Prijava na doktor.rs mailing listu
Pratite nas redovno putem newslettera.

Sva vremena su u UTC + 2 sata




Započni novu temu Odgovori na temu  [ 3 Posta ] 
Autoru Poruka
 Tema posta: Povisene transaminaze i bilirubin?
PostPoslato: Sre Mar 19, 2008 4:22 pm 
OffLine
Novi član
Novi član

Pridružio se: Uto Feb 12, 2008 11:47 pm
Postovi: 7
Analizom krvi otkrivene su mi povisene vrednosti bilirubina i jetrenih transaminaza. Prva analiza krvi i urina radjena je u privatnoj labaratoriji da bi posle dobio uput za ikliniku za infektivne bolesti gde lekar ponovio analize i na osnovu rezultata odredio da RADIM ANALIZE NA SVAKIH NEDELJU DANA gde bi se ispitivale vrednosti bilirubina, AST i ALT-a.. Evo kako to izgleda :


Alkalna fosfataza : 71,60 ( 40 - 130 )
AST [SGOT] : 35,22 ( do 35 )
ALT [SGPT] : 53,77 ( do 45 )
gama - GT (GLUPA) : 18,97 ( do 55 )
LDH- (P-L) : 206,21 ( do 450 )
Kisela fosfataza uk. : 2,91 ( do 6,50 )
Glukoza : 5.43 ( 3,6 - 6,1 )
[b]Ukupni bilirubin
: 28,46 ( 3,4 - 18,8 )
Direktni bilirubin : 8,07 ( do 4,3 )
CRP, C-reak.protein : 0,70 ( do 6,0 )

Holesterol (PAP) : 4,87 ( pozeljno ispod 5,2 )
HDL : 1,57 ( pozeljno vise od 1,45 )
LDL : 2,83 (pozeljno ispod 3,4 )
non HDL : 3,30 ( pozeljno ispod 3,40 )
Trigliceridi : 0,92 ( pozeljno ispod 1,69 )
Faktor rizika-kardio : 3,10 ( do 4,50 )
Atero faktor : 1,80 ( do 3,00)

urin:

Izgled : bistar
Boja : zuta
pH : 5 ( 4,5 - 7,5 )
Specificna tezina : 1030 ( 1015 - 1030 )
Proteini : negativni
Glukoza : negativna
Askorbinska kiselina : negativna
Ketonska tela : negativna
Bilirubin : negativan
Hemoglobin : negativan
Urobilinogen : negativan
Nitriti : negativni

Leukociti : 1 - 4
Eritrociti svezi : nema
Eritrociti bledi : nema
Epitelne celije okr. : nema
Epitelne celije pl.: 2 - 4
Cilindi : nema
Soli : nema
Kristali : nema
Bakterije : retke
Gljivice : nema
Sluz : malo
Trihomonas : nema
----
II analiza :

Bilirubin ukupan : 15,0 (do 17,5)
Bilirubin direktan : 3,1 (do 5,0)
Ukupni proteini: 76 (62 - 81)
Albumin: 46 (od 34 do 55)

Gvozdje: 8,9 (11 - 30)
TIBC: 52,4 (44,8 - 75,1)
AST: 27 (do 37)
ALT: 54 (do 41)
Alkalna fosfataza: 81 (40 - 120)
GGT: 15 (do 55)
Laktat dehidrogenaza: 256 (220 - 460)
Kreatin kinaza: 87 (do 200)

Fibrinogen: 2,6 (1,8 - 3,5)

Wbc: 7,3 (3,4 - 9,7)
Ly: 42,4 (20,5 - 46)
Mo: 5,5 (1,7 - 12)
Gr: 52,1 (42 - 77,8)
Ly#: 3,1 (1,2 - 3,4)
Mo#: 0,4 (0,1 - 0,8)
Gr#: 3,8 (1,4 - 6,5)
RBC: 4,6 (3,86 - 5,72)
Hgb: 146 (119 - 175)
Hct: .400 (.356 - .530)
MCV: 86,8 (83 - 97,2)
MCH: 31,8 (27,4 - 33,9)
MCHC: 366 (320 - 345)
RDW: 12,2 (11,6 - 14,0)
Plt: 170 (158 - 424)
Mpv: 8,4 (6,8 - 10,4)
Pct: .142 (0,190 - 0,360)
PDW: 16,7 (15,5 - 17,1)

CRP : 9 (do 10)

HBs-Ag negativan
Anti-HCV ukupni negativan

ELEKTROFOREZA PROTEINA:

Albumin: 64,9 (55,8 - 66,1) Conc. : 49,3 (40,2 - 47,6)
Alpha1: 2,9 (2,9 - 4,9) Conc. : 2,2 (2,1 - 3,5)
Alpha2: 6,9 (7,1 - 11,8) Conc. : 5,2 (5,1 - 8,5)
Beta1: 4,6 (4,7 - 7,2) Conc. : 3,5 (3,4 - 5,2)
Beta2: 3,6 (3,2 - 6,5) Conc. : 2,7 (2,3 - 4,7)
Gamma: 17,1 (11,1 - 18,8) Conc. 13,0 (8,0 - 13,5)

A/G : 1,85 Uk. proteini: 76
---------
III analiza :

Bilirubin- ukupni: 12,2 (do 17,5)
Bilirubin- direktni: 2,5 (do 5,0)

AST: 33 (do 37)
ALT: 62 (do 41)
---------
IV analiza:

Bilirubin- ukupni: 25,2 (do 17,5)
Bilirubin- direktni: 3,7 (do 5,0)

AST: 42 (do 37)
ALT: 77 (do 41)

Da li bi mogao neko da mi da svoje misljenje o svemu ovome, hvala unapred.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Mar 19, 2008 7:24 pm 
OffLine
Aktivan član
Aktivan član

Pridružio se: Uto Jun 26, 2007 12:12 pm
Postovi: 424
One prve su ti bile vrlo blago uvecane i ne mozes ih zanemariti. Meni je recimo bilirubin stalno uvecan jer imam urodjenu hiperbilirubinemiju. Tako neki imaju i transaminaze. Ali moze biti i ozbiljnije. Posto ti je AST uvek nizi od ALT a g-GT normalan mogu sa velikom sigornoscu da kazem (cak i da nisis radio hepatitise B i C, koji su neg) da je u pitanju zamascena jetra (mini steatohepatitis). Neophodna je ultra-zvuk abdomena i ako je jetra svetlija onda je to to. Izbacite duzi period alkohol, gazirano, slatko, masno, kasno jelo...mada ti je drugi CRP 9 a granica je max do 7 iako pise da je do 10. Dakle, rezim ishrane po preporuci i posle 3 meseca ponovno vadjenje a pre toga UZ


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sub Apr 12, 2008 2:07 pm 
OffLine
Novi član
Novi član

Pridružio se: Uto Feb 12, 2008 11:47 pm
Postovi: 7
Hvala na odgovoru!


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 3 Posta ] 

Izdvajamo za vas:



Sva vremena su u UTC + 2 sata


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 18 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: