Prijava na doktor.rs mailing listu
Pratite nas redovno putem newslettera.

Sva vremena su u UTC + 2 sata




Započni novu temu Odgovori na temu  [ 53 Posta ] 
Idi na stranicu   1, 2, 3, 4  Sledeća
Autor Poruka
 Tema posta: Hajde da pricamo ovog vikenda o PCOS-u ?
PostPoslato: Sub Okt 29, 2005 5:43 pm 
OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Pon Feb 28, 2005 2:56 pm
Postovi: 1378
Naidjem jednom mjesecno u ovaj forum i uvijek se iznenadim kako ima mnogo pacijentkinja koje us dijagnostikovane sa Polycystic Ovary Syndrome...pa me zanima, kakve su bile Vase tegobe sa kojima ste se javile Vasem ginekologu i koje je testove i pretrage, Vas ginekolog koristio da postavi dg, i koje ste terapije koristile i sta se promijenilo...molim Vas da u Vasu pisanu pricu ukljucite odgovore na pitanja iz 'ljepljive'...
pozdrav,ObGyn.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sub Okt 29, 2005 10:52 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Čet Okt 27, 2005 4:24 pm
Postovi: 8
(navela sam vec neke detalje ali cu ih ponoviti zbog preglednosti)
evo ovako:
-26 godina, cesto menjam poslove i zbog toga se i dosta selim, sto i uslovljava moje posete ginekologu
-nisam nikad bila trudna
-OD 18. nisam imala ovakve probleme
-s 24, usled velikog stresa i mnogo posla, dosta sam promenila ishranu (belo brasno, mlecni proizvodi, slatkisi)
-svaki put doktorka, koja me leci otkako imam ove probleme, bi me prvo ubedjivala da sam trudna, pa bi me poslala na ultrazvuk pa prepisala endometril, zbog cista, a potom jeanine od kog sam 2 meseca videla sve zvezde,tj. stalno mi se vrtelo, povracalo...a posto sam bila u inostranstvu, ginekolog do kog sam tad dosla, me je ubedio da umisljam,ali sam posle drugog meseca terapije prekinula (s velikim olaksanjem,) a ciklus mi je ponovo izostao
-ubrzo sam se vratila kuci i ponovo oitsla kod moje lekarke koja mi ovaj put posle ultrazvuka i endometrila prepisuje logest koji mi uopste ne skodi i posle 4 meseca sam prestala da ga uzimam, jer skoro da i nemam seksualne odnose
-dva meseca posle toga ciklus je bio u redu, ali posle nekog vremena ponovo izostaje(u medjuvremenu sam ponovo promenila posao i podneblje, ovaj put je to bilo na bolje. i to mnogo)
-sada imam novu doktorku koja je za razliku od prethodne dosta razgovarala sa mnom, prepisala mi progesteron (lutestrol injekcije) 3 doze koje sam isprimala i sad cekam...pa cu opet na ultrazvuk


nadam se da nisam preterala a izostavila neke bitne detalje
hvala obgyn!!!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Ned Okt 30, 2005 5:46 am 
OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Pon Feb 28, 2005 2:56 pm
Postovi: 1378
Dakle, da zakljucimo...
26 godina prethodno zdrava Gravida 0 / niste bili trudni / se javlja ginekologu sa 1 godisnjom istorijom neredovnih / iregularnih / menstrualnih ciklusa.
Sve to prosle godine niste imali nikakvih ginekoloskih problema.

Niste nista rekli i svojoj medicinskoj istoriji, ali ajde da pretpostavimo da ste zdravi...kada ste rekli da ste se ugojili 12 kg, niste rekli koliko ste teski sada ?!, da li ste 72 ili 112 kg, sto je bitna razlika.

Da smo se vidjeli prije godinu dana, prije bilo kakve terapije, procesljali bismo vasu istoriju, izvagali vas, izmjerili krvni pritisak, skinuli od glave do pete u potrazi za necim sto mi zovemo stigmata of PCOS...tamne pruge, koje se nalaze izmedju butina, ispod pazuha i oko vrata...koje se zovu Acantosis nigricans, i dugo su se zene cetkale u nadi da se oprati tu ni odakle doslu 'prljavstinu', a u stvari to nije prljava koza, nego znak povisene rezistencije prema inzulinu ! pa pacijentinje koje imaju PCOS / 2/3 njih koje su gojazne imaju ovaj znak....slijedece...da li imaju akne, zatim izrazenu maljavost ? dlake po licu, vratu, oko bradavica, po ledjima ? sto je znak povisene koncentracije androgena, hormona koji je povisen u PCOS pacijenata...gojaznost je prisutna u 2/3 pacijenata sa PCOS ali 1/3 je potpuno fit ! mrsava.

Isto tako na pregledu se traga za promjena u velicini stitnjace, njenoj pokretljivosti, mogucim cvorovima...i gaktoreji, za svaki pregled dojke je potrebno dobiti odobrenje pacijenta i uz prisustvo sestre se pritisne bradavica u pokusaju da se istisne mlijecni sadrzaj...sto zovemo galatkorejom...koja je prisutna kod hiperprolaktinemije...

Dalje dolazi pregled abdomena, ginekoloski pregled, uzimanje briseva na Hlamidiju i Gonoreju koju radim rutinski kod svakog novog pacijenta i Papa nalaz.

Ako je na pregledu sve bilo u redu...potrebno je upitati prvo pacijentkinu sta je njen plan u buducnosti ? trudnoca ili nije zainteresovan za planiranje porodice sada, nego zeli da uredi cikluse.

Pretrage...lab...kompletna krvna slika, FSH, LH, TSH, prolaktin, i ultrazvuk...ako na tom ultrazvuku nema nikakvih znacajnih promjena, u smislu ovarijalnih cista...vecih od 3-4 cm, onda vise ne saljem pacijenta na pregled ultrazvuka !!! jer je nekorisno...ultrazvucni nalaz policisticnih jajnika je nekoristan !!! i ne sluzi kao dijagnosticki kriterijum godinama !
Dakle to ponavljanje UZ od strane vaseg ginekologa je samo nacin da se nepotrebno maltertirate i da nekom ko radi ultrazvuk punite pare, ili Vas ginekolog ne zna sta ce s Vama pa Vas salje na UZ tek da nesto odradi.

Ako su sve Vase hormonalne analize uredne / mada sumnjam da Vam je prolaktin zbog vaseg stresa bar malo povisen /...onda iako ste seksulano neaktivni trenutno dobro je znati za jednu poslovnu zenu koja putuje, kada ce dobiti menstruaciju, da je ne zadesi u avionu ili autu, kada mora da vozi 3oo km...

Komentar Vase dr-ke da su Vasi neredovni ciklusi uzrokovani nedostatkom progesterona, me sablaznjava, a izazivanje menstruacije progesteronom je potpuno neproduktivno i trenutno rjesenje amenoreje, ali ne i njenog uzroka...i nepotrebno i treba da primate injekcije Endometrila, pa zasto to ?
Kazem ako su Vam analize u redu, i nemate simptome i znake oboljenja koje sam navela, vjerovatno niti nemate dg PCOS nego anovulatorne cikluse, koji su uslovljeni hiperprolaktinemijom a ista stresom.

Jedna citateljka je rekla da nagle promjene u tjelesnoj masi mogu da dovedu do promjene regularnosti ciklusa sto je zaista istina...ako je Vas BMI u sferi iznad 25, onda je potrebno da imate regularne cikluse, zato sto visak masnog tkiva, pohranjuje estrogen, a ovaj dovodi do hiperestrogenemije, koja onda uzrokuje hiperplaziju endomtrijuma, koja ako dugo traje, moze da dovede nakon desetak godina do karcinoma endometrijuma, prema tome za Vas bi onda Mirena bila idealno rjesenje......ovo su samo nabacane ideje zasnovane na pretpostavkama o Vasoj medicinskoj istoriji.
Dakle sto tacnija i obimnija istorija...kvalitetniji savjet.
Puno pozdrava
ObGyn


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Ned Okt 30, 2005 2:02 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Čet Okt 27, 2005 4:24 pm
Postovi: 8
ocekivala sam da cu biti iznenadjena! ali ovoliko, ipak ne!!!!!

idemo dalje:
165 cm- visina
67 kg- sadasnja kilaza

nisam spomenula da sam pre prve terapije prosla kontrole, ali samo krvne slike i mokrace. za tamniju kozu ispod pazuha, oko vrata...me niko nije pitao i cini mi se da ih ni nema. uporedo sa problemom ciklusa pojavljuju se i akne (raznorazne, uglavnom neupadljive). problem izrazena maljavosti-DA (oko bradavica, lice, brada) ali odavno. isto tako davno su me doktori ubedili da je to normalno, ali meni se cini da s godinama i one postaju grublje i nisu samo veliki estetski problem...medjutim, centar gde se rade hormonski testovi je na potpuno drugom kraju grada a u privatnim laboratorijama su skupi, sto je dovoljno da mi podsvest svaki put kaze "to je normalno" , iako mi se vizuelno cini da nije(a tu je i kozmeticar).

uradili su mi i briseve i rekli da je sve u redu i pitali za plan (porodica ili ne ).

to je ono sto sam izostavila u prethodnom odgovoru.
cini mi se da osim moje nemarnosti prema sebi ima i lekarskih gresaka i da je to pre svega jedna velika i opsta greska na ovim prostorima: da se sve odradi! ipak lekar je duzan da prica s pacijentom sam, a ne da ga pacijent "vuce za rukav"!
(svaki put kad bih pocela da pricam sa prvom doktorkom iz ove price, bi me prekinula)dobro, ne zelim da ulazim o ovakve analize.

hvala beskrajno!
P.S. sta je MIRENA?


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Ned Okt 30, 2005 4:43 pm 
OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Pon Feb 28, 2005 2:56 pm
Postovi: 1378
U hormonalne analize bi trebalo ukljuciti i estrogen...zao mi je sto je Vase iskustvo takvo kakvo jeste, ali se nadam da u Beogradu ima neki ginekolog koji radi reproduktivnu endokrinologiju i koji Vam moze pomoci.
Mirena je IntraUterine Contraceptive Device / IUCD / ili jednostavno spirala koja ima levonogestrol, hormon progestagen u svom sastavu koji se oslobadja lokalno u materici 20 mikrograma dnevno i koja ima nekoliko jako dobrih dejstava...prvo kontraceptivna je u 99% slucajeva, kod 40% zena smanji obilne menstruacije tokom 1 godine, a kod 20 % menstruacije potpuno izostanu, i djeluje zastitno kod gojaznih zena kod hiperplazije endometrijuma da na progredira u karcinom.
Jeste mnogo skuplja od Cooper IUCD, sto je ona stara spirala koja je ovdje 40$, a Mirena je 370$, ne znam kolika je cijena na srbijanskom trzistu, ali sam sigurna da je mnogo jeftinije.

Ne mislim da je Mirena za Vas najbolje rjesenje, jer prvo niste gojazni, a drugo Vasi ciklusi ce ostati nepredvidljivi.
Korista site za kontracepciju je www.femalelife.com od sherringa...moram reci da ja nisam njihov representative i da nemam nikakve licne koristi da popularisem sajt, ali mislim da moze da bude koristan mnogih zenama u potrazi za odgovorima o kontracepcijji i izboru iste.
Puno pozdrava,
ObGyn


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Uto Nov 01, 2005 12:49 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pet Nov 05, 2004 2:31 pm
Postovi: 6
Pozdravljam pocetak diskusiije na ovu temu.Do sada sam isla na strane sajtove da bi se informisala. Trenutno nemam ni jedno pitanje, zavrsila sam sve analize - veci je problem pridrzavati se preporuka,rezima ishrane i .. koji namece ova "bolest". Bez obzira na BMI (koji je meni u granicama normale) primetila sam znatna poboljsanja u raspolozenju, ciklus se skoro sasvim regulisao, hormoni manje-vise kada sam se samo smanjila unos secera. Verovatno su takve pozitivne promene nastale jer imam insulin rezistenciju, ali slicne promene nastaju i kod mrsavih osoba jer se promena ishrane utice na balansiranje hormona...
Ishrana je samo jedan od puteva : homeopatija, hormonske tablete, fizicka aktivnost ,stimulisanje ovulacije koje cesto mora da se primeni zbog anovulatornih ciklusa, muski hormoni , odnos LH/FSH, metode utvrdjivanja plodnih dana,metformin, driling jajnika... Ja sam naucila i informisala se da bi mogla sebi da pomognem - nisam lekar. Ovo je izuzetno siroka i kompleksna tema...


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Kratak komentar
PostPoslato: Sre Nov 02, 2005 5:29 am 
OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Pon Feb 28, 2005 2:56 pm
Postovi: 1378
Ne znam nista o homeopatiji u lijecenju PCOS, i ne preporucujem je jer nema naucnih istrazivanja koja su bila kontrolisana eticki, pravno, i dokumentovana statisticki npr. oko davanja odredjenog preparata grupi zena koje imaju odredjeno oboljenje i uporediti to sa kontrolnom grupom, koja je imala isto oboljenje a nije primala nista...to mi zovemo naucno istrazivanje, a to nikada do sada nije obavljeno u homeopatiji ili naturopatiji, tako da pacijentima ne preporucujem nesto sto nije jasno i dovoljno ispitano.
- muski hormoni su uglavnom povisene zbog mnostva malih nedozrelih folikula jajnika, koji luce adrogene i dovode do svih onih znakova...pojacana dlakavost, akne, uvecanje klitorisa...
- odnos LH/FSH se vise ne koristi u dijagnostici.
- metode utvrdjivanja plodnih dana samo ako je zena zeli da ostane trudna, i da kazem da se metoda mjerenja bazalne temperature vise ne koristi.
- driling jajnika je napustena metoda.

Cestitam na tome sto citate i obrazujete u cilju samopomoci. Tema jeste siroka i kompleksna ali ako se jednom ne otvori i ovdje niko nista ne nauci, i dalje cemo imati desetine poruka na istu temu, koje su ogledalo postavljanja dijagnoze na pogresnim kriterijuma, bezbrojni pokusaji 'lijecenja' sa raznim metodama, koje su mnogo sta nego prave, etiketiranje pacijenata na osnovu ultrazvucne slike jajnika koja vise nije dijagnosticki kriterijum...et cetera, et cetera.

Sve najbolje.
ObGyn

_________________
Pozdrav,
ObGyn


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pon Nov 07, 2005 4:46 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pon Nov 07, 2005 4:10 pm
Postovi: 15
jos sa 16 godian zbog povecane maljavosti (brada, podbradak, grudi, stomak) isla sam na preglede, gde su mi utvrdili PCOS, ali mi nisu prepisali terapiju. Sa 28 godina ponovo sam krenula kod nedokrinologa i tu su mi potvrdili dijagnozu.
Povecana otpornost na insulin, poviseni testosteron, povecana kilaza. jednom recju, klasican slucaj. Imam tamne pruge oko vrata i male mladeze oko grudnog kosa, sto je takodje znak povisene otpornosti na insulin. Hormoni stitnjace uredni, secer u granici normale.
Jedino se razlikujem po redovnoj menstruaciji (29, 30 dana) i skoro redovnoj ovulaciji.
Pokusavam da zatrudnim vec tri godine, bez uspeha (sada imam 37).
Pre toga sam pila diane 35, ali mi nista nije pomogla.
Sada sam na dijeti sa smanjenim unosom ugljenih hidrata i na gluforminu (tri puta dnevno 400mg) .
U|Z nalaz uredan (dva folikula, jedan upravo prska, endometrijum 9.8mm). Maljavost se ne smanjuje, ali to mi je najmanji problem.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Čet Nov 10, 2005 6:21 am 
OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Pon Feb 28, 2005 2:56 pm
Postovi: 1378
Da li Vam je radjen HSG ?
Kakav je nalaz sperme vaseg partnera ?
Koliko puta nedjeljno imate seksualne odnose i u koje vrijeme vaseg ciklusa ?
Kolika vam je visina i tezina ?
Kako znate da su Vam ciklusi ovulatorni ?
Da li vam je radjen prolaktin, TSH ?
Pisemo se dalje...
ObGyn


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pet Nov 11, 2005 3:21 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pon Nov 07, 2005 4:10 pm
Postovi: 15
HSG mi jos nije radjen, jer su mi pronasli neke silne bakterije. Dok se ne utvrdi sta je u pitanu, dok ne ponovim testove i potpuno iskorenim te napasti (ako ih ima) HSg ne dolazi u obzir.
Suprug ima dete iz prvog braka i u prvo vreme na njega niko nije obracao paznju. Nazalost, kad su obratili, utvrdili su da ima klamidiju, kao i varicocellu (koju je operisao pre dve godine).
Klamidiju smo izlecili (i to je pitanje, jer je na poslednjem testu, posle tri negativna i kod mene i kod njega, meni nadjeno "nekoliko celija klamidije"), varicocellu je operisao, a spermogram se popravio (imao je mali broj progresivno pokretnih) Sledece nedelje ponovo ide na spermogram, spremokulturi i bris na klamidiju, pa cemo videti dokle smo stigli.
Ovulaciju sam uvek utvrdjivala folikulometrijom i merenjem bazalne temperature (mada mi ova druga bas i nije bila uspesna). Utvrdjeno je da mi se ovulacija sporo razvija do nekog 13-14 dana, a onda u dva dana stgne u normalne mere (endometrijum 11mm, vodeci folikul 20-21mm).
Tezina mi se, nazalost, promenila poslednjih par godina - nagore, naravno, ali pokusavam da je regulisem vezbama i dijetom (sa smanjenim unosom ugljenih hidrata). Kilogrami polako popustaju, ali tu ima jos dosta posla.
Za sada se nasi pokusaji svode na folikulometriju i ciljane odnose, jer sam posle jednog iskustva sa clomifenom "zaradila" bolne menstruacije i predmenstrualno krvarenje.
Nadamo se da cemo uskoro krenuti na inseminaciju.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sub Nov 12, 2005 3:06 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Čet Okt 27, 2005 4:24 pm
Postovi: 8
drage moje,
dobar dan!

jos jednom moram da zahvalim obgyn za vreme i pomoc!!!
moj slucaj se polako pomera ...po preporuci moje sadasnje doktorke treba da uradim analize progesterona i testosterona (dala mi je tacne datume za svaki) i prepisala diane 35 uz objasnjenje da je androgen glavni krivac za moj problem. nije me slala na ultrazvuk (to me je ohrabrilo)....
a sad odoh na www.femallife..., s obzirom da sam se dokopala pristojnog interneta posle i-ha!!!
pozdrav!!!! :wink:


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Nov 16, 2005 1:32 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Čet Okt 27, 2005 4:24 pm
Postovi: 8
...jos sam htela da pitam Suzu,
da li moze da mi preporuci neku literaturu, sajt ili bilo sta slicno
odakle bih mogla da se kao informisem.
ja sam bas laik.

hvala


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Čet Dec 01, 2005 5:25 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Čet Okt 27, 2005 4:24 pm
Postovi: 8
po savetu lekara sam uradila analize testosterona
i progesterona.
proslog meseca prvi dan ciklusa je bio 04.11.

testosteron sam radila 15.11. 2.6

progesteron 24.11. 1.69

s obzirom da su to nalazi koji nisu bas sasvim u granicama normale i da cu jos malo poceti s diane 35, zanima me ima li neko slicno iskustvo
i sta kaze obgyn!!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pet Dec 23, 2005 1:10 am 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pet Dec 23, 2005 1:01 am
Postovi: 46
Imam 25 godina. Visoka 167 cm i teska 60 kg.
Nedavno su mi se ciklusi sa 28 dana poremetili na 35 i postali jako neredoviti. Recimo da je tako bilo zadnjih 5-6 mjeseci. Sve sam pripisivala to jakom stresu pod kojim sam uvijek. Otisla sam doktorici i pregledala me je ultrazvucno i potvrdila ovulaciju koja je bila oko 20 cd. Inace ovulacija mi je prije ovoga bila tacna na 13 cd. Rekla mi je kao da vidi malu cistu oko lijevoj jajnika, ali da je to najvjerovatnije zbog skore ovulacije koja je bila, kao i da imam puno fluida (ne znam kako se kaze na nasem). Za svaki slucaj uzela mi je krv i sada je javila koliko sam mogla skontati pocetak PCOS ali u granici normale i sta god to znacilo. Da me ne treba hitno vidjeti vec prvi slobodni termin sto je za 20 dana. nIsta mi niuje vise rekla, i ja se sada jako brinem. Prije godinu dana sam imala spontani pobacaj u 5 sedmici. Bila je prva trudnoca za koju su mi rekli da je sve u redu i da se desava u dosta slucajeva. Tada su mi ciklusi bili redovni i tu trudnocu nismo planirali. Ne planiramo jos ostati trudni, ali me jako plasi da ovo moze uticati na to i kako se lijeciti. Sta piti od cajeva, vitamina i sl.

Molim vas pomozite jer sam jako uplasena.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pet Dec 23, 2005 9:19 am 
OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Pon Feb 28, 2005 2:56 pm
Postovi: 1378
Vi najvjerovatnije nemate PCOS..jedna cista na jajniku nije dijagnosticki kriterijum za PCOS kao sto nije niti ultrazvucna slika malih folikula...ako nemate povecanu maljavost, tamne mrlje na unutrasnjosti butina ili oko vrata ili ispod pazuha, neredovne menstruacije, masnu kozu, i problem infertiliteta...ne znam od kuda vasoj dr dg PCOS ???
I am surprised...
Puno pozdrava,
ObGyn


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 53 Posta ] 
Idi na stranicu   1, 2, 3, 4  Sledeća

Sva vremena su u UTC + 2 sata


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 67 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: