na jedan grafikon koji pokazuje kako se ponasaju hormoni u toku menstrualnog ciklusa. Mislim da ce ti to razjasniti neke stvari.

Samo par opaski- FSH ukazuje na "rezervu" jajnih celija u jajnicima i njegova vrednost se meri 2-3 dan ciklusa, kao sto ti je neko vec rekao, kad su jajnici mirni. Njegova vrednost u fol. fazi je odlicna ako je <6, izmedju 6 i 10 je podnosljiva, a preko 10 je vec tika-taka poceo da kuca biol. casovnik.

Raditi hormone samo jednom u "ovulatornoj fazi" je besmisleno, jer ovulacija je jedan dogadjaj, koji se kod svake zene desi razlicitog dana u ciklusu. Tebi je analiza radjena 14. dana a mozda si imala ovul 16.dana. Ko zna. Dokaz da je bilo O je sto ti je progesteron u lutealnoj fazi >10. Pogledaj sliku, ako sam je dobro iskopirala.

Slika


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sub Jun 02, 2007 11:56 am 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Sre Maj 02, 2007 6:24 pm
Postovi: 103
Barilli hvala na odgovoru i na tabelici, prostudiraću je. Shvatila sam zašto se vrednost FSH gleda samo u folik.fazi (zato jer su tad jajnici mirni).

Želim ti puno sreće!

ps. da li neko zna, pošto sam dobila odgovor da je <i>climofen hormon, <b>koji je to hormon?</b></i>


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 75 Posta ] 
Idi na stranicu   1, 2, 3, 4, 5  Sledeća

Sva vremena su u UTC + 2 sata


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 76 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: