Prijava na doktor.rs mailing listu
Pratite nas redovno putem newslettera.

Sva vremena su u UTC + 2 sata




Započni novu temu Odgovori na temu  [ 75 Posta ] 
Idi na stranicu   Prethodni  1, 2, 3, 4, 5  Sledeća
Autor Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: Ned Jun 10, 2007 1:33 am 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Sre Maj 02, 2007 6:24 pm
Postovi: 103
samo da vas pozdravim i da kažem da sam dobila... nije lako verovati i prepustiti se... nije bilo lako, dani su bili dugi, a tek kako sam dobila to je posebna priča, bukvalno sam samoj sebi sprečavala menzis dan za danom, i odužila ga na 33 dana, što ne pamtim, a onda sam večeras shvatila šta radim, porazgovarala dobro sa sobom, presekla i posle 10 minuta dobila. Čudo! Šta ti je psiha! Neverovatno kako možemo da se suprotstavljamo prirodi! Koliko sam samo namučila sebe. Idem sad da spavam, bar sam rasčistila sa sobom.
Pozdravljam vas od srca i nadam se da će vam konačno stići odgovor sa onog foruma! Ćao drage devojke.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Ned Jun 10, 2007 12:41 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Pet Mar 02, 2007 4:16 am
Postovi: 695
Lokacija: Beograd
Evo me, uhvatila me inspiracija za posao koju sam cekala 10 dana, pa rekoh da ne pobegne ponovo :D
No, zavrsih, pa da se javim...
Ma sve sam odradila sto sam procitala na netu da moze da ima veze sa spontanima, jedino ne znam gde je ta tvoja snaja imala bakterije- cervix?
Meni je sve to OK, jedino nisam proverila mogucnost postojanja bakterije u endometrijumu. Ima jedna zenska sa hrvatske Rode koja je tako izgubila blizanacku trudnocu (dobijenu na vantelesnoj) u 2-3 trimestru. Vaginalni i cervikalni brisevi bili OK, a ono se ispostavilo da je imala neku bakteriju unutra. E, sad za to bi trebalo raditi biopsiju endometrijuma (mislim). No kod mene mislim da nije to, jer je suvise rano otislo- ja se ponekad zezam pa kazem- eto bila sam trudna dva puta po nedelju dana :D

Sto se tice teksta onog starca, i ja se ponekad zapitam da me Neko nije odredio za nesto drugo. Radila sam sa bebama iz Zvecanske, a kasnije i sa skolskom decom bez roditeljskog staranja. Profesionalno sam i dalje okupirana tim problemom (i magistarski s kojim se mucim ima dodirne tacke s njima). Par puta mi je palo napamet, da nije moja opsesivnost u tom pogledu bila "znak pored puta".
No, generalno se ne slazem sa starcevim misljenjem jer stavlja coveka u poziciju pasivnog bica. Imati spoljasnji lokus kontrole, to ti dodje kao liinija manjeg otpora i priznanje da si nemocan i da na nista ne mozes uticati. Vidis, to ti je vrsta mehanizma odbrane- nije do mene, ja ne mogu...
Moja deviza je Ja Mogu i Hocu!
Ono sto u celoj toj prici svaki covek ne treba da ispusti s uma a to je da se zivot ne sme pretvoriti u opsesivnu jurenjavu za tim sto nemamo ili ne mozemo. Ako se to desi zivot ce se pretvoriti u jedno veliko nezadovoljstvo obelezeno samo time sto fali, one lepe stvari se nece ni primetiti...
Citajuci brojne sudbine, primetila sam da je ponekad dovoljno samo malo napora da se ostvari najveca zelja. A taj napor iziskivao je bar malo akcije.

A propo kasnjenja mece, psiha je stvarno cudo, same sebi mozemo biti najgori neprijatelji! I ja cekam vesticu koja nikako da dodje, pa da odradim HSG.

Hermana, jel sam ja na onom sajtu dobro procitala da si radila laparaskopiju? (ili mi se to samo ucinilo- ako mi se nije ucinilo, ako ti nije problem napisi gde si radila, ko ti je radio, koga preporucujes)

Pozdrav do sledeceg pisanja... :D


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Ned Jun 10, 2007 3:49 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Sre Maj 02, 2007 6:24 pm
Postovi: 103
Haj nablička! Joj što si je dobro nazvala! lukavuša jedna kako ume da se šunja kad joj se umešaš u poso! ma, možda tebe tvoja sada i zaobiđe! bogami ko zna!

Fenomenalna je stvar što si ti uspela da zatrudniš dva puta, ja sam nešto apsolutno sigurna da ćeš ti vrlo uskoro imati bebu, bez obzira ne te misteriozne spontane. Ipak, zatrudneti dva puta nije mala stvar. Strašno bih volela da mi ispričaš nešto više o svemu (onako uopšteno jer se ne razumem u medicinske izraze). Da li su ti se obe trudnoće desile brzo, ili ste dugo pokušavali. Što se tiče te eširihije, ne znam gde je imala osim da je imala i da je to bio uzrok spontanih.

Takođe, pošto vidim da dosta toga znaš, šta bi preporučila u vezi učestalosti odnosa. Negde sam pročitala da treba ciljati od 10-og do 18-og dana minimum jednom dnevno svaki drugi dan, jer ako se radi češće spermatozoidi se „potroše“. Da li uopšte ima efekta ako se odnosi imaju pre 10-og dana i posle 18-og (jer bolje da se uželimo i ciljamo u tom periodu).

U vezi ovulacije, da li oni simptomi žiganje i bol u donjem delu trbuha dolaze pre nje i nagoveštavaju je, ili sami ti simptomi znače da je ovulacija krenula. Prošlog meseca ti simptomi su mi krenuli 13. dana, a ovog meseca 16. ili 17. dana. Doduše imali smo odnose i pre tih simptoma, i za vreme i posle. Ali smo se prošlog meseca baš mučili, imali smo odnose svakog dana od 5-og dana ciklusa do 20-og jer je moja mama zatrudnela za vreme menzisa pa rekoh šta znam, ajd da počnemo odmah. Međutim, nikad više, iscedila sam i sebe i mog čoveka.

Što se tiče laparoskopije, i ja bih volela da znam što više o tome (ko, gde, kad...) jer ko zna možda ću i ja morati da je radim, Hermanče ako si rapoložena piši nam.

A ova priča od Starca, u svojoj suštini je uzvišena, ipak, već sam i ja razmišljala, da ne bih upala u zamku pasivnosti jer imam hiljadu potpitanja u vezi nje, definitivno ću porazgovarati sa našim divnim sveštenikom, jer se dešavalo da tako nešto pročitam, ili čujem i shvatim doslovno a on mi na pravi način objasni i uglavnom bude da su stvari mnogo dublje i da ja često nešto prosto izvučem iz konteksta i donesem brzoplet zaključak. Sa dr. strane, duboko u sebi znam da je Bog svemoguć, tamo gde odlazimo ispostavilo se da je dolazila prijateljica od neke moje rođake koja je sa dvadeset i nešto godina imala metastaze i predviđali su joj par meseci života. Jednog dana sam je srela i popričale smo, ona je tada već bila potpuno zdrava. Osim neke stroge dijete, dugo su joj čitane molitve na raznim mestima, Hilandaru...
Da napomenem samo, to što verujem u Boga je moje lično ubeđenje, i uopšte nisam od onih koji misle da svi moramo misliti isto, prosto ja često koristim reč Bog kad hoću da izrazim nešto duboko, pa da ne ispadne da nešto naturam ili misionarim, daleko od toga. A i o tome ne treba puno filozofirati. Jednostavno mislim da svaki čovek na svoj načim doživljava misteriju života.

Istina što kažeš da je ponekad dovoljno samo malo da se ostvari najveca zelja, u Domu zdravlja sam pre mesec dana upoznala ženče koja se četiri godine bezuspešno lečila od steriliteta, radila je i HSG, histeroskopiju, laparoskopiju, inseminaciju, ko zna šta još i ništa. Posle četiri godine, neko uvidi da ona do sada nije radila hormone, to odradi, bude mali nesklad, ode na folikulometriju (valjda je primila stimulaciju), doktorka kaže idi kući i htelo ti se ili ne baci se na posao! i to joj je bio jedan jedini odnos u toku tog meseca, zatrudnela je iz prve i devojčica joj sada ima 15 meseci a ona 36 godina. Ta devojka mi je dala odmah svoj telefon, nutkala mi da je zovem i za najmanju sitnicu ako mi bilo šta zatreba, da je zovem kad god poželim, da će mi rado uvek sve reći, oduševila me! Već sam je jednom zvala, i zapamtila sam da mi je rekla da je sve te preglede radila u N.Fronta. To ti je odličan primer da možda za sve postoji onaj pravi trenutak.

A da vidiš, čoveče, i pticama treba da naiđe pravi trenutak, hranimo više od godinu dana neke dve gugutkice, ljubavni par koji stalno doleće na naš prozor, da ti to samo vidiš, pa je spopada od proleća, zavodi, šepuri se, peva joj, pravi neke smešne ritualne poze, diže perje, rade i oni na bebi:
Slika
Srećno i piši šta je sa lukavušom!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pon Jun 11, 2007 11:19 am 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Pet Mar 02, 2007 4:16 am
Postovi: 695
Lokacija: Beograd
"Lukavusa" se prosunjala jutros- svezom bojom krvi. Toga dugo nije bilo. Obicno bi se mucila dan-dva s tamnim spotingom, pa onad krene tamna krv. Tek drugog dana je bila "sveza" kao nekada. Ovaj put sam joj doskocila vitamincicima.
Tebi meca (kao ni meni) nije u stvari kasnila. Ciklus je bio normalne duzine s obzirom na vreme ovulacije. II deo ciklusa (lutealna faza) po pravilu treba da bude invarijabilna (14 dana, moze i nesto krace, ali ne ispod 11 dana- onda se govori o kratkoj lutealnoj fazi), dok I faza (folikularna) moze da bude duza ili kraca. Tako da je variranje duzine ciklusa normalno pod uslovom da varira samo vreme ovulacije.
PMS Care (odn. agnus castus vitex) regulise hormone tako sto u prvom delu dize LH sto automatski povlaci za sobom visi progesteron u II fazi.

Sto se tice mojih trudnoca i pokusavanja...

Ne mogu da kazem da smo bili preterano aktivni. Pre prve trudnoce kad smo pokusavali nisam prakticno nista znala o hormonima, ciklusima, ovulaciji. Mislila sam da je ovulacija kod svake zene skolska- 14. dana ciklusa. Jos sam kupila i maby-baby pa smo totalno ispromasivali udarne dane. Inace kad smo mentalno resili da je vreme, vec smo oboje duboko zaglibili u svoje poslove koji nose sa sobom i veliki umor i veliki stres- a i nepodudaranje radnog vremena- on danju, ja nocu (za kompjuterom).
Prva trudnoca se desila neplanirano. Suprugov otac je bio u Kamenici i bilo je vuci-potegni hoce li preziveti. U tom ciklusu imali smo jedan jedini odnos i po mojim procenama daleko od "skolske" ovulacije (7-10 dana pred menstruaciju). Nisam ni primetila da mi kasni. Primetio je on. Kucni test je pokazo +. Tada sam povezala simptome koje sam imala. Uvece sam dusu htela da ispustim od umora, zaspala bih ko kokoska u 21-22 h. A ujutro bih se dizala s petlovima. Za mene potpuno ne svojstveno. I cesce sam mokrila tako da sam pomislila (pre nego sto sam saznala da sam trudna) da sam se prehladila. Tri dana od prvog testa uradila sam jos jedan test. Zasto? Nisam vise osecala te simptome. test je i dalje bio poz. ali je linija bila slabija- tada nisam zanala da je to indikator da imam manje B-hcg u krvi. Sutradan sam izvadila krv- i beta je iznosila 44. Ni to nisam znala da je nisko. Doktorka kod koje sam otisla rekla je da je bitno da se udupla nakon dva-tri dana. Eto nije i ja prokrvarila. Bilo mi je krivo, ali nista strasno jer mi je to bio dokaz da mogu da ostanem trudna.
Dvadeset dana nakon toga, suprug je zaglavio na hitnoj- mesec dana na intenzivnoj nezi na kardiologiji- tromboza duboke vene, masivna embolija pluca i infarkt pluca. Sutradan po prijemu bila sam svesna da se bore za njegov zivot. Epilog- doktor je izneo njegov slucaj na kongresu u Parizu- po parametrima razvoja toka bolesti iznenadjenje je sto je ostao ziv. tek kasnije nam je priznao da ga je "45 min delilo do smrti". Kad je izasao iz bolnice narednih skoro godinu dana sam bila u grcu da mu se sto nedesi- pravila ishrana (ali problem je bilo sta- jer vecina povrca ima vitamin K koji treba da izbegava). I sex sam izbegavala, jer mu se tromb bio otkacio bas kad smo imali odnose. I to je uvuklo strah u kosti.
No kad su se strahovi stisali, krenuh na folikulometriju. U drugom ciklusu pracenja rasta folikula, ja ostade ponovo trudna (opet kasna ovulacija- oko 20-tog dana). Doktorka prepise dabroston- no ni taj put nije htelo. S obzirom na bolove koje sam imala bilo je sumnje da nije vanmatericna- srecom nije bila (valjda). Misljenje je nekih doktora da je mogla biti i vanmatericna a da je otisla. Videcemo sad na HSG-u da li su jajovodi potpuno prohodni.
Sad pokusavamo od marta.
Ostale moje nalaze si procitala. Kopkaju me jedino oni sateliti na 17.hromozomu- koga god sam pitala niko nista ne zna. Prema ono malo info sto sam izvukla sa neta ne bi trebalo da predstavlja problem (studije slucaje gde se pominju majka i cerka s tim izmenama). No pronasla sam bila i apstrakt iz casopisa Endocrinology(tako nekako) iz 80-tih godina. Obradjivali su 32 para koji su imali ucestale spontane- 2 zene su imale te moje satelite. Sada mi je zao sto ga nisam skinula jer ga vise ne mogu naci na googlu, a i ne znam tacan naziv casopisa. Ono sto mislim da ima veze (upravo zato sto je objavljen u tom casopisu) da to ima veze s mojim povisenim fsh (obzirom na godine).
Ona druga gomila nerazumljivih skracenica odnosi se na imunoloska ispitivanja i pretrage na trombofiliju- deo sam uradila dok je suprug bio u bolnici jer je imao fenomenalnu ekipu lekara oko sebe koji su volonterski i mene obradjivali- rekla sam im za spontani jer sam se pitala da li ceo slucaj ima neke veze s tim. Cak se i zena onog lekara koji je suprugu spasio zivot ukljucila posto je ona imunolog. Stvarno nemam komentar koliko su profesionalni i ljudi pre svega. Morali smo da se oduzimo- bolnici.

Sto se tice ucestalosti odnosa...e to ti je nas problem. Ranije je on mene jurio, sad ja njega jurim. U principu se preporucuju odnos svaki drugi dan, no ukoliko je spermogram OK moze i svaki dan. Kad sam pitala drPedjuDj- odgovor je bio hocete li vi muza da uterate u impotenciju? U pravu je. Pokusavam da budem mudra pa da supruga mnogo ne opterecujem dodatnim informacijama o tome da li vodimo ljubav ili pravimo bebu (a to bih trebala i kod sebe da izbalansiram). Na stranim sajtovima sam procitala da to i preporucuju, jer na obicnim analizama spermograma vide se samo neki osnovni parametri- no postoji i mogucnost da je DNK spermatozoida ostecena (DNK fragmentacija), a ti lekari preporucuju da bi se to smanjilo treba imati svakodnevne odnose (sto mi ne postizavamo). Mislim da se ta analiza kod nas ne radi. Ne znam, jos malo cu da pronjuskam.

Ziganje kod ovulacije, znaci da je folikul narastao i da je pred pucanjem

Tol'ko za sad! :D


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pon Jun 11, 2007 7:33 pm 
OffLine Stalni član Stalni  član
Pridružio se: Sre Jan 18, 2006 7:04 pm
Postovi: 74
ej ženske, kako ste??? Ja nisam iz Beograda tako da ne mogu da vam dam preporuku za dobrog lekara. Meni je odradjena laparoskopija početkom prošle godine, tada je u mom gradu tek krenula obuka lekara za istu tako da sam ja imala sreće da mi je odradi odličan stručnjak, profesor koji je tada dolazio da lekare obučava taj postupak. Super sam prošla, nije ništa strašno, ja sam imala cistu na jajniku koja je tada otklonjena a i iščistili su veliki broj priraslica sa jajovoda. Sutradan sam otišla kući, odležala sedam dana sve dok mi nisu skinuli konce,i osmi dan otišla na posao. Kako kod mene nije dolazilo do trudnoće posle laparoskopije odradjen mi je hsg koji je manje više bio ok.I hsg nije strašna intervencija, ja sam je radila pod anestezijom, nešto baš nisam bila toliko hrabra da radim na živo, mada ko se odluči i za naživo kažu nije ništa strašno jer jako kratko traje. Ako imate neko konkretno pitanje slobodno pitajte, ja sam uvek tu. Pozdrav


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pon Jun 11, 2007 8:12 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Pet Mar 02, 2007 4:16 am
Postovi: 695
Lokacija: Beograd
Hvala hermana,
One nalaze sto si pisala Radoncicu nisam bas razumela- u stvari, pretpostavljam da si imala cistu zutog tela a ne endometrioticnu cistu (mislim na cokoladnu ako je to isto)?. Ako sam u pravu da je to bila cista zutog tela jel' znas mozda kako ona nastaje? Sta su ti rekli?

Ja sad prvo radim HSG (za svaki slucaj, iako je Radoncic rekao da nema potrebe, jer niko mi ne moze garantovati da moje trudnoce nisu bile vanmatericne). Odlucila sam se da to odradim privatno, malo me strah od anestezije (da li se to radi u opstoj anesteziji?). Koje su moguce komplikacije?


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pon Jun 11, 2007 8:42 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Sre Maj 02, 2007 6:24 pm
Postovi: 103
hej, :D vidim dobila si željno čekani odgovor! Da li si zadovoljna? Meni izgleda da je doktor baš dobro promislio i izgleda mi zanimljivo: ne HSG, ne laparoskopija... pa prolaktin (da li si ga radila?), mleko u grudima... verujem da će ti to sigurno nešto značiti. Drugo, i čovek je primetio vrlo vrlo optimističnu stavku: ti lako ostaješ trudna... kažem ja tebi, biće uskoro bebironče, živi bili pa videli! ne znam zašto al nešto tako mislim. Treće, pa ti si bila pod ogromnim stresom, ne samo u vezi druge trudnoće, već verovatno i prve, jer ako pretpostavljam da je suprug i pre toga imao barem nagoveštaj zdravstvenih problema i sigurno da si bila prestravljena. Vidim da si ukratko navela dr Erdenu šta se dogodilo suprugu, međutim ne verujem da je iz te jedne rečenice mogao naslutiti koliko si zapravo dugo bila pod stresom, a verujem da i dalje nisi skroz spokojna.
Kako ti je mužić sada? Pa šta se to sve njemu desiilo, baš mi je žao. Da li je sada sve u redu? Čuvaj ga, mazi, a i rekla bih da si dosta brižna osoba. Hvala Bogu što se sve dobro završilo.

Ovaj tvoj odgovor je uticao na mene i došao u dobrom trenutku, moramo da pazimo svoje drage polovine! Da te ne opterećujem puno, ali danas sam se i isplakala i iskidala i svašta jer je suprug dobio rezultate spermograma koje je radio u N.Fronta i na prvu loptu pošto sam paničar zaključila sam da su katastrofa :cry: . Pošto nisam imala nikoga da pitam, presvisla sam od tuge, posmatrala na bulevaru gomilu dece i razmišljala kao da je sve gotovo: ja nikada neću ovako hodati ulicom i gledati ga dok trčkara... a suprug srećom nije bio tu jer bih i njega uzdrmala, mada sam ga naknadno ipak dobro opteretila, ali srećom nije se dao. Otišla sam u Dom zdravlja da uzmem uput za N.Fronta (a ponedeljak je samo za trudnice, bilo ih je kolko hoćeš, ja onako snuždena a oko mene se ponosno šećkaju veliki stomaci, ja još tužnija...), i usput pitala doktorku koja je zaista bila premorena od velike gužbe i vrlo malo mi je rekla, ali opet barem nešto:
što se tiče spermograma rekla je da ona naprotiv smatra da uopšte nije loš (ali dodala je - za inseminaciju), ih tekoh, ali mi bi prirodno, rekla je da ima šansi. Kazala je da se ona pita, ona bi prvo jedan ciklus meni dala stimulaciju (jer smatra da je ipak folikul od 18mm mali i plus je taj rast nešto bio spor, šta li, a i hormoni u ovul.fazi onako, a ako ne uspe, sledeći ciklus bi da se radi Inseminacija. To je to.
Međutim, malopre smo se suprug i ja dosetili da je on <b>pio 7 dana po 2 dovicina</b> (antibiotik), poslednji je popio u subotu, a u ponedeljak ujutru radio spermogram, pa smo se mnogo ponadali da je možda to bar malko uticalo na lošu sliku. :roll: Raspitaćemo se. Razočarana sam i kako su dali oskudne podatke u N.Fronta, ponovićemo sve kod nekog privatnika.
U vezi ovoga ću svakako postaviti novu temu, a ako nešto eventualno znaš, evo rezultata spermograma i spermokulture ovde :

Mikrobiološki nalaz: zasejane podloge ostale su sterilne

mot. 35% - prog. 30%
Br. 14 x 106
dr. olygosphenospermia


(oligospermija sam našla šta znači, ali oligospenospermija pojma nemam. Pa ovo mot. znači pokretni, a prog. verovano progresivno pokretni, ali da li je to ukupno 65% pokretnih ili 30% prog. od ukupnih 35% mot. Biće da je ipak 30 od 35).

I plus „lukavuša“ je danas dobro nasrnula i iscedila me, plus što sam samu sebe iznurila, tako da sam sada totalna tropa.
Mnogo, mnogo pozdrava, tebi i suprugu sve najlepše, i nadam se, do skorog „viđenja“! :D

p.s. pošto sam ovo pisala off-line pa taman da pošaljem, kad vidim devojke se ovde raspričale! Da pozdravim i hermanče, vidimo se... lepo sve tri da rodimo pa da se isčestitamo... :wink:


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pon Jun 11, 2007 9:59 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Pet Mar 02, 2007 4:16 am
Postovi: 695
Lokacija: Beograd
Sto se tice spermograma u to se bas ne razumem. Mozda hermance (mi je prekrstismo) nesto zna. U svakom slucaju info potrazi na serbian cafe-u ili na rodi. Tamo vec ima ultra izverziranih devojaka.
Ono sto znam jeste da zdravstveno stanje moze uticati na spermogram- zato ponovite ga za mesec dana (pretpostavljam da je suprug apstinirao 3 dana pre davanja uzorka).
Desavale su se spontane trudnoce i sa losijim i losim spermogramom- ima raznih prica sa sretnim krajem sa raznim spermogramima i opet te upucujem na Rodu.
Kada si isla u Narodni front jel' ti trebao uput (pitam posto ja planiram da suprug ponovo odradi spermogram- mi smo ga radili u oktobru prosle godine u Belladoni- ne znam koliko je merodavan taj nalaz i da li ipak treba otici u neku specijalizovanu ustanovu).
Posto se ponovo u igru uvodi prica o stimulaciji opet te savetujem da potrazis i drugo misljenje (misljenje reproduktivnog endokrinologa) jer ako i budes isla na stimulaciju to treba pazljivo odigrati- pod vodstvom nekog ko je izverziran, s puno iskustva na tu temu. Batali DZ! Ako ne reproduktivni endokrinolog, onda se obrati klinici Ivanovic- hvale (i ponesto osuda) o njima imas na serbiancafeu, kao i adresu i telefon.
Ako bude price kod mene o inseminaciji ili vantelesnoj ja vazem izmedju Jevremove (dr Ljubica) i Ivanovica. Za Ljubica mi nekako tas preteze jer se zna s Vujovickom i saradjivali su zajedno (bar na magistarskim i doktorkim tezama bilo kao mentori ili clanovi komisije). A na DZ gledam samo kao na birokratsku ustanovu koja ce mi obezbediti uput za nesto. Ne pada mi napamet da vise idem na pregled kod njih- u prvom DZ gde sam bila, doktorka nikad nije trazila da vidi zasto stalno imam III grupu bakterija (nikad nije proveravala koje su bakterije u pitanju). A plus stalno i upale jajnika- tako da sam svako malo isla na injekcije garamicina. U medjuvremenu desi se i ranica na grlicu- komentar je bio to nista nije strasno, to vecina zena ima, sada je bombardovanje, dodjite posle da vam to spalimo. Obzirom da je odreagovala kao da to nije nista strasno i ja sam se opustila pa mi je sve bilo prece nego da saniram tu ranu. A onda je krenuo grozan iscedak s neprijatnim mirisom- odem opet u DZ i srecom primi me naka mladja dr. I digne paniku- hitno bris na hlamidiju, mikoplazmu i ureoplazmu. Naravno ispostavilo se da imam sve tri bakterije i sad vec ranu koja je prekrila 2/3 grlica. Dala mi je neke vaginalete da malo smirim ranu a onda na biopsiju. Mozes misliti kako mi je bilo. Vec sam utripovala da sam gotova-rak! ispalo je sve OK, nazalost ta doktorka je dala otkaz i presla u privatnike- nisam uspela da nadjem gde radi. Od tada sam bila 2 godine na Institutu za majku i dete na odeljenju decje ginekologije i bila sam odusevljena strucnoscu, profesionalizmom i ljudskoscu kojom zrace- svi odreda. Na zalost, usvojili su neku uredbu pa vise nisam mogla da se svercam ( :oops: ) kod njih. Promenila sam DZ, ali ni tamo nista bolje. Posle prvog spontanog odem kod te nove dr., a ona meni kaze- niste vi bili trudni- to je bila cista zutog tela. Nisam ja dosla neinformisana, znam ja sta znaci povisen beta-hcg. Da li je to bilo ne znanje ili je mislila da ce me tako smiriti, ne znam. Ako je ovo drugo u pitanju, lose je procenila, nisam taj tip osobe koji vole da ga lazu i pricaju mu umirujuce price. Da, bila je konstatovala i da imam policisticne jajnike i takodje je predlozila stimulaciju klomifenom- to im dodje kao neki univerzalni recept kao da dele bombone. Naravno, od policisticnih jajnika ni P- svakog sledeceg ginekologa pitala sam za to- a oni meni otkud vam to- imate jajnike normalne strukture (ili teksture kako vec). Inace UZ je radila pocetkom ciklusa i to sto je videla nisu bile ciste vec antralni folikuli- toliko o njenom znanju!

Sto se tice stresa, kod nas je on kao treci clan porodice. Toliko sam se sazivela s njim da ga vise ni ne primecujem- verovatno ga organizam i te kako registruje, ali svest je stalno pripremljena na novo iznenadjenje. Znam da stres utice negativno i na spermogram i na zenske hormone, ali ...ne mozes pobeci od posla, porodice, okruzenja u kojem zivis. Mozes samo da radis na sebi kako da amortizujes taj stres.
Radila sam analizu prolaktina i kortizola, oni su OK (inace prolaktin je hormon stresa, kao i kortizol). Naravno, to ne znaci da u situaciji akutnog stresa oni ne skoce i ne naprave neku zbrku. Jedan ginekolog je dobro primetio da ja uvek ostajem trudna pocetkom jeseni. Nije to slucajno- radim na faksu i uzasno se osecam tamo- svojevrstan stres je raditi sa studentima, pa onda s kolegama u nastavnim bazama i na faksu, pa onda rokovi za pisanje radova itd. A moja struktura licnosti nije takmicarska i ekspresivna, vise sam timski igrac i "pas tragac". A zamisli, na fakultetu toga nema!! Tako da kad dodje raspust, meni "svane".
Suprug nije imao dugo neke tegobe da bi me to zabrinulo. Tri meseca pre nego sto se ono desilo, isao je na neki duzi put, a posto vozi automatik, leva noga nije bila aktivna u toku voznje i stvorile su se naslage u dubokoj veni (zbog gusce krvi- jos se ne zna uzrok, neke ozbiljnije analize nije radio jer je jos uvek na antikoagulantnoj terapiji). Posle tog puta noga ga je strasno bolela, bila je blago otecena, malo crvena i topla. Imam kod kuce neki medicinski vodic po simptomima koji je ukazivao na trombozu, ali mi nije palo napamet da to njemu moze da se desi. Pogresila sam, igrala sam se doktora i mazala mu hepalpanom nogu, koja je samo pritajila simptome ali nije resila problem. Boze, mogla sam da ga ubijem. Da ga nisam mazala on bi zbog bolova ipak potrazio lekarsku pomoc i ne bi doslo do embolije. Eto, tu sam lekciju naucila. Neko bi rekao da sam hipohondar jer osluskujem svaki signal i kod sebe i kod njega, ali ja mislim da sam samo oprezna. Previse smo bili opusteni sa svojim zdravlejm!
Neka ovo bude lekcija i za nekog drugog koji ce ovo da procita!!!

Oduzih, ne sekiraj se mnogo vec u akciju!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pon Jun 11, 2007 10:23 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Sre Maj 02, 2007 6:24 pm
Postovi: 103
nablička, upravo se konektovah da postavim novu temu, vidim odgovorila si, odmah se bacam na čitanje pa stiže odgovor!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pon Jun 11, 2007 10:55 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Pet Mar 02, 2007 4:16 am
Postovi: 695
Lokacija: Beograd
Mislim da su pogresno napisali dgn. oligo- znaci smanjen ukupan broj spermica, a drugi deo bi trebao da glasi asteno...sto znaci smanjena pokretljivost

ASTHENOZOOSPERMIJA smanjena pokretijivost spermija
OLIGOZOOSPERMIJA smanjen ukupan broj spermija.

To bi znacilo da imate kombinovana dva problema- ajd prepisi ceo nalaz ili je to sto si napisala sve?


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pon Jun 11, 2007 11:08 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Pet Mar 02, 2007 4:16 am
Postovi: 695
Lokacija: Beograd
Evo to domaci zadatak za veceras:

http://www2.serbiancafe.com/lat/diskusi ... 8.html?375

Tu imas gomilu informacija o dijagnozama, prirodnim preparatima i sl.
A sutra na proveru znanja :D , pa da ti profesorka da ocenu :D :wink: Ozbiljna sam!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pon Jun 11, 2007 11:49 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Sre Maj 02, 2007 6:24 pm
Postovi: 103
joj, draga nabla, sve ću ovo ostaviti za sutra, premorena sam. Hvala ti puno, sve ću ovo sutra lepo razmotriti, i ovo na ovoj adresi, odlično si me uputila. Izađoh na forum da se ispravim na novoj temi - mućak, zadnji antibiotik je popio 10 dana pre spermograma, tako da smo se džabe radovali. Valjda smo uzbuđeni pa smo se zabrojali, a i ono - što je babi milo, to joj se i snilo...
Isčitala sam tvoj odgovor, najjači utisak mi je trenutno da sam zapanjena kako se od skoro ničega napravi takav problem! Sutra ću ti pisati opširnije.
Laku noć


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Uto Jun 12, 2007 12:50 am 
OffLine Stalni član Stalni  član
Pridružio se: Sre Jan 18, 2006 7:04 pm
Postovi: 74
hej nablice (he he kad možete vi mene mogu i ja vas) i ja bih se složila da treba odraditi hsg baš iz tog razloga što ne znaš da li je bila vanmaterična ili ne. Nije ništa strašno, meni je radjeno pod totalnom anestezijom, zaspala i posle par minuta se probudila stomak me je malo boluckao tog dana ne ni ceo dan nekih pola sata sat i po malo sam krvarila koliko se sećam nekoliko dana(ništa strašno, kao poslednji dan ciklusa). Što se tiče ciste, da imala sam cistu žutog tela, ona je skroz nešto drugo od čokoladne ciste, mada su meni prvo rekli da je čokoladna ali hvala bogu pogrešili su, čokoladna je znak da postoji endometrioza a to je jako teško za lečenje, mada i ova moja je bila jako bezobrazna pa mi je napravila ršum po telu, ajoj kad se samo setim kako me je strašno boleo stomak, pa temperatura sedam dana 40- 41, a lekari nemaju pojma šta mi je, leukociti i sedimentacija uvećani, hirurg mi kaže ja ne znam šta je moram da otvorim stomak da vidim o čemu se radi, ma strašno, užas. Tek nakon mesec dana kada je stigao histopatološki nalaz se videlo da je hemoragična cista žutog tela, inače ona je jako retka ima je jedna u milion žena i obavezno mora da se operiše i to je u ginekologiji hitno stanje. Šta da vam kažem meni su tek nakon 20 dana otkrili šta mi je, dragi bog me je sačuvao a bila je veličine ogromne narandže i čitava gnoojava, dr.kaže ne sme ni da misli šta bi bilo da je pukla.Ali ajde da ne kukamo samo, moramo da mislimo pozitivno, što je bilo, bilo je idemo dalje. Isteraj stres iz sebe, glavu gore i hajde kako nikolina reče da što pre postanemo majke. Pozdrav i hrabro


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Uto Jun 12, 2007 1:05 am 
OffLine Stalni član Stalni  član
Pridružio se: Sre Jan 18, 2006 7:04 pm
Postovi: 74
nikolinče (he he), kod tvog muža puža se radi o oligoastenospermiji, odnosno o smanjenom broju i smanjenoj količini spermića. nema mesta panici i kod nas je spermogram loš, ali mi smo trenutno pod terapijom, vitamin c, vitamin e, selen, cink, koenzim q 10, dosta žitarica, semenke, suncokret, kikiriki. Za mesec dana imamo kontrolni spermogram pa ćemo videti da li je nešto poboljšano. Inače, kod takvog spermograma se radi inseminacija, ono što ja radim, to nije ništa strašno ali da bi t to radili moraš pre toga da odradiš hsg.Ja čekam lukavušu ovih dana pa kod čika doce 8 dan ciklusa pa ponovo inseminacija, spremila sam ovih dana suve smokve u maslinovom ulju pa ćemo i to probati a ići ćemo i kod nekog dekice travara koji ima 108 godina nabla je mislim pratila na serbianu o čemu se radi, pa ako ste raspoložne, ajmo da se dogovorim da odemo svi zajedno pa bar i da se upoznamo. Nemoj da brineš preterano oko spermića kod njih nema pravila skoro sam čitala na nekom forumu da je muž imao samo 8 miliona i od toga 10% pokretnih, žena sva očajna i javlja se sledeći mesec sa vestima da je trudna. Znači pravilo je da nema pravila. Uostalom konačna dijagnoza spermića se postavlja tek nakon tri odradjena spermograma. Pitanje je i zašto je pio dovicin, svaka prehlada i bilo kakva upala deluje trenutno loše na spermiće. Ajde i ti glavu gore i u nove radne pobede, hoću za 28 dana da vidim dve crtice. Jasno???


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Uto Jun 12, 2007 1:06 am 
OffLine Stalni član Stalni  član
Pridružio se: Sre Jan 18, 2006 7:04 pm
Postovi: 74
e, a mene ovi doktori iz hrvatske ubiše u pojam sa komentarima, vidim da ću ja vrlo brzo na vto.


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 75 Posta ] 
Idi na stranicu   Prethodni  1, 2, 3, 4, 5  Sledeća

Sva vremena su u UTC + 2 sata


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 42 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: