Prijava na doktor.rs mailing listu
Pratite nas redovno putem newslettera.

Sva vremena su u UTC + 2 sata




Započni novu temu Odgovori na temu  [ 53 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: Pon Okt 01, 2007 8:24 pm 
OffLine
Stalni član
Stalni  član

Pridružio se: Ned Okt 08, 2006 5:11 pm
Postovi: 55
Postovani,

Evo mog slucaja:
Imam 27 god.Visoka 163cm,teska oko 50kg. Nikada nisam bila gojazna,a tezina mi je varirala najvise 1-2kg
Prvu mensstruaciju dobila sa 13 god i mogu reci da su uvek bile uredne.
Dobijala sam na 28 dana, i sada je tako. Menstruacije su
bolne,sa nadimanjima,grcevima. Davno(pre 4-5god) sam dobila diklofenak da pijem. Ali bolovi su bili sve nesnosniji, toliko su bolne da mogu pasti u nesvest od bolova.
U ovom ciklusu mi radjen uzv. male karlice:
7.dana :uterus u AVF-u 78.7x31.5x50,endometrijum 4mm
desni ovariju 22.7x12.5 mm ,
levi ovarijum 27x17.6 mm

A nakon 10 dana, radjen mi je transvaginalni uzv. i evo rezultata :
desni ovariju 15 mm ,
levi ovarijum 16 mm
uz dg. policisticni.
U pitanju u 2 razlicita ginekologa.( prvi je dao uput za ispitivanje hormona a dr. kaze da on mora da pogleda jajnike da bi video sta od hormona bi trebalo da se uradi.)
Hormone nisam radila.A sad cu uraditi progesteron

Imam masnu kozu. A pojavile su mi se akne po licu ali samo sa obe strane od brade. Akne sam pokusala da lecim raznim kremama i odlascima kod kozmeticarke ali poboljsanja nije bilo. Na bradi i nausnicama imam umereno malja kao i oko areola, i izmedju grudi, na licu sa strane ispod uha-potez ka bradi.
Dr-ginekolog resi da mi da kontrac.pilule ali prvo da uradim lab. nalaz krvi i rezultati su uglavnom ok osim da je gvozdje(vrednost 33), ukupni bilirubin(19) i holesterol(5.4) u visku.
Nakon 4 nedelje ponovila sam analizu krvne slike i evo rezultata :
Fe- 37.5 (ref. 7-2
Holesterol 5.11 (ref.<5.2)
ukupni bilirubin 18.5 (r.<17)
bilirubin-direktan 3.0
Znaci Fe je otislo jos gore, a smanjile su se vrednosti holesterola i bilirubina.
A evo i rezultata za
AST- 16 (ref.< 37)
ALT -11(ref.<41)
Laktat dehidrogenaza 318 (r. 220-460)
Feritin 32.3 (r. 10-120)
Se 10
Hemoglobin 146
Er 4.9
Leukociti 7.1
Trombociti 236
Hematokrit 0.41
MCV 84
Glikemija 4,3mmol/L
Trigliceridi 0,82mmol/L

S obzirom na to da ne postoje nikakvi uocljivi simptomi i da se osecam sasvim normalno, znaci bez ijedne naznake da nesto nije u redu, da li ovaj visak Fe moze imati veze sa jetrom i hormonima?
Kazite mi da li to ukazuje na hormonski disbalans ili je jetra u pitanju. Nisam pusac, ne konzumiram alkohol, retko
jedem masnu hranu.... Unosim i neke perle sa omega 3 i 6 masnim kiselinama, vitamin A, komplex B, C.
Nisam radjala a zelim, a sa dr. strane i moj suprug ima zdr. problema (ima ulcerozni kolitis i pije tablete koje dovode do privremenog steriliteta, ) tako da u skorije vreme necemo moci da radimo na zacecu.

Inace radila sam mikoplazmu, ureaplazmu, test na hlamidiju i rezultati su
negativni.

Moje pitanje je: kako jedan dr. moze da kaze da imam PCOS a drugi ne, ili je to neka nesaglasnost izmedju kriterijuma koje uzimaju za postavljanje dg.?
Znacio bi mi svaki savet, komentar,misljenje...
Suprug nije radio analize, zbog lekova koje pije.
Sta nam je ciniti? Ako nesto nisam napisala-pitajte.
Unapred puno hvala!!!
Veliki pozdrav


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pon Okt 01, 2007 8:26 pm 
OffLine
Stalni član
Stalni  član

Pridružio se: Ned Okt 08, 2006 5:11 pm
Postovi: 55
Postovani,

Evo mog slucaja:
Imam 27 god.Visoka 163cm,teska oko 50kg. Nikada nisam bila gojazna,a tezina mi je varirala najvise 1-2kg
Prvu mensstruaciju dobila sa 13 god i mogu reci da su uvek bile uredne.
Dobijala sam na 28 dana, i sada je tako. Menstruacije su
bolne,sa nadimanjima,grcevima. Davno(pre 4-5god) sam dobila diklofenak da pijem. Ali bolovi su bili sve nesnosniji, toliko su bolne da mogu pasti u nesvest od bolova.
U ovom ciklusu mi radjen uzv. male karlice:
7.dana :uterus u AVF-u 78.7x31.5x50,endometrijum 4mm
desni ovariju 22.7x12.5 mm ,
levi ovarijum 27x17.6 mm

A nakon 10 dana, radjen mi je transvaginalni uzv. i evo rezultata :
desni ovariju 15 mm ,
levi ovarijum 16 mm
uz dg. policisticni.
U pitanju u 2 razlicita ginekologa.( prvi je dao uput za ispitivanje hormona a dr. kaze da on mora da pogleda jajnike da bi video sta od hormona bi trebalo da se uradi.)
Hormone nisam radila.A sad cu uraditi progesteron 4.10 ; 8.10; 12.10, a poslednji put sam dobila 15.09.2007.

Imam masnu kozu. A pojavile su mi se akne po licu ali samo sa obe strane od brade. Akne sam pokusala da lecim raznim kremama i odlascima kod kozmeticarke ali poboljsanja nije bilo. Na bradi i nausnicama imam umereno malja kao i oko areola, i izmedju grudi, na licu sa strane ispod uha-potez ka bradi.
Dr-ginekolog resi da mi da kontrac.pilule ali prvo da uradim lab. nalaz krvi i rezultati su uglavnom ok osim da je gvozdje(vrednost 33), ukupni bilirubin(19) i holesterol(5.4) u visku.
Nakon 4 nedelje ponovila sam analizu krvne slike i evo rezultata :
Fe- 37.5 (ref. 7-2
Holesterol 5.11 (ref.<5.2)
ukupni bilirubin 18.5 (r.<17)
bilirubin-direktan 3.0
Znaci Fe je otislo jos gore, a smanjile su se vrednosti holesterola i bilirubina.
A evo i rezultata za
AST- 16 (ref.< 37)
ALT -11(ref.<41)
Laktat dehidrogenaza 318 (r. 220-460)
Feritin 32.3 (r. 10-120)
Se 10
Hemoglobin 146
Er 4.9
Leukociti 7.1
Trombociti 236
Hematokrit 0.41
MCV 84
Glikemija 4,3mmol/L
Trigliceridi 0,82mmol/L

S obzirom na to da ne postoje nikakvi uocljivi simptomi i da se osecam sasvim normalno, znaci bez ijedne naznake da nesto nije u redu, da li ovaj visak Fe moze imati veze sa jetrom i hormonima?
Kazite mi da li to ukazuje na hormonski disbalans ili je jetra u pitanju. Nisam pusac, ne konzumiram alkohol, retko
jedem masnu hranu.... Unosim i neke perle sa omega 3 i 6 masnim kiselinama, vitamin A, komplex B, C.
Nisam radjala a zelim, a sa dr. strane i moj suprug ima zdr. problema (ima ulcerozni kolitis i pije tablete koje dovode do privremenog steriliteta, ) tako da u skorije vreme necemo moci da radimo na zacecu.

Inace radila sam mikoplazmu, ureaplazmu, test na hlamidiju i rezultati su
negativni.

Moje pitanje je: kako jedan dr. moze da kaze da imam PCOS a drugi ne, ili je to neka nesaglasnost izmedju kriterijuma koje uzimaju za postavljanje dg.?
Znacio bi mi svaki savet, komentar,misljenje...
Suprug nije radio analize, zbog lekova koje pije.
Sta nam je ciniti? Ako nesto nisam napisala-pitajte.
Unapred puno hvala!!!
Veliki pozdrav


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pon Okt 01, 2007 8:28 pm 
OffLine
Stalni član
Stalni  član

Pridružio se: Ned Okt 08, 2006 5:11 pm
Postovi: 55
Samo jos da dodam da sam uradila i EHO dojki i dijagnoza je sledeca:
Displazio fibromikrocistika .


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: PCOS
PostPoslato: Sre Okt 03, 2007 2:55 pm 
OffLine
Novi član
Novi član

Pridružio se: Sre Okt 03, 2007 2:05 pm
Postovi: 2
Lokacija: banja luka
imam 27. godina. normalne sam tezine i gradje, bavim se sportom cijeli zivot. nisam nikad imala nekih zdravstvenih problema. menstruacije su mi uredne i nisu bolne. papa nalaz mi je uredan i tako to. ono sto mene brine je izrazena maljavost na grudima i malcice na licu. da li to znaci da imam PCOS?

Kako mogu rijesiti ovaj problem?


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Okt 03, 2007 8:30 pm 
OffLine
Stalni član
Stalni  član

Pridružio se: Ned Okt 08, 2006 5:11 pm
Postovi: 55
Sta se desava?
Gde je strucnjak OBGYN da mi odgovori na pitanje?!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pet Okt 05, 2007 7:28 pm 
OffLine
Stalni član
Stalni  član

Pridružio se: Ned Okt 08, 2006 5:11 pm
Postovi: 55
nijenina je napisao:
MISLIM DA SE KOD NAS CESTO OLAKO DAJE DIJAGNOZA PCOS.

meni su npr. dali tu dijagnozu u Beomedici. ispostavilo se da se ta dijagnoza ne moze postaviti vaginalnim uzv za vreme ovulacije, vec kad se ubaci mala kamerica kroz pupak zene-da li je to histerskopija ili laparaskopija ne znam.

srecom nisam poslusala lekara, i nisam uzela neku terapiju koju je hteo da mi propise.


E,pa i meni su postavili dg PCOS vaginalnim uzv za vreme ovulacije, a ja nisam znala za taj podatak da nije u potpunosti validan.
A ja se sva istraumirala.
Pre 10 dana od tog vaginalnog uzv., dr na obicnom uzv nije govorila o PCOS....
Kome verovati?!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Čet Dec 13, 2007 2:20 pm 
OffLine
Novi član
Novi član

Pridružio se: Pon Jan 29, 2007 7:20 pm
Postovi: 11
Upomoc!

Savetovana mi je laparaskopija sa ovarijalnom dijatermijom!

Ali...
Prva menstruacija mi je bila u 14. god. i od tad imama neredovne menstruacije. Nekada su pauze bile i po godinu dana, a nekada sam imala i po 2-3 zaredom. Konstatovan sindrom policisticnih jajnika.
Lecena sam raznoraznim antibeby pilulama (Cikloprogenova, Dian35...) gde sam dobijala ciklus samo dok imam terapiju, a kad prestanem ona izostane. Pokusali smo i sa Klomifenom i nista. Nikad nisam ostala u drugom stanju.

U avgustu mi je odradjena vantelesna sa ubacenim blastocistama, gde se jedna primila, ali sam u 10 nedelji 5 dan izgubila bebu iz ne znam kog razloga. Srce je prestalo da radi.
Doktor mi savetuje laparaskopija sa ovarijalnom dijatermijom!
Sta da radim? Koje su sve metode laparaskopije koje bi mogle da pomognu? (kad me vec "buse" da mi odrade nesto sto mi moze pomoci)
Pominju se nekoliko metoda, cak sam procitala da nesto zauvek moze da otkloni moj problem (hirurški uklanjanjem režnja jajnika tzv. klinasta resekcija ili uspešnije tzv. punkcijom (bockanjem) jajnika tokom laparaskopije) Da li je to stvarno tako?


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Polocisticni jajnici-PCO
PostPoslato: Pet Dec 14, 2007 11:08 am 
OffLine
Stalni član
Stalni  član

Pridružio se: Čet Sep 02, 2004 11:21 pm
Postovi: 50
Zdravo..
Moj slucaj je jako slican tvom,
u 14.godini menstruacija, neredovan ciklus, policisticni jajnici...radila sam laparoskopiju,HSG,ASA itd. Laporaskopijom mi je utvdjeno da je sve OK osim jajnika koji imaju malo vise zadebljanu kapsulu, sto je normalno kod neredovnih ciklusa odnosno anovulacije. Jajnici su vraceni u nornalu posle tri meseca primanja antibebi pilula LOGEST. Posle toga sam imala dve za redom ovulacije, naravno uz pomoc dodatnih hormona (klomifen)
Vezao za punkciju jajnika...
meni su savetovali da to ne radim jer je to metod koji je prevazidjen i da ,u koliko ne ostanes trudna tada, moze da ti napravi problem za kasnije.Objasnjeno mi je ovako..
Oni ti secnu jajnik i tada traba da izadje folikul,sto znaci da mozes da ostanes trudna. Ako ne,sledecom menstruacijom na tom mestu gde je secnuto bice tanka opnica (kao kad se iseces , pa ti rana polako zarasta)pa opet moze da dodje do pucanja,sto je ok.Ali kad to zaraste napravice se deblja opna,kao oziljak.Tesko da ce posle toga moci folikul da se oslobodi iz te na taj nacin zadebljale kapsule.
Dve godine intenzivno radim na tom problemuu,kod suprugajesve ok.
Ako te jos nesto interesuje slobodno pitaj....
:wink:


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Ned Dec 16, 2007 9:34 pm 
OffLine
Novi član
Novi član

Pridružio se: Pon Jan 29, 2007 7:20 pm
Postovi: 11
Skoro da imamo istu pricu. Nemam pojma sta da radim. Totalno sam sludjena.

Meni ni jedne antibebi pilule nisu pomogle. Kad ih pijem sve je tacno ko satic, ali posle je opet sve po starom, cak mi se cini od svih tih terapija ( i godina uzimanja istih) jos i gore. kao da mi se jajnici navikli na terapije i da bez njih nece ni da mrdnu


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pon Dec 17, 2007 4:52 pm 
OffLine
Stalni član
Stalni  član

Pridružio se: Čet Sep 02, 2004 11:21 pm
Postovi: 50
Caos,
Znas sta nas ti je slucaj takav,za sada,jajnici i ostalo bez ikakve stimulacije ne funkcionise.To je promenljivo,cas moze da se preokrene i dasve funkcionise.
Policisticni jajnici, to je sindrom a ne bolest.Koliko kod koga traje to se ne zna.
Antibebi pilule ti samo spremaju matericu, jajnike itd. za neku stimulaciju. sve vracaju u neku normalu, a ne uredjuju ciklus i ostalo.
Zato se pilule piji 3-6 meseci pre neke stimulacije.
Ako si gojazna, podhitno da smrsas.salo jako lose utice na nase jajnikle.Fizicka aktivnost obavezna..
koliko imas godina...
prijavi se na vantelesnu....
SAMO DA ZNAS VELIKI BROJ ZENA SA PCO SU OSTALE TRUDNE...I TO VISE PUTA
I MI CEMO..
:wink:


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Ned Dec 23, 2007 11:00 pm 
OffLine
Novi član
Novi član

Pridružio se: Pon Jan 29, 2007 7:20 pm
Postovi: 11
Iskreno se nadam.
Ja sam isla na vantelesnu, koja mi je uraqdjena u junu ove godine i uspela je, ali sam ja izgubila bebu u 11 nedelji 5 dan, a da ne znam sto.
Ali ova sad... uopste mi se ne ide, a ovamo hocu dete - poludeh zbog toga.
A sto se tezine tice. Ja sam se sad ugojila i to dosta, ali ja sam imala taj problem i sa 55kg i nikakao nisam mogla da ostanem trudna. Sad posle svih godina... (sa muzem sam 13god i kod njega je sve ok), ne znam sta cu


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pet Jan 04, 2008 6:30 pm 
OffLine
Novi član
Novi član

Pridružio se: Pet Sep 21, 2007 2:49 pm
Postovi: 20
Koliko u proseku puta godisnje dobijate? Da li je ista tezina problema ako neko ima ciklus 2-3 puta godisnje ili 10 puta? Da li neko moze da kaze kakva su mu iskustva sa diane 35, da li utice na raspolozenje i da li moze da osposobi jajnike da funkcionisu sami kako treba i kad se prestane sa terapijom?


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pet Jan 04, 2008 8:30 pm 
OffLine
Stalni član
Stalni član

Pridružio se: Sre Mar 14, 2007 8:46 pm
Postovi: 1001
Najnovije istrazivanje drustva americkih ginekologa je da je optimalan broj menstruacija godisnje - cetiri.

Zvuci iznenadjujuce, ali u stvari ima jako mnogo smisla. Nije prirodno da zene u proseku imaju po nekoliko stotina ovulacija u svom veku - zena koja ne koristi kontracepciju bi ih imala samo 40-50, jer bi bila stalno trudna, dojila, ili imala pobacaje.

Dakle, ono da je najprirodnije kondom kao kontracepcija, u stvari nije tacno, jer ovim "normalnim" i "prirodnim" tempom od 1-2 deteta po zeni jajnici ulaze u hiperprodukciju. Zato se preporucuju hormonski tretmani niske doze koji bi to doveli na 4 menstruacije godisnje.

Ja sam pre godinu dana, otprilike kada je izaslo to istrazivanje, pocela da koristim Nuva ring. To je mali plasticni prsten koji se stavi u vaginu i ostane po tri nedelje. Ja ih spojim tri za redom, izvadim, i te nedelje dobijem 2-3 dana, skoro neprimetno. To je zato sto prsten ispusta jako nisku ali konstantu dozu hormona direktno u matericu (ne opterecuje jetru) i sprecava nepotrebno zadebljavanje endometrijuma i ovulaciju. Time stiti od raka jajnika (smanjuje sanse 50% posle 5 godina upotrebe).

Znaci, ne treba se plasiti hormona, jer vec sama cinjenica da radjamo po jedno-dvoje dece je neprirodna i moramo da pomognemo telu da se prilagodi...


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: PCOS i metformin
PostPoslato: Sre Jan 09, 2008 12:45 am 
OffLine
Novi član
Novi član

Pridružio se: Sre Jan 09, 2008 12:12 am
Postovi: 11
Od 2002. se lecim od steriliteta, tek mi je prosle godine pronadjen hormonski poremecaj i PCOS. Pre 1,5 godinu SHBG mi je bio iznad normale (154 - dok je gornja granica 115 - 3. dan ciklusa).

2007. sam dva puta radila hormonske analize, ali ne i svih hormona.

I analiza, prolece 2007.:

FSH 14.2
LH 14.9
PROLAKTIN 15.5
ESTRADIOL 35.4

II analiza, jesen 2007.

FSH 8,2
LH 17,1
PROLACTIN 369
ESTRADIOL 178

Zbog neravnoteze FSH i LH i posle rada histeroskopije i transvaginalne laparoskopije dijagnoza je PCOS, nedostatak ovulacije. Terapija do daljnjeg siofor (metformin) 500mg 2x1. Nakon tri meseca, ukoliko ne budem imala cistu ili ne bude doslo do trudnoce radice se inseminacija, a nakon toga vantelesna.

Visina 174cm, 65 kg, nisam maljava,menstruacija na svakih 26-28 dana, imam 32 godine. Dijagnoza posle svih intervencija je da je fizicki sve ok ( jedino "oba jajnika uredne velicine, slobodni, bez znakova skorih ovulacija")
Danasnja analiza:(vec 2 meseca pijem sifor)
FSH 11.93
LH 20.6
Kod supruga sve u redu.
Koje su sanse da se metforminom i regulacijom ishrane (izbaciti slatko) dodje do zaceca?


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Čet Jan 10, 2008 3:13 am 
OffLine
Aktivan član
Aktivan član

Pridružio se: Pet Mar 02, 2007 4:16 am
Postovi: 695
Lokacija: Beograd
wsavic, jeste da kod tebe postoji inverzija fsh i lh, ali (nisi napisala referentne vrednosti labaratorije) vrednosti fsh su ti dosta visoke da bi bio rec o PCOS. Tvoje vrednosti pre ukazuju na smanjenje rezerve jajnih celija nego na policisticne jajnike (tada bi ti fsh bio mnogo manji uz vec postojecu inverziju). Uradi dodatno inhibin B i antimullerian hormon. Kod PCOS vrednosti antimullerian hormona su visoke (preko 5), a kod smanjene rezerve su niske. Tim dodatnim analizama dobices jasniji uvid u stanje rezerve.
Moj fsh se krece u rasponu od 7 do 15 i postavljena mi je dijagnoza pocetne insuficijencije jajnika.

Koji lekar te vodi?


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 53 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4  Sledeća


Sva vremena su u UTC + 2 sata


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 53 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: