Prijava na doktor.rs mailing listu
Pratite nas redovno putem newslettera.

Sva vremena su u UTC + 2 sata




Započni novu temu Odgovori na temu  [ 9 Posta ] 
Autoru Poruka
 Tema posta: Problemi sa stitnom zlezdom
PostPoslato: Ned Mar 11, 2007 10:58 pm 
OffLine
Novi član
Novi član

Pridružio se: Čet Mar 08, 2007 6:39 pm
Postovi: 6
Majka mi ima 52 godine,skoro je obavila preglede i konstatovali su joj cvorice i kalcifikat na stitnoj zlezdi.Zanima nas da li je obavezna operacija,a ako nije koju joj terapiju preporucujete.Moze li se to izleciti ili bar zaustaviti da dalje ne napreduje?


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pon Mar 12, 2007 7:52 pm 
OffLine
Stalni član
Stalni član

Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
Postovi: 3798
Lokacija: Pozarevac
Pivoljube, imenjace, :D

pa malo je ovo podataka :lol: Ovako povrsno, ako je sve sa hormonima u redu i ako se cista ne ucvecava na kontrolnim ultrazvucnim pregledima, i ako nije sumnjiva pa da joj se mora raditi pinkcija tankomiglom - onda ne treba nista.

Sve najbolje

_________________
Dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
NEAKTIVAN, osim za savete pozivom na telefon 064 269 259 1, u normalno vreme:))) - PP.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pon Mar 12, 2007 9:24 pm 
OffLine
Novi član
Novi član

Pridružio se: Čet Mar 08, 2007 6:39 pm
Postovi: 6
Za doktora Ivicu
*Struma diffusa et polynodosa gl.thyroideae
Stitna zlezda uvecanog desnog lobusa dim.24.4 mm x 31.9 mm , levi lobus granicne vel. dim.19.9 mm x 24.0 mm,istmus voluminozan.Uocava se da je talasaste konture ,difuzno inhomogene strukture parenhima sa vise nodoznih promena .U desnom lobusu se uocava jedna veca izoehogena promena - nodus sa hipoehogenim haloom dim.15.1 mm x 11.7 mm koja ima rubno lociran kalcifikat dim.3.8 mm kao i jos jedan mikronodus hipoehoni dim.7.1 mm.U levom lobusu se uocavaju dva hipoehogena mikronodusa dim.4.8 mm i 3.5 mm.Ne uocavaju se uvecane LGL.
Imenjace hvala vam puno ;)[/b]


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Molim drugo mošljenje-hipotiroza
PostPoslato: Uto Mar 13, 2007 5:02 pm 
OffLine
Novi član
Novi član

Pridružio se: Uto Mar 13, 2007 4:44 pm
Postovi: 3
Pozdrav svima!

Pisem iz BiH,muskarac sam,25 godina.U oktobru prosle godine mi je dijagnosticirana Hipotiroza,tj DG: Hipotiroza po upali
Nalazi koje sam tada uradio izledali su ovako:

TSH (0,4- 4,2) - 6,71
FT3(4.3-7.89) - 7,28
FT4(10-20.o) - 12,3


Napominjem da moj otac ima istu dijagnozu,no kako sam imao jako stresan zivot,mislim da je on moj uzrok.Simtpomi koje sam imao su slicni onima napadima panike,dobio sam i nekoliko kilograma.

Po kliničkom nalazu UZ,zlijezda je poveca,.i obostrano je vidljiv po neki gomoljcic.Ostale karakteristike mi je dosta tesko procitati iz nalaza,koji je neuredno otkucan,no pokusat cu.Oba reznja blago povecana, hipohomogeno? i nehomogenog parnehima

Preporuceno mi je pijenje letroxa 100mg,pola tablete.
terapiju sam pio 3 mjeseca,ponekad sam znao preskociti koji dan
Nisam osjetio znatne promjene.Blazi oblici "napada panike" su i dalje bili prisutni.

Prije mjesec sam imao kontrolu,vrijednosti hormona tada su bile sljedece

TSH - 6,85
FT3 - 6,72
FT4 - 15.8
,
Doktorica,napominem-jedina i najstrucnija u mom gradu,preporucila je pijenje jedne cijele twblete Letroxa.I dalje imam preskakanje srca,gusenja.Ovaj put mi nije niti radjen UZ,nalaz je manje vise prepisan.

Ovih dana razmisljam i posjetu neuropsihijatru,mada moji napadi panike nisu izazvani "losim Raspolozenjem",nego su iznenadni.

Upuceno dr ivici,da li se slazete da je ova terapije prikladna,posto znam neke ljude koji imaju jako slicne nalaze,i nije im preporucena terapije,zbog godina,a stariji su od mene-nego lijecenje na biljnoj bazi.
Dosta citam o ovoj bolesti,i pokusavam da je razumijem i prihvatim.

Da li bih trebao potreziti savjet drugog ljekara,u drugom gradu npr,i kolike su sanse da bih se mogao lijeciti biljno i pratiti nalaze povremeno?


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Molim drugo mošljenje-hipotiroza
PostPoslato: Sre Mar 14, 2007 9:45 pm 
OffLine
Aktivan član
Aktivan član

Pridružio se: Uto Nov 07, 2006 11:18 pm
Postovi: 204
HIPO25 je napisao:
Pozdrav svima!

Pisem iz BiH,muskarac sam,25 godina.U oktobru prosle godine mi je dijagnosticirana Hipotiroza,tj DG: Hipotiroza po upali
Nalazi koje sam tada uradio izledali su ovako:

TSH (0,4- 4,2) - 6,71
FT3(4.3-7.89) - 7,28
FT4(10-20.o) - 12,3


Napominjem da moj otac ima istu dijagnozu,no kako sam imao jako stresan zivot,mislim da je on moj uzrok.Simtpomi koje sam imao su slicni onima napadima panike,dobio sam i nekoliko kilograma.

Po kliničkom nalazu UZ,zlijezda je poveca,.i obostrano je vidljiv po neki gomoljcic.Ostale karakteristike mi je dosta tesko procitati iz nalaza,koji je neuredno otkucan,no pokusat cu.Oba reznja blago povecana, hipohomogeno? i nehomogenog parnehima

Preporuceno mi je pijenje letroxa 100mg,pola tablete.
terapiju sam pio 3 mjeseca,ponekad sam znao preskociti koji dan
Nisam osjetio znatne promjene.Blazi oblici "napada panike" su i dalje bili prisutni.

Prije mjesec sam imao kontrolu,vrijednosti hormona tada su bile sljedece

TSH - 6,85
FT3 - 6,72
FT4 - 15.8
,
Doktorica,napominem-jedina i najstrucnija u mom gradu,preporucila je pijenje jedne cijele twblete Letroxa.I dalje imam preskakanje srca,gusenja.Ovaj put mi nije niti radjen UZ,nalaz je manje vise prepisan.

Ovih dana razmisljam i posjetu neuropsihijatru,mada moji napadi panike nisu izazvani "losim Raspolozenjem",nego su iznenadni.

Upuceno dr ivici,da li se slazete da je ova terapije prikladna,posto znam neke ljude koji imaju jako slicne nalaze,i nije im preporucena terapije,zbog godina,a stariji su od mene-nego lijecenje na biljnoj bazi.
Dosta citam o ovoj bolesti,i pokusavam da je razumijem i prihvatim.

Da li bih trebao potreziti savjet drugog ljekara,u drugom gradu npr,i kolike su sanse da bih se mogao lijeciti biljno i pratiti nalaze povremeno?



zdravo i ja sam iz bih,...takodjer imam i ja problema sa stitnom,..stariji sam od tebe 7 god a ona me muci jedno 3 godine,..mada je moja dijagnoza nesto drukcija (struma nodosa gl thyroide lobus dex euthireroidna),..mada ja jos nisam sreo nikoga ko ima bilo kakav poremecaj sa njom bilo harmonalnu8 neravnotezu bilo da je to u redu ali gradja da joj je izmijenjena,...kako god svakoga ili gusi ili preskace srce ili smeta pri gutanju ili sve to,..
iz svog iskustva ti mogu reci da mi ( a probao sam maltene sve) alternativa zvuci kao cisto sisanje pacijenata,..
sto se tice uzimanja tiroksina i dozama sa tim nisam imao iskustva tako da ne bih o tome,...na ovom forumu izuzetno cijenim misljenje dr ivice tako da ako ti on odgovori u bvezi toga ne bih sumnjao,..a zasto da ne i potraziti savjet drugog ljekara,..mada se tesko srecu 2 ljekara istog misljenja a kada je u pitanju ista bolest,..znam po sebi
da li si radio dodatne pretrage kao antitijela ili punkciju cvora ili scintigrafiju,..
mislim da ipak genetika ima veliku ulogu u tome,..recimo u mene majak ima hipertireo i takodjer cvor na desnom reznju,...nesto slicno je i u tebe


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Čet Mar 15, 2007 1:16 am 
OffLine
Stalni član
Stalni član

Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
Postovi: 3798
Lokacija: Pozarevac
Pivoljube,

UZ nalaz koji ste poslali ukazuje na dugotrajnost promena i ne verujem da se tu nesto novo desava. Ali, najbolje bi bilo pratiti promene i uraditi mozda i biopsiju.

Hipo25

Ne vidim zasto uopste pijete Letrox, a nije mi bas najjasnije ni zasto su se ovdasnji lekari uhvatili za slobodne frakcije tireohormona (f-frakcije) kad one sluze samo za razlucivanje pojedinih nedoumica. Tegobe koje imate pre ce biti uzrokovane nekom drugom bolescu... - nervozom? O biljnim preparatima ne znam, ali znam da bih Vam Letrox odmah prepolovio, a ubrzo verovatno i izvbacio.

_________________
Dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
NEAKTIVAN, osim za savete pozivom na telefon 064 269 259 1, u normalno vreme:))) - PP.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pet Mar 16, 2007 1:50 am 
OffLine
Novi član
Novi član

Pridružio se: Uto Mar 13, 2007 4:44 pm
Postovi: 3
dr ivica,hvala mnogo na izdvojenom vremenu.
nisam od tih koji sumnjaju u strucnost ljekara,no razgovarajuci sa drugima,koji imaju hipo ili hiperporemecaj rada zlijezde,ili neke druge promjene na njoj-cini mi se da moja ljekarka daju svima dosta slicnu terapiju...a kako se meni,nista drasticno nije promijenilo stanje od prvog tretmana...ne znam.nista ne bih radio na "svoju ruku"-tako,da cu potrazizi ipak jos jedno misljenje,i ponoviti testove...

jesensky...
hvala i vama.nista osim ovih navedenih nalaza nisam radio,pokraj UZ,niti mi je preporuceno.
kako se vi osjecate?
nisam dobro razumio,da li ste ikada bili na terapiji ili ne?
a za alternativne metode lijecenja...mislim da ne mogu skodit.


pozdrav svima!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sub Mar 17, 2007 8:23 pm 
OffLine
Aktivan član
Aktivan član

Pridružio se: Uto Nov 07, 2006 11:18 pm
Postovi: 204
HIPO25 je napisao:
dr ivica,hvala mnogo na izdvojenom vremenu.
nisam od tih koji sumnjaju u strucnost ljekara,no razgovarajuci sa drugima,koji imaju hipo ili hiperporemecaj rada zlijezde,ili neke druge promjene na njoj-cini mi se da moja ljekarka daju svima dosta slicnu terapiju...a kako se meni,nista drasticno nije promijenilo stanje od prvog tretmana...ne znam.nista ne bih radio na "svoju ruku"-tako,da cu potrazizi ipak jos jedno misljenje,i ponoviti testove...

jesensky...
hvala i vama.nista osim ovih navedenih nalaza nisam radio,pokraj UZ,niti mi je preporuceno.
kako se vi osjecate?
nisam dobro razumio,da li ste ikada bili na terapiji ili ne?
a za alternativne metode lijecenja...mislim da ne mogu skodit.


pozdrav svima!



da krenem od toga da li sam uzimao terapiju za stitnjacu,..nisam je uzimao jer su mi , barem do sada nalazi hortmona bili u granicama normale,..u mene je hm,..problem cvora koji me mahanicki smeta,...to je smetnje pri gutanju te bol pri pokretima glavom,,..
osjecam se ,.tesko mi je to opisati ali hajde da kazem,..podnosljivo lose.
cesto imam i ja senzaciju gusenja,pritiska u prsima,..te lupanja i osjecaj da mi herc ponekad preskoci,..
radio sam bio 2 ergometrije sa urednim nalazima,..idem i kod kardiloga na kontrole (istina nesto rjedje sada jer me vise i stid),..svojevremeno sam i uzimao "propranolol" po preporuci istog,..te blazih sedativa,..po njegovom nalazu ,o.k. sve osim kako on kaze nadrazenog simpatickog sisitema,..
ja sam bio i ostao pri tvrdnji da mi je taj cvor odnosno gusa kriva za dobar dio mojih tegoba,..recimo dok to slucajno nisam otkrio zbog problema sa gutanjem,..nisam zaista imao nikakvih problema...a od tada,..
sve sam pretrage prosao,.,osim jos operativnog zahvata o kojem sve cesce razmisljam,.jedino sto je rekao jedan otorinac da je moguce da cvor ponekad dirne zivac koji je blizu njega i od toga da imam te senzacije plus narvno nervna napetost,..
uglavnom da te ne davim,...doktori kazu da ako su hormoni ok nema sanse da stitna uzrokuje probleme,..ja vjerujem u strucnost ljekara ali znam sta mene vec par godina muci.
ako zelis sa alternativnim metodama,..vecina su benigne,..ja imam obicaj reci nakon sto sam ih dosta isprobao,..da nece naskoditi ali ni nesto pomoci,..
ipak budi oprezan ako se odlucis za travare,,..ne uzimaj preparate ako nema barem spisak od kojih je trava smiksano,..jer nisu sve biljke bezopasne,..neke mogu ozbiljno mostetiti bubrege i jetru,..preporucujem ti da bjezis od biljke zvana "vucja noga" ,a bas nju cesto vole da koriste u lijecenju stitnjace,..to je pravi otrov za bubrege,..
ti slobodno pojacaj ishranu sa hranom bogatom jodom,..pa ces vidjeti,..
sretno u svakoj varijanti!!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Mar 28, 2007 1:29 am 
OffLine
Novi član
Novi član

Pridružio se: Uto Mar 13, 2007 4:44 pm
Postovi: 3
pozdrav svima!

hvala na odgovorima i savjetima.
za sad se jos uvijek pridrzavam propisane terapije...nisam se priklonio niti alterantivnim vrstama lijecenja.namjeravam sto skorije naci drugog ljekara u blizini pa provjeriti nalaze.

all the best


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 9 Posta ] 

Izdvajamo za vas:



Sva vremena su u UTC + 2 sata


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Yahoo [Bot] i 10 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: