ROUZI: Pozdrav,ne znam da li si na mene tacno mislila,jer meni nisu preporucivali kuvano voce,vec SNEGULJICI.Ja sam i sama videla da mi kuvano voce strasno smeta,a sve sirovo pogotovo. Sneguljica je vrlo cesto pila LIMUN i jos uvek ima Candidu. Ja sam od nezasladjene limunade imale prolive i pretakanja u crevima. Na analizi PH stolice,moja stolica je kisela,kao kod Krona,a ne sme da bude.
Jogurt mi je uvek smetao,jer mleko sadrzi laktozu koja je disaharid,mlecni secer,a retko ko ko ima Krona ili UC,moze da podnese mlecne proizvode.Ja jogurt ne podnosim.Drugo: u svakom jogurtu ima dodatog secera,procitajte na tetrapaku i casama,takodje na sabackom Probiotiku.Trece: pitanje je da li te probiotske kulture meni odgovaraju.Meni,recimo LINEX,probiotik,uopste ne odgovara,od njega mi se pogorsa stanje.
Evo,sta sam nasla o laktozi:Vrste fermentacije laktoze Mlijeko je veoma pogodna sredina za razvoj različitih mikroorganizama. Različiti mikroorganizmi u mlijeku fermentišu laktozu stvarajući veoma različite proizvode kao rezultat metaboličkih procesa. Od svih metabolita za tehnologiju mlijeka bitne su mliječni, propionski, buterni i alkoholni metaboliti.
Prije fermentacije laktoza biva hidrolizovana pod dejstvom enzima b-D-galaktozidaze, a nastali proizvodi, glukoza i galaktoza, podliježu fermentativnoj transformaciji.
Mliječna fermentacija. Odigrava se pod dejstvom bakterija mliječne kiseline.Pored mliječne kiseline nastaju i različiti drugi proizvodi (CO2, H2, CH4, CH3COOH i dr.). Samo ako se fermentacija odvija pod djelovanjem selekcionisanih sojeva homofermentativnih bakterija mliječne kiseline pri optimalnim uslovima sredine reakcija je prilično kvantitativna jer se od laktoze stvori fermentacijom 85-98% mliječne kiseline.Mliječna fermentacija ima veliki značaj. Na njoj se zasniva proizvodnja kiselomliječnih proizvoda, kisele pavlake, “kiselih sireva” i dr. Mliječna fermentacija se odvija i za vrijeme zrijenja sireva (Carić, 1997).
Mliječna fermentacija može da bude i od ogromne štete ako se odvija nekontrolisano u mlijeku.
Ne znam kako vama ne smeta,ali meni smeta sve sto je kiselo i sto se fermentise.Svako voce se fermentise.O hlebu tek da ne govorimo.Tim beskvasnim hlebovima i raznim brasnima.Nacicu vam tekst onog Americkog dr. koji leci Candidu.On ne preporucuje nista od toga. Sama sam iskusila na sebi.Od tih hlebova koje sam pravila ,samo mi je previralo u crevima.
Drugo,meni su nasli ANTIGEN za CELIJAKIJU,tako da ja nista sem bezglutenskog brasna ne smem,iako nemam trenutno celijakiju,ali nosim taj gen.
KANDIDAM: Napisi nam koje lekove si pila i sta podrazumevas pod tim da si se izlecila? Da li sada apsolutno SVE jedes. I voce i slatkise i peciva,testa,sokove?
Od juce sam pocela ponovo,posle godinu i po dana da pijem Nistatin kapi.Bog nek mi je u pomoci! Od dugotrajne upotrebe Nistatina su mi se razmnozavale bakterije,peklo me je pozadi,a da ne govorim o "gorenju" zeluca i jetre.I juce mi je "goreo" zeludac.
Ja nemam zucnu kesu i to mnogo utice,tako da nista kiselo ne mogu da varim kako treba.
Kod nas je IKARE,osim tog bioritma problem verovatno i hormonski status i nedostatak enzima.Skoro sve zene ce ti reci,a i mnogi lekari,da mi kad dobijemo i pre toga,Candida nam se poveca,a negde na sredini ciklusa,kako ti kazes,kad je dobar bioritam,bolje nam je,nemamo problema tolikih. O tome je pricao taj americki dr. da je tu poremecaj estrogena i progesterona i ja sam sama uticala da mi urade strogen i nizak mi je,kao da sam zena od 45-55 god.Kao da am u menopauzi.A da ne pricam da imam pola stitne zlezde i da to sigurno utice na imuni sistem i Candidu.
A,daj Boze da ipak nije neki prikriveni KRON ? Kod mene su 2002 god. posumnjali da ga imam,kad su rentgenski videli pseudopolipe na terminalnom ileumu.Posle odredjenih lekova koji se daju i kod Krona (antibiotska terapija),bila sam u mirnoj fazi 7 godina,sto je karakteristicno za Krona.Tarabar mi je rekao da odbacuje Kron ,samo zato sto mi je miran CRP i dobro gvozdje.Inace,svi simptomi ukazuju na njega.Od afti koje mi izlaze po ustima,do nedostatka vitamina D.Bolovi u zelucu,uzasni grcevi ( za valjanje po patosu),prolivi,sluz,analna naprsnuca koja su mi se javljala posle stolica,dok nisam pocela da pijem ulje divljeg origana.Ali koliko cu smeti tako da ga pijem? Da li sme ceo zivot? Jako brzo mi se povecavaju i smenjuju razne bakterije u crevima i Candida.A,to bas ne ide uz dijagnozu iritabilnog kolona.
|