Prijava na doktor.rs mailing listu
Pratite nas redovno putem newslettera.

Sva vremena su u UTC + 2 sata




Započni novu temu Odgovori na temu  [ 4 Posta ] 
Autoru Poruka
 Tema posta: Hormoni i eho stitne zlezde
PostPoslato: Sub Maj 09, 2009 5:31 pm 
OffLine
Novi član
Novi član

Pridružio se: Sub Sep 20, 2008 7:50 pm
Postovi: 8
Da li neko zna koja je normalna velicina levog i desnog reznja stitne zlezde? Bila sam na ultrazvuku pregledao me je neki nazovi doktor ustanovio da mi je desni rezanj uvecan 15x22mm, a levi 15x16mm. On je rekao da mi nije nista ali da se javim svom lekaru.A ja osecam konstantan umor, lupanje srca, nemir, nervozu...Uradila sam i hormone FT3 mi je povisen u odnosu na referentne vrednosti 8.36 a gornja granica je 6.51? Da li ovo sve ukazuje na nesto??????? :oops:


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sub Maj 09, 2009 5:55 pm 
OffLine
Stalni član
Stalni član
Korisnikov avatar

Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 2:32 pm
Postovi: 6548
Lokacija: Planeta Zemlja
Zar nije prilichno jasno posle svih nalaza?

Svi simptomi koje si napisala i vrednosti i nalaz ukazuju na povecanu aktivnost /funkciju jednog reznja zlazde koja zahteva lechenje i dalju dijagnostiku, obrati se endokrinologu i dobicesh terapiju i savete, a do tada prochitaj slichne teme na ovom podforumu.

_________________
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sub Maj 09, 2009 6:53 pm 
OffLine
Novi član
Novi član

Pridružio se: Sub Sep 20, 2008 7:50 pm
Postovi: 8
Ceo nalaz ultrazvuka stitne glasi ovako
DESNI REZANJ: VELICINE 15mmx22mm homogeno gradjen bez promena u eho strukturi
ISTMUS: uredne eho struktur i velicine
LEVI REZANJ: VELICINE 15mmx16mm takodje homogene gradje bez nodalnih i cisticnih promena.
Usmeno mi je rekao da je desni rezanj izduzeniji i uvecan
LABORATORISKI IZVESTAJ
TSH 2.51uUl/ml referentne vrednosti su 0.27-4.2
FT3 (slobodni T3) 8.36 pmol/L referentne vrednosti su 3.10-6.81
FT4 (slobodni tiroksin) 15.89 pmol/L referentne vrednosti su 12.0-22.0
DA LI NA OSNOVU SVEGA OVOGA I NA OSNOVU SIMPTOMA KOJE SAM NAVELA U PREDHODNOJ PORUCI POSTOJI MOGUCNOST NEKOG OBOLJENJA? MOLIM VAS ZA ODGOVOR JEL NE MOGU VISE DA SE NERVIRAM. :roll:


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Ned Maj 10, 2009 11:56 am 
OffLine
Stalni član
Stalni član
Korisnikov avatar

Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 2:32 pm
Postovi: 6548
Lokacija: Planeta Zemlja
Ovo je ko gluvih telefona.

Vi uporno postavljate pitanje i ne obazirete se na odgovore koje pishemo.

Da, svi nalazi koje ste prepisali ukazuju na oboljenje, povecanje funkcije shtitne zlezde ili hipertireoizam o kom smo pisali mnogo puta u ovom podforumu,

Koristite opciju Trazi na forumu i nacicete vishe podataka, da ne ponavljamo sve.

I obratite se vashem endokrinologu radi lechenja i daljih analiza.

________________________________________________________



Hipertireodizam

Hipertireodizam znaci da stitna zlezda proizvodi previse hormona. Stitna zlezda je smestena na prednjem delu vrata. Ona kontrolise metabolizam, odnosno, kako telo pretvara hranu u energiju. Takodje utice i na srce, misice, kosti i holesterol.

Previse hormona stitne zlezde moze da izazove ubrzavanje mnogih procesa u telu. Mozda cete brzo gubiti na tezini, imati ubrzano lupanje srca, previse se znojiti ili se osecati nervoznim ili cudljivim. A moze da se desi da uopste nemate simptome. Vas lekar ce mozda otkriti da imate poremecaj dok radi analize za nesto drugo.



Hipertireodizam se lako leci. Pored terapije, mozete voditi zdrav nacin zivota. Bez terapije, on moze dovesti do ozbiljnih srcanih problema, problema sa kostima i opasnim stanjem zvanim "tireoidna bura".

Sta izaziva ovu bolest?

Grejvova bolest izaziva vecinu poremecaja stitne zlezde. Tokom te bolesti, telesni prirodni imuni sistem napada stitnu zlezdu. Ona uzvraca proizvodnjom previse hormona. Kao i mnogi problemi u vezi sa stitnom zlezdom, to je cesto nasledno.



Nekada je ova bolest prouzrokovana otecenom zlezdom ili malim izraslinama, koje se zovu tireoidni cvorici.

Koji su simptomi hipertireodizma?

- Mozete osecati nervozu, cudljivost, slabost ili umor
- Ruke se mogu tresti, srce moze da lupa ubrzano ili mozete imati problema sa disanjem
- Mozete se mnogo znojiti ili imati toplu, crvenu, svrabezljivu kozu
- Mozete imati cesce stolice nego inace
- Mozete imati finu, meku kosu, koja opada
- Mozete mrsaviti, iako jedete isto ili vise nego uobicajeno.

Ako imate neki od ovih simptoma, javite se lekaru. Bez terapije, ova bolest moze dovesti do problema sa srcem i kostima, kao i opasne "tireoidne bure".



Kako se dijagnostikuje?

Lekar ce Vas pitati za simptome i uraditi fizicki pregled. Zatim ce naloziti analizu krvi, da bi se videlo koliko hormona proizvodi stitna zlezda.
Nekada se tireodizam otkrije prilikom testiranja iz nekih drugih razloga. Mozda cete biti iznenadjeni da saznate da imate taj problem.

Kako se leci?

Ako imate problema sa simptomima, lekar ce Vam dati tablete, koje se zovu beta-blokeri. One mogu da Vam pomognu da se osecate bolje, dok Vi i Vas lekar odlucite kakva ce terapija biti primenjena. Cak i ako Vas simptomi ne muce, i dalje Vam je potrebna terapija, zato sto tireodizam moze dovesti do ozbiljnijih problema.

Radioaktivni jod i antitireoidni lekovi su terapije koje lekari najcesce koriste. Najbolja terapija za Vas zavisice od vise stavki, ukljucujuci i Vase godiste. Nekim ljudima je potrebna vise nego jedna vrsta tretmana.

- Radioaktivni jod je najcesca terapija. Mnogi ljudi se izlece posle uzimanja jedne doze. On unistava deo stitne zlezde, ali to ne nanosi stetu drugim delovima tela.
- Antitireoidni lekovi deluju najbolje u slucaju kada su simptomi blagi. Ove tablete ne ostecuju stitnu zlezdu. Medjutim, one ne deluju uvek i morate ih uzimati svakog dana u isto vreme. Ako prestanu da deluju, mozda cete morati da pokusate sa radioaktivnim jodom.

Posle terapije, bice Vam potrebna redovna analiza krvi. Time se proverava da li se hipertireodizam vraca, a takodje i da li stitna zlezda proizvodi dovoljno hormona. Nekada terapija izleci hipertireodizam, ali izazove suprotan problem - premalu kolicinu hormona stitne zlezde. Ako se to desi, mozda cete morati da uzimate hormonske pilule za stitnu zlezdu sve do kraja zivota.

I nerviranjem necete nishta postici, samo ce biti kontraproduktivno, iako je vasha nervoza verovatno izazvana stanjem koje imate, tj zbog povishenih hormona shtitne zlezde ste i previshe osetljivi, i lakshe se nervirate i metabolizam je ubrzan, pa ne bi bilo loshe da se obratite i psihologu ili psihijatru , sto se rpeporuchuje u lechenju osoba koje imaju ovo stanje.

Nadam se da vam je sada jasnije.

_________________
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 4 Posta ] 


Sva vremena su u UTC + 2 sata


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 3 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: