Prijava na doktor.rs mailing listu
Pratite nas redovno putem newslettera.

Sva vremena su u UTC + 2 sata




Započni novu temu Odgovori na temu  [ 17 Posta ] 
Idi na stranicu   1, 2  Sledeća
Autor Poruka
 Tema posta: Pljuvacna zlezda
PostPoslato: Sre Mar 24, 2010 7:33 am 
Korisnikov avatar OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Sre Okt 01, 2008 4:11 am
Postovi: 41
Interesuje me da li je neko imao iskustvo sa nateklom pljuvacnom zlezdom?
Meni se to desilo pre dva dana.Sa desne strane ispod brade se nadula pljuvacna zlezda,a doktor kaze da je kamen u kanalu blokirao zlezdu i da pljuvacka ne moze normalno da prolazi,pa se tokom jela zlezda naduje,a po zavrsenom obroku se smanji.
Doktor mi je rekao da uzimam limun (nesto kiselo) koji bi trebao da stimulise pljuvacku,a ako to ne pomogne za par dana,onda da idem na rendgensko snimanje sa nekakvom malom cevcicom koja bi locirala tacno gde je kamen...kaze da je malo bolno.
Ja sam pomalo uplasena.
Zna li neko da mi kaze nesto vise ili pomogne oko ovoga?
Koliko limun zaista moze da pomogne i imate li neki drugi savet u ovom slucaju...ne bih volela da se ovo zavrsi na taj bolan nacin,pa na kraju i sa operacijom :(

Hvala unapred!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Pljuvacna zlezda
PostPoslato: Sre Mar 24, 2010 9:36 pm 
Korisnikov avatar OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Čet Avg 28, 2008 12:00 am
Postovi: 363
Probajte pre svega sami da otpušite taj kanal tako što ćete uzimati dosta tečnosti, stalno žvakati žvaku (probajte da nađete one kisele "Shock" žvake), a možete i da probate sa sisanjem tablete vitamina C, to je efikasnije od limuna, mada hoće malo da zaboli, mada svakako manje i kraće od hirurške intervencije.

Ako je nadovezana upala, eventualno povišena temperatura, trebelo bi popiti i neki antibiotik.

Ako nema poboljšanja, morate odraditi tu operacijicu, ali ne brinite, sve to relativno kratko traje, a olakšanje zbog rešenog problema je sasvim dovoljna satisfakcija zbog koje se odmah zaboravi na pretrpljenu neprijatnost.

Sve najbolje!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Pljuvacna zlezda
PostPoslato: Sre Mar 24, 2010 10:35 pm 
Korisnikov avatar OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Sre Okt 01, 2008 4:11 am
Postovi: 41
Sedefasta,HVAL PUNO na lepom odgovoru,bas ste me malo utesili :P ....mada i dalje ne mogu da se otrgnem da ce se po svemu sudeci zavrsiti sa tom operacijom.
Nemam temperaturu uopste,cak sta vise,ta zlezda mi se od juce skoro porpuno povukla,jedva da se prstom napipa,ali cim nesto krenem da jedem,ona se za cas pojavi (natekne)i isto tako brzo nestane posle jela.Nikakav bol nemam.
Limun sam juce koristila,skoro da mi je pozlilo od silne kiseline,vodu uopsteno pijem dosta,sokove od narandze....Pokusacu i sa vitaminom C i zvakama dans. Na sta mislite da moze da zaboli sa vitaminom C?
Sedefasta,da li znate nesto vise (mene to bas muci i brine jer ne znam sta je,a doktor kaze da je bolno) o tom rendgenskom snimanju sa tom cevcicom??? Sta je to i sta se time postize? Ako je obican snimak,zar ne moze da se uradi kao i svaki drugi,bez te cevcice koja po svemu sudeci jeste bolna?
I na kraju,kakva je to vrsta operacije,sta se radi?

Hvala jos jednom i veliki pozdrav!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Pljuvacna zlezda
PostPoslato: Sub Mar 27, 2010 6:56 pm 
OffLine Stalni član Stalni  član
Pridružio se: Pet Jan 30, 2009 1:30 am
Postovi: 69
Ovo pitanje vam je iz oblasti maksilofacijalne hirurgije, ne iz endokrine. Ukoliko se radi o kalkulusu, mislim da je mala verovatnoca da ce se resiti problem sam od sebe. Koliko sam iz teksta zakljucio radi se o submandibularnoj zl. Najcesce se takav problem resava operativno. Nije nista strasno nemojte da se plasite. To snimanje koje pominjete sa cevcicom, je snimak te zlezde tj. izvodnog kanala sa kontrastom, da bi se lokalizovao kalkulus. Ni to nije nista strasno ne brinite. Ne morate bas da preterujete sa limunom pa da vam bude lose. Normalno je da se ta zlezda povuce kada ne jedete ili ne mislite na hranu. Cim pocnete da jedete dolazi do lucenja stimulisane pljuvacke, a kod vas je izvodni kanal zapusen, i zl.otice.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Pljuvacna zlezda
PostPoslato: Sub Mar 27, 2010 8:12 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Čet Jul 09, 2009 5:55 pm
Postovi: 471
Ovde se radi o sijalolitijazi, odnosno kalkulozi submandibularne pljuvacne zlezde. Snimanje koje vam je preporuceno se zove sijalografija koja se izvodi tako sto se kateterom ulazi u izvodni kanal i ubrizga kontrast, potom se kanal podveze i pristupa se snimanju.
Lecenje je hirursko, medjutim ako se kalkulus nalazi blizu otvora izvodnog kanala i ako je manjih dimenzija moze se pokusati sa masazom zlezde. U svim ostalim slucajevima kamen se uklanja operativno. Operativni pristup je kroz usta, sa izuzetkom kada se kamen nalazi u neposrednoj blizini zlezde i u zlezdi, kada se pristupa spolja. U takvim slucajevima (kada se kamen nalazi u zlezdi) cesto postoje ostecenja same zlezde pa se odlucuje da li ce tokom operacije biti odstranjena i zlezda.
Ne brinite to je rutinska intervencija koja se obavlja veoma cesto na svim klinikama za maksilofacijalnu hirurgiju.
Sto se tice saveta o stimulisanju pljuvacke limunom, zvakom i ostalim sredstvima slobodno pokusajte i na taj nacin uz masazu zlezde, medjutim najbolji savet koji mogu da vam dam je da odete kod maksilofacijalnog hirurga.

_________________
Dr Milan Ivanovic
specijalista maksilofacijalne hirurgije


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Pljuvacna zlezda
PostPoslato: Sub Mar 27, 2010 10:41 pm 
Korisnikov avatar OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Čet Avg 28, 2008 12:00 am
Postovi: 363
Evo kolege su dali više informacija o samom snimanju i operaciji. :)

Vitamin C u tableti je koncentrisan i jako kiseo, pa može da izazove naglo lučenje velike količine pljuvačke, koja bi eventualno mogla da probije put kroz izvodni kanal žlezde i pogura taj kamenčić, a to može u momentu da zaboli, na to sam mislila.

Javite da li ste uspeli.

Pozdrav!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Pljuvacna zlezda
PostPoslato: Ned Mar 28, 2010 10:41 am 
Korisnikov avatar OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Sre Okt 01, 2008 4:11 am
Postovi: 41
Svi troje ste apsolutno u pravu,sve ono sto ste opisali se dogadja u mom slucaju,hvala vam puno,naravno i na odgovorima o snimanju i operaciji.
Tacno,moja zlezda se naglo povukla od pre neki dan,kada ne jedem i narocito nocu - kao da i ne postoji.Apsolutno mi ne pravi nikakve probleme,sem kad jedem,tada je opipam.
Isla sam pre neki dan ponovo kod doktora,on kaze kako se navodno stvar popravlja - sudeci po tome sto je nestala. Ali na moju primedbu,da se pojavi kad jedem,on kaze da se ti kanali verovatno polako optusuju i da treba vremena da se totalno otpuse. Da li je to tacno?
Mada imam neki osecaj da se od jutros zaista zlezda nesto manje naduje kad jedem,jos uvek je tu,ali manja.Znaci li to nesto?
Pokusala sam naravno i sa masiranjem,mislim da me to mesto sada vec i boli od masaze,pa sam stala sa tim.
Veliki sam plasljivac tih operacija,zato sam se uplasila,ali ako operacija bude bila jedino resenje...sta cu :cry:
Nadam se samo da necu biti tolike nesrece,pa da jos i zledu odstrane celu!

Mozete li mi reci jos jednu stvar molim vas:
Ovaj problem mi se pojavio proslog ponedeljka,znaci nepunih 7 dana,ne znam koliko dugo vremena se daje za proces povlacenja prirodnim putem,pa se onda zna da treba nesto preduzeti dalje,da li mislite da sacekam jos eventuialno jednu nedelju,dakle da vidim da li ce da se zlezda povuce sama ili mislite da ipak odem da uradim snimak uskoro?

Jos jednom VELIKO HVALA svima i veliki pozdrav!
I naravno,svakako cu vam javiti kako se zavrilo!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Pljuvacna zlezda
PostPoslato: Ned Mar 28, 2010 12:38 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Čet Jul 09, 2009 5:55 pm
Postovi: 471
To moze da govori u prilog poboljsanju, medjutim nazalost i ne mora. U slucaju prisustva kalkulusa u zlezdi ona postaje fibrozno izmenjena i afunkcionalna gde dolazi da smanjenog lucenja pljuvacke, zatim i prestanka. Iz tog razloga snimanje je veoma bitna procedura kojom se moze odrediti lokalizacija, a to nam govori mnogo toga. Na srecu ovakvi slucajevi su redji, tako da nemojte ni previse razmisljati o tome jer vam kazem samo postojece varijante. Mozete sacekati jos nekoliko dana, ali preporucujem svakako da od vaseg lekara trazite uput za maksilofacijalnu hirurgiju, da vas ipak pogleda hirurg.
Nemojte bas toliko masirati da vas boli, malo lakse. :)

_________________
Dr Milan Ivanovic
specijalista maksilofacijalne hirurgije


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Pljuvacna zlezda
PostPoslato: Ned Mar 28, 2010 12:59 pm 
Korisnikov avatar OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Sre Okt 01, 2008 4:11 am
Postovi: 41
Hvala Milance :)
Ne masiram vise...valjda sam se bas izmasirala propisno,pa sad osecam da me pomalo i bolucka to mesto..pokusala sam sve da dam od sebe... :cry:
Svakako cu otici da snimim,mislim da me ova neizvesnost ubija vise nego strah koji imam od svega!
Kod operacije....da li se daje lokalna ili totalna anestezija?
Ah,kao dete sam.. :oops: :cry:
Hvala jos jednom,ne znam ko ste,ali umete da utesite :D

P.S. Inace,zivim u inostranstvu,nisam napomenula ranije,a misljenja ovih doktora (kad je rec o lekaru opste prakse) uvek uzimam sa velikom rezervom.Eto,meni je prvi doktor pri pregledu rekao da mi je izasla zlezda jer je to normalno pre nego sto se covek razboli (zub,kijavica...) i napisao da imam problema sa sinusima!
Znam da zlezde iskacu pre bolesti,ali vecinom kod male dece,meni se to nikada nije desilo,pa sam zato otisla sutradan kod drugog doktora,koji je rekao da je pljuvacna zlezda.Sve ostalo sam morala sama preko neta da citam i trazim...

Veliki pozdrav!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Pljuvacna zlezda
PostPoslato: Ned Mar 28, 2010 1:08 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Čet Jul 09, 2009 5:55 pm
Postovi: 471
Mogu se uvecati na taj nacin limfne zlezde, ali svaki lekar bi trebao da razlikuje limfnu od pljuvacne zlezde.
Niste kao dete, imate pravo da znate sve sto vas zanima o vasem stanju i lecenju. Dakle, ako dodje do operacije, ona se obavlja u opstoj aneteziji. Lekar opste prakse vam vise ne moze puno pomoci, zato sam vam i preporucio specijalistu.
Drago mi je ako sam vam pomogao, iskljucivo zbog toga sam i ovde.

_________________
Dr Milan Ivanovic
specijalista maksilofacijalne hirurgije


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Pljuvacna zlezda
PostPoslato: Ned Mar 28, 2010 1:18 pm 
Korisnikov avatar OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Sre Okt 01, 2008 4:11 am
Postovi: 41
Ah,da,moram ici prvo kod lekara opste prakse po uput za snimanje,a kad i to prezivim :roll: onda idem dalje...kod specijaliste,pa.....onda.....sta bude!
Da li je ta operacija,kako bi vi rekli - rutinska?
Ili mozda i ne bas...cim se radi u totalnoj anesteziji (rekli ste "opsta"...to je totalna,zar ne?)
Kakav je oporavak posle toga?
Moram li posle operacije da ostanem kod kuce ili mogu ici drugi dan odmah na posao?


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Pljuvacna zlezda
PostPoslato: Ned Mar 28, 2010 1:40 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Čet Jul 09, 2009 5:55 pm
Postovi: 471
Da to je totalna.
Spada u rutinske, pristup je lak, operativno polje dovoljno pregledno, i sama intervencija ne traje dugo. Postoji varijanta ako je kalkulus blizu izlaza da se eventualno odradi u lokalnoj anesteziji, ali i to su retki slucajevi.
Posle operacije u opstoj anesteziji morate ostati najmanje 1 dan u bolnici, a po potrebi i vise, mada ako bude sve u redu idete kuci sutradan. Postoperativni tok je skoro uvek uredan, a komplikacije su izuzetno retke. Ne preporucuju se napori i odlazak na posao nekoliko dana, doduse to ce vam sve vas hirurg reci.

_________________
Dr Milan Ivanovic
specijalista maksilofacijalne hirurgije


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Pljuvacna zlezda
PostPoslato: Ned Mar 28, 2010 1:43 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Čet Jul 09, 2009 5:55 pm
Postovi: 471
Nemojte toliko da se plasite, mozda nece ni biti potrebe za hirurskom intervencijom.

_________________
Dr Milan Ivanovic
specijalista maksilofacijalne hirurgije


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Pljuvacna zlezda
PostPoslato: Ned Mar 28, 2010 10:32 pm 
Korisnikov avatar OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Sre Okt 01, 2008 4:11 am
Postovi: 41
I moja je velika zelja da ne bude te hiruske intervencije,ne znam hocu li biti te srece. :cry:

Nego,kad sam mislila da sam pitala sve sto me je zanimalo,u medjuvrmenu suinoc,dok sam pisala one zadnje poruke i kasnije posle toga,kad sam legla evo sta sam primetila:
Imam jedan zub na kome je u zadnjih 12 godina radjena 2 puta operacija. (gore desna strana,sestica).Odstranjen je ceo koren jer je ukrivo rastao (nije se mogao zub izvaditi normalnim putem,bila je gangrena),a tada je utvrdjeno da je i neka mala cista bila,pa je sve ocisceno.Sve je bilo Ok nekih 2-3 godine dok nije krenulo da me boli,ne u delu zuba vec u delu ispod oka na dole (gde su ti kanali).Zubar je ustanovio posle slikanja i ponovne operacije,da su prilikom prve operacije ostavili parcence "necega" unutra i to se upalilo...To je zadnji put bilo davne 2001 god.Od tada nemam problema.
Pre nekih 4 godina snimila sam celu vilicu i zubar mi je rekao da se na tom zubu u kanalima gore vidi neki proces,ali da ako ja ne osecam nista,to i ne diram sve dok ne krene od sebe samo.
Sinoc sam osetila "neku promenu"(nije bol,ali znate kad osetite da je nesto pomalo iritirajuce) kad sam legla.I pritiskalo me je kada bih stavila glavu na jastuk na desnu stranu,a i osetila sam vrlo malo krv u ustima,cak kao da mi je i pljuvacka malo vise nadolazila....
Popila sam tabletu za bolove i vrlo brzo je sve bilo OK.
I sada po malo osecam neku nelagodnost.....
Ono sto me interesuje je to,da li to zasita moze biti taj zub (zapravo ti kanali gore,zub je totalno mrtav) ili bi to mogla da bude neka "refleksija" od zlede?!
Obicno kazu da moze da se desi da boli jedno, a odslika se na necemu drugom!

Inace,moram i ovo jos da dodam.
Upravo dok sam ovo kucala,sam i doruckovala u isto vreme i da se "pohvalim" :lol: sve vreme sam rukom opipavala zlezdu i primetila sam da se prvi poput posle svih ovih dana mog ocaja,zlezda jedva i naslucivala u toku jela!!!!
Necu mnogo o tome da pisem -da zlo ne cuje :D :lol:
Samo da ostane tako.....
Hvala na svemu do sada i pozdrav!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Pljuvacna zlezda
PostPoslato: Pon Mar 29, 2010 12:21 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Čet Jul 09, 2009 5:55 pm
Postovi: 471
Malo mi je pocetak nejasan...prvo kazete da vam je odstranjen koren, a zatim da nesto imate na korenu. U svakom slucaju vi pricate o gornjoj vilici i to nema veze sa zlezdom, vec je pitanju zub. Nema nikakve veze sto je zub mrtav, ne boli vas zub nego tkivo oko zuba gde se verovatno nalazi neki proces. Pozdrav

_________________
Dr Milan Ivanovic
specijalista maksilofacijalne hirurgije


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 17 Posta ] 
Idi na stranicu   1, 2  Sledeća

Sva vremena su u UTC + 2 sata


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 45 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: