E ja sam dva i po meseca bio bez interneta, pa se tek sad javljam!
Hvala Maschine, znači mi tvoje objašnjenje, posebno u vezi nivoa remisije. Drago mi je da konačno znam svoj nalaz. A u pravu si za 5 ASA čepiće, upravo si me podsetio da mi je moja dr. gastroenterolog još u septembru njih preporučila!!!
Nego, u toku zime sam pokušavao da zakažem pregled kod nutricioniste u Intertimu, ali je bila ona frka u vezi zabrane lekarima da rade i privatno i u državnim bolnicama, pa se njihov nutricionista premišljao, premišljao... I pored sve dobre volje ja ne odoh na pregled, ali su mi iz Intertima poslali tekst o ishrani obolelih od upalnih bolesti creva. Pošto tamo rade lekari sa VMA pretpostavljam da je taj tekst zvanični jelovnik pacijenata.
VMA DIJETA KOD ULCEROZNOG KOLITISA I KRONOVE BOLESTI
Ishrana treba da bude bogata belančevinama, vitaminima i mineralima, a siromašna mastima.
Hranu kuvati, dinstati i spremati na roštilju (električnom). Ne treba pržiti i pohovati, ne jesti konzervirane namirnice (mada je bolje jesti konzervirano nego zaleđeno), masne prerađevine, suhomesnate proizvode i jake začine, kao što su ren, biber, paprika (ljuta), luk i sirće..
Obroci treba da su manji a češći.
Zabranjuje se upotreba alkohola, crne kafe i cigara.
Izbegavati veća fizička naprezanja i stresne situacije.
Zbog individualne osetljivosti, neophodno je da bolesnik sam testira podnošljivost pojedinih namirnica.
Dnevni obrok treba da sadrži sledeće vrste namirnica:
1. Mleko – u akutnoj fazi bolesti izostaviti mleko i mlečne proizvode, a zatim postepeno uvoditi nemasni mladi sir, kiselo mleko, jogurt, a sveže mleko vrlo oprezno.
2. Jaja – kuvana, rovita i u raznim jelima. Nije dozvoljeno prženo.
3. Meso – mršavo juneće, pileće (bez kožice) i sveža riba.
4. Povrće – krompir u svim oblicima (samo ne pržen), kuvana ili dinstana šargarepa, spanać, blitva, cvet karfiola, cvekla, paradajz dobro sazreo i oljušten, grašak pasirani (izbaciti ljuske)
5. Voće – u akutnoj fazi isključivo termički obrađeno (kompot, pire ili pečeno), a zatim, u zavisnosti od faze oporavka, uvoditi sveže voće – strugane jabuke, dobro sazrele banane i sveže ceđene voćne sokove, ali ih ne uzimati na prazan stomak.
6. Testa i pirinač – pogodna su krompir testa, špageti, makaroni i slično. Nisu dozvoljena pržena kisela testa.
7. Hleb – najbolje je jesti tost ili hleb pečen dan ranije.
8. Masnoće – koristiti ulje, ali se ne sme zagrevati bez vode.
NAPOMENA:
Tekstovi u zagradama, osim zadnje, su moje napomene, nema ih u originalnom tekstu.
_________________ - Volja i akcija, to je jedini život -
Jovan Dučić
|