Prijava na doktor.rs mailing listu
Pratite nas redovno putem newslettera.

Sva vremena su u UTC + 2 sata




Započni novu temu Odgovori na temu  [ 41 Posta ] 
Idi na stranicu   Prethodni  1, 2, 3  Sledeća
Autor Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Avg 20, 2008 7:06 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pon Jan 28, 2008 9:50 pm
Postovi: 42
Evo užasnog iskustva jedne mame od 12. jula koja se porodila u GRADSKOJ BOLNICI, koja je čak i platila doktora pa se ipak pošteno namučila i doživela strašno iskustvo koje će verujem čitavog života pamtiti. Pitam se šta bi se dogodilo da nije platila, šta bi usledilo dalje pošto su je golu postavili na onaj sto pre no što je došla doktorka-kučka koju je platila?
Da li postoji mogućnost da se i meni to isto dogodi. Ježim se jer vidim mogući nastavak priče koja mi se može dogoditi od momenta kada me golu postave na taj sto a niko plaćen ne dolazi. A anestezčiolog? Čini mi se da bih ga kolenom šutnula u smrdljivu facu, da bih skočila sa stola i zadavila ga golim rukama...

Evo priče:
Preuzeto sa: http://www.roditeljinfo.com/tag/carski-rez
12. jul

The Business of Being Born
Moje dve trudnoce i dva carska reza kostala se nas oko 4000 evra. Minimum. Trudnoce sam vodila privatno, kontrole su isle na svakih 6 nedelja, radila genetske testove (iako nisam presla 35 godinu) i testove na sve za trudnocu i plod potencijalno opasne viruse (iako ne spadam ni u kakvu rizicnu grupu), nebrojeno puta sam proveravala krvnu sliku i urinokulturu (u privatnim laboratorijama po preporuci mog ginekologa “jer su one pouzdanije”), iako su obe trudnoce proticale normalne, bez ikakvih problema i rodila sam zdravu decu. Prvi put sam mislila da tako treba, nekako su sve moje prijateljice trudnoce vodile privatno, kupovale najskuplje vitamine, placale privatne casove pripreme za porodjaj i na kraju debelo platile ginekologu, babici i anesteziologu “da bi sve proslo kako treba”. Prva trudnoca je morala da se zavrsi carskim rezom jer je beba bila u karlicnom polozaju, prevelika za moju konstituciju ( sto bas i nije indikacija za carski) i imala je obmotanu pupcanu vrpcu oko vrata. Posto doktorka koja mi je vodila trudnocu nije vise zaposlena u porodilistu-od privatne prakse zivi kao bubreg u loju-preporucila mi je njenu koleginicu zaposlenu u porodilistu pri Gradskoj bolnici. Naravno, podrazumevalo se da se to placa. Kod nje sam onda otisla jos dva-tri puta na pregled i odredila mi je datum kada ce izvrsiti carski rez. Ali beba je imala nesto drugaciji plan, koji se nije podudarao sa doktorkinim! Porodjaj je krenuo dan ranije, tacnije u vecernjim satima sto mojoj doktorki nikako nije odgovaralo jer je, boze moj, planirala da se naspava. Rekla mi je da kontrakcije mogu da traju i danima i da se ne zurimo nego da je dodjem sutradan kad smo se i dogovorile.

I tako sam ja nekoliko sati trpela bolove i kad su kontrakcije pocele da se javljaju na svakih minut-dva ponovo sam je pozvala i rekla da beba ne moze da saceka da se ona naspava! Stigla sam u porodiliste gde me je docekala mrzovoljna prijemna sestra jer sam i njen san prekinula, pregledala me i izderala se na mene sto nisam dosla ranije jer sam vec 6 prstiju otvorena, ako je vec neophodan carski rez. A onda mi je drsko saopstila da nijedna operativna sala nije spremna, da dezurni lekar upravo poradja svoju rodjaku, da cu morati da cekam u sobi za porodjaje dok ne dodje moja doktorka jer oni nemaju nikakve veze sa mnom (sta cu, nisam joj platila da me doceka sa osmehom). Stres i napetost koje sam tada dozivela ne daju se recima opisati. Poslali su me na drugi sprat- stepenicama, sa sve torbom koja mi se zbog kontrakcija i uzasnih bolova cinila da ima bar 30 kg iako sam ponela minimum stvari. Tj povela me je neka mlada sestra koja je klaj klaj lupkala klompicama ispred mene i pozurivala me jer sam je valjda prekinula usred lakiranja noktica! A ja jedva vucem onu torbekanju dok od bolova nemam snage da je lepo i milo zamolim da mi pomogne. Dobro, razumem, nije cura htela da joj unistim remek delo na kandzama. E onda me je golu privezala sa onim kaisevima za CTG za sto u porodjajnoj sali tik do rodjake dezurnog doktora koja je bila u sred porodjaja i urlala je kao razjarena zver. Stvarno, nisam bila sigurna da li ju je zaposeo demon - jer su je razapetu za krevet prikovale cetiri sestre- ili radja djavolovog naslednika. Cisto da mi malo podignu nivo stresa. Cula sam da je to odlican stimulans za dobar postoperativni tok. I tako sam ja tu cekala moju doktorku da se ona rasani, umije, obuce , nasminka i pooolako stigne u porodiliste. Nije mi bilo dosadno, naprotiv. Kontrakcije su postajale nepodnosljive ( sto sam ja hrabro podnosila moram priznati), urlanje i zapomaganje “rodjake” je pojacavalo bol, a imala sam i direktan prenos radjanja Semovog sina. Posle jedno dva sata cekanja stize moja doktorka i prvo sto mi je rekla je bilo: “e mogla si da sacekas do sutra kad smo se i dogovorili”. Nice to see you too. Odvezala me sa stola i kaze “uzmi torbu i prati me”. Samo da se zna da sam inace daleko od “mutave” i nesnalazljive, ali me valjda u tom trenutku savladao strah od nepoznatog ( jer sve to sto se desavalo je daleko od onog kako sam ja zamisljala da ce biti) a sigurno i nesvesni osecaj da sam ih sve vec strasno deranzirala i da ce se ako zatrazim da mi neko pomogne oko torbe doktorka sa zakrvavljenim ocima iskeziti meni u facu i oterati me da se porodim na ulici!

Nekako sam se dovukla do operacionalne sale, legla sam na onaj sto, vezali mi ruke i noge, fiksirali mi glavu, polili me dezinfekcionim sredstvom, stavili mi kateter i zabise mi braunilu u venu. E onda su mi dali papir da potpisem da snosim licnu odgovornost za tok operacije - to je bila neka njihova interna sala valjda tako opustaju pacijente na operacionom stolu. Doktorka je kukala medicinskim sestrama kako joj se spava (sto je u meni stvorilo paniku da nece biti dovoljno koncentrisana za operaciju). Kao da joj je prvi put da radi nocu, valjda se sve kulturne zene poradjaju danju pa nikom ne remete san. Onda me je na brzinu pregledala i kad je ustanovila da se beba skroz spustila i da sam otvorena devet prstiju zaprepasteno mi se obratila sa “auuu zeno pa ti si se mogla i priridno poroditi da sam dosla samo par minuta kasnije!”. A sad dolazi slag na torti-anesteziolog. Covek je usao u salu, naravno zaleci se sto su ga probudili zbog mene, nezainteresovano proverio moj krvni pritisak i kad je video da je 150/110 poceo da se dernja zasto ja taj pritisak nisam sredila pre porordjaja (da je proverio moje podatke, video bi da nisam ni imala povisen pritisak i da je ocigledno da mi je od ovog divnog tretmana skocio) i kako on sad meni da da anesteziju. A da , ipak je jedan podatak proverio- ko mi je vodio trudnocu. Dok mi je stavljao onu masku na lice rekao mi je: ” znala si da platis najboljeg ginekologa u gradu a nisi se raspitala ko ce ti dati anesteziju a od mene ti zivot zavisi”( u prevodu-nisi mi platila). To su bile poslednje reci koje sam cula pre nego sto sam utonula u ne bas tako dubok san. Naime, dao mi je tako slabu anesteziju da sam cula sve sto se desavalo za vreme operacije ali bio je dovoljno “human” da mi da dovoljnu dozu da ne osetim i bol. Rodila sam zdravu cerku tesku 3900g i dugacku 56cm, ciji je Apgar bio 7,5 sto znaci da je bila na granici reanimacije jer je pupcana vrpca jos jace stegla vratic zato sto sam dugo imala intezivne kontrakcije. Sta cu, kad sam morala da cekam doktorku da se rasani. U sok sobi me anesteziolog NIJEDNOM nije obisao iako sam se od posledica anestezije gusila i dva puta su me vodili na snimanje pluca. Jedna mlada sestra se zabrinula za mene pa je otisla u njegovu ordinaciju da ga pozove da dodje i pregleda me, a on joj je samo odbrusio da se najverovatnije gusim jer sam jela i pila neposredno pre operacije! Ako cemo iskreno, niti sam jela niti sam sta pila 12 sati pre operacije, tj. cim su pocele jace i pravilnije kontrakcije i kad je izgleda samo meni bilo jasno da je to to i da nece “trajati danima”. To gusenje koje je najverovatnije posledica lose intubacije me mucilo narednih nekoliko meseci.

Jos dok sam bila u porodilistu doktorka je pozvala mog supruga da ga “podseti” da treba da plati. Posto nismo platili pre, nego smo cekali da sve prodje kako treba pa onda da se raskusuramo, uplasila se da cemo je prevariti. Cena je bila 400 dolara.

Kada sam drugi put ostala u drugom stanju resila sam da mi trudnocu vodi druga doktorka, da me poradja nacelnica carskog reza, da se porodim u drugom porodilistu i da se obavezno raspitam za onog “od koga mi zavisi zivot” i da mu platim da ostanem ziva. Tako je i bilo, sve je proslo bolje, sto je najvaznije nije bilo komplikacija, a beba je dobila Apgar 10. Jedino sto sam i ovoj doktorki pokvarila plan da se naspava jer je opet sve krenulo pre planiranog termina za carski rez. Posto su kontrakcije pocele rano ujutru pomislila sam “hvala Bogu bar se doktorka nece brecati sto joj remetim san”. I stvarno nisam joj remetila san. Ali se brecnula na mene jer je taj dan planirala da ide u soping pa da se dobro posle odmori jer je sutradan cekao jedan vazan rodjendan u Colonian Sun-u. To mi je ponovila jedno dvesta puta dok joj ja, lezeci na operacionom stolu, nisam rekla da nije u redu da mi to govori jer vrlo dobro zna da cemo se oduziti za sve njene “muke”. Kad su me budili iz anestezije doktorka mi je naglasila da dobro “zahvalim” cika anesteziologu jer je on samo zbog mene dosao taj dan. Anesteziologu, koji me je nekoliko puta obisao, platili smo 150 evra a doktorki 400. Po njenom izrazu lica reklo bi se da je ocekivala vise.
Da li je moralo ovako da bude?


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pet Avg 22, 2008 3:48 am 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Pet Feb 09, 2007 7:10 pm
Postovi: 717
Bubamaro, javi nam da li si uspela nesto da uradis!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Avg 27, 2008 7:32 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pon Jan 28, 2008 9:50 pm
Postovi: 42
Evo da podignem temu u nadi da će još neko napisati nešto što će pomoći. Situacija je ista, sada sigurno znam da niko neće da radi carski rez (planirani). Pokušaće prirodno da me porode a carski rez (hitan) ide ako nešto krene loše.
U velikom sam strahu. Prosto ne mogu da dišem od straha, čitav dan ne mogu da se smirim. Uz to osećam i ogroman revolt jer kao pacijent nemam nikakva prava da odlučim, iako ne želim da rizikujem život svoje bebe, a i svoj. Toliko sam užasnih priča pročitala, umrla je žena, ili je umrla beba, ili je beba imala velike traume i posledice, nestalo joj je kiseonika i čitav život će vući posledice toga... u primerima koji su slični mome. Čekam, svaki dan mogu da se porodim a pojma nemam šta me čeka. Od glavnog i odgovornog sam dobila odgovor osim toga da će probati da me porađaju vaginalno i to da:
- vaginalni porodjaj pri karličnom položaju bebe nije rizičniji od carskog reza. To što sam čitala po Internetu su gluposti. On je stručan i da slušam njega šta on priča ili da idem u drugu "kuću". Karlični položaj je normalan kao i kad beba prednjači glavom! I tad postoji rizik (kakvo sluđivanje!). Mojih 36 godina i to što sam prvorotna apsolutno ništa ne znače, to je nekad nešto značilo danas ne.
- da bez obzira što sam ja uverena da je to rizično, ipak nemam apsolutno nikakvog prava da odlučujem jer nisam stručna. Iako ne želim da rizikujem život svoga deteta, ipak ja konačno snosim rizik porođaja, tj. niko ne odgovara ako se nešto desi. Ali - ko je kriv u varijanti da je celim bićem nisam htela da rizikujem prirodni porođaj a nešto se loše desi?

Gde li bih mogla da saznam kako je to moguće da moram da se porađam prirodno iako je dokazano da je rizik ogroman, a u Srbiji to ipak demantuju. Ko propisuje ta pravila? Gde bih mogla da se informišem jer verovatno postoje neka pravila šta su apsolutne indikacije za carski rez i gde pacijent ima potpuno pravo da ga traži?

Psihički ću biti potpuno rastrojena kad mi krenu trudovi, u panici, to će biti užasna trauma, neću biti u stanju da sarađujem jer se čitavo moje biće buni protiv prirodnog porođaja, jer sam veoma uverena da je rizik za moju bebu ogroman. I jeste. Iz nekog razloga dosta verujem OBGYN i kad ona kaže da je tako onda baš verujem da je tako.

Drugo, do sada nisam čula ni za jedan primer da se neko porađao prirodno karlično a da to nije bila užasna trauma pri čemu se često ipak pribegavalo hitnom carskom rezu ali tek nakon što ženu namuče i iscrpe i iscede joj svu snagu...

Uh, valjda će neko umeti nešto utešno da kaže... živa nisam... Ima li neka mama koja se porađala prirodno a beba je bila okrenuta karlično?


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Avg 27, 2008 7:54 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Pet Feb 09, 2007 7:10 pm
Postovi: 717
Jesi li se obratila zastitniku prava pacijenata? Pokusaj, ima ga svaka zdravstvena ustanova!

Carski rez se kod nas izbegava po svaku cenu jer smo siromasna zemlja, a to je skupa procedura. Zbog toga kod nas jos nije stigao zapadni odnos prema carskom rezu, gde su karlicni polozaj, viseplodna trudnoca, fobija majke od vaginalnog porodjaja apsolutne indikacije za carski rez.

Najgore sto mozes da uradis je da se nerviras. Ne znam da li si zakazala epiduralnu anesteziju, ali ako nisi, nerviranje ti podize nivo adrenalina u krvi sto uzrokuje percepciju da su bolovi jaci nego sto zaista jesu. Pokusaj da verujes da ce sve dobro proci, na kraju krajeva, u oko 40% takvih slucajeva dolazi do hitnog carskog - kod nas mozda i manje, jer su lekari spremni da duze cekaju da se beba spusti - sto ipak znaci da se u vecini slucajeva karlicno postavljene bebe radjaju vaginalno, znaci statistika je na tvojoj strani! Uostalom, mozda ce se zaista okrenuti u poslednjem trenutku!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Avg 27, 2008 9:37 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pon Jan 28, 2008 9:50 pm
Postovi: 42
donka, hvala! pogledaću i to da se obratim zaštitniku prava pacijenata... mada ništa novo ne očekujem.
baš smo mnogo zaostali za svetom... mada, čini mi se da su i doktori nekako dosta neinformisani a ne samo da se prave ludi zbog toga što je taj carski rez skupa intervencija, imam utisak na trenutak da stvarno veruju da prirodni karlični porođaj nije rizičan i da je ipak bolji za majku i bebu... pojma nemam. Ne mogu da verujem da npr. znaju i veruju da je manji rizik ako se žena tad porodi carskim rezom a zbog interesa rizikuju tolike živote.
S druge strane sam strašno revoltirana kako tek tako omalovažavaju svetska dostignuća, date su silne pare za finansiranje raznih projekata koja ispituju taj rizik, dokazali su da je carski rez mnogo manje rizičan a naši svi odreda misle da je to glupost i da su žene razmažene. Danas mi je glavni i odgovorni posle svega rekao onako omalovažavajuće: ma vi se u stvari bojite bola i zato bi da izbegnete prirodni porođaj. Na kraju pošto sam se branila i pokušavala da nešto dokažem, i pretpostavljam da je bio dirnut u sujetu što mi zapravo nije bila namera izjavio da ću loše proći na porođaju jer izazivam sudbinu!
Posle tih nj. reči sam završila svaki razgovor s njim i izletela napolje, ridajući. Jednostavno bila sam preosetljiva i nespremna na mogućnost da trudnicu pred samim porođajem tretiraju kao smeće. Čemu više bilo šta raspravljati?


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Avg 27, 2008 11:00 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Pet Feb 09, 2007 7:10 pm
Postovi: 717
:o

Pa samo za to "predvidjanje" kako ces proci na porodjaju bi ga izveli pred sud u normalnoj drzavi! Da ne pominjem da to vrlo lako moze da se shvati i kao pretnja! Obavezno pricaj sa zastitnikom prava pacijenata, i nemoj da zaboravis za ovo da mu kazes!

Inace, ako ti je za neku utehu, mozda carski rez u Srbiji zaista nije mnogo bezbedniji od vaginalnog porodjaja... ovde se stedi na svemu, na dezinfekcionim sredstvima, jodu, jednokratnim rukavicama... Kakve su nase bolnice i koliko su ciste, mozda je stvarno bolje probati vaginalni porodjaj nego rizikovati infekciju od operacije, pa ako ne moze, boze moj, nemas izbora nego na hitni carski, bar znas da si pokusala.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Avg 27, 2008 11:11 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Sub Nov 03, 2007 10:48 pm
Postovi: 737
isuse kakvi kasapi.

_________________
<a href="http://lilypie.com/"><img src="http://lt1m.lilypie.com/aFKtp2.png" width="200" height="80" border="0" alt="Lilypie Trying to Conceive 21 to 37 day cycle tickers" /></a>


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Avg 27, 2008 11:16 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Sre Nov 07, 2007 9:07 pm
Postovi: 162
Lokacija: Podgorica
Nemam rijeci, stvarno... Jako mi je zao sto prolazis kroz sve to. I kod mene je slican slucaj, mada ja jos nisam usla u 9.mjesec, tako da se sve nadam da ce se beba okrenuti, ali posto mi prijeti prevremeni porodjaj, jako se plasim da ce beba kad krenu bolovi jos uvjek biti u karlicnom polozaju... I kod nas u CG stvari isto stoje, carski rez se ne radi sem kad je hitan slucaj, a prije toga te izmuce ko zna koliko sati, ili fino da platis svom doktoru. Ako se moja beba ne okrene, nazalost moracu da platim, jer nemam snage da prezivljavam razne traume, i da se plasim za zivot moje bebe.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Čet Avg 28, 2008 8:23 am 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Sre Jun 09, 2004 2:00 am
Postovi: 778
donka je napisao:
Jesi li se obratila zastitniku prava pacijenata? Pokusaj, ima ga svaka zdravstvena ustanova!


taj zastitnik prima platu od svojih kolega, i to je glupa formalnost koja ne znaci bas nista! necu da vas obeshrabrim, ali obracanje njemu moze samo da vas vise iznervira i uznemiri.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Čet Avg 28, 2008 11:24 am 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Pon Mar 24, 2008 4:05 pm
Postovi: 247
Htela bih da te malo utesim.Kao prvo,svaka se trudnica boji pre prvog porodjaja,a pogotovo,ako znas da ti je beba karlicno,ali pokusaj da se smiris koliko je to moguce,pa makar i popila nesto za smirenje.Imam vise primera za tebe.Jednoj mojoj poznanici,beba se bukvalno pred sam porodjaj u sali okrenula,sto je bilo neverovatno,ali desilo se.Moja kuma je svoje drugo dete rodila karlicno bez problema i posledica nikakvih,ni po nju,ni po bebu.Kad sam se ja poradjala drugi put,u sobi sa mnom je bila zena kojoj je to bio prvi porodjaj,i to karlicno.Zena je inace lekar i imala je jaku vezu,ali je ipak htela da se poradja vaginalno,i sama je pricala kako je proslo lako i bez problema.Posto je i sama lekar ne verujem da bi rizikovala ,pogotovo sto je ona bila iz drugog grada i dosla je u Bg preko veze,bas zbog toga sto joj je dete karlicno.Da znas da nisu svi primeri losi.
Ako si vec toliko uplasena,probaj da platis,ako ne moze drugacije.To je nepravedno,ali ovo je Srbija i jos dugo ce ovde biti tako.
Zelim ti puno srece.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Čet Avg 28, 2008 1:13 pm 
OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Pet Dec 24, 2004 7:22 pm
Postovi: 2202
Lokacija: Nemacka
Samo da ti kazem da su i mene lekari ubedjivali da se poradjam vaginalno. Sva sreca pa sam uradila CT i videlo se da je karlica mala. Mozda to kod tebe nije slucaj i porodjaj prodje mnogo bolje nego sto se nadas. No, od svega ovde sto sam procitala prosto je zastrasujuce kako se lekari u Srbiji (mislim da nema svrhe da pominjem mali natalitet?!?!) ponasaju prema trudnicama.....


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Čet Avg 28, 2008 4:15 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pon Jan 28, 2008 9:50 pm
Postovi: 42
drage moje mnogo mnogo hvala na želji da me umirite i date podršku.

Odlučila sam da se porodim u N.Frontu. Danas sam bila tamo, radili mi UZ, CTG i ginekološki pregled. Bebica je još karlično, ostalo je ok, čekamo svaki dan... Kažu sličnu stvar za carski rez s tim što ako je navodno beba preko 3,700kg idu na carski. Moja je 3.500 +-500g (hm neću ni o ovome da mislim). Neću da zalazim u detalje niti da dublje i sama više razmišljam o tome, imala sam sreće da doživim izuzetan prijem od svih – od informacija, kartoteke, sestara i doktorke tako da ne bih to da kvarim. Poslednje što sam očekivala je da osetim čak i toplinu i iskrenu susretljivost a ipak takvi su mi utisci, kao i mm. U suštini mi je do porođaja ostalo još sasvim malko pa ću onako ubediti sebe da je ovaj dobar prijem bio dobar znak makar i bila potpuna slučajnost. TO je uticalo na mene dosta smirujuće, obzirom da uopšte noćas nisam mogla da se smirim pa bolje je da tako i ostane i da više ne lupam glavu, verovaću da ću imati sreće, daće Bog. Ipak, moje iskustvo u gradskoj bolnici je od prvog momenta ko iz inata bilo odvratno, još kad sam radila dabl test pa do bukvalno poslednje posete uvek ali baš uvek su svi bili nadrndani, grozni i nadmeni.

Moguće da i ako probaju prirodno da Bog pa sve ispadne ok. Posebno me je utešio sada primer koji je dala GLORIA2! i gloria mnogo ti hvala što si mi to prenela baš mi znači!

Što se tiče zaštitnika prava pacijenata i sama sam već razmišljala da su svi oni povezani ko crevca. Možda bih nešto trenutno i pokušala ali ljudi moji samo što se nisam porodila i nemam snage za jurcanje i maltretiranje. Prosto ne mogu više umorna sam, teška i samo mi se spava.

dea, ako nije problem šta je to CT?

maja02 želim ti puno sreće...

još jednom, mnogo vam hvala, divne ste i šaljem vam jedan ogroman pozdrav!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Čet Avg 28, 2008 10:21 pm 
OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Pet Dec 24, 2004 7:22 pm
Postovi: 2202
Lokacija: Nemacka
CT je Kompjuterska tomografija. Stave te u onu kapsulu i naprave sken tj. snimakPretpostavljam da to kod nas ne rade....


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Ned Jan 25, 2009 11:51 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Sre Jan 14, 2009 9:50 pm
Postovi: 6
i ja sam imala karlicno okrenutu bebu.na poslednjem pregledu moja doktorka je rekla da sve to moze prirodnim putem.za 3 dana sam dobila bolove i na srecu tamo sam otisla nocu i naisla na drugog doktora koji je odmah nakon pregleda kad je ustanovio da je beba karlicno rekao da se radi carski.tada mi je bilo lakse jer sam se brinula kako cu to


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Feb 25, 2009 5:08 pm 
OffLine Stalni član Stalni  član
Pridružio se: Uto Maj 27, 2008 11:18 pm
Postovi: 62
Lokacija: Beograd
Bubamaro,
Kako i se na kraju porodila? Molim te napisi iskustvo...Ja sam u istom sosu...36 nedelja, beba karlicno, a moj dr kaze da je karlicni porodjaj normalan, a carski rizik.
Na sledecoj kontroli cu traziti carski, ne mogu da verujem da predlaze karlicni porodjaj.Inace, u pitanju je ugledan doktor iz Visegradske.


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 41 Posta ] 
Idi na stranicu   Prethodni  1, 2, 3  Sledeća

Sva vremena su u UTC + 2 sata


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 63 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: