Prijava na doktor.rs mailing listu
Pratite nas redovno putem newslettera.

Sva vremena su u UTC + 2 sata




Započni novu temu Odgovori na temu  [ 31 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Jul 25, 2007 1:41 pm 
OffLine
Novi član
Novi član

Pridružio se: Čet Maj 18, 2006 1:32 pm
Postovi: 11
Imam i ja jedno pitanje,

moze li biti - mozda je neko ranije i pisao o tome? - da nije problem u antitelima kao antitelima, nego da poremecen rad stitne zlezde izaziva poremecaj i ostalih hormona u organizmu, pa je onda problem u kolicini estrogena i progesterona?

Inace, meni su antitela na pocetku lecenja bila oko 12.000 (da, dvanaeast hiljada) i meni je endokrinolog rekao da cu teze ostati u drugom stanju, ali ne i da postoji opasnost od pobacaja.

Nejasno mi je i ovo: ako 70% zena sa povisenim antitelima ima sansu da dozivi pobacaj, a bez zlezde i uz pomoc male kolicine Letroxa ili Eutroxa se sasvim normalno i lepo zivi, zasto se onda zeni koja planira porodicu, a ima povisena antitela da postoji velika opasnost da pobaci, hirurskim putem lepo ne odstrani stitna zlezda? Razmisljam ... kada bih morala da vagam izmedju dece i stitne zlezde, mislim da bih se na kraju odlucila za kompletno odstranjivanje zlezde ...


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Antitela TPO i trudnoca
PostPoslato: Sre Jul 25, 2007 8:50 pm 
OffLine
Novi član
Novi član

Pridružio se: Sub Jul 21, 2007 10:28 am
Postovi: 3
Lokacija: Beograd
TetaSneki,

sta ti kaze tvoj endokrinolog za antitela i trudnocu. ja sam lecenje zapocela u inostranstvu gde su mi nakon izostanka samo jednog ciklusa predlozili da uradim analizu TSH, T3, T4 i TPO antitela i utvrdili da imam hipotireozu sto i znaci da je u veoma ranom stadiumu otkrivena te nemam promene odnosno cvorice na zlezdi. Ti lekari u inostranstvu su imali isti stav oko antitela, odnosno da ih treba drzati pod kontrolom pre ili tokom trudnoce. Kako se utvrdjuje da li je Hashimoto ili ne, to zaista ne znam, meni su samo rekli da je Hashimoto.

Majja, zaista ne znam sta je uobicajeno i kako se moze utvrditi koliko dugo ga imas (predpostavljam da po promenama na samoj zlezdi ali ce ti to najbolje reci tvoj endokrinolog), a hipotireoza se lako utvrdjuje preko analize prvenstveno TSH jer ako je hipotireoza onda je TSH povisen zbog toga sto hipofiza registruje da tiroida ne radi pa misli sa nema dovoljnu kolicinu TSH i onda ih proizvodi sve vise i vise.
Za hiper je stvar drugacija.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Antitela TPO i trudnoca
PostPoslato: Sre Jul 25, 2007 8:52 pm 
OffLine
Novi član
Novi član

Pridružio se: Sub Jul 21, 2007 10:28 am
Postovi: 3
Lokacija: Beograd
TetaSneki,

sta ti kaze tvoj endokrinolog za antitela i trudnocu. ja sam lecenje zapocela u inostranstvu gde su mi nakon izostanka samo jednog ciklusa predlozili da uradim analizu TSH, T3, T4 i TPO antitela i utvrdili da imam hipotireozu sto i znaci da je u veoma ranom stadiumu otkrivena te nemam promene odnosno cvorice na zlezdi. Ti lekari u inostranstvu su imali isti stav oko antitela, odnosno da ih treba drzati pod kontrolom pre ili tokom trudnoce. Kako se utvrdjuje da li je Hashimoto ili ne, to zaista ne znam, meni su samo rekli da je Hashimoto.

Majja, zaista ne znam sta je uobicajeno i kako se moze utvrditi koliko dugo ga imas (predpostavljam da po promenama na samoj zlezdi ali ce ti to najbolje reci tvoj endokrinolog), a hipotireoza se lako utvrdjuje preko analize prvenstveno TSH jer ako je hipotireoza onda je TSH povisen zbog toga sto hipofiza registruje da tiroida ne radi pa misli sa nema dovoljnu kolicinu TSH i onda ih proizvodi sve vise i vise.
Za hiper je stvar drugacija.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Jul 25, 2007 9:20 pm 
OffLine
Stalni član
Stalni član

Pridružio se: Čet Jan 26, 2006 11:57 pm
Postovi: 3256
Lokacija: Beograd
Ajd sad da vidimo da li sam ja to dobro shvatila....??! :roll:
Kad je TSH povisen, vremenom dolazi do snizenja T3 i T4, a meni je TSH u jednom navratu bio oko 13, a T3 i T4 u normali. Zato i nisam za terapiju, jer za sada stitna zlezda luci tiroidne hormone u najboljem redu. Kazu da vremenom dolazi do tog poremecaja T3 i T4.

Prilikom sledece kontrolre, TSH mi se (sam od sebe) spustio na 4.5 (4.0 je gornja granica), UZ je bio u granicama normale, bez ikakvih promena!!

trebalo bi da odem na kontrolu.........tj trebalo je vec odavno, al nisam....... :oops:

Mislim da ne treba odrstranjivati zlezdu ako luci hormone u normali, a sve ostalo mi vise uopste nije jasno. :roll:

Anititela po svemu sudeci nemaju bas mnogo veze sa T3, T4 i TSH, jer su meni oko 600 uz sve ove ostale navedene rezultate.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Čet Jul 26, 2007 9:04 am 
OffLine
Novi član
Novi član

Pridružio se: Sub Jun 02, 2007 10:47 pm
Postovi: 22
Ćao svima, ja sam juče bila kod endokrinologa i evo šta mi je rekao.
Antitela imam povišena TG antitela 790 i TPO antitela 160. Dao mi je da uradim i antinuklerna antitela i antimitohondrijska antitela. Ova druga dva pokazuju da li postoji generalno antiimuna bolest, odnosno da li postoji neki poremećaj u DNK. Ta dva su mi negativna, tako da se zadržavamo na štitnoj žlezdi. Za mene koja sam operisala pola žlezde je sasvim normalno da imam antitela koja se bore protiv ostatka bolesnog tkiva. Hashimoto postoji sigurno u drugom delu žlezde i ja sam to i znala. ANtitela će se vremenom boriti protiv ovog drugog dela i očekuje se da u nekoj dalekoj budućnosti i ovaj deo žlezde nestane. Sve dok postoji Hashimoto, postojaće i antitela. Ono što je meni bilo važno je da i da je uklonjen drugi deo žlezde, uvek ostane nešto (delovi tkiva, žilice kako sam ja to shvatila) i niko nebi mogao da garantuje da tad ne bi postojala antitela. Jer bi Hashimoto bio i u tim delovima. Što se tiče trudnoće i pobačaja on kaže da ova povišenost nije uopšte značajna iako meni tako izgleda i ta antitela koja ja imam se odnose samo na ostatak žlezde, odnosno ona napadaju samo oboleli deo žlezde, a nikako dalje, tj. on kaže da garantuje da ova antitela nisu odgovorna za pobačaj i ja sam odlučila da mu verujem. Kaže da mnogo veće količine antitela, nažalost Zorana kao kod tebe mogu (ne moraju) da izazovu pobačaj.
Za Zoranu: Na osnovu mog iskustva i iskustva koja sam ja prikupljala zaista je lakše i bolje ukloniti celu štitnu šlezdu ukoliko oboljenje postoji. Štitnu žlezdu je teško izlečiti, retko se dešava de se izleči, sve se svodi na silna mučenja tokom niza godina, jer sa hormonima sve ide usporeno i uvek je lutrija kako će oni reagovati, jednom se iznerviraš jače i puj pik ne važi i sve ispočetka. Znači ja nisam lekar i nemam prava da ikom išta savetujem ali moj život je mnogo lakši i kvalitetniji od kako sam operisala štitnu žlezdu.
Pozdrav svima


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Čet Jul 26, 2007 11:38 am 
OffLine
Novi član
Novi član

Pridružio se: Čet Maj 18, 2006 1:32 pm
Postovi: 11
Hm,

evo kako kod mene stoje stvari: ja sam se, usled jednog glupog nesporazuma i svadje sa endokrinologom, odlucila na alternativno lecenje i za sada ide vrlo dobro, mada sporo, no toga sam bila svesna u startu. Ono sto je meni bitno jeste da su se glavni simptomi usporenog rada stitne zlezde u potpunosti povukli i sto se odlicno osecam, barem u poredjenju sa onim raspradom sistema od pre dve godine. TSH, T3 i T4 su se potpuno normalizovali (bez terapije medikamentima) i sve je mirno vec godinu dana, na terapije idem jos uvek. Ono sto i dalje "bode oci" jesu bas moja antitela, nisu vise onako visoka kao sto su bila i polako se vrednosti spustaju, ali uzasno sporo. TGA se sa 150 spustio na 100, pa skocio na 110 (to me buni), TPO se sa 12.500 spustio na 5.000 i sada je na 3.500. Inace, i holesterol se sredio, kao i gvozdje i onaj kardio i atero faktor. Prosli put mi je doktorka iz laboratorije gde sam vadila krv rekla sledece:

"Ma sta se uopste brinete, vazno je da su one prve tri vrednosti dobre, ma TSH je najbitniji i da niste u startu imali TSH od preko 20, niko ziv vam ne bi ni pogledao antitela, ona su manje bitna! TSH vam pravi haos, ako nije dobar!"

Sudeci po svemu sto je napisano ovde, nece biti da je bas tako; odnosno, ja imam povisena antitela i to nema veze ni sa cim, nego su ona, eto, prosto povisena i NECE mi napraviti nikakav kermes u organizmu. Tesko mi je da poverujem u to. Ja sam negde procitala da su lekari misljenja da hipotiroizmu uglavnom prethodi Hashimoto, Hashimoto razori zlezdu, zlezda ne moze vise sama da proizvodi hormone i onda pravac na gutanje pilula do kraja zivota. Volela bih da mi neko od lekara to malo jasnije objasni, jer sve simptome sam "lako" podnela, ali kada se setim kroz sta sam psihicki prolazila, kao i svi oko mene, uf ... nikad vise! I jos uvek sam "naceta" (ljudi sa obolelom stitnom su i inace nervozniji i razdrazljiviji, da se ne lazemo) i kada cujem drugarice koje su zdrave, a imale su pobacaj, kako su se osecale i kroz sta su emotivno i psihicki prosle i koliko im je vremena trebalo da se "vrate u normalu", mislim da bi moja okrnjena zlezda dobrim delom doprinela tome da ja to mnooogo gore podnesem. Znam da stitna remeti rad svih ostalih hormona i mislim da mi ni progesteron ni estrogen nisu u normali, to me strah i da proverim, ali da sada ostanem u drugom stanju i pobacim zato sto lekari nisu sigurni da li pomenuta antitela izazivaju pobacaj ili ne, mislim da bih odlepila, zivota mi. I jos, ovo sa akupunkturom je dobro, meni je zaista dobro, ali meni je isto tako trebalo vise od godinu dana da se koliko toliko sredim, a antitela su i dalje vrlo visoka. Treba li da se lecim jos 10 godina, pa onda tek u 40. da pokusam da pravim decu?

Zato i pitam, nadam se da sam bila razumljiva.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Čet Jul 26, 2007 8:12 pm 
OffLine
Novi član
Novi član

Pridružio se: Sub Jun 02, 2007 10:47 pm
Postovi: 22
Vrlo si razumljiva i shvatila sam tvoj problem. Moram prvo da ti čestitam, što si uspela da se skoro izlečiš, sigurna sam da se to jako retko dešava. Iako tebi to tako ne izgleda antitela su ti jako, jako pala. Pravi je uspeh da ona uopšte padaju. Kako sam ja shvatila ona će postojati dok god postoji bolest, a nijedan hormon ne pada preko noći, kao što se ni bolest ne leči preko noći. Mislim da si na pravom putu, mada mi se čini iz tvog posta da si nestrpljiva i nervozna ne zbog žlezde (možda malo), nego iz nekih drugih razloga. Ja bih tvom načinu lečenja dodala dobru dozu optimizma, pozitvnog načina razmišljanja, zdravog života i raduj se svakom trenutku, mnogo si postigla.
E sad bih te ja pitala: Odakle si? Koliko imaš godina? Je li to u pitanju akupunktura? Koliko dugo se lečiš? Gde si radila akupunkturu. I ja bih probala ako to pomaže i te kako.
Nemoj da razmišljaš o spontanom pobačaju, nema razloga da se svakom desi ista stvar. Kad bi se to svakom desilo ko ima Hashimoto tiroidis ili bilo koje oboljenje štitne žlezde dece na ovom svetu ne bi ni bilo. Koliko mi se čini svaka treća žena NEMA obolenje štitne žlezde. Mnogo više nas imaju. Nažalost, najugroženija grupa su upravo žene u reproduktivnom periodu, od 30-40. Posle taj procenat opada. Pozdrav i javi se. :)


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Čet Jul 26, 2007 9:05 pm 
OffLine
Stalni član
Stalni član

Pridružio se: Čet Jan 26, 2006 11:57 pm
Postovi: 3256
Lokacija: Beograd
Teta Sneki, a meni sada nije jasno kako su kod moje mame antitela povisena, a TSH i sve ostalo je u normali??!! :roll: Otkud sada to?! Ako vec tako kaze dr?! Upravo ovo sto se pita i Zorana24...??!?!

Zorana, i mene zanima gde ides na "bockanje", jer sam i ja isla (sada sam malo :lol: bez para pa ne idem), i svakako verujem u taj vid lecenja - ziv sam primer da sam ustala iz mrtvih (zbog drugih stvari) i dr koji mi je radio akupunkturu mi je rekao da se ne uzbudjujem preterano zbog Hasimota. :roll:


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pet Jul 27, 2007 10:27 am 
OffLine
Novi član
Novi član

Pridružio se: Sub Jun 02, 2007 10:47 pm
Postovi: 22
Čini mi se da je česta pojava da su ti hormoni štitne žlezde u normali, a da postoje antitela. Kod mene je uvek bio takav slučaj. Ja sam uvek imala dobre hormone T3,T4,FT3,FT4 i TSH, jedino su mi pred operaciju uradili antitela i bila su povišena. Ona su znak da bolest postoji, i da se ona bore protiv bolesti. E sad, laički kako sam ja to shvatila, ako su ovi glavni hormoni dobri može da znači, da se štitna žlezda dobro bori sa tim ili kao što je kod mene bio slučaj, da štitna žlezda nije uopšte ni radila pa su ti hormoni nekako mirovali. Moram da naglasim, da sam ja sam imala strumu i da su mi zbog toga rekli da je poželjno da se operiše, a posle mi je struma napravila problem, fizički, kod jednog drugog pokušaja operacije i ja sam rešila da je operišem. Moji jedini simptomi su bili loše raspoloženje i sklonost ka depresiji i nervoza, ostale smetnje nisam imala, tipa znojenje dlanova, isturene oči i sl.
Antitela nemaju neki značaj u našem istraživanju, ona imaju značaj endokrinolozima, imaju klinički značaj i ja nikad ne bih tu ni čačkala da nisam pročitala na netu da ona mogu da izazovu spontani pobačaj. Kako mi je lekar rekao da se to u mom slučaju nije desilo, ja ću da zaboravim na antitela. Ako se desi da ona pojedu ostatak žlezde i sama će nestati. Pozdrav svima. Kiss


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sub Jul 28, 2007 2:26 am 
OffLine
Novi član
Novi član

Pridružio se: Ned Mar 11, 2007 4:47 pm
Postovi: 41
Ja takodje imam povisena antitela radjeno zadnji put u februaru
Anti Tpo 118.6 ref 0.0-34.0,ostale analize su:
FT4 14.10 ref 12.0-22.0,
TSH 3.24 ref 0.270-4.20.
Imam nedostatak estrogena i progesterona,policisticne jajnike,pila sam jedno vreme kontraceptivna sredstva zbog toga.
Inace imam i gastro problema,blago povecane proteine u krvi,holesterol i sgot i sgpt i setam se vecito od lekara do lekara i niko ne gleda kompletnu klinicku sliku,vec svako zasebno.
Ispitivanje za stitnu je radjeno na studenstkoj poliklinici i sad cekam da odem sa rezultatima do Klinickog centra na pregled opet kod gastroenterologa i imunologa.
Mene interesuje da li zbog stitne zlezde za koju samo antitela nisu u okviru ref. vrednosti mogu da nastanu gastro problemi koje imam tipa usporenog metabolizma,nevarenja hrane i nadimanja stomaka.
Da li su ove stvari povezane?
Inace osim ovih simptoma u poslednje vreme mi opada kosa malo jace i boli me gusa,znojenje.
Doktorka sa poliklinike je dala dijagnozu hronicni tireoiditis Euthyreosis,ultra zvuk je bio dobar.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sub Jul 28, 2007 10:07 am 
OffLine
Stalni član
Stalni član

Pridružio se: Čet Jan 26, 2006 11:57 pm
Postovi: 3256
Lokacija: Beograd
Maxmara, moguci su gastro problemi zbog stitne, ali ne mora nuzno da znaci. A sgot i sgpt moguce da su ti poviseni od pilula, mada ja svakome preporucim da odradi i analizu na hepatitis B i C da se to prvo iskljuci (ali ja nisam dr :lol: ). MOguce je takodje da su poviseni zbog gaziranih pica, antibiotika........mada, ja uvek i svakome (cak i ko nema povisene transaminaze) uvek preporucim ove analize,jer na zalost, nikad se ne zna. :(

Inace, meni je dijagnoza latentni Hasimoto tireoiditis.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sub Jul 28, 2007 12:00 pm 
OffLine
Novi član
Novi član

Pridružio se: Ned Mar 11, 2007 4:47 pm
Postovi: 41
Hvala majjo na odgovoru.
Vucem ja duze vreme povecan sgpt i sgot kao i holesterol i proteine pre i koriscenja samih pilula za kontracepciju.
Radila sam analize na Hepatitise sve je negativno.
Gazirano ne pijem a ni antibiotike nisam dugo dugo.
Doktorka gastro me jednom pitala kad je gledala analize da li pijem alkohol,a ja ga ne konzumiram uopste. :o
Sad u avgustu valjda ce se razresiti situacija da se sve napokon sumira.
Inace u porodici tetka mi ima hipotireozu.
Brat rodjeni ima pocetak Krona,mada ni oni nisu sigurni u dijagnozu.
Mene takodje interesuje i za njega da li bi bilo pametno uraditi analizu na antitela i za stitnu zlezdu i da li to moze biti izazivac te bolesti,jer koliko sam razumela i kod Krona propadaju celije i sam organizam ih smatra neprijateljskim zato ih napada.
Da li ovo sve moze da uzrokuje stitna zlezda?
I kakva iskustva imaju ljudi sa Kronovom bolecsu,da li su im povisena antitela?


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sub Jul 28, 2007 7:18 pm 
OffLine
Stalni član
Stalni član

Pridružio se: Čet Jan 26, 2006 11:57 pm
Postovi: 3256
Lokacija: Beograd
E za Kron stvarno nemam pojma, tu ti bas ni jedan odgovor ne mogu dati! :(

A jel si radila UZ jetre?! Da nemas mozda masnu jetru?! :roll: (ali to svakako nema veze sa stitnom!!)


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Ned Jul 29, 2007 11:11 pm 
OffLine
Novi član
Novi član

Pridružio se: Ned Mar 11, 2007 4:47 pm
Postovi: 41
Radjen je ultra zvuk koji je bio dobar,pre godinu dana.
Nadam se da cu vise srediti svoje stanje,a i brat mislim da nam je sve to zbog genetskih predispozicija.
Vezano za masnu jetru mislim prema i tetkinom stanju i svim uradjenim testovima da ipak masna jetra je povezana sa funkcionisanjem stitne zlezde i da joj je doktorka rekla da sve to skupa(masna jetra,holesterol,nadutost,tezina,nevarenje hrane)ima veze sa stitnom zlezdom i zbog toga sad pije lekove.
Dugo je vukla Hasimoto ali sad se povecao i TSH pa je uvedena terapija.
Malo je splasla nadutost koju je imala,nakon 2 meseca terapije i oseca se fizicki bolje.
Hvala majjo na trudu!
Pozdrav! :D


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pon Jul 30, 2007 5:16 am 
OffLine
Stalni član
Stalni član

Pridružio se: Čet Jan 26, 2006 11:57 pm
Postovi: 3256
Lokacija: Beograd
A koliki joj je bio TSH?! Da li znas??! Tada, kad je uvedena terapija?


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 31 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3  Sledeća


Sva vremena su u UTC + 2 sata


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 3 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: