Prijava na doktor.rs mailing listu
Pratite nas redovno putem newslettera.

Sva vremena su u UTC + 2 sata




Započni novu temu Odgovori na temu  [ 14 Posta ] 
Autoru Poruka
 Tema posta: Oticanje stopala?
PostPoslato: Sre Jun 22, 2005 12:28 pm 
OffLine
Stalni član
Stalni  član

Pridružio se: Čet Jan 20, 2005 5:11 pm
Postovi: 67
Odjednom su pocela da mi oticu stopala. Onako deluju naduveno. Secer mi je OK, oko 5 sve vreme. Krvni pritisak 120/80.
Jedina promena je ta sam presao na sandale koje su svakako udobnije od prolecne/zimske obuce i dosta hodao par dana posto sam bio u nekom turizmu. Medjutim vidim da mi se nije mnogo popravilo ni povratkom u Beograd.
Sta to moze da znaci?


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Probaj isposnicku nedelju
PostPoslato: Ned Jun 26, 2005 9:32 pm 
OffLine
Aktivan član
Aktivan član

Pridružio se: Ned Nov 14, 2004 1:57 pm
Postovi: 131
Oticanje stopala je uvek vezano za provokaciju (zakazivanje) cirkulacije. Verovatno da je turisticki zadatak imao produzeno stajanje koje, uz poremecenu cirkulaciju, izaziva oticanje stopala. Sam cin kretanja bi trebalo da smanjuje otoke, ali i to zavisi od vrste aktivnosti i potrebng oporavka. Hmm? Ako je turisticki zadatak podrazumevao i malo pojacanu klopu, a Gazza jeste epikurejac, i to moze da izazove otoke.

Pravi lek je "isposnicka nedelja" u smislu Dr. Petakova. Nesto kao casa vode i jos dva gutljaja vina i nista vise.

Malo se salim, ali post jeste dobra terapija protiv otoka.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Ned Jun 26, 2005 11:14 pm 
OffLine
Stalni član
Stalni  član

Pridružio se: Čet Jan 20, 2005 5:11 pm
Postovi: 67
Hm, Petakov me preplasio telefonski, odmah me je poslao na sve moguce testove krvi i mokrace za bubrege posto se ispostavilo da je to ozbiljan simptom otkazivanja bubrega. Rezultati jos nisu tu ali bumo videli, no bizarno je to da malo jesu otecena stopala (evo danas po ovoj vrucinstini me bas nerviraju) a malo duze nisu, pa mi se sve cesce javlja primisao da su mi ovakva stopala bila ista i proslog leta a onda ih nisam gledao tokom jeseni i zime pa i nisam primecivao takvo stanje. Ali no dobro, sutra ce rezultati pa cemo videti da li se nesto dodatno pogorsalo ili ne.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pon Jun 27, 2005 7:51 am 
OffLine
Aktivan član
Aktivan član

Pridružio se: Ned Nov 14, 2004 1:57 pm
Postovi: 131
Dr. Petakov sluzi tome da dize paniku, i to je OK. Neko mora, ali ti ne panici. Ja se borim sa oticanjem stopala vec godinama, a bubrezi su mi sasvim OK.

Post mi je uvek pomagao, kao i kretanje. Ostro, kratkotrajno kretanje, prosto receno trcanje, mi je uvek smanjivalo otoke, a dugotrajno, sporohodno geganje, kao i stajanje mi je uvek stvaralo otok. Osrednje doze epikurejstva su mi uvek, ali uvek, stvarale blage otoke, koji su pocinjali trnjenjem. Znak jeste ozbiljan ali postoji dobar borbeni arsenal.

(Zestok) post je zakon za akutno smanjivanje otoka.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pon Jun 27, 2005 2:36 pm 
OffLine
Stalni član
Stalni  član

Pridružio se: Čet Jan 20, 2005 5:11 pm
Postovi: 67
Post je odlicna tema.

Oduvek me je zanimao odnos posta i dijabetesa, ne sumnjam da apstinencija od unosa hrane ima svoje dobre strane ali mi se cini da to nije sasvim jednostavno u nasem slucaju u kome je metabolizam ozbiljno poremecen. Kakva su vasa iskustva?

Brko, dugujes mi odgovor na temu tvog PP rezima ishrane. Moj problem je sto ja ovaj rezim ishrane uvek povezujem sa ishranom baziranom na zivotinjskim proteinima da ne kazem na mesu. I sam tako najlakse gubim kile ali to nije bas dobro za nas zbog moguceg uticaja na bubrege.

Pa te zato molim da ako mozes precizno sa nama podelis kako izgleda tvoj dnevni rezim ishrane, sta jedes obicno, kada, koliko.

Hvala!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Jednolicni i dosadni obroci.
PostPoslato: Pon Jun 27, 2005 6:29 pm 
OffLine
Aktivan član
Aktivan član

Pridružio se: Ned Nov 14, 2004 1:57 pm
Postovi: 131
Dorucak:
Kuvano: Jedna glavica crnog luka, pola ksike koncentrata paradajza, jedna i po ociscena Haringa (negde oko 250 grama)
Rucak:
Jedna cvekla, jedna sargarepa, dva cesnja belog luka, jedan paradajz, jedna Haringa, jedna kafena kasika maslinovog ulja,sve to zivo, uradjeno u blenderu. Casa crnog.

Vecera:
150 do 200 grama posnog sira uz malo maslinovog ulja. Alternativa su tri kuvana ili przena jajeta.

"Ziva", termicki neobradjena, Haringa je najbolji izvor 3 Omega masnih kisleina, koje su inace termo-labilne.

Hmm?omalo pocinjemda licim na Eskima, ali tio je OK.

Tema posta je izuzetno interesantna, ali bas izuzetno, i to posebno za nas. Trebalo bi pronaci vise detalja o ruskoj metodi 40 dnevnog APSOLUTNOG posta (nista osim vode), i potraziti da li je to primenjeno na tretman dijabetsa, ili da li je primenljivo, makar ja to prvi isprobao na sebi. Verovatno cu se time pozabaviti posle odmora.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pon Jun 27, 2005 9:37 pm 
OffLine
Stalni član
Stalni  član

Pridružio se: Čet Jan 20, 2005 5:11 pm
Postovi: 67
auuuuuu kad se sad nisam slogir'o:)

pa ja se hranim kao bubreg u loju, i trebalo bi da pevam od srece sa svojih 5,5 glik.hem. u poredjenju sa ovom dijetom.

hmmmmm sad sam bas u rebusu, ovo je na korak od isposnickog rezima ishrane a tu moram da citiram petakova, "kad bi mogli da zivimo kao monasi medicina nam ne bi bila potrebna".

apropo rusa i posta, u beogradu zivi veliki propagator gladovanja naturolog georgi nazarov, covek prima pacijente u ruskom domu a ja imam neki skraceni prolaz do njega pa se spremam da ga obidjem ovih dana. ako nista drugo, leto je dobro vreme za eksperimente ovog tipa, organizam lakse izdrzi bez hrane na 35C nego na -5C.

brko samo napred divim ti se iskreno, sa mojim gastro temepramentom nema teorije za ovakvu dijetu.

btw to nije low carb, to je NO CARB a to malo sto ima u crnom luku i cvekli ili gde vec to tesko da su CARBS :lol:


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Kost za post
PostPoslato: Uto Jun 28, 2005 8:04 am 
OffLine
Aktivan član
Aktivan član

Pridružio se: Ned Nov 14, 2004 1:57 pm
Postovi: 131
Glikemija 5.5 nije sama sebi cilj, i nije isto da li se postize sa tri insulina dnevno, ili uopste bez insulina.

Veoma, ali veoma, sam zainteresivan za sastanak sa ruskim dijetelogom. Od 3-ceg do 24-tog Jula sam izvan Beograda. Svi ostali termini su OK., ako mozes da mi asistiras u kontaktu bicu ti veoma zahvalan i spreman na revans.

Isposnistvo je semanticko pitanje i moze biti veoma epikurejsko, sto je opet semanticki problem: Isposnicko epikurejstvo ?? Hmm, ako je akcenat vise na kurejstvu mozda sve dobija smisao. Hmm, prazan (poluprazan) stomak, uz casu opojnog crnog vina, sa uvezbanim fizikusom, je kontekst za (epi) kurejstvo najviseg nivoa, uostalom i zivotinje, nase pretece, u teranju nedeljama ne jedu nista i sve je OK.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Kost za post
PostPoslato: Uto Jun 28, 2005 10:08 pm 
OffLine
Stalni član
Stalni  član

Pridružio se: Čet Jan 20, 2005 5:11 pm
Postovi: 67
Brka je napisao:
Glikemija 5.5 nije sama sebi cilj, i nije isto da li se postize sa tri insulina dnevno, ili uopste bez insulina.


slazem se 101%, ja srecom nisam na insulinu, ali jesam na tabletama, gluformin + novonorm. za gluformin imam blagi osecaj da je sa njim isto kao i bez njega, to je lek iz familije metformina koji navodno stimulisu pankreas na lucenje. pravo dejstvo ima novonorm (repaglinid) ciju sam dozu u poslednja 3 meseca prepolovio i trenutno sam na najmanjoj, 0.5mg. kada sam bio na 1mg glikemija mi je bila 4.9, sto mi dovoljno govori da mi je organizam zavisan.

Brka je napisao:
Veoma, ali veoma, sam zainteresivan za sastanak sa ruskim dijetelogom. Od 3-ceg do 24-tog Jula sam izvan Beograda. Svi ostali termini su OK., ako mozes da mi asistiras u kontaktu bicu ti veoma zahvalan i spreman na revans.


nema potrebe za revansom, ovde smo na istoj stvari. do 3.jula kontakt nece biti moguc ali racunaj da ces kada se vratis u beograd uskoro videti nazarova.

Brka je napisao:
Isposnistvo je semanticko pitanje i moze biti veoma epikurejsko, sto je opet semanticki problem: Isposnicko epikurejstvo ?? Hmm, ako je akcenat vise na kurejstvu mozda sve dobija smisao. Hmm, prazan (poluprazan) stomak, uz casu opojnog crnog vina, sa uvezbanim fizikusom, je kontekst za (epi) kurejstvo najviseg nivoa, uostalom i zivotinje, nase pretece, u teranju nedeljama ne jedu nista i sve je OK.


hehe zanimljiv pogled na stvari, moj problem je u glavi, ja sam zapravo rodjeni kuvar i retko sam u zivotu sretao one koji to rade bolje od mene pa mi zato hrana zauzima isuvise prostora u sivim celijama. apropo isposnickog epikurejstva, ja se trudim da u svoj dijetalni rezim unesem bar delic vatrometa, pa cu sada sa vam podeliti sta sam sebi i svojoj lepsoj polovini spremio veceras, nije da bar malo nisam bio ponosan:

-salata od svezeg spanaca, svezeg djumbira, svezeg crnog luka, balzamskog sirceta, maslinovog ulja, heljde i zrnevlja pecenog susama, golice i suncokreta
-ragu od svezih sumskih pecurki lisicarki u belom vinu
-pileci file mariniran u jogurtu sa indijskim zacinima
-izdanci mungo pasulja skuvani sa djumbrom i anisom

od svega po malo, da se ne pretera, a uz to casa odlezalog plavca sa braca iz hrastovih buradi iz 2000. i malo sveze dinje kao dezert.

pa nam posle nesto fali:)

za sat i po cu da vam javim koliki mi je secer posle ovoga ali mogu da se u pare opkladim da nece preci 7 8)

PS. da ne pomislite da se stalno ovako hranim, ovo je jednom nedeljno, ili redje, kad mi dodje zuta minuta da spremam neku egzotiku


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Uto Jun 28, 2005 11:08 pm 
OffLine
Stalni član
Stalni  član

Pridružio se: Čet Jan 20, 2005 5:11 pm
Postovi: 67
secer je 4.9 nekih 1,5 posle kraja goreopisanog obroka (plus produzeno ispijanje druge case vine:=) u to ime ziveli!

PS mada kada bolje razmislim, jedini UH u celoj veceri je bilo malo crnog luka proprzenog sa pecurkama, jedna polovina male cvekle u salati od spanaca, nesto malo heljdinog zrnevlja kojom je salata bila posuta, i malecna dinja (oko 400 g neociscena koju sam podelio sa zenom). i vino, al se to ne vazi - jel tako brko;)?


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Jun 29, 2005 7:52 am 
OffLine
Aktivan član
Aktivan član

Pridružio se: Ned Nov 14, 2004 1:57 pm
Postovi: 131
Bracki barikirani Plavac je zaokruzio ceo ugodjaj i odrzao glikemiju tamo gde joj je mesto. Upravo sam govorio o ovakvim dogadjajima.

Ako volis da kuvas to je OK i jos vise je OK sto imas za koga, pa i to je jedna vrsta lova, a mi najbolje funkcionisemo (jedino) u lovu.

Pomno pratim duel barikiranih kalifornijskih vina versus evropskih "one touch vines", i presudjujem u korist obe strane.

Nikada ne propustajte Plavac, nikada, cak ni na prazan stomak.

U narednim komentarima moracu jos da elaboriram paradigmu lova. Tu ima nesto.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Jun 29, 2005 11:22 am 
OffLine
Stalni član
Stalni  član

Pridružio se: Čet Jan 20, 2005 5:11 pm
Postovi: 67
haha vidim da cemo brka i ja ovde da otvorimo vinski forum.

brko nadam se da si imao prilike da probas 2 odlicna domaca barikirana vina, oba su iz zupskog kraja (a nazalost oba sa masnom cenom).

"prokupac" iz podruma ivanovic, berba 2003., srpsko grozdje i francuska pamet, sve rasprodato (kostalo oko 550-600 din)

za nijansu slabiji ali odlican "carigrad" iz istog kraja, cini mi se da je 2002., nabavlja se privatnim kanalima za oko 400 din za bocu, imaju ga u onoj skupoj vinariji kod kalenica za 560 din

ali zenu nikako da odviknem od onog crnogorskog djubreta, ne mozes joj dokazati da je vranac 13.juli poguban!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Jun 29, 2005 1:28 pm 
OffLine
Aktivan član
Aktivan član

Pridružio se: Ned Nov 14, 2004 1:57 pm
Postovi: 131
U sledecih 40 dana sve ce biti spremno za otvaranje (i) Vinskog Foruma, odnosno neke YU berze koja bi se, izmedju ostalog bavila i prodajom vina. Hmm??

Mama Merry, sa ovog foruma, je vec nekako bezecovala mesto kao potencijalni saradnik, a kada dovrsim sve pripreme, bice mesta za sve nas.

Trenutno radim neki komplikovani software za Lotto, u zajednici sa kanadskim partnerom, tako da moj originalni projekat malo trpi, odnosno ceka mali "cash-push" koji ocekujemo pocetkom Avgusta.

Dobra je ideja da, bas za vina, napravimo, nesto kao Dijabeticki ziri, i te fore, i kao mi to preporucujemo posle degustacije i takve zvake i fore. To cemo jos da komercijalno osmislimo.

Inace berba 2003 je famozna i ovde i svuda u okruzenju. Vina od 500 do 600 Dinara NE SPADAJU u skupa vina, upravo obrnuto, spadaju u jeftinija, "serijska" vina. Ja racunam da cena postaje ozbiljnija kada predje 50 E, bar, a vina od oko 100$ su nesto oko cega se zanimamo. Moja supruga takodje voli vina, i prilicno se razume, ali NE TRZA na ispod 100$-ska 0.7 L.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Jun 29, 2005 1:43 pm 
OffLine
Aktivan član
Aktivan član

Pridružio se: Pet Feb 18, 2005 3:58 pm
Postovi: 213
Lokacija: Pozarevac
A bas sam htela da napisem...dajte jos malo za nas neupucene.., bas mi prija ovaj vas vinski podforumcic , i svidja mi se ideja o Dijabetickom ziriju...a dobrovoljno se javljam kao zamorce za degustacije, pa da mi posle svake merite secer..da vidimo koje je najbolje :wink: :wink: :wink:


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 14 Posta ] 

Izdvajamo za vas:



Sva vremena su u UTC + 2 sata


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 5 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: