Prijava na doktor.rs mailing listu
Pratite nas redovno putem newslettera.

Sva vremena su u UTC + 2 sata




Započni novu temu Odgovori na temu  [ 29 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Problem sa stitnom zlezdom! :(
PostPoslato: Sre Avg 29, 2007 5:40 pm 
OffLine
Aktivan član
Aktivan član

Pridružio se: Pet Nov 18, 2005 2:40 am
Postovi: 109
Lokacija: Beograd
Imam 23 godine. Pre 3 godine sam bila kod homeopate koja mi je rekla da imam problem sa stitnom zlezdom, ali kada sam rekla roditeljima, oni su mi se smejali. Medjutim, mene je to zabrinulo, jer tata ima strumu vec 10ak godina, a sad mu je proradila i stitna zlezda i mora da je izvadi... U svakom slucaju, ja je nisam kontrolisala do pre neki dan... Vec mesec dana imam simptome - iznenadna uznemirenost pracena ubrzanim pulsom (puls mi skoci i preko 150), malaksalost, znojenje, i talasi toplote (njih imam preko godinu dana). Da, posle samo nekoliko koraka uzbrdo ja se zadisem i umorim kao da sam trcala...
Otisla sam kod lekara, i njega je zabrinulo sto mi je puls bio 100 (a ja ga tada cak i nisam osecala). Dao mi da uradim hormone i zakazao ultrazvuk.
Evo rezultata...

TSH........<0.15..........0.3-5.5
FT4..........24.9...........8.4-23.2

UZ:
Stitna zlezda granicnih dimenzija, izrazito nehomogene gradje. Desni rezanj velicine oko 17x16mm nehomogene gradje bez vidjenih jasno ogranicenih fokalnih patoloskih promena. Istimus debljine oko 3mm nehomogen. Levi rezanj velicine oko 19x15mm nehomogene gradje bez vidjenih jasno ogranicenih fokalnih patoloskih promena.

Uvecane limfne zlezde vrata nisu vidjene.

Dakle, zakazala sam pregled kod endokrinologa za utorak, ali ima da poludim do tada... Da li neko moze da mi razjasni ovu moju situaciju?

Hvala puno :)


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Avg 29, 2007 8:00 pm 
OffLine
Aktivan član
Aktivan član

Pridružio se: Pon Jul 16, 2007 9:08 pm
Postovi: 285
Ništa ne znam da ti kažem o ovi problemima, jer i sama ih imam od skoro. Bukvalno se sad učim.

Htela sam da te pitam gde si radila analize? Tvoje referentne vrednosti su potpuno drugačije od mojih.... :o

kod mene je vrednost T4...6,79...a vrednosti su 4,5 do 12,0

a TSH..0, 462...a referentne vrednosti od 0,49 do 4, 67...

Da li je moguće da ove vrednosti odredjuju same laboratoije, kako se kojoj svidi ?


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Avg 29, 2007 9:08 pm 
OffLine
Aktivan član
Aktivan član

Pridružio se: Pet Nov 18, 2005 2:40 am
Postovi: 109
Lokacija: Beograd
Ne verujem da odredjuju sami, mozda to zavisi od nacina na koji se rade analize ili mozda zavisi od jedinica u kojima je izrazeno... U svakom slucaju, ja sam vadila krv u Domu Zdravlja Savski Venac, ali na papiru sa rezultatima pise Institut za primenu nuklearne energije, Zemun.

1. Koncentracija tireostimulisuceg hormona (TSH) radioimuno odredjivanje (IRMA)..... jedinica mere mU/L.....<0.15.....ref.vr. 0.3-5.5

2. koncentracija slobodnog tiroksina (FT4) radioimuno odredjivanje (RIA)...... jedinica mere pmol/L......24.9..... eu:8.4-23.2; hipo: do 6.9; hiper: >25.3



Zaboravila sam da napomenem i da mi je sedimentacija visoka 28 (do 12 je nromalna), ne znam da li je moguce da je to zbog ovih problema ili imam jos neko zariste u organizmu...

U svakom slucaju, zakazala sam pregled na VMA za utorak, pa cu videti... Ali, nadala sam se da ce neko moci nesto da mi kaze... Ne znam sta ce sad biti... Da li ce mi prepisati neke lekove, ili cu morati da idem na jos neka ispitivanja...


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Avg 29, 2007 10:52 pm 
OffLine
Aktivan član
Aktivan član

Pridružio se: Pon Jul 16, 2007 9:08 pm
Postovi: 285
*Aleksandra* je napisao:
Ne verujem da odredjuju sami, mozda to zavisi od nacina na koji se rade analize ili mozda zavisi od jedinica u kojima je izrazeno... U svakom slucaju, ja sam vadila krv u Domu Zdravlja Savski Venac, ali na papiru sa rezultatima pise Institut za primenu nuklearne energije, Zemun.

1. Koncentracija tireostimulisuceg hormona (TSH) radioimuno odredjivanje (IRMA)..... jedinica mere mU/L.....<0.15.....ref.vr. 0.3-5.5

2. koncentracija slobodnog tiroksina (FT4) radioimuno odredjivanje (RIA)...... jedinica mere pmol/L......24.9..... eu:8.4-23.2; hipo: do 6.9; hiper: >25.3



Zaboravila sam da napomenem i da mi je sedimentacija visoka 28 (do 12 je nromalna), ne znam da li je moguce da je to zbog ovih problema ili imam jos neko zariste u organizmu...

U svakom slucaju, zakazala sam pregled na VMA za utorak, pa cu videti... Ali, nadala sam se da ce neko moci nesto da mi kaze... Ne znam sta ce sad biti... Da li ce mi prepisati neke lekove, ili cu morati da idem na jos neka ispitivanja...

E,znaš šta, meni je muka od lekara i njihovih lekarija.....Muka...

Odmah da ti kažem da na mom laboratorijskom nalazu piše da je sedimentacija normalna do 20 ! Jedinica mere je H....ma šta to značilo.

Za taj TSH i kod mene je ta jedinica mere. mU/ml
Nemam taj Ft4 nego samo T4 . Ne znam jel to jedan te isti hormon,ili su to 2 u pitanju.

Hm....INEP je i dalje najsigurniji za sve lab.analize. Pogrešila sam što nisam išla kod njih.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Avg 29, 2007 11:56 pm 
OffLine
Aktivan član
Aktivan član

Pridružio se: Pet Nov 18, 2005 2:40 am
Postovi: 109
Lokacija: Beograd
Kod mene je sedimentacija izrazena u mm/h (koliko se milimetara natalozi za sat vremena) i pise za zene 3-12. Inace, te vrednosti su isto bile referentne kada sam pre 7 godina operisala slepo crevo. Znam da mi je sedimentacija bila oko 50, a da je oko 10 bila normalna... E sad, kako je moguce da oni tako imaju drugacije vrednosti, ne znam... Jedino ako to H nije neki koeficijent ili tako nesto... :D


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Čet Avg 30, 2007 12:52 am 
OffLine
Stalni član
Stalni član

Pridružio se: Čet Jan 26, 2006 11:57 pm
Postovi: 3256
Lokacija: Beograd
Aleksandra, kod koga si zakazala pregled na VMA??!!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Čet Avg 30, 2007 1:08 am 
OffLine
Aktivan član
Aktivan član

Pridružio se: Pet Nov 18, 2005 2:40 am
Postovi: 109
Lokacija: Beograd
Mislim da je u pitanju dr. Hajdukovic. Nisam sigurna, mama je zvala... Neko joj ga je preporucio.... Sto??


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Čet Avg 30, 2007 3:24 am 
OffLine
Stalni član
Stalni član

Pridružio se: Čet Jan 26, 2006 11:57 pm
Postovi: 3256
Lokacija: Beograd
Pitam "onako"....

I ja treba da idem, planirala sam da idem bas na VMA, pa me zanimaju tudja iskustva.

Ako ti nije problem, napisi molim te sta si uradila i da li si zadovoljna pregledom.

Hvala, majja :wink:


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: CAO ALEKSANDRA!!!
PostPoslato: Čet Avg 30, 2007 11:36 pm 
OffLine
Novi član
Novi član

Pridružio se: Sre Jun 27, 2007 6:03 pm
Postovi: 16
Lokacija: SRBIJA
Procitala sam tvoje poruke i mozes pogledati moje dve poruke pod naslovom HIPERTIREOZA-OPERACIA. Ne zelim ni slucajno da pomislis da ces morati ici na operaciju, to niposto jer u svakom slucaju kod oboljenja stitne zlezde mislim da treba imati na umu da je svako prica za sebe. Ali eto ti pogledaj moje nalaze pa uporedi sa svojima. Na osnovu onoga sto si ti napisala mislim da se radi o Hipertireozi, ali moguce je zbog visoke sedimentacije da je virusnog tipa.

Pozdrav.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pet Avg 31, 2007 1:56 am 
OffLine
Aktivan član
Aktivan član

Pridružio se: Pet Nov 18, 2005 2:40 am
Postovi: 109
Lokacija: Beograd
Zdravo Shrew!

Gledala sam tvoje postove, i moram reci da me iznenadilo koliko su ti se menjali rezultati! Bas velike oscilacije... Ja se takodje ne razumem u ovo, ali znam da se struma skoro uvek operise. Moj tata je ima, i to vec dugo, i bas mu je velika. Medjutim, do sada nije imao problema sa hormonima, pa je nije dirao. Sada kad su mu se hormoni poremetili, mora da izvadi SVE.

Mene zbunjuje UZ nalaz. Tamo ne kaze da ja imam strumu, ali kaze da je zlezda nehomogene gradje, sto znam da je lose... Ali, ne znam sta to konkretno znaci. Sve cu pitati doktora kada odem na pregled.

Majjo, baba moje drugarice je u januaru operisala (izvadila) stitnu zlezdu na VMA, i ona je prezadovoljna lekarima. Bas smo juce gledale njene upute, ali nismo uspele da nadjemo ko joj je bio glavni lekar (sad na kontrolu ide kod neke doktorke). U svakom slucaju, zena koja ima 76 godina je sve ukupno bila 10 dana u bolnici, i to je 3-4 dana cekala na operaciju. Kad je izasla izgledala je 100 puta bolje. Sad je odlicno, a oziljak skoro da joj se i ne vidi. Inace, ona je imala slicne tegobe kao ja, a oni joj godinama lecili srce...


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pet Avg 31, 2007 3:14 pm 
OffLine
Novi član
Novi član

Pridružio se: Pet Avg 10, 2007 11:35 pm
Postovi: 19
*Aleksandra* je napisao:
Zdravo Shrew!

Gledala sam tvoje postove, i moram reci da me iznenadilo koliko su ti se menjali rezultati! Bas velike oscilacije... Ja se takodje ne razumem u ovo, ali znam da se struma skoro uvek operise. Moj tata je ima, i to vec dugo, i bas mu je velika. Medjutim, do sada nije imao problema sa hormonima, pa je nije dirao. Sada kad su mu se hormoni poremetili, mora da izvadi SVE.

Mene zbunjuje UZ nalaz. Tamo ne kaze da ja imam strumu, ali kaze da je zlezda nehomogene gradje, sto znam da je lose... Ali, ne znam sta to konkretno znaci. Sve cu pitati doktora kada odem na pregled.

Majjo, baba moje drugarice je u januaru operisala (izvadila) stitnu zlezdu na VMA, i ona je prezadovoljna lekarima. Bas smo juce gledale njene upute, ali nismo uspele da nadjemo ko joj je bio glavni lekar (sad na kontrolu ide kod neke doktorke). U svakom slucaju, zena koja ima 76 godina je sve ukupno bila 10 dana u bolnici, i to je 3-4 dana cekala na operaciju. Kad je izasla izgledala je 100 puta bolje. Sad je odlicno, a oziljak skoro da joj se i ne vidi. Inace, ona je imala slicne tegobe kao ja, a oni joj godinama lecili srce...

Cao Aleksandra, ja sm bila u julu na vma kod dr. Sase Kikovica. I mogu ti reci da sm razocarana, i ja sam cula najbolje preporuke zato sam i isla tamo ali otisla sam samo da bi me dokrot saslusao napisao ono sto sam ja rekla, i da bi mi rekao da odlucim kod kog endokrinologa cu se leciti i da slusam samo njegovo misljenje, ni jednog saveta ni jednog pregleda, ni jedne analize.
Sto se tice sedimentacije, i meni je vicoka i dobila sam objasnjenje da je to mozda zbog upale stitne zlelde. A jedino objasnjenje za tvoje hormone, mozda si otisla na vreme, pa nije jos stigao da ispolji problem nego je nizak tsh i ft4 je na gornjoj granici, pa teba da pratis na dalje hormone i da eventualno ako treba uvedu neke lekove


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pet Avg 31, 2007 5:16 pm 
OffLine
Aktivan član
Aktivan član

Pridružio se: Pet Nov 18, 2005 2:40 am
Postovi: 109
Lokacija: Beograd
A jel taj dr. Kikovic endokrinolog?
Mamine 2 prijateljice se lece kod dr. Hajdukovica, pa zato idem kod njega. Kazu da ti doktor posveti 20 minuta, jer se pregled placa (oko 1300 dinara, ako sam dobro obavestena). I one su zadovoljne njime.
A znam za taj problem sa doktorima, ja inace imam odlicnog lekara opste prakse, i ne bih ga menjala... Uvek me saslusa, sve mi lepo objasni (jednom prilikom mi je cak crtao koleno, da bi mi objasnio kakvu povredu imam), ma nemam zamerki. A skoro sam preko vikenda bila u domu zdravlja, i primila me neka doktorka koja me docekala sa "Sta ti treba?", i koja me posle 3 simptoma koja sam joj navela (a imala sam bar jos toliko da joj kazem) prekinula i prepisala mi antibiotik. Bila sam jako iznervirana tim tretmanom... Zato znam koliko je vazno imati dobrog doktora, koji je pre svega spreman da saslusa pacijenta, a onda i da mu objasni kako stari stoje.
Ja cu vam u svakom slucaju javiti kako sam prosla...


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pet Avg 31, 2007 5:32 pm 
OffLine
Aktivan član
Aktivan član

Pridružio se: Pon Jul 16, 2007 9:08 pm
Postovi: 285
*Aleksandra* je napisao:
A jel taj dr. Kikovic endokrinolog?
Mamine 2 prijateljice se lece kod dr. Hajdukovica, pa zato idem kod njega. Kazu da ti doktor posveti 20 minuta, jer se pregled placa (oko 1300 dinara, ako sam dobro obavestena). I one su zadovoljne njime.
A znam za taj problem sa doktorima, ja inace imam odlicnog lekara opste prakse, i ne bih ga menjala... Uvek me saslusa, sve mi lepo objasni (jednom prilikom mi je cak crtao koleno, da bi mi objasnio kakvu povredu imam), ma nemam zamerki. A skoro sam preko vikenda bila u domu zdravlja, i primila me neka doktorka koja me docekala sa "Sta ti treba?", i koja me posle 3 simptoma koja sam joj navela (a imala sam bar jos toliko da joj kazem) prekinula i prepisala mi antibiotik. Bila sam jako iznervirana tim tretmanom... Zato znam koliko je vazno imati dobrog doktora, koji je pre svega spreman da saslusa pacijenta, a onda i da mu objasni kako stari stoje.
Ja cu vam u svakom slucaju javiti kako sam prosla...


Sad su svi takvi - "šta TI treba"...Svakome Ti, bez pardona...
E, imala sam i ja takvog lekara, koji prvo objasni pacijentu boljku pa je onda leči. Zato sad ne mogu da svarim ove što ih baš boli uvo za tebe...Samo da odrade radno vreme i što više kutijica da podele ...Ko da ih plaćaju farmaceutske kuće, boga ti...!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Aleksandra
PostPoslato: Pet Avg 31, 2007 11:00 pm 
OffLine
Novi član
Novi član

Pridružio se: Sre Jun 27, 2007 6:03 pm
Postovi: 16
Lokacija: SRBIJA
Aleksandra tvoj ultrazvucni pregled mislim da je dobar. Ja sam do sada radila 3 puta ultra zvuk. Poslednji je glasio ovako: Oba reznja ehogeno nehomogena, dimenzija DR=50x18x21mm, LR=50x18x20 i istmus je 6,8mm. Mislim da rec "nehommogen" znaci da nemas nikakvih promena na tkivu zlezde u smislu nekih cvorica. Ja bih ti od srca preporucila dr Milicu Malesevic iz Novog Sada, ona je bila dug niz godina acelnica Endokrinologije u S.Kamenici, a sada je u penziji i radi privatno na Poliklinici "Dr. Cvjetkovic". Ona pre svega ima jako puno iskustva, pregled kod nje traje od 45 do 60 min. i uradi ti i ultrazvucni pregle. Cena pregleda je 1.600,oo din. Ja pokusavam da zakazem pregled u BG kod Prof.dr. Dragana Micica, on je nacelnik Instituta za stitnu zlezdu u KC Srbije i kazu da je takodje veliki strucnjak. Mislim da cu ipak otici privatno kod njega na pregled jer mi je u NS na KC zakazana opercija krajem seotembra, a htela bih da cujem i njegovo misljenje pre tog koraka. Moj savet je da svakako uradis i analizu Antitela na TSH receptore jer su oni veoma znacajni pokazatelji toka bolesti.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sub Sep 01, 2007 12:50 am 
OffLine
Aktivan član
Aktivan član

Pridružio se: Pet Nov 18, 2005 2:40 am
Postovi: 109
Lokacija: Beograd
Ja bih bas rekla superotno, da je nehomogeno lose. Homogeno znaci da je ujednacene strukture. :) U svakom slucaju kako je meni doktor laicki objasnio, postoje "polja" koja bi mogla da budu problematicna, sto se tice lucenja hormona ili tako nekako...

Ma ne znam, nije mi svejedno, ali ne mogu da razbijam glavu dok ne odem kod endokrinologa i sve ga lepo pitam.


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 29 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća

Izdvajamo za vas:



Sva vremena su u UTC + 2 sata


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 5 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: