Prijava na doktor.rs mailing listu
Pratite nas redovno putem newslettera.

Sva vremena su u UTC + 2 sata




Započni novu temu Odgovori na temu  [ 4 Posta ] 
Autor Poruka
 Tema posta: Iritabilni kolon ili ne?
PostPoslato: Ned Avg 30, 2015 12:12 am 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Sub Avg 29, 2015 11:42 pm
Postovi: 4
Pozdrav svima!

Citao sam nekoliko tema o ovoj bolesti ali evo da iznesem i svoje neke simptome i tegobe koje imam a za koje lekari tvrde da je upravo iritabilni kolon. Vasi saveti i komentari su dobrodosli.

Pre tri nedelje sam imao velike mucnine sa prolivom kada sam zavrsio na hitnoj, infuziji. Uradili su mi EKG, krvnu sliku, opipali stomak i sve je bilo u redu. Pustili su me sa recima da je neki virus i dali mi da pijem Bulardi, te da se javim u DZ ako se tegobe nastave. Nakon toga dva dana je bilo sve u redu ali su se tegobe nastavile nakon toga, proliv, mucnina, u prekidima opet od po dva dana (tri dana proliv, dva dana normalno itd). Da naglasim da proliv nisam imao po ceo dan vec jednu jutarnju stolicu cim se probudim, i jednu uglavnom pred spavanje. U tom trenutku sam bio van Srbije pa nisam mogao da se javim u DZ i idem na analize narednih nekoliko dana. Krenuo je polako i veliki strah od toga sta mi je da sam isprojektovao razne bolesti u svojoj glavi pa sam jedan dan imao i napad panike sa gusenjem kada sam prvi put u zivotu morao da uzmem lek za smirenje. Da, nisam rekao, imam 28 godina. Da skratim pricu, javio sam se u DZ cim sam se vratio, uradjena mi je opet krvna slika (svi parametri su u redu), uradjena mi je stolica na bakterije i okultno krvarenje, oba testa su u redu. Uradjen mi je UZ abdomena, sve je u redu osim sto je spomenula da mi je pankreas koliko sam razumeo pun gasova. Doktorka koja mi je radila UZ je i sama konstatovala da mi je sve na nervnoj bazi i preporucila Flobian mesec dana plus obavezno bavljenje sportom redovno i naravno da pokusam da smanjim stres ili bar da kanalisem to. Na opstoj praksi mi je rekla da je sigurna da je na nervnoj bazi ali da ce uraditi sve testove kako bi mi pokazala da je sa mnom sve u redu. Ostalo mi je da se javim gastroenterologu i trazio sam uput za psihijatra kako bih porazgovarao sa njim jer sam i ja generalno siguran da je problem u glavi, u iracionalnim strahovima od bolesti koje imam.

Trenutno nemam nekih preteranih bolova u stomaku, retko se javljaju i uglavnom ujutru ili pred spavanje nekada. Stolica mi je promenljiva, sa prolivima (jednom u tri, cetiri dana). Ostale stolice su normalne. U zadnjih mesec dana smrsao sam 4 do 5 kg sto me je jos vise uplasilo. Imam problema sa disanjem, ali uglavnom dok razmisljam o svemu ovome, onda kada se iskljucim uhvatim sebe naravno kako normalno disem. Povremeni bolovi u grudima ali mislim da je zbog panike koja me uhvati. Ono sto mi najvise smeta je osecaj u stomaku, tacnije najvise ispod levog rebra, kada savijam stomak, ustajem ili sedam osecam nelagodu, kao da nesto nije u lezistu, svaki put se nesto pomeri. Imam osecaj kao da je neki mehur. Na UZ mi nista nisu rekli. Mozda je jednostavno zbog gasova koji se nalaze unutra ili su zapravo mozda neke kosti zbog naglog mrsavljenja, ne znam da li je neko imao slicnih tegoba?

Raspisao sam se malo, ali sam pokusao sve da prenesem. Ako ima neko neki komentar ili savet, da predlozi nesto bio bih zahvalan :D


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Iritabilni kolon ili ne?
PostPoslato: Pon Avg 31, 2015 9:04 am 
Korisnikov avatar OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Pon Avg 05, 2013 7:03 pm
Postovi: 10526
Пиј Милтилак, Ацидофилус, домаћи кефир и више чисте воде.

_________________
Форум се распао па не могу да пратим нове коментаре. Можете да ми пишете на емаил записан на мом сајту www . aca . rs под Контакт.

Имајте на уму да све савете користите на сопствену одговорност.
>
aa_aca, aa aca, aaaca


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Iritabilni kolon ili ne?
PostPoslato: Pet Apr 22, 2016 5:20 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Čet Dec 10, 2009 8:47 pm
Postovi: 9
ja sam se sa takvim problemom mucio 9 godina i cak isao na kolonoskopiju!!!
dijagnoza mi je bila iritabilni kolon, medjutim ispostavila se kao glupost i ja licno smatram da takva dijagnoza ne postoji osim kad lekari ne mogu da nadju sta uzrokuje takve nelagode.
na kraju su mi posle mnogo muka i moje upornosti otkrili da sam alergican na GLUTEN!!!
kad sam poceo bezglutensku ishranu nikad vise nisam imao ni jedan simptom!
moj savet ti je da trazis da ti sondom snime tanko crevo , da vidis da li imas i ti problem sa glutenom i da predjes na bezglutensku ishranu.
jos nesto , kad krfenes sa bezglutenskom dijetom prav tri meseca nemoj jesti ni piti mleko i mlecne proizvode jer si sigurno ostetljiv na laktozu!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Iritabilni kolon ili ne?
PostPoslato: Ned Apr 24, 2016 2:32 pm 
Korisnikov avatar OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Pon Avg 05, 2013 7:03 pm
Postovi: 10526
И нетолеранција на глутен је измишљотина. Алергија на глутен је могућа као и на било шта друго али превише је ретка.

Када нађеш како ваде глутен из хране, јави.

_________________
Форум се распао па не могу да пратим нове коментаре. Можете да ми пишете на емаил записан на мом сајту www . aca . rs под Контакт.

Имајте на уму да све савете користите на сопствену одговорност.
>
aa_aca, aa aca, aaaca


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 4 Posta ] 

Sva vremena su u UTC + 2 sata


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Google [Bot] i 78 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: