Prijava na doktor.rs mailing listu
Pratite nas redovno putem newslettera.

Sva vremena su u UTC + 2 sata




Započni novu temu Odgovori na temu  [ 17 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: povecane transaminaze
PostPoslato: Pet Okt 19, 2007 6:22 pm 
OffLine
Novi član
Novi član

Pridružio se: Pet Okt 19, 2007 5:32 pm
Postovi: 6
:( sve je pocelo toga dana...kada sam se bocnula na iglu...naravno na iglu kojom sam pre toga ukljucivala infuziju....sledi muka..gadjenje..vrtoglavica..pad koncentracije itd......prolazi vreme...krece bol ispod rebarnog luka...ja vec pomislim to je to...Hepatitis.. :o ....odem kod Dr...uradim lab....GOT 94..GPT 150....holesterol 5.67...LDL-holesterol 3.7...naravno UZ abdomena - nalaz uredan....odlazim na Inf.kliniku...tamo mi naravno urade sve analize i od proslog petka...prezivljavam haos.. :o ..cekajuci rezultate...sve govori to je to....kad ono nije.. :D :D ..nemam virus.. nemam sidu 8) ..a transaminaze stoje isto. :-? ...i anti-HBs +...naravno ja i dalje imam bol ispod desnog reb.luka...koji se siri prema lopatici...Dr... mi je rekla da uradim T3..T4...TSH....ponovo biohemiju...pa na kontrolu uz rezultate :o ...p.s..imam i "koksaki" virus....molim vas za misljenje...hvala...


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: povecane transaminaze
PostPoslato: Pet Okt 19, 2007 7:43 pm 
OffLine
Stalni član
Stalni član

Pridružio se: Čet Jan 26, 2006 11:57 pm
Postovi: 3256
Lokacija: Beograd
MMilena je napisao:
:( sve je pocelo toga dana...kada sam se bocnula na iglu...naravno na iglu kojom sam pre toga ukljucivala infuziju....sledi muka..gadjenje..vrtoglavica..pad koncentracije itd......prolazi vreme...krece bol ispod rebarnog luka...ja vec pomislim to je to...Hepatitis.. :o ....odem kod Dr...uradim lab....GOT 94..GPT 150....holesterol 5.67...LDL-holesterol 3.7...naravno UZ abdomena - nalaz uredan....odlazim na Inf.kliniku...tamo mi naravno urade sve analize i od proslog petka...prezivljavam haos.. :o ..cekajuci rezultate...sve govori to je to....kad ono nije.. :D :D ..nemam virus.. nemam sidu 8) ..a transaminaze stoje isto. :-? ..i anti-HBs +...naravno ja i dalje imam bol ispod desnog reb.luka...koji se siri prema lopatici...Dr... mi je rekla da uradim T3..T4...TSH....ponovo biohemiju...pa na kontrolu uz rezultate :o ...p.s..imam i "koksaki" virus....molim vas za misljenje...hvala...


Cek, nemas HIV, a hepatitis B i C?!?! Jel si radila te analize?? Ako nisi, odradi ih.

Pozz, majja :wink:


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Ned Okt 21, 2007 2:07 am 
OffLine
Novi član
Novi član

Pridružio se: Pet Okt 19, 2007 5:32 pm
Postovi: 6
..nismo se razumeli..mislim ja sma kriva...nemam ni hepatitis...ni A ....ni B ni C.. :)


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Ned Okt 21, 2007 2:30 am 
OffLine
Stalni član
Stalni član

Pridružio se: Čet Jan 26, 2006 11:57 pm
Postovi: 3256
Lokacija: Beograd
MMilena je napisao:
..nismo se razumeli..mislim ja sma kriva...nemam ni hepatitis...ni A ....ni B ni C.. :)


:lol: Zezas, zezas!!! :lol:

A koliko je vremena proslo od uboda do testiranja na viruse?!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Ned Okt 21, 2007 4:50 pm 
OffLine
Novi član
Novi član

Pridružio se: Pet Okt 19, 2007 5:32 pm
Postovi: 6
mesec dana,malo vise :o


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Ned Okt 21, 2007 5:14 pm 
OffLine
Stalni član
Stalni član

Pridružio se: Čet Jan 26, 2006 11:57 pm
Postovi: 3256
Lokacija: Beograd
Ne znam sta da ti kazem.......period inkubacije moze malo i da potraje. Jedino (ako si bas nestrpljiva) mozes da uradis PCR test koji detektuje virus i nakon samo 15 dana od zaraze....... :roll: Ali on je skluplji i ne verujem da ces moci da ga uradis besplatno. Ne znam. Pokusaj.

A jle jedes masnu hranu? Gazirana pica? Alkohol? Da li si uzimala neke antibiotike skoro? I od toga hoce da budu povisene transaminaze! :wink:

Sta god da je, nemoj da se sekiras, jer time moze samo jos vise da te "boli" jetra.

Pozz, majja :wink:


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Ned Okt 21, 2007 6:09 pm 
OffLine
Novi član
Novi član

Pridružio se: Pet Okt 19, 2007 5:32 pm
Postovi: 6
majja je napisao:
A jle jedes masnu hranu? Gazirana pica? Alkohol? Da li si uzimala neke antibiotike skoro? I od toga hoce da budu povisene transaminaze! :wink:


...klopam sve....gazirano ne preterano..ali masno/slatko/slano... :lol: :lol: ...jos sam nabacila 10 - 12 kg u poslednjih godinu dana.....sta znam moguce je..kaze i doktorka da je stitna zlezda...Slika


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Ned Okt 21, 2007 6:13 pm 
OffLine
Stalni član
Stalni član

Pridružio se: Čet Jan 26, 2006 11:57 pm
Postovi: 3256
Lokacija: Beograd
Vrlo je moguce da je to tebi bilo tako i pre tog uboda, ali verovatno nisi kontrolisala krv pa nisi ni znala!!


Na podforumu nutricionizam sam ja pisala o ishrani i nacinu za snizavanje transaminaza (doduse kod pacijenta sa hepatitisom C, ali to vazi za sve) na temi "Zdrava hrana BINGO"!! Pa ako zelis da pokusas da ih snizis tako......navali!! :lol:

Ali svakako ponovi analize za jedno 3-6 meseci i pazi sta klopas!! :wink:


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pon Okt 22, 2007 9:14 am 
OffLine
Stalni član
Stalni  član

Pridružio se: Sre Sep 26, 2007 10:50 am
Postovi: 65
majja je napisao:
Vrlo je moguce da je to tebi bilo tako i pre tog uboda, ali verovatno nisi kontrolisala krv pa nisi ni znala!!


Na podforumu nutricionizam sam ja pisala o ishrani i nacinu za snizavanje transaminaza (doduse kod pacijenta sa hepatitisom C, ali to vazi za sve) na temi "Zdrava hrana BINGO"!! Pa ako zelis da pokusas da ih snizis tako......navali!! :lol:

Ali svakako ponovi analize za jedno 3-6 meseci i pazi sta klopas!! :wink:

Pozdrav svima, malo nize imate moj post sa masnom jetrom-iskustva, pretpostavljam da je to slučaj i u ovom postu.
hteo bih da skrenem paznju samo na temu surutke, za koju majja kaze da je diskutabilna. ja je pijem od januara i do maja mi se stabilizovale transaminaze i UZ jetre. Od tada povremeno malo porastu u zavisnosti od toga sta jedem prethodnih dana i da li sam npr bolestan.
Nadji koziju surutku na pijaci i slobodno je pij, ali pravi pauze. 2 meseca uzimaj a onda pauza mesec dana. I kombuhu pij u istom rezimu (problem šećer). Nadji tabelte articoke, uzimaj sojin lecitin dve kasike pre spavanja, i kupi essentiale forte (3x2 dnevno), koji je super. Sto se tice mleka i jogurta, ne znam sta da ti kazem. Pozdrav


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Okt 24, 2007 4:26 am 
OffLine
Aktivan član
Aktivan član

Pridružio se: Ned Sep 23, 2007 12:20 am
Postovi: 576
Lokacija: Beograd, Srbija
Moguce da imas masnu jetru. Posebno sto kazes da si se naglo ugojila!
Holesterol ti je u granici normale, a sta je sa trigliceridima? Da li si njih proveravala?

Medjutim meni nije jasno to sto kazes "bocnula se infuzijom" Na sta konkretno tu mislis? Primala si u bolnici infuziju? I? Kako si sama sebe "bocnula" onda?

Period inkubacije kod Hepatitisa B i C moze da iznosi i do 6 meseci.

Uglavnom nalazi su ti Anti HBs pozitivna? To znaci da si uspesno prebolela Heaptitis B i da je telo steklo dugorocni imunitet! :) Verovatno si u rekovalescentnoj fazi pa zato i dalje imas te tegobe, plus masna jetra. Trebala bi obavezno na dijetu bez masnih stvari...
Da li su ti doktori to rekli?! Za Hepatitis B? Prosto neverovatno ako nisu.
Da li si HBsAG pozitivna ili negativna?

Koksaki virus, hm... mirovanje i neka alt. terapija ako je moguce. Od kada ga imas?


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pon Okt 29, 2007 1:41 pm 
OffLine
Novi član
Novi član

Pridružio se: Pet Okt 19, 2007 5:32 pm
Postovi: 6
@viktor_viktor

hvala pogledacu tvoj post o masnoj jetri....

@Jesen stize dunjo moja

..trigliceridi.... su oket....holesterol je 5, 67...HDL - holesterol je 1, 6..malo iznad normalnih vrednosti...LDL holesterol je 3, 7..prelazi referentne vrednoti..a to da sam se "bocnula se infuzijom"...radim kao med. sestra...dala sam infuziju..i kada sam stavljala poklopac na iglu..tada sam se "bocnula"...

..nalazi su mi Anti HBs pozitivna...
(HBs - Ag negativno; anti - HCV ukupni negativan i HIV negativan...GOT 49...GPT 137 - nalazi sa Infektivne klinike...pre Urgentnog centra..gde je doktorka kazala..da je mozda stitna zleza..nesto sa misicima... koksaki..)

...u medjuvremenu mi je bilo lose pa sam zavrsila na urgentnom centru...gde je nalaz UZ abdomena uredan...GOT je 32...a GPT 49....transaminaze su pale....ali zato bilirubin ..koji je do tada bio u redu...sada je bilirubin - ukupan 38,1....bilirubin - direktan 6, 1...tako da su me uputili na Internu ..radi detaljnog ispitivanja - biopsije jetre.....tolicko... :(


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Uto Okt 30, 2007 12:39 am 
OffLine
Aktivan član
Aktivan član

Pridružio se: Ned Sep 23, 2007 12:20 am
Postovi: 576
Lokacija: Beograd, Srbija
Da li si se vakcinisala protiv HBV, posto si medicinska sestra? Ako nisi, a kazes da si Anti HBs pozitivna to onda znaci da si prebolela HBV i da je telo steklo dugorocni imunitet.
Ako nisi bila zarazena, onda je od vakcine ako si se vakcinisala kao sto rekoh..

Zar i koksaki povecava transaminaze?!

Idi kod endokrinogola/interniste da te pregleda..

P.S. da li je prosao period inkubacije od trenutka uboda? Za hepatitise je do 180 dana period inkubacije...


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Ned Nov 18, 2007 5:36 pm 
OffLine
Novi član
Novi član

Pridružio se: Pet Okt 19, 2007 5:32 pm
Postovi: 6
@Jesen stize dunjo moja

..vakcinisana sam...u medjuvremenu sam lezala na Internoj A...10 dana...nemam hepatitis...uradjena mi je gastroskopija....cekam PH....jer mi je uradjena biopsija.....tokom gastroskopije....pijem omeprol 1x1...klometol p.p.....kao malo mi je bolje....pustili su me kuci...u medjuvremenu mi je stigao PH...sve je ok..sa Torlaka nalaz koksaki virusa....utvrdjeno prisustvo......ja i dalje imam iste simptome...malo ublazene...ujutru idem na kontrolu..to je to...... :wink:


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pet Mar 28, 2008 1:52 pm 
OffLine
Novi član
Novi član

Pridružio se: Pet Mar 28, 2008 1:26 pm
Postovi: 3
Zdravo svima!

Tek juče sam prvi put video ovaj forum, i mora da priznam da nisam ni znao da postoji! Na Guglu ga nikada nije izbacivao kao rezultat mojih pretraga u prvih 5... mislim da ne bi bilo loše da uradite malo optimizaciju sajta za pretraživanje, odnosno SEO... ;)

Elem, zašto sam ovde. Nisam hteo da otvaram novu temu, jer se radi o relativno sličnom problemu koji je naveden ovde. 31. januara mi je utvrđeno da imam Hepatatis A. Tačnije nije utvrđeno testovima onim, nego jednostavno na osnovu vrednosti bilirubina i transaminaza. Rečeno mi je kako da se lečim, ja sam to poštovao prve dve nedelje i rezultati su počeli da se popravljaju. Nakon toga sam se malo opustio što se tiče ishrane i mirovanja, i razultati su počeli da se pogoršavaju. Sve je kulminiralo 17. marta kada su mi analize bile dosta gore. Od tada do danas sam opet mirovao i strogo se pridržavao dijete. Juče sam radio rezultate i razočarao se kada sam video da su poboljšanja neznatna. Evo i rezultata (pokušao sam donjim crtama i boldovanjem da popravim preglednost):


________ AST_ ALT___ T BIL_ D BIL
min___ __ 5___ 5 _____ 3,4____ 0
max___ __ 34__ 42____ 20,5____ 8,6

31.јан __ 876__ 3354__ 177,1__ 103,9
14.феб __ 57__ 196____ 66,3__ 34,5
29.феб __ 96__ 106__ nema___ 11,8
17.мар __ 317__ 801____ 55____ 19,6
27.мар __ 257__ 701____ 56,8__ 19,1


To me je navelo da počnem da sumnjam u zvanično učenje o žutici koje naši doktori imaju. Naime, tu i tamo čujem da, prema najnovijim istraživanjima, u oporavku od žutice (ili žužua, kako joj ja tepam ;) ) dijeta i mirovanje ne igraju nikakvu ulogu, da je brzina oporavka individualna stvar, i da pogoršanje rezultata samo od sebe može da se dogodi. Ovo po mom mišljenju ima smisla jer sam poslednjih deset dana stvarno poštovao sve preporuke lekara, a rezultati su se neznatno popravili. I sada nemam pojma šta da mislim! S druge strane, od 14. februara do 17. marta se jesam malo više forsirao, kretao, manje vodio računa o ishrani i rezultati su se pogoršali, što ide u prilog klasičnoj teoriji!

Takođe, doktorka mi je rekla da, ako se na sledećoj kontrolo (za 2 nedelje) rezultati ne poprave dovoljno, da će da me pošalje na transfuziju krvi. Koliko sam ja skapirao, to je najbrži put do izlečenja. Da li dobro kapiram, i da li ovakav tretman ima neke negativne posledice???

Još jedno pitanje: videh na netu da postoji vakcina za Hep. A. Pa zašto nas nisu špricali time onda kada je nastupila epidemija (mislim na moj grad, već pogađate koji)???

Hvala Vam na vremenu! :D


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Ned Mar 30, 2008 6:21 pm 
OffLine
Aktivan član
Aktivan član

Pridružio se: Ned Sep 23, 2007 12:20 am
Postovi: 576
Lokacija: Beograd, Srbija
Hepatitis A? Hm...

3354 ALT... akutno nema sta! :o

Da li su ti radili testove na HBV i HCV? Prosto je cudno da dijagnozu donose bez Anti HAV testa... :roll:

To za transfuziju prvi put cujem, kada bi tako nesto bilo moguce pa i HIV i ostali virusi bi mogli tako da se prosto "isperu" iz tela sa novom nezarazenom krvlju. :roll:

_________________
Bye bye little lady


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 17 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća


Sva vremena su u UTC + 2 sata


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Google Adsense [Bot] i 13 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: