Prijava na doktor.rs mailing listu
Pratite nas redovno putem newslettera.

Sva vremena su u UTC + 2 sata




Započni novu temu Odgovori na temu  [ 22 Posta ] 
Idi na stranicu   1, 2  Sledeća
Autor Poruka
 Tema posta: iskustva iz vrnjacke banje
PostPoslato: Pon Avg 08, 2011 3:26 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Sre Avg 15, 2007 4:12 pm
Postovi: 29
jos uvek sam u vrnjackoj banji sutra napustam banju. inace u banju sam dosao po programu edukacije koju organizuje socijalno. imam 10 dana besplatnog smestaja u novom merkuru. danas mi je 9 dan. situacija je ovakva:

-smestaj odlican
-ishrana odlicna
-odnos sestara i lekara prema pacijentu odlican
-pomoc u lecenju dijabetisa losa

prvog dana kad sam dosao bila je subota. nije radjeno nista. to se isto desilo i u nedelju, zato sto lekari ne rade vikendom. sad radnim danima

ponedeljak radjen je profil(h1 je bio 6.5%, secer je varirao jer sam dosao sa dzinovskim dozama 20+20+8 novorapid, 20+8 levemir), bio sam na ekg(ok) i dijeteticara(izmerena mi je tezina 77kg, visina 185cm, odredio dijetu od 2300 kalorija sa 235g ugljenih hidarata)

utorak dobio sam aparat accu chek active+60 trakica, secer merim sam po svom nahodjenju ili lekar kad kaze i sestre to upisuju u listu i na osnovu toga lekar odredjuje doze insulina. danas su doze 10+8+8 novo rapid 18 levemir

sreda, cetvrtak, petak, subota, nedelja, ponedeljak sve se svodi na moja merenja i doze su 9+9+8 novorapid i levemir 18. meni je secer izmedju 11 do 15. razgovarao sam sa lekarom, cak da me posalje kod endokrinologa, ali on kaze da nema potrebe, jer primam insulin od koga nema bolji i to u 4 doze tako da ni endokrinolog ne bi nista menjao.
treba reci da ja jedem iskljucivo hranu koja se sluzi u hotelu,ali meni je secer i dalje veliki.

treba reci da smo ovih prethodnih dana imali i predavanja vezano za secernu bolest. to je pozitivno,ali meni se cini samo za dijabeticare tipa 2 i tipa 1 koji su skoro dobili secer. ja secer imam 22 godine.

takodje, od kad sam u merkuru do danas, smrsao sam 1kg
cini mi se da nema svrhe raspravljati se sa ovim lekarima. jer ono sto su naucili u knjigama i to je to.
oni npr. nisu spremni kad je secer ogroman preko 17 da povecaju insulin vise od 2 jedinice. kad sam ih pitao kako racunaju tu korektivnu dozu koja se koristi, nisam dobio odgovor
molim vas za savet. ja sutra izlazim iz merkura. dakle secer se krece od 11-13 doze su: novorapid 9+9+8, levemir 18 tezina 76kg, visina 185. moj indeks tezine BMI je 22,4. dobar je. Medjutim,ako ovako nastavim brzo cu smrsati. takvih problema sam imao i pre 4-5 godina, pa je moj prethodni lekar podigao doze insulina na 20+20+14 novorapid, levemir 20+8. terao me da jedem,ali sam cesto upadao u hipoglikemije. u tom periodu moj h1 je bio oko 6%.

molim vas za savet i neke smernice sta da radim kad stignem kuci da bi secer vratio u normalne okvire? kako se racuna korektivna doza kad je secer veliki, pa ga treba skinuti? ja sam na internetu nasao,e sad ne znam da li je to tacno da se ta doza racuna tako sto se vrednost glikemije npr ako je 15 oduzme od ciljane vrednosti pa se sve to podeli sa faktorom korekcije. faktor korekcije se racuna tako sto se 83 podeli sa ukupnim brojem jedinica insulina koje primam.

dakle, iskustva u banji su sto se dijabetisa konkretno tice ne bas pozitivna, sve drugo je ok.

hvala


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: iskustva iz vrnjacke banje
PostPoslato: Uto Avg 16, 2011 3:39 pm 
OffLine Saradnik
Pridružio se: Sub Sep 11, 2004 3:51 pm
Postovi: 2318
Lokacija: Beograd
Svi koji su na intenziviranoj terapiji, a pogotovo na analozima, računanje faktora za ugljene hidrate i računanje faktora za korektivne doze mogu pročitati ovde
http://www.diabeta.net/literatura/moj-d ... ne-izdanje

Tebi bih savetovala da povećaš doze. U banji često ljudima skinu doze i posle se hvale kako su smanjli troškove državi. Ne uvek, ali ima dosta takvih primera.

_________________
Posetite prvi domaći sajt o dijabetesu: http://www.diabeta.net


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: iskustva iz vrnjacke banje
PostPoslato: Sub Avg 20, 2011 9:19 am 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Sre Avg 15, 2007 4:12 pm
Postovi: 29
terapiju koju sada koristim je sa fiksnim dozam. vi mi preporucujete terapiju sa promenljivim dozama, prema kolicini pojedenih ugljenih hidrata. ovde moze vrlo lako da se promasi i da se primi vise ili manje insulina. mada, ja sam i pored fiksnih doza pokusavao malo sa ovom drugom metodom i cini mi se da je ipak bolja jer daje vecu slobodu. ja za vreme celog svog dijabetisa i za vreme humanih insulina na spricevima i sada sa analozima koristim terapiju sa fiksnim dozama, nije li problem sada preci na ovu drugu terapiju? lekari u banji su mi smanjili doze i ova njihova dijagnoza se poklapa sa dijagnozom dr. sumarac iz klinickog centra, koja kad je videla ove velike doze rekla da one ne smeju biti vece od 16j. kad sam pitao lekara u banji kako racuna korektivne doze i da sam ja na internetu nasao formulu kako se racuna, on je rekao da formula ne moze ovo resiti jer na secer uticu mnogi drugi faktori stres, zdravstveno stanje itd ispada da ova druga terapija nije dobra. na kraju nisam dobio odgovor o korektivnoj dozi. iz njihove terapije sam zakljucio bez obzira na velicinu secera oni podizu dozu insulina maksimalno za 2j. to je neispravno jer to meni ne vraca secer u normalu. npr kad je secer 17 spustice ga te dve dodatne jedinice na 13-14. molim vas za savet. ovu knjigu evo sada odlazim da kupim

hvala


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: iskustva iz vrnjacke banje
PostPoslato: Uto Avg 23, 2011 6:41 pm 
OffLine Saradnik
Pridružio se: Sub Sep 11, 2004 3:51 pm
Postovi: 2318
Lokacija: Beograd
Naravno da ću uvek preporučiti intenziviranu terapiju bez fiksinih doza. A to što lekari i u banji u na Internoj B neće to da koriste je iz dva razloga:
1. Ne znaju princip
2. Mrzi ih da edukuju narod, jer traži posvećenost i vreme, koje oni, zaboga, nemaju. I po njihovom to treba da rade med. sestre (slažem se), ali one su tek posebna priča (čast izuzecima).

A to oko hormona i drugih faktora koji utiču na glikemiju (a da nije hrana) se rešava bazalnim insulinom (Lantus, Levemir), tako da nemoj da te farbaju. Ne znaju. Tužno, ali istinito.

Ti meni reci na ovom primeru: recimo izmeriš visok šećer u neko "nevreme", nije ni pred ručak ni pred večeru? Šta radiš u takvim slučajevima? Koliko insulina dodaš? Da li uopšte dodaš ili čekaš "svoje vreme" za dozu? Koliko onda dozu daš? Dve jedinice više?
Itd, itd...
Koliko ti treba insulina za jednu bananu? Jogurt? Sladoled? Pljesku?
Itd, itd....
:)

_________________
Posetite prvi domaći sajt o dijabetesu: http://www.diabeta.net


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: iskustva iz vrnjacke banje
PostPoslato: Sre Avg 24, 2011 10:39 am 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Sre Avg 15, 2007 4:12 pm
Postovi: 29
dakle, kad merim secer u nevreme, to je otprilike 2h posle obroka, ranije nisam nista radio cekao sam da prodje vreme do sledece doze, ili sam davao po 2j insulina, sada dodajem doze insulina,ali ne 2j. desava mi se da 2h posle rucka kad sam na poslu secer ode sa mojih 10j na 12-14. ja sama utvrdio da bih pokrio svoj obrok koji je obilan i da ispravim visak secera, potrebno mi je od 15-18j insulina. ova doza mi skida secer na 7-8. sto je ispravno i dajem kako kad 15 ili 18j. 15j kad mi je secer pred rucak 7-8. ovo pokriva hranu,a 3j kao korektivna doza.
nisam utvrdjivao koliko mi treba insulina za neku namirnicu,ali cenim da mi je potrebno 1j insulina za 10-12g ugljenih hidrata.
sta sam primetio jos za levemir, kad ga primim uvece u 22h i pojedem uzinu, obavezno mi secer u 00h ide do 10-11 i to stoji do 3h ujutro,a onda valjda levemir deluje i obara secer, na primer ako je bio 10 spusta ga na 6-7
sto se tice racuna sa ugljenim hidratima, lako je odrediti kad je jedna namirnica u pitanju,na primer hleb,ali kako racunati ugljene hidrate u hrani gde ima vise namirnica, na primer djuvec, ili neko jelo sa mesom. otkud znam koliko cega ima u takvoj hrani? na poslu uzimam hranu iz neke kafane gde spremaju kuvanu, pecenu, ili przenu hranu.

molio bih za pomoc

hvala


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: iskustva iz vrnjacke banje
PostPoslato: Sre Avg 24, 2011 10:58 am 
OffLine Saradnik
Pridružio se: Sub Sep 11, 2004 3:51 pm
Postovi: 2318
Lokacija: Beograd
Tabela sa nutritivnim vrednostima namirnica postoji u knjizi, kao i dosta informacija na sajtu mom potpisu pod "Šećerne jedinice". Za procenu ugljenih hidrata treba malo vežbe i vremena,ali kad jednom savladaš posle ide lako.
Što se izračunavanja tvog faktora tiče, nema potrebe da razmišljaš, prema datoj formuli u knjizi lako ćeš znati koliko ti stvarno treba za recimo 12 gr UH i koliko ti jedna jedinica Novorapida skida cuker.
Što se Levemira tiče, za njega užine nisu obavezne, pa probaj da je izostaviš. Ako ti pada šećer u tom periodu znači da verovatno imaš fenomen zore. A i da ga nemaš, ako ti pada u toku noći, onda je doza Levemira previsoka.
Inače, uslov za dobru regulaciju šećera je da se prvo noćna doza odredi kako treba, pa ti je onda preko dana lakše, jer imaš kratkodelujući za sva pokrivanja i korekcije.
Na dobrom si putu, samo malo više vežbe i matematike :)
Za meso ne treba insulin. Ali, da se ne ponavljam non stop, knjiga vam je online dostupna stalno, pa čitajte :D
Ako nešto nisam pokrila, onda pitajte :D

_________________
Posetite prvi domaći sajt o dijabetesu: http://www.diabeta.net


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: iskustva iz vrnjacke banje
PostPoslato: Sre Avg 24, 2011 12:18 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Sre Avg 15, 2007 4:12 pm
Postovi: 29
hvala na savetima

ja treba da odredim da li je bazal ok. mogu li ja koristiti vasa uputstva iz knjige odredjivanje bazala. treba da preskacem obroke pa meriti na svakih sat vremena, npr dorucak, pa rucak, pa veceru. malo mi je to neugodno.
vi kazete
Citiraj:
Za meso ne treba insulin


medjutim, meni se secer podize nakon pojedene vece kolicine mesa, ili masnije hrane

da li tu treba vrsiti neka konvertovanja masnoca u ugljene hidrate, ili proteina u ugljene hidrate?

izvinite mozda sam dosadan


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: iskustva iz vrnjacke banje
PostPoslato: Sre Avg 24, 2011 12:57 pm 
OffLine Saradnik
Pridružio se: Sub Sep 11, 2004 3:51 pm
Postovi: 2318
Lokacija: Beograd
Masna mesa i masnoće uopšte se metabolišu kasnije i izazivaju skok šećera u krvi posle 2-4 sata. Nije ni čudo što moraš da daješ korekciju nakon dva sata. Kada jedeš puno mesa i masnije hrane, moraš biti fizički aktivan da bi anulirao porast glikemije.
Za sve proteine insulin ne treba. Znam da ti je lakše da mene pitaš za svaku sitnicu, ali molim te pročitaj prvo knjigu, pa ćemo da pričamo ako ti i dalje nešto ne bude bilo jasno.
Ako želiš da testiraš bazalni insulin možeš da probaš na taj način, ali videćeš i sam kako ti se kreću šećeri, pogotovo što prvo sređuješ noćne glikemije. Možda ti je i bazalna doza sasvim ok, ali prvo meri noću da to proveriš. Recimo prvu noć u 00, 02, 04, 06h a sledeću u 01,03,05h. Jeste komplikovano, ali to uradiš jednom pa si miran.

_________________
Posetite prvi domaći sajt o dijabetesu: http://www.diabeta.net


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: iskustva iz vrnjacke banje
PostPoslato: Sre Okt 05, 2011 8:51 am 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Pon Dec 19, 2005 3:35 pm
Postovi: 355
Metabolizam je razlicit kod svakoa.Kao sto Diabea rece,zavisi sa se jede ali takodje zavisi i koliko brzo organizam "obadjuje" ono sto se pojede.Zato i ja poneka dajem korektivne doze i posle jela jer analog koji sam dao pre obroka,relativno odradi tar u prva 2 sata ali kasnije kada njegovo dejsto prestaje,hrana se jos vari i secer skace pa ga treba smanjiti.Bitno je da se nauci kako pankreas radi iluci insulin.On to radi u raznim situacijama a ne samo kad se jede.Nema vise lekara kao sto je davno bila dr.Ivka na institutu za majku i dete,ad su sve neki primarijusi d.sci med itd itd na endokrinologijicast izuzecima) i onda dijabeticari ne znaju.Za iskusto iz banje samnapisao kakvo je


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: iskustva iz vrnjacke banje
PostPoslato: Pon Jan 16, 2012 10:00 am 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Uto Okt 23, 2007 11:52 am
Postovi: 39
Lokacija: Novi Sad
Zanima me da li neko pouzdano zna na svakih koliko dijabeticari tipa 1, na inteziviranoj terapiji imaju pravo na banju.
Neko govori svake godine, neko svake cetvrte. Postoji i treca opcija, kako su raspolozeni u socijalnom, u zavisnosti od grada...

_________________
Nauči gledati sitnice da bi mogao živeti večno.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: iskustva iz vrnjacke banje
PostPoslato: Uto Jan 17, 2012 4:01 pm 
OffLine Saradnik
Pridružio se: Sub Sep 11, 2004 3:51 pm
Postovi: 2318
Lokacija: Beograd
Svake četvrte, tu se pravilnik nije menjao godinama. Sve drugo su pokvareni telefoni.

_________________
Posetite prvi domaći sajt o dijabetesu: http://www.diabeta.net


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: iskustva iz vrnjacke banje
PostPoslato: Pet Dec 06, 2013 3:34 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Uto Okt 23, 2007 11:52 am
Postovi: 39
Lokacija: Novi Sad
Molim vas, kažite mi da li se sada nesto menjalo ili i dalje dijabetičari Tip 1 na inteziviranoj terapiji imaju pravo svake 4. godine na banju? Vidim da je komentar gotovo 2 godine star.

_________________
Nauči gledati sitnice da bi mogao živeti večno.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: iskustva iz vrnjacke banje
PostPoslato: Pet Dec 06, 2019 11:46 am 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Sre Nov 27, 2019 2:19 pm
Postovi: 11
Da li moze da se planinari u Vrnjackoj banji? Planinar sam i imam dijabetes tipa 2 taman sa setnjom da skinem neku kilu i secer.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: iskustva iz vrnjacke banje
PostPoslato: Pet Dec 06, 2019 11:46 am 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Sre Nov 27, 2019 2:19 pm
Postovi: 11
Da li moze da se planinari u Vrnjackoj banji? Planinar sam i imam dijabetes tipa 2 taman sa setnjom da skinem neku kilu i secer.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: iskustva iz vrnjacke banje
PostPoslato: Pet Dec 06, 2019 1:30 pm 
Korisnikov avatar OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Pon Avg 05, 2013 7:03 pm
Postovi: 10526
Купи собни бицикл. То је много боље јер можеш да контролишеш оптерећење плус што је јефтиније.

_________________
Форум се распао па не могу да пратим нове коментаре. Можете да ми пишете на емаил записан на мом сајту www . aca . rs под Контакт.

Имајте на уму да све савете користите на сопствену одговорност.
>
aa_aca, aa aca, aaaca


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 22 Posta ] 
Idi na stranicu   1, 2  Sledeća

Sva vremena su u UTC + 2 sata


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 23 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: